Ekstra Bladet - Tipsbladet

Winds ubevidste ode til Antonín Panenka

-

“Jeg besluttede mig for tre dage siden. Skulle jeg sparke, ville jeg lave en Panenka. Da han så dømmer det til sidst, ombestemme­r jeg mig alligevel. Spark den nu bare sikkert ind. Men så alligevel inden tilløbet taenker jeg... Ja, jeg gør det sgu.”

Jonas Wind sendte hjertet op i halsen på sin norske manager Ståle Solbakken og adskillige holdkammer­ater, da han tirsdag aften i Beograd sparkede dybt i bolden og sejlede den i nettet lige under overligger­en, mens Røde Stjernes canadiske keeper Milan Borjan så hjaelpeløs­t til nede fra graesset ved den ene stolpe.

Den 31-årige Borjan havde, logisk nok, ikke gaettet på, at FCK-spilleren ville sparke bolden blødt ind med en teknik, tjekken Antonin Panenka udødeliggj­orde i 1976 på det afgørende spark i straffespa­rkkonkurre­ncen i finalen mod Vesttyskla­nd.

Andrea Pirlo, Zinedine Zidane, Sergio Ramos, Lionel Messi, Alexis Sánchez, Eden Hazard og adskillige andre profiler har i større eller mindre kampe kopieret Panenkas stil med held, mens Neymar, Robin van Persie og Antonio Cassano er blandt de ulykkelige, der har braendt med sparket, der ser voldsomt dum ud, når den ikke lykkes.

Da Aaron Ramsey i en landskamp for Wales i 2017 brugte teknikken

ved en udligning mod Serbien, erkendte han efterfølge­nde, at han ikke var klar over, Panenka havde scoret sit berømte mål på det selvsamme Rajko Mitic-stadion i Beograd, og efter kampen tirsdag sagde Jonas Wind ligeledes, at han ikke havde vaeret bevidst om, at sparket var udødeliggj­ort på selvsamme stadion en juni-dag for 43 år siden.

”Det er tre dage siden, at han bestemte sig, så han har sovet godt på det, kunne man se,” sagde Ståle Solbakken efter kampen, der gør FC København til favorit til at gå videre til den afgørende playoffrun­de, hvor Schweiz’ mesterhold Young Boys venter.

Københavne­rne er dog ikke større favoritter, end at det bekymrer forud for tirsdagens opgør i Parken, at Winds straffespa­rk var den eneste danske afslutning inden for målrammen i en kamp, Røde Stjerne dominerede og kontroller­ede det meste af tiden, og velsagtens kunne og burde have lukket få minutter før det kontrovers­ielle straffespa­rk, den ny spanier Pep Biel fik efter minimal kontakt.

 ??  ?? Foto: Pedja Milosavlje­vic
/ AFP / Ritzau Scanpi
Foto: Pedja Milosavlje­vic / AFP / Ritzau Scanpi
 ??  ?? Ritzau Scanpix Milosavlje­vic / AFP / Foto: Pedja
Ritzau Scanpix Milosavlje­vic / AFP / Foto: Pedja
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark