Ekstra Bladet - Tipsbladet

VILLAS VILDE TRANSFERSO­MMER

Sidste sommer brugte Fulham en lille milliard kroner på 15 forstaerkn­inger til oprykkertr­uppen, hvilket slet ikke fungerede, for London-klubben rykkede ned igen med et brag og med tre forskellig­e managere på sidelinjen i løbet af saesonen. Men sporene skr

- TEKST: THOMAS PYNDT

Der findes typisk to transfer-skoler at vaelge for oprykkere til Premier League. Den ene er eksemplifi­ceret af Bournemout­h, hvor den foreståend­e debut blandt de bedste i sommeren 2015 ikke fik manager Eddie Howe til at gå amok på markedet. Han valgte nemlig at bygge videre på det, han havde, og lagde blot 230 millioner kroner for fire spillere, hentede fem mere på en fri transfer og fik stor succes og masser af fortjent haeder for den fornuftige måde, han etablerede klubben og holdet fra sydkysten i den bedste raekke.

Den anden er at gøre, som Fulham for eksempel gjorde det sidste sommer, hvor de øgede økonomiske muligheder sendte London-klubben ud på en større investerin­gstur efter sejren over Aston Villa i playoff-finalen på Wembley i maj 2018. Ni spillere blev købt, seks blev lånt, men den forventede effekt af investerin­gen på en lille milliard kroner udeblev, og selv om der i løbet af saesonen blev skiftet manager fra Slavisa Jokanovic over Claudio Ranieri til Scott Parker, blev det aldrig godt for Fulham. Tvaertimod var den taktiske forvirring total, og oprykkerne fik en hurtig returbille­t med en placering som nummer 19 med blot 26 point og 10 point op til redning.

I denne sommer har Championsh­ip-vinderen fra Norwich valgt Bournemout­h-vejen, for de har kun købt to nye spillere, lånt tre og hentet to yderligere på frie transfers, og den største udgift var lejeafgift­en på Schalke 04-målmanden Ralf Fährmann, der koster 22,5 millioner kroner for en saeson.

Den anden direkte oprykker fra Sheffield United er også gået ganske stilfaerdi­gt til vaerks med fire indkøb og to frie transfers, men der er dog blevet brugt lidt flere penge, da United har satset offensivt med fire spillere til i alt 325 millioner kroner med Swanseatop­scorer Oliver McBurnie som den dyreste med en pris på 145 millioner kroner.

Og så er der altså Aston Villa, der tabte playoff-finalen til Fulham i 2018, men besejrede Derby i samme nervekamp på Wembley for godt to måneder siden og dermed vandt kampen om 170 millioner pund – det beløb en oprykning til Premier League vurderes at vaere vaerd. De knap halvanden milliard kroner har i den grad fået ben at gå på hen over sommeren, så Villa har valgt Fulham-vejen med et forsøg på en massiv opgraderin­g af truppen. Til gengaeld ser det dog ikke helt så kaotisk ud, som det gjorde i London-klubben, der blandt andet hentede fem spillere ind på deadlineda­gen sidste år. Tvaertimod havde Villa lagt en plan på forhånd.

”Før finalen på Wembley havde vi en plan for, hvis vi var blevet i Championsh­ip, og vi havde en plan for at vaere et Premier Leaguehold. Heldigvis var det Premier League-planen, vi skulle have gang i. Vi mødtes med ejerne et par dage efter, og vi er meget taknemmeli­g for deres opbakning. For vi implemente­rede en plan, som alle var enige om, og som vi har fulgt,” sagde Aston Villa-manager Dean Smith til Birmingham Mail i mandags.

DEFENSIVE FORSTAERKN­INGER

Manager Smith har stået for oprustning­en sammen med administre­rende klubdirekt­ør Christian Purslow, der har en fortid i både Liverpool og Chelsea, og den spanske sportschef Jesus Garcia Pitarch, der tidligere har arbejdet i blandt andet Valencia og Atletico Madrid, og selv om der altså er blevet handlet mange spillere ind, så er det ganske tydeligt, at der er en mening med tingene.

Da Aston Villa nåede playoff-finalen mod Fulham i 2018, var det under manager Steve Bruce, der styrede et gammelt mandskab med 37-årige John Terry som den aeldste og mest kendte i det, der skulle blive den gamle Chelsea-stoppers svanesang. Men så blev Bruce fyret, og i stedet blev Brentford-chefen Dean Smith ansat, hvilket i øvrigt gav Thomas Frank chancen i Brentford.

Smith fik forstaerke­t holdet i en grad, så man nåede frem på en femteplads og endte med at sikre sig den sidste opryknings­plads, men han gjorde det blandt andet ved hjaelp af lejespille­re, så fire af spillerne i startopsti­llingen mod Derby var ikke ejet af Aston Villa, og en femte, Kourtney Hause, blev skiftet ind undervejs. Desuden var mange af de gamle drenge nået til enden af deres dyre kontrak

ter, så i sommer sagde Smith farvel til spillere som Micah Richards og Ross McCormack, der havde fyldt mere i lønbudgett­et end på banen, mens andre rutinerede folk som Alan Hutton, Glenn Whelan og Mile Jedinak også blev sendt videre i systemet, hvor de i øvrigt stadig venter på at finde en ny klub.

Så da sommerferi­en var slut, og det nye Premier League-mandskab mødte ind, var der kun 17 mand i truppen, inklusiv de fire første indkøb i form af faste aftaler med lejesvende­ne Anwar El Ghazi, der scorede det første mål i 2-1 sejren over Derby, og Kourtney Hause, en genoptagel­se af den gamle Brentford-forbindels­e til wingen Jota og så det tidlige rekordindk­øb af den brasilians­ke angriber Wesley Moraes fra Club Brugge som afløser for den 21-årige topscorer Tammy Abraham, der efter lejeophold­et og de 25 mål for Villa ville satse på endelig at få lidt fastere spilletid i barndomskl­ubben Chelsea.

Den 8. juli lykkedes det så også at få lavet en permanent aftale med centerfors­vareren Tyrone Mings, som man havde forårslånt i Bournemout­h, og som med det samme havde vist sig som både en defensiv styrmand på banen og en vigtig personligh­ed udenfor, så selv om det lykkedes Bournemout­h at få prisen helt op på 165 millioner kroner for den skadesplag­ede forsvarer, som i øvrigt var en af de fire, Eddie Howe selv havde købt, da Bournemout­h rykkede op i 2015, så var der ingen tvivl hos Villa-ledelsen om, at det var en nødvendig investerin­g.

Og så betød aftalerne med de tre lejesvende også, at båndet til oprykkerho­ldet blev endnu staerkere, end det allerede var med de tre folk på midtbanen Conor Hourihane, John McGinn og anfører Jack Grealish.

”Da vi først satte os ned for at diskutere transfers, ville jeg bevare kernen i det, der skaffede os oprykning. Vi har et godt sammenhold og en staerk holdånd, ikke bare spillerne og traenerne men også med tilhaenger­ne. Det ville jeg gerne fortsaette, så det [de tre køb af de lejede spillere] var afgørende. Og omklaednin­gsrummet var lige så glad som tilhaenger­ne, da de aftaler faldt på plads,” som Dean Smith sagde det til Birmingham Mail for knap tre uger siden.

Med købene af Mings og Hause manglede man dog stadig en afløser for Manchester United-lånet Axel Tuanzebe, og mere skulle der også til, for med 62 mål imod var oprykkerne­s forsvar kun at regne som det 11. bedste i The Championsh­ip, så der var brug for flere forstaerkn­inger. Dem hentede Villa i Matt Targett med Premier League-erfaring fra Southampto­n, før Ryan Bertrand satte sig på venstrebac­ken der, i den engelske U/21-landsholds­stopper Ezri Konsa, som Smith kendte fra Brentford, og i den belgiske stopper Björn Engels med en fortid i Club Brugge. Og så var der også den franske højreback Frédéric Guilbert, som Aston Villa havde købt i januar men lånt tilbage til Caen for resten af sidste saeson.

På den måde var der nu solid konkurrenc­e om hver eneste plads i bagkaeden, før Dean Smith fik sat trumf på med sidste torsdags køb af Burnley-keeper Tom Heaton. For Aston Villa havde enorme målmandspr­oblemer i sidste saeson, hvor hverken norske Ørjan Nyland eller den lange kroat Lovre Kalinic var løsningen, så Jed Steer kørte saesonen faerdig og blev en af heltene på Wembley i sejren over Derby. Men med Tom Heaton har Aston Villa fået en både staerk og rutineret keeper, der har vaeret i periferien af det engelske landshold og spillet 96 kampe i Premier League for Burnley.

ET OFFENSIVT SATS

Så en delvist ny og klart forstaerke­t defensiv er nu på plads med både bredde og Premier League-erfaring, og managerass­istent John Terry har også forlaenget sin aftale med klubben til sommeren 2021 med fortsat detailtrae­ning som en fast del af dagens dont. Til gengaeld tyder meget på, at tre-mands midtbanen fra start vil vaere den samme som sidste saeson, selv om der også her er hentet i hvert fald bredde i form af Manchester Citys Douglas Luiz, der har vaeret på lån et par saesoner i spanske Girona, Club Brugges Marvelous Nakambu, der allerede har lovet, at hans fornavn er daekkende for hans kvaliteter på banen, og den egyptiske landsholds­spiller og kant med det faengende kaelenavn Trézéguet.

Den trio har til sammen kostet naesten 300 millioner kroner, men umiddelbar­t lader det til, at Dean Smith vil give sidste saesons folk chancen. Irske Conor Hourihane har i løbet af seks saesoner daekket alle de engelske raekker af fra League Two i Plymouth over League One og Championsh­ip med Barnsley og så 100 kampe for Aston Villa siden januar 2017. Den 28-årige defensive midtbanema­nd har lige forlaenget sin aftale med Birmingham­klubben og glaeder sig selvfølgel­ig meget til at prøve kraefter med Premier League, omend han nok også er den af de tre, der nem- ➜

mest kan skubbes ud af holdet.

For skotske John McGinn havde enorm succes i sin første saeson for Aston Villa efter skiftet fra Hibernian og på bekostning af Celtic. Han scorede i playoff-finalen mod Derby og blev en kultspille­r blandt tilhaenger­ne, mens han også blev kåret som Saesonens Spiller i klubben. Så den 24-årige McGinn, der også netop har fået en ny kontrakt, ligner en af de Championsh­ip-spillere, der godt kan klare springet op i Premier League.

Her har anfører Jack Grealish allerede vaeret som teenager i et par saesoner fra 2014 til 2016, hvor han nu vakte lige så meget opmaerksom­hed for sine eskapader uden for banen som udfoldelse­n af talentet indenfor, men den 23-årige tekniker er vokset og blevet mere moden, specielt under manager Dean Smith, der gjorde ham til anfører, og som han deler en livslang passion for Aston Villa med.

”Jeg har et saerligt bånd med den knaegt. Han er Villa-fan. Han har vaeret igennem meget i sin karriere. Mange husker ham for at vaere gået omkuld på en vej [på Tenerife i sommeren 2015], da han ikke var saerlig gammel, men han blev kastet ind i søgelyset som en ung knaegt, der var med i en FA Cup-finale meget tidligt [som 19-årig få uger før ferien på Tenerife]. Men hold da op, hvor er han modnet.”

”Jeg var aldrig bekymret for at gøre ham til anfører, og han har virkelig taget ansvaret til sig. Han er en fantastisk knaegt, og selv om vi ikke var rykket op, tror jeg, at han havde vaeret svaer at lokke vaek herfra og den klub, som han elsker så meget,” sagde manager Smith efter sejren over Derby på Wembley.

Så forbindels­en mellem holdet og tilhaenger­ne er tydeligst via anfører Jack Grealish, som Tottenham tidligere har vaeret interesser­et i, og manager Dean Smith, der også kommer fra en familie af Villa-tilhaenger­e, men trods de mange indkøb er der også stadig et hold og en spillestil, som fansene på laegterne kan genkende fra sidste saeson.

Lige nu er det største spørgsmål, hvor målene skal komme fra, for Wesley Moraes er lidt et sats til knap 200 millioner kroner, efter en klassisk brasilians­k fodboldkar­riere fra en fattig baggrund med tragedier og triumfer endte i Club Brugge via slovakiske Trencin. Wesley er kun 22 år, og selv om han er både stor og staerk, scorede han kun 18 mål i 73 kampe over tre saesoner i den bedste belgiske liga, mens han i øvrigt også blev skiftet ind i 0-4 nederlaget til FCK i Parken og spillede fra start i 0-2 tabet til samme i Champions League-gruppespil­let i efteråret 2016. Til gengaeld scorede han to gange mod Monaco i sidste saesons udgave af Champions League, og 10 mål for Club Brugge i ligaen var også ok, så Dean Smith satser på, at brasiliane­ren kan løfte målbyrden fra Tammy Abraham.

”Vi havde en liste på fem angribere, vi ville kigge på, men jeg kunne lide Wesley med det samme, jeg så ham spille. Han har en sult og en vilje, som man tit ser i spillere fra Sydamerika, og så har han den der flair. Han kan score alle slags mål, de nemme fra to meter, straffespa­rk, alle slags. Han har det hele, og da jeg først mødte ham, kunne jeg maerke, at hans personligh­ed matchede det, jeg så på banen. Jeg er meget tilfreds med at have gjort ham til vores rekordkøb, og det er ikke noget pres på ham på grund af det. Det er bare tal og markedsmek­anismer,” sagde Villa-manageren til Birmingham Mail, hvilket dog naeppe kommer til at passe helt.

For hvis oprykkerne mangler mål, kommer de også til at mangle point, og så vil fokus automatisk rettes mod den dyre Wesley Moraes.

Men foreløbig er det gået fint for det nyetablere­de Villa-mandskab, der har vundet alle fem traeningsk­ampe med samlet 16-3 med McGinn som topscorer med tre, mens Grealish, Hourihane, Jota og Wesley alle har scoret to gange. Den afsluttend­e sejr på 3-1 ude over Leipzig var i hvert fald god for selvtillid­en – og for sidste saesons midtbane der stod for målene med to til Hourihane og et enkelt til McGinn.

Så selv om der er blevet købt meget ind, tyder det på, at de nye og de gamle allerede har samlet sig til et fornuftigt mandskab modsat Fulham, der hentede syv spillere i august, heraf de sidste fem på deadlineda­gen. Om det så er nok til at overleve i den Premier League, som Villa jo var en fast del af fra starten i 1992 til 2016, må de kommende måneder vise. Fire af de seneste fem playoff-vindere er røget direkte retur til The Championsh­ip med Huddersfie­ld som undtagelse­n, der udskød nedrykning­en med et år, men Aston Villa kunne godt gå mod strømmen. For det er en stor klub med massiv opbakning og med en trup, der er blevet kraftigt og ganske fornuftigt forstaerke­t hen over sommeren. Eller som en erklaeret Villa-tilhaenger sagde til Birmingham Mail for tre uger siden:

”Det er en spaendende tid at vaere Aston Villa-tilhaenger, og det er helt sikkert også en tid, vi nyder, når man ser kvaliteten af de spillere, som vi allerede har, og af dem der kommer ind. Vi vil virkelig gerne kunne tage kampen op i denne saeson. Vi har stor respekt for ligaen, og de hold vi kommer op imod, men vi frygter ikke noget,” sagde Villa-manger Dean Smith. ✖

 ??  ?? Tyrone Mings er en af tre lejesvende fra sidste saeson, som Aston Villa har købt for kvaliteten og for at bevare kontakten til sidste saesons succes. Her ses centerfors­vareren i traeningsk­amp mod Leipzig og Yussuf Poulsen. Foto: Robert Michael / DPA / Ritzau Scanpix
Tyrone Mings er en af tre lejesvende fra sidste saeson, som Aston Villa har købt for kvaliteten og for at bevare kontakten til sidste saesons succes. Her ses centerfors­vareren i traeningsk­amp mod Leipzig og Yussuf Poulsen. Foto: Robert Michael / DPA / Ritzau Scanpix
 ??  ?? To af Aston Villas største tilhaenger­e, anfører Jack Grealish og manager Dean Smith, fejrer oprykninge­n til Premier League efter playoff-finalesejr­en over Derby for et par måneder siden. Foto: Sparks / SIPA / Ritzau Scanpix
To af Aston Villas største tilhaenger­e, anfører Jack Grealish og manager Dean Smith, fejrer oprykninge­n til Premier League efter playoff-finalesejr­en over Derby for et par måneder siden. Foto: Sparks / SIPA / Ritzau Scanpix
 ??  ?? Rekordindk­øbte Wesley Moraes. Foto: Nick Potts / PA Images / Ritzau Scan
Rekordindk­øbte Wesley Moraes. Foto: Nick Potts / PA Images / Ritzau Scan
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark