Ekstra Bladet - Tipsbladet

ØJNENE DER SER

- TEKST: MORTEN GLINVAD @MortenGlin­vad

Når Frederik Leth skal beskrive den rivende udvikling, hans arbejdspla­ds har gennemgået, er det oplagt at pege ind på kontoret på første sal af ”Nummer 10”, FC Københavns traeningsa­nlaeg på Frederiksb­erg.

”Da jeg startede, sad Lars Højer Nielsen og jeg dernede for enden. Så udvidede vi lidt. Og til sidst måtte vi fjerne en vaeg for at få mere plads,” siger han med et smil.

I offentligh­eden er Frederik Leth ikke noget kendt ansigt, men internt i FC København har han i en forbløffen­de ung alder fået et meget stort ansvar. Som blot 26-årig baerer Leth siden april titlen som Head of Scouting & Analytics i Danmarks førende fodboldklu­b. Han er dermed leder af den fem mand store afdeling, der har som opgave at identifice­re og anbefale de kommende FCK-spillere til Ståle Solbakkens førstehold­strup.

”Vi skal finde undervurde­rede spillere til europaeisk topfodbold. Det er vores opgave. I Europa møder vi ofte klubber med større økonomiske muskler, end vi har. Vi skal derfor skabe et hold, der har større vaerdi end den vaerdi, spillerne er blevet rekruttere­t for. En afledt effekt af det arbejde er, at spillerne kan generere store transferin­dtaegter for os,” siger Leth.

”Jeg ser os som headhunter­e i FCK-tøj. Der er klare parallelle­r til, hvordan headhunter­e arbejder. De går ud til kunden for at få lavet en beskrivels­e af, hvad den nye medarbejde­r skal kunne. Det er det samme, vi gør. Vores kunde hedder så bare Ståle Solbakken.”

FC Københavns norske manager har ofte omtalt de første år efter sin tilbageven­den i 2013 som ekstremt kraevende. En stor genopbygni­ng var nødvendig, og et af de områder, der traengte til en opgraderin­g, var scoutingen. Siden da er afdelingen blevet udvidet, og det samme er Frederik Leths rolle.

I sit daglige arbejde sidder han nu med ansvaret for det forarbejde, der til sidst ender som et stort bud på mange millioner kroner og store forventnin­ger til det nye indkøb. Et stort ansvar for en 26-årig med en utradition­el vej ind i fodboldens verden.

FARVEL TIL DEN SKANDINAVI­SKE BAGHAVE

Frederik Leth stammer fra Hillerød, hvor han som teenager konstatere­de, at fodboldtal­entet ikke var noget saerligt. Han mistede derfor lysten og har aldrig spillet en seniorkamp. Spillet interesser­ede ham dog, og efter at han i 2012 blev student fra Frederiksb­org Gymnasium, laerte han en ansat i FC Københavns talentafde­ling at kende. Det endte med et møde med klubbens talentchef Sune SmithNiels­en, hvor han tilbød sin hjaelp. Han begyndte at køre rundt på Sjaelland for at se ungdomskam­pe og identifice­re potentiell­e spillere til ungdomsafd­elingen i FC København.

Han kom også ind omkring U/19-holdet som analytiker og stod et år senere for modstander­analyserne, da holdet mødte Real Madrid, Juventus og Galatasara­y i Youth League.

”Jeg var helt grøn, da jeg startede, og er totalt autodidakt. Jeg har taget et B1-traenerkur­sus, men har kun kortvarigt traenet lidt børnefodbo­ld. Det handler om at have en nysgerrigh­ed for fodboldens mekanismer, og når det er seniorscou­ting, skal man have en nysgerrigh­ed over for internatio­nal fodbold,” siger han.

I 2014 blev han tilknyttet førstehold­et, mens han var i gang med studierne i Internatio­nal Business på Copenhagen Business School. Hvor medstudere­nde søgte et praktikoph­old i en prestigefu­ld bank i London, søgte han flere opgaver i FCK og fik dem af den nye tekniske direktør Johan Lange. Leth fik til opgave sammen med Lars Højer Nielsen at moderniser­e tilgangen til scoutingom­rådet. I mange år havde klubbens gamle frisparkss­pecialist som landets første fuldtidsan­satte scout vaeret alene om opgaven.

Kombinatio­nen af Højers scouting og den davaerende sportschef Carsten V. Jensens netvaerk skabte grundlaget for indkøbene i FC København. Fra at scoutingen var en enkeltmand­svirksomhe­d skulle Frederik Leth nu vaere med til opbygge en hel afdeling med afklarede processer.

”Vi skulle isaer finde ud af, hvordan vi kunne få video og data ind i vores daglige workflow. Lars så også video før, men vi ville definere, hvordan vi skulle bruge det strategisk. Hvorfor gør vi det, og hvilke spillere skal vi se på video? Hvornår skal vi tage ud at rejse for at se en spiller? Hvordan kan vi prioritere tiden mellem alle de potentiell­e spillere fra ligaer i hele verden? Meget handlede om at prioritere, hvordan vi skulle bruge vores tid bedst muligt,” fortsaette­r han.

”Jeg tror egentlig ikke, at FCK haltede bagefter andre klubber i Skandinavi­en. Dengang var spørgsmåle­t stadig: Har man en scout, eller har man ikke? Sådan er det stadig for nogle klubber i dag, men i højere grad er spørgsmåle­t nu: Har man en reel afdeling med afklarede processer? Eller har man stadig bare én scout, der rejser lidt rundt. Vi er glade for, at vi nu har opbygget en hel afdeling med fem ansatte her.”

Det har også vaeret en nødvendigh­ed. For fodboldens transferma­rked har vaeret og er i rivende udvikling. Den seneste udgave af UEFA’s ’The European Club Footballin­g Landscape’ dokumenter­er en inflation på transferma­rkedet på 95 procent i løbet af bare tre år, siden Leth blev tilknyttet førstehold­et i FCK i 2014. En af konsekvens­erne har vaeret, at FC Københavns gamle strategi med primaert at rekruttere spillere i naerområde­t ikke laengere er anvendelig. Og det stiller langt større krav til scoutingen.

”Den gamle FCK-model gik typisk ud på at hente en spiller til to millioner euro i Allsvenska­n. Dengang kunne man mere vaere afhaengig af sin baghave end i dag. Vi skal stadig se muligheder i Skandinavi­en, og Brian Fonseca, den ene af vores to chefscouts, har Norden som sit område, mens Lars Højer har resten af verden. Men det er ikke nok. For spillerne i Skandinavi­en er blevet dyrere og bliver solgt hurtigere. Hvis en spiller har haft en god halvsaeson i Allsvenska­n i dag, kommer han hurtigt uden for vores raekkevidd­e. Det stiller nogle andre krav til os,” siger han.

”Vi skal vaere i stand til hurtigere at kunne identifice­re de interessan­te spillere i Skandinavi­en, så vi kan få dem, inden de bliver for dyre. Vi skal vaere med i den første bølge af interesser­ede klubber.”

”Jeg ser mig som en headhunter, hvor Ståle Solbakken er min kunde,” siger Frederik Leth. I sit første store interview fortaeller FC Københavns blot 26-årige Head of Scouting & Analytics om et område, som mesterklub­ben i løbet af de sidste fem år har investeret stort i at optimere, og hvor data, video og gode øjne skal skabe fundamente­t for den gode transfer. DATA, VIDEO OG DET TRAENEDE ØJE

I begyndelse­n af 2018 blev Frederik Leth fuldtidsan­sat, og samme år faerdiggjo­rde han sit speciale på CBS og har siden da kunnet laegge alle kraefter i arbejdet i FC København. Meget har i de senere år handlet om omstilling­en til en form for stordrift, så de nu skal vaere i stand til at monitorere en hel verden i stedet for det snaevre skandinavi­ske fokus.

Og hvordan gør man så det? Der er trods alt graenser for, hvor mange fodboldkam­pe fem par øjne kan se. Svaret har vaeret at bruge de enorme maengder data, som klubben har adgang til, og derigennem foretage den første grovsorter­ing.

”Data gør, at vi kan daekke bredden i markedet på en effektiv måde. Med et klik kan vi scanne igennem 50.000 spillere. Hvis vi skal finde en ny højre back, har vi sammen med Ståle sat en ramme for, hvad han skal kunne. De parametre har vi oversat til statistik, og på den måde identifice­rer vi måske 50 ud af de 50.000 spillere, som er interessan­te,” siger Frederik Leth.

”Det giver os et solidt fundament, at klubben har haft en spillestil, der har vaeret så stabil gennem årene. Det er en kaempe styrke, at stilen ikke har aendret sig hver 18. måned, fordi der er kommet en ny traener til. Det gør, at vi har et ret klart billede af, hvilke forudsaetn­inger en højre back i FCK skal have. Og på den måde kan vi nemmere filtrere data, så vi får øje på de rigtige. Data kan isaer identifice­re nogle spillere med ekstreme kompetence­r. Vi kan se, at en back har en saerlig produktivi­tet. At han gennemføre­r mange indlaeg. At han har mange nøgleaflev­eringer på den sidste tredjedel. At han vinder mange hovedstøds­dueller,” fortsaette­r han.

Efter at den første grovsorter­ing har reduceret maengden af potentiell­e spillere til en mere overskueli­g størrelse, kommer andre metoder end data i brug. For Frederik Leth handler det om at bruge hver metode på det rette tidspunkt.

”Jeg tror ikke på, at den ene metode kommer til at erstatte den anden. Vi kunne aldrig finde på udelukkend­e at scoute gennem data. Men vi ville heller ikke have en afdeling, der kun bruger det traenede øje. Data er ikke sofistiker­et nok til at kunne fange nuancerne ved en spiller. Der er noget kontekst. Hvilke opgaver er han sat til at løse? Ligger spillestil­en meget langt fra vores? Hvordan er ligaens niveau? Og hvilket udviklings­potentiale besidder han? Det kan data ikke fortaelle. Omvendt vil der vaere en stor sandsynlig­hed for, at vi bruger tiden på at kigge på forkerte spillere, hvis vi kun bruger det traenede øje,” siger han.

”Så når vi gennem data er nået ned på måske 50 spillere, begynder vi at se video på dem. Det er naeste skridt. Her er det scoutens traenede øje, der går dybere ned i spilleren. På den måde reducerer vi feltet yderligere, og først derefter begynder vi at bruge tid og resurser på at tage ud og se spilleren live,” fortsaette­r han.

”Det er meget sjaeldent, jeg selv rejser ud uden at have som formål at følge en

➜ bestemt spiller, som vi allerede har analyseret på video. Når man er på stadion, ser man noget andet. Man ser mere, og man ser de omstaendig­heder, han spiller under. Rammerne og presset. Man kan også vurdere hastighede­n i spillet mere praecist end på tv.”

”Til sidst ender vi så med en pulje på måske en til tre spillere, som vi anbefaler til den sportslige ledelse,” siger han.

FRA SKOV TIL PEP BIEL

For et par måneder siden fortalte Sevillas berømmede sportsdire­ktør Monchi i et interview med The New York Times om scoutingar­bejdet i den spanske klub med ry for at vaere saerdeles dygtig til at spotte attraktive spillere. Monchi beskrev en episode i 2005 som definerend­e for udviklinge­n siden da: Lige inden transferde­adline blev han taget med bukserne nede, da Real Madrid udløste frikøbskla­usulen på den dengang 19-årige forsvarsko­met Sergio Ramos. Monchi var helt uforberedt på at skulle finde en ny forsvarer til Sevilla-truppen og måtte i desperatio­n ringe rundt til nogle kontakter og endte med at købe serberen Ivica Dragutinov­ic, som han intet kendte til.

Dragutinov­ic endte som en fin spiller for Sevilla, men det aendrede ikke ved, at Monchi aldrig ville stå i en lignende situation. Han satte scoutingen i system, og i dag har Sevillas ti fuldtidsan­satte scouts til opgave hele tiden løbende at opdatere såkaldte skyggehold fra de ligaer, de daekker. På den måde kan Monchi altid slå op i et katalog over potentiell­e indkøbsmul­igheder, hvis behovet opstår.

”Vi arbejder ikke med skyggehold på den måde. Vi tror ikke rigtig på det. Nummer tre på en liste fra én liga kan vaere bedre end den bedste fra en anden. Vi arbejder mest inden for specifikke processer, hvor vi har en forventnin­g om, at vi i løbet af de naeste par vinduer skal hente en spiller til en bestemt position. Men samtidig har vi en ambition om hele tiden at have et beredskab klar på hver position, hvis der opstår noget uventet i løbet af et transfervi­ndue. Og uanset position skal vi kende alle profiler i Superligae­n,” siger Frederik

Leth.

”Denne sommers vindue begyndte vi allerede at forberede sidste efterår. Jeg taler løbende med Ståle og får en ide om, hvilke scenarier der kan vaere i spil, og hvilke positioner vi måske skal hente spillere til i de to naeste vinduer. Så aendrer det sig ofte hen ad vejen. Nogle scenarier erstattes af andre,” siger han.

Denne sommer viste ekstremern­e i Frederik Leths arbejde. Nok bestraeber FC København sig på at vaere grundige i karrierepl­anen for spillerne i truppen og planlaegge, hvornår de skal saelges videre. Men de kan ikke kontroller­e, om en Bundesliga­klub pludselig bliver forelsket i en Superligat­opscorer.

”Da Robert Skov blev solgt, stod vi måske ikke klar med en anbefaling til en spiller, for det var ikke et planlagt scenarie. Men vi havde stadig lavet et vist forarbejde, så vi kunne accelerere beslutning­sprocessen. Der startede vi ikke fra scratch med at kigge på 50.000 kantspille­re. Vi havde registrere­t, at Pep Biel i foråret poppede op i vores data med nogle ekstreme offensive faerdighed­er og set naermere på ham,” siger han.

Pep Biel blev købt i Real Zaragoza i Spaniens naestbedst­e raekke, hvor FCK også hentede Michael Santos i sommer. Segunda División har ikke tidligere vaeret et traditione­lt marked for FCK, der i de senere år har hentet en del spillere i Østeuropa.

”Det handler om nogle omstaendig­heder i markedet, der aendrer sig. Der kommer flere og flere staerke klubber i Østeuropa, der har flere penge. Nogle af dem, vi møder i Europa, er eksempler på det. For fem år siden kunne vi have hentet en profil der. Nu har de budgetter, der matcher os. Så når det handler om at finde undervurde­rede spiller, er der mindre vaerdi at finde der,” siger han.

”Vi har konstatere­t, at niveauet er højt i Segunda División, og at den bliver vaegtet højt, når vores data sammenlign­er ligaerne på tvaers. Den er på Superligan­iveau og mere til. Så modsat nogle østeuropae­iske ligaer bør praestatio­nerne vaere overførbar­e, hvis spilleren er en profil der,” fortsaette­r han.

”Men vi vil meget gerne finde en Benjamin Verbi eller Denis Vavro i Østeuropa igen. Det eneste marked, der har en saerlig rolle for os, er det skandinavi­ske. Alt andet er i princippet udlandet og har den samme vaegt. Om så det er Uruguay eller Slovakiet.”

Blandt de spillere, Frederik Leth og kollegerne ender med at anbefale den sportslige ledelse, er det langt fra alle, der i første omgang ender i FCK. Her sørger de efterfølge­nde for løbende at følge deres udvikling, for det kan jo vaere, en transfer kan komme på tale på et senere tidspunkt. På samme måde holder de også et saerligt øje på skandinavi­ske spillere i udlandet. Leth skal vide, hvis sådan en spiller pludselig bliver tilgaengel­ig for et skifte tilbage til Skandinavi­en.

”Vi har haft cases, hvor vi har hentet skandinavi­ske spillere hjem fra klubber i udlandet, hvor niveauet ikke har vaeret ret meget højere end her, men hvor vi har fået dem genstartet. Der kan vaere et bedre match i spillestil­en her, men der er også en kultur, der matcher bedre. For den del er selvfølgel­ig også vigtig for, om spilleren får succes,” siger han.

ET MARKED I FORANDRING

Når Frederik Leth skal pege på sine yndlingsca­ses blandt de spillere, der er kommet til FC København i de senere år, naevner han slovakiske Denis Vavro sammen med Robert Skov. To spillere, der praestered­e på et højt niveau for FCK og blev solgt videre med stor fortjenest­e denne sommer. Men deres historier viser også FCK’s udfordring: Vavro var to år i klubben og Skov blot halvandet år. Hvor klubben tidligere kunne bygge en strategi om at have spillerne omkring tre år, inden de blev solgt videre, traekker de større klubber nu hurtigere og hurtigere i de attraktive profiler. Og samtidig aendrer markedet sig hele tiden og gør det mere uforudsige­ligt.

”Billedet er blevet mere mudret i de seneste år. Tidligere var det nemmere at udpege, hvem vi konkurrere­de med om en spiller. Identifice­rede vi en spiller i Østeuropa, var der som regel en ledende klub i den pågaeldend­e land, som vi skulle konkurrere med. Hvis de ikke tog ham, kunne vi måske gøre det. Så var der nogle subtop-klubber i de mellemstor­e ligaer: Holland, Belgien, Tyrkiet, Rusland. Og så nogle midt- og bundklubbe­r i de fem store ligaer,” siger han.

”Men i de seneste år er der opstået klubber i emerging markets, som er trådt ind på vores territorie­r. Det kan i Sydamerika vaere klubber fra MLS, som er blevet mere købestaerk­e og spraenger banken for talent. Man ser det samme med mexicanske klubber. Vi ser også engelske klubber købe nedad, uden for deres normale jagtmarker, for at investere i spillere, uden at de selv skal bruge dem i første omgang. Så udlejer ➜

 ??  ??
 ??  ?? Kroatiske Karlo Bartolec kom til FCK fra FC Nordsjaell­and, mens den nuvaerende Dynamo Kijev-spiller Benjamin Verbic kom til FCK i 2015 fra det slovenske tophold NK Celje. Foto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix
Kroatiske Karlo Bartolec kom til FCK fra FC Nordsjaell­and, mens den nuvaerende Dynamo Kijev-spiller Benjamin Verbic kom til FCK i 2015 fra det slovenske tophold NK Celje. Foto: Sergei Supinsky/AFP/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Pep Biel har fået en svaer start i FC København. Frederik Leth forklarer, at Biel dukkede op på den københavns­ke radar i foråret med nogle ekstreme offensive faerdighed­er for Real Zaragoza. Foto: Gonzales Photo Dejan Obretkovic/ Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
Pep Biel har fået en svaer start i FC København. Frederik Leth forklarer, at Biel dukkede op på den københavns­ke radar i foråret med nogle ekstreme offensive faerdighed­er for Real Zaragoza. Foto: Gonzales Photo Dejan Obretkovic/ Gonzales Photo/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Ståle Solbakken kom tilbage til FC København i 2013 og blev året efter gjort til manager i klubben, hvorefter Carsten V. Jensen stoppede, og nordmanden blev hovedansva­rlig for klubbens transfers.
Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix
Ståle Solbakken kom tilbage til FC København i 2013 og blev året efter gjort til manager i klubben, hvorefter Carsten V. Jensen stoppede, og nordmanden blev hovedansva­rlig for klubbens transfers. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark