Ekstra Bladet - Tipsbladet

”SPILLERNE ER UDE PÅ DET DYBE VAND. DET HANDLER OM AT FÅ PADLET LØS FOR AT OVERLEVE”

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Humøret er ikke ødelagt i Silkeborg, men alle er klar over, at situatione­n er alvorlig. Oprykkerne har ikke fået et eneste point i Superligae­ns første fire runder, for spillerne har lavet for mange fejl, men til gengaeld tror man på, at holdet i spillet med bolden kan gøre ondt på modstander­ne fremover.

1 0 sekunder efter entré på Jysk Park kan man høre Kent Nielsens latter.

Det er en hverdagsfo­rmiddag på Silkeborg IF’s hjemmebane, tribunerne er tomme, og Superliga-truppen er samlet i rundkreds inden dagens traening. I midten står traeneren og giver instruktio­ner. Og imens griner han altså.

Vi kender Kent Nielsen for det bistre og sammenbidt­e udtryk, armene over kors og smalle øjne, som han ofte viser frem på sidelinjen i Superligae­n, når hans hold dummer sig inde på banen. Der har vaeret rig lejlighed til at bruge det i denne saeson. Silkeborg ligger sidst i Superligae­n, er registrere­t for nul point i tabellen og har lukket 12 mål ind – tre i hver af de fire første kampe. Silkeborg har tabt 3-0 i Brøndby, 3-0 hjemme til Horsens, 3-1 i Aalborg og senest 3-2 til Hobro på det selvsamme kunstgraes, hvor truppen traener denne formiddag.

Men krisestemn­ing er der ikke. Snakken går ikke på nederlaget til Hobro, men i stedet 6-0-sejren over samme modstander i reservelig­aen. Blandt andet scorede venstre back Frederik Møller et af målene, men han er usikker på, om man kan komme til at se Hobro-lejrens videoptage­lser.

”Jeg ved ikke, om de bare har trykket ctrl+alt+delete efter den kamp,” siger han selvsikker­t.

De fleste af Silkeborg-spillerne deltager i en pasningsøv­else midt på banen. Målmandstr­aener og målmandsre­serve Thomas Nørgaard holder førstevalg­et Oscar Hedvall og den 18-årige tredjekeep­er Magnus Dalsgaard til ilden. Mikkel Cramer, den assisteren­de fysiske traener, laver boldøvelse­r med Marc Rochester Sørensen, der er skadet. Det samme er Jeppe Okkels og Sebastian Jørgensen, der løber nede bag mål, samt Magnus Mattson, som slet ikke er på banen. Han er nok først klar til at traene med i naeste uge, og ham savner Silkeborg.

Men overalt er der alligevel smil og jokes. Det gode humør er ikke blevet ødelagt trods resultater­ne – blandt andet fordi man i Silkeborg er opmaerksom­me på, at det ikke må ske.

”Vi kan ikke gå med hovederne nede, det siger sig selv. Vi ved godt, det er alvorligt, men vi klør på så godt, vi kan, selv om vi ikke kan lave om på den dårlige start, vi har fået,” siger veteranen Dennis Flinta og bakkes op af en af holdets øvrige aeldre spillere, Simon Jakobsen.

”Kent er et positivt menneske generelt, men jeg er sikker på, at han har ekstra fokus på at bevare en god stemning. Det er selvfølgel­ig ikke sjovt at have tabt fire kampe, men vi vidste jo godt, at det ville blive en hård saeson, og at det ville kraeve lidt tilvaennin­g. Vi er fuldstaend­ig klar over, at det er en hård opgave. Derfor synes jeg også, at vi indtil videre bevarer en nogenlunde god stemning, fordi vi også kan se fremgang hele tiden,” siger stopperen.

ALT, ALT FOR MANGE FEJL

Men den gode stemning aendrer ikke på, at Silkeborg ligger sidst i Superligae­n. Alle kampe er indtil nu blevet tabt, og i Silkeborg er der konsensus om, hvad nederlagen­e skyldes.

”Først og fremmest har vi lavet alt, alt for mange fejl. Oscar ved selv, at han skulle have haft nogle af dem inde på stregen, og vi har lavet nogle for nemme opspilsfej­l. Vi laver helt vildt mange simple boldspilsf­ejl op gennem midten. Det kan enten vaere en hasarderet aflevering nede fra os, eller det kan vaere nogle simple koncentrat­ionssvigt inde på midtbanen som ganske enkelt bare har sat det andet hold i gang,” siger Simon Jakobsen.

”Det har noget at gøre med tempoet, tilvaennin­gen, det har noget at gøre med stressfakt­oren; at der sker lidt mere rundt omkring os, end vi har vaeret vant til. Det har i hvert fald vaeret for dårligt. En enkelt gang, mod Horsens, blev vi most fysisk og kunne slet ikke stå imod dem. Overordnet set har indsatsen vaeret okay. Mod Hobro spillede vi en god kamp, men vi lavede nogle fejl, som blev straffet, og så lukkede vi tre mål ind, selv om vi efter kampen sad og følte, vi havde vaeret de bedste. Det er selvfølgel­ig superhårdt, men det må vi se, om vi ikke kan laere af,” uddyber forsvarere­n.

Kent Nielsen er på samme linje.

”Der er ingen tvivl om, at den store forskel på Superligae­n og 1. division er, at de fejl, man laver, bliver man straffet for. Jeg er overbevist om, at i sidste saeson lavede Silkeborg også rigtig mange fejl. Men selv om der blev scoret en hel del mål på grund af det, blev der ikke scoret lige så mange som nu,” siger Kent Nielsen, der blandt andet har kunnet konstatere, at hans målmand Oscar Hedvall, der i dag, fredag, fylder 21, har kostet mål.

”Tingene skal italesaett­es. Vi skal ikke skjule noget. Vi skal ikke bare sige: ”Kom igen.” Det har en konsekvens, og den konsekvens er større her. Det prøver vi ikke at holde skjult for ham. Men det handler også om erfaring. Når der er så meget trafik i feltet, hvordan er det så, man skal agere? Vi skal give ham nogle redskaber, og så skal han prøve hurtigt at få det laert. Spillerne er ude på det dybe vand. Det handler om at få padlet løs for at overleve. Vi kan give dem nogle ting, men de skal selv traeffe deres beslutning­er, når de er derinde.”

”Der er også et fysisk element. Den trup, som er sat sammen, kan ikke spille afventende og redde en 0-0’er hjem. Vi har mange boldspille­re, og i det fysiske spil i og omkring felterne er vi kommet noget til kort. Vi har ikke vaeret dygtige nok til at finde de veje, vi skal. Vi kan ikke slås os til målchancer. Der fandt vi nogle gode løsninger mod Hobro, men havde ikke den effektivit­et, som de havde,” siger Kent Nielsen.

Både spillerne og holdets traener bliver ved med at vende tilbage til kampen mod Hobro. På papiret var det et dårligt resultat: Endnu et nederlag, oven i købet på hjemmebane, og så mod et hold, som før sommerferi­en skulle bruge to playoff-runder på at spille sig fri af nedrykning. Men midtjydern­e haefter sig ved praestatio­nen. Hobro scorede efter tre dødbolde, et indkast, et hjørnespar­k og et straffespa­rk, og Silkeborg spillede sig frem til langt flere chancer end gaesterne. Uskarphed fra sidste saesons suveraene topscorer Ronnie Schwartz var en af årsagerne til, at det ikke blev til point.

”Vi viste, at vi kunne vaere med, hvilket vi ikke rigtigt gjorde i de andre kampe. Det er da dejligt. Det er altid det, man er i tvivl om. Der er kaempe forskel på at gøre det godt i 1. division og så komme op og spille Superliga. Der er hele den der tvivl om, hvorvidt man kan, når spillerne bliver så meget bedre. Så det var dejligt at spille én god kamp – selv om én god kamp ikke betyder, at man er Superliga-spiller,” siger 21-årige Mads Emil Madsen, der var bedste SIF’er sidste weekend og blandt andet lavede et flot oplaeg til det første mål.

”Resultater er nu engang det vigtigste. Det er det, man hele tiden bliver forholdt,” siger Kent Nielsen.

”Men der, hvor vi skal vaere lidt mere nuancerede end omverdenen, uanset om vi har vundet eller tabt, er ved at bringe noget

nøgternhed ind i det. Det var meget skuffede spillere, som kom ind i omklaednin­gsrummet og havde tabt, fordi de også havde en selvbevids­thed om, at vi havde praesteret på dagen. Vi vidste godt, at vi ikke levede op til det vigtigste, men samtidig levede vi op til det, som jeg bliver ved med at sige: Sørg for, at vi fungerer ordentligt, at vi spiller kampene godt, for så tager resultater­ne hånd om sig selv. Vi skal få det optimale ud af hver kamp. Nogle gange er det resultater, andre gange er det det spillemaes­sige indhold,” uddyber traeneren.

Spillet går i den rigtige retning, og det gør resultater­ne også. For selv om de stadig ikke giver point, og modstander­ne stadig laver tre mål, er Silkeborg gået fra at score nul gange til at score to gange.

”Det havde vaeret ret trist, hvis det havde vaeret i den anden retning. Det har vaeret 3-0, 3-0, 3-1 og 3-2. Så må folk taenke, hvad de vil om, hvad det naeste resultat bliver,” siger Dennis Flinta.

SILKEBORG SKAL VINDE MED BOLDEN

Den naeste kamp spilles søndag middag i Farum. FC Nordsjaell­and er en svaer modstander, som den midtjyske klub ikke har fået point imod på udebane i 10 år. Men Silkeborgf­olkene tror på, at de har våben, som hen ad vejen kan give dem point.

”Vi vil for det meste se, om vi kan gå direkte mod målet. Hurtigt ind på midten, hurtigt ud i siderne og så ind i boksen. Jeg synes, vi har set dygtige ud til at komme ud på siderne eller gennem midten. I kampene mod Hobro så det bedst ud. Men så kan man sige, at der har vaeret for mange smuttere i de tre foregående kampe til, at der har vaeret et mønster i, hvordan vi gerne vil spille,” siger Dennis Flinta.

Men det er sådan, det skal lykkes at komme til chancer, mål, point og sejre.

”Det er i spillet med bolden, vi skal vaere bedre end de andre. Når vi har udfordring­er mod hold, som er meget, meget fysiske, skal vi gøre os selv den tjeneste at vaere ekstra gode med bolden den dag. Ellers bliver det på deres praemisser. Og så skal vi have øget vores effektivit­et. Vi kan ikke tillade os at braende så mange chancer, for mod Hobro kreerede vi mange flere end mange andre Superliga-hold gør i en Superliga-kamp. Vi skal have effektivit­eten i vores gennembrud­sspil frem, og det skal vi forsøge at traene os frem til.”

”Vi skal vaere smarte omkring, hvor vi saetter bolden på spil, så vi ikke bliver fanget ude af organisati­onen. Og så skal vi vaere på forkant i vores forsvarssp­il. Men hvordan undgår man

fejl? Det er en balance, som er sindssygt svaer, for hvis et hold som vores spiller safety firstfodbo­ld, får vi ikke sat vores styrker op. Vi er tvunget til at tage chancer, men vi skal hurtigt have laert, hvilke chancer vi skal tage. Der er ikke nogen magisk kur,” siger Kent Nielsen, mens Simon Jakobsen, der måtte en tur på baenken sidste weekend, har set gode takter hos defensiven de seneste to kampe, trods seks indkassere­de mål.

”Mod Aalborg og Hobro synes jeg, vi var gode i organisati­onen. Når de andre har etablerede angreb, er det ikke ret mange chancer, de kommer frem til. Så har vi vaeret for dårlige på dødbolde og omstilling­er. Det skal vi arbejde med. Og så har vi sat rigtig mange gode angreb sammen. Jeg synes, vi har en god veksling mellem at vaere tålmodige på bolden – vi har nogle rigtig gode boldspille­re, der kan saette noget godt sammen – og så selv at vaeret farlige på omstilling­er. Når vi ikke laver de simple boldfejl, vi lavede i starten, kommer vi hurtigt afsted, og så har vi nogle vanvittig dygtige boldspille­re. Spiller vi sådan mod Nordsjaell­and, og står vi godt i organisati­onen, kommer vi også frem til mange chancer, og så tror jeg ikke, at Ronnie braender igen,” siger Simon Jakobsen.

Hvad der sker i fremtiden er endnu uvist. Faktum er, at Silkeborg ligger sidst i Superligae­n, at ingen andre hold har lukket et tocifret antal mål ind på nuvaerende tidspunkt, og at kun Esbjerg har scoret mindre. Saesonen er lang, men risikoen for nedrykning fylder allerede. Det er bare ikke noget, man går i panik over i Søhøjlande­t.

”Det gjorde den vel allerede, inden vi gik i gang. Det er bare et vilkår, også når tre klubber rykker ned,” siger Mads Emil Madsen.

Heller ikke Dennis Flinta bilder sig andet ind.

”Vi taenker da, det er en lortestart. De point, vi ikke har fået nu, kan bide os i røven senere hen. Men de, der er fans af Silkeborg, ved også, at vi også andre år er startet sådan her, og så har vi vendt det. Der var dog også det ene år, hvor det startede sådan her og aldrig vendte...” siger han med reference til 2014/15-saesonen, da Silkeborg sluttede sidst og havde 23 point op stregen.

”Men vi er fortrøstni­ngsfulde. Jeg taenker, det bliver bedre, og stemningen virker til at vaere god. Vi ved godt, det er alvorligt, men vi gider ikke dunke os selv i hovedet med, at det er helt skidt. Det er rigeligt, at journalist­er fra Tipsbladet og bold.dk siger, at vi er for dårlige. Så vi prøver at holde humøret højt,” siger Flinta.

Formiddage­ns afsluttend­e øvelse traekker taender ud. En angriber har bolden og skal traekke mod mål, hvor en stopper skal forsøge at forhindre ham i at score. Så snart situatione­n er afviklet, spurter begge op i den anden ende af banen, og en kantspille­r i hver side løber med. En af dem slår et indlaeg, og så skal angriberen forsøge at score på omstilling­en, mens forsvarere­ns arbejde igen er at afvise. Kent Nielsen holder af at lade sine spillere løbe, og anstrengel­sen lyser ud af dem, når de tager endnu en tur og endnu en tur.

Da det hele er overstået, og spillerne traekker mod sidelinjen, bemaerker Filip Lesniak, at det var hårdt.

”Det var kun fem ture i dag. I morgen løber vi dobbelt så mange,” svarer hans traener.

Og så smiler han. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Mads Emil Madsen var Silkeborgs bedste spiller mod Hobro. ”Vi viste, at vi kunne vaere med, hvilket vi ikke rigtigt gjorde i de andre kampe. Det er da dejligt,” siger han. Johnny Pedersen / Ritzau Scanpix
Mads Emil Madsen var Silkeborgs bedste spiller mod Hobro. ”Vi viste, at vi kunne vaere med, hvilket vi ikke rigtigt gjorde i de andre kampe. Det er da dejligt,” siger han. Johnny Pedersen / Ritzau Scanpix
 ??  ?? Keeper Oscar Hedvall har vaeret i centrum i de første kampe og har stået for nogle af de fejl, der har kostet Silkeborg point. Foto: Anders Kjaerbye / Ritzau Scanpix
Keeper Oscar Hedvall har vaeret i centrum i de første kampe og har stået for nogle af de fejl, der har kostet Silkeborg point. Foto: Anders Kjaerbye / Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark