Ekstra Bladet - Tipsbladet

Succesen har ikke gjort FC Midtjyllan­d lettere at holde af

-

Nogle gange må de gå på traeningsa­nlaegget i Ikast, på stadion i Herning og i topledelse­n i London og spørge sig selv om, hvad der mere skal til. FC Midtjyllan­d vandt Superligae­n på dramatisk vis i maj 2018, man pressede FC København i guldkampen indtil et stykke ind i forårssaes­onen i år, og nu fører man så ligaen med fire point ned til FC København og 35 af 42 point i saesonen.

Den ny, tilsynelad­ende snart fastansatt­e, cheftraene­r Brian Priske ligner det staerkeste kort på posten, siden Glen Riddershol­m vandt det første mesterskab med klubben og derefter meddelte ledelsen sit kommende exit.

De massive spillersal­g i år og sidste år betyder, man på de to seneste årsregnska­ber har et samlet overskud på 123 millioner kroner efter skat, og denne saesons foreløbige resultater kommer med et hold, der i gennemsnit er to år yngre end de to foregående saesoners hold og det nuvaerende FC København-hold.

Man sparkede døren ind til dødbolde og brugen af analyse til at konstruere disse i 2014/2015-saesonen, og man uddanner gode spillere, hvoraf de bedste bliver solgt dyrt til udlandet, mens andre bliver kanalisere­t videre til andre Superliga- eller divisions-klubber.

Jeg skal ikke fjern-diagnostic­ere FC Midtjyllan­ds ledelse eller ansatte. Men at ovenståend­e ikke er blevet vekslet til større popularite­t i såvel omverdenen som i klubbens eget opland svier.

Det faktum, at man er ligaens mest scorende hold det seneste halve årti, og ikke mindst at man er den eneste virkelig store forhindrin­g for, at FC København kan dominere Superligae­n Celtic- og Bate Borisov-style, har set fra min stol nemlig ikke gjort FC Midtjyllan­d spor mere populaer, vel snarere tvaertimod.

Hvordan kan det vaere?

I den udmaerkede dokumentar­serie ”Oprøret fra Heden” i foråret fra Discovery sagde den tidligere AaB-sportsdire­ktør, og nuvaerende bestyrelse­smedlem samme sted, Lynge Jakobsen, det med, at midtjydern­e er de eneste, der kan bremse FC København.

Men noget oprør er den 20 år gamle klub, som dokumentar­seriens titel antydede, ikke laengere.

Ligesom Nike kan køre nok så mange Colin Kaepernick-reklamer, uden at det sletter Project Oregon og koblingen til dopingdømt­e Alberto Salazar, og Danske Bank (uden held) forsøgte at reposition­ere sig med den berømte ’New Normal’-kampagne, er FC Midtjyllan­d nu sammen med FC København med til at saette standarden i branchen, uanset hvor ofte man siger, man er underdog og kommer fra baghjul.

Midtjydern­e og deres ejer Matthew Benham betalte i regnskabså­ret 2018/2019 71,5 millioner kroner kontant for transfers. Det er mere end alle andre klubber i Superligae­n på naer FC København og Brøndby IF har til transfers og lønninger.

Den slags styrker, berettiget eller ej, opfattelse­n af, at FC Midtjyllan­d i højere grad end tidligere køber sig til de staerke spillere og resultater, uanset, at man også har et af Danmarks tre-fire staerkeste talentprog­rammer sammen med FC København, FC Nordsjaell­and og AaB.

Mesterskab­erne i 2015 og 2018 køber heller ikke FC Midtjyllan­d laengere snor hos egne fans eller i omverdenen. Mere vil have mere, bare spørg den nu fyrede AaB-sportsdire­ktør Allan Gaarde, der var med til at vinde AaB’s fjerde guld på 19 år i 2014.

Set oppe fra helikopter­en er FC Midtjyllan­d en af de største succeser i dansk fodbold de seneste 20 år og mangler vel ’bare’ at spille oftere i Europa League, men nede på jorden varer det laenge endnu, før naboer og rivaler i Jylland og deres fans slipper den dybe modvilje mod klubben.

I fodboldbra­nchen er der stor respekt for klubbens resultater, ungdomsarb­ejde og vaekst fra ingenting i naestbedst­e raekke til fast tophold med staerkere økonomiske arbejdsbet­ingelser til førstehold­et end Brøndby IF. Men derfor føles det ikke godt, at man er blevet overhalet.

Det tager mere end mesterskab­er og mange point for at udviske opfattelse­n af, at FCM i begyndelse­n var lige lovlig frisk i rekrutteri­ngen af teenagere til akademiet (og fik en dom af FIFA for det), at meget af succesen skyldes Matthew Benhams penge, og der stadig er en duft af plastik omkring klubben.

FC København er syv år aeldre og har efter utallige mesterskab­er og ture i europaeisk­e gruppespil vist, at man hører til. AaB og FC Nordsjaell­and lever på nationalt plan højt på fortaellin­ger om, at man er talentudvi­klere, i en grad så det skygger for andre aspekter, der ikke er lige så lette at fortaelle solstråle-historier om. Ja selv Brøndby er efter min mening sluppet nemt udenom, hvor ekstremt man via spillerkøb satsede på at vinde mesterskab­et her og nu under Alexander Zorniger, selvom man talte stolpe op og stolpe ned om den langsigted­e strategi.

FC Midtjyllan­d har svaert ved at slippe ud af andres fortaellin­g om, at man er en traels klub, der er blevet stor og staerk ved at gå til graenserne og ikke har nogen reel opbakning eller kultur.

Det billede er anderledes, når man bevaeger sig i Midt- og Vestjyllan­d, men etablerede sandheder er svaerere at gøre op med, isaer når man som FC Midtjyllan­d er større og staerkere end alle andre pånaer mastodonte­n FC København.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
 ??  ?? Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark