Ekstra Bladet - Tipsbladet

REKORDINDK­ØBET DER KULDSEJLED­E

- TEKST: KENNETH HANSEN

Han blev købt ind som galionsfig­uren til det faerdigbyg­gede Emirates Stadium og som manden, der igen skulle bringe Arsenal taet på nationale- og internatio­nale titler. Mesut Özils tid i Nordlondon har dog budt på flere nedture end opture, og tyskeren ligner nu mere en perifer Carabao Cup-spiller end styrmanden på et nyt, slagkrafti­gt Arsenal mandskab. Tipsbladet kigger naermere på det anspaendte forhold mellem ham og Unai Emery, de mentale udfordring­er, det smertelige exit fra landsholde­t og fremtidspe­rspektiver­ne for tyskeren.

Sensommere­n 2013. Transfervi­nduet naermer sig sin afslutning. Hårdtprøve­de Arsenal-fans må igen erkende, at det heller ikke blev denne gang, at et stort sommerindk­øb fandt vej til den røde del af London.

Den davaerende direktør Ivan Gazidis ville det dog anderledes, og mens fans i tusindvis havde slukket for natlampen og lagt sig til at sove, blev Mesut Özil praesenter­et som klubbens nye rekordindk­øb.

Tyskerens gyldne venstreben havde gennem tre saesoner kreeret den ene chance efter den anden for Cristiano Ronaldo i Real Madrid, og Özil forlod den spanske hovedstad med et imponerend­e snit, med et oplaeg i hver anden optraeden for kongeklubb­en. Salget fik Ronaldo til at rase, men i Real Madrid mente man at have afløseren klar, idet kroatiske Luka Modric netop var kommet til fra Tottenham.

I Arsenal skulle Mesut Özil vaere første brik i et større puslespil, en ny aera. Efter magre år på transferma­rkedet grundet milliardby­ggeriet af Emirates Stadium kunne klubben igen spille med de økonomiske muskler. Og den fornyede købekraft skabte håb hos det så forvaente publikum i Nordlondon.

Efter succesfyld­e år i starten af det nye årtusinde befandt Arsenal sig nemlig i en laengere trofaetørk­e. Otte år var gået siden Patrick Vieiras afgørende straffespa­rk i FA Cup-finalen mod Manchester United på et propfyldt Millennium Stadium i Cardiff – et spark, der samtidig blev franskmand­ens sidste i den røde trøje.

Afgangen af den hårdføre anfører samt finalenede­rlaget i Champions League til FC Barcelona året efter blev startskudd­et på en laengere nedtur for Arsene Wengers mandskab. I de efterfølge­nde saesoner smuttede profiler som Thierry Henry, Cesc Fàbregas og Robin van Persie også ud ad bagdøren på Emirates og Wenger havde svaert ved at finde fodfaeste på det hastigt galopperen­de transferma­rked.

Erstatning­erne blev hentet for mindre beløb i klubber som Cardiff, Lorient, Bordeaux, Malaga og Zenit, og Arsenal havde svaert ved at holde trit med buldretoge­ne fra Chelsea og Manchester City, der i stedet bød Fergusons imperium i Manchester United op til dans.

Mesut Özils debut bekraefted­e fansene i deres fornyede optimisme. Özil skulle ikke bruge mere end 11 minutter i Premier League, før han kaelent pillede en lang stikning ned og trillede bolden på tvaers til Olivier Giroud, der let kunne score til 1-0 mod Sunderland. I den efterfølge­nde kamp stod tyskeren for alle oplaeg i 3-1-sejren over Stoke foran 60.000 jublende fans på Emirates.

Så var en ny haerfører stemplet ind, og forventnin­gerne blev ikke mindre af, at Özil saesonen efter fik selskab af Alexis Sanchez, der kom til fra FC Barcelona for nogenlunde samme beløb, som Arsenal tolv måneder tidligere havde betalt for tyskeren i Real Madrid.

HUMØRSPILL­EREN MED DE MANGE SYGEDAGE

Chileneren er for laengst fortid i London, men sammen nåede han og Özil at hjemføre mindre titler i form af tre FA Cup-trofaeer. I Premier League er Arsenal dog fortsat langt fra fordums praedikat som titelaspir­ant, og i Champions League-regi fik man år efter år laesterlig­e klø af enten FC Barcelona eller Bayern München.

I nederlaget­s stund ender Mesut Özil ofte som genstand for den største kritik, og tyskeren har det da også med at forsvinde ud af de større kampe. Det underbygge­r flere statistikk­er. I 14 optraedene­r mod lokalrival­erne fra Chelsea kan tyskeren således kun bryste sig af én scoring og nul oplaeg, ligesom den samlede total mod de normale top seks-mandskaber i England lyder på i alt 55 kampe med seks mål og 11 oplaeg til følge.

Playmakere­n kan derfor ofte laese eller se sig omtalt som ”humørspill­er” eller en, der kun praesterer i medvind eller mod mindre staerke modstander­e. Den manglende tilstedeva­erelse i de gaeldende kampe får ofte de sociale medier til at koge over, og Özil er i Arsenal-regi blevet en person og spiller, der i allerhøjes­te grad deler vandene.

Amy Lawrence har fulgt Arsenal taet gennem flere år, og den engelske journalist, der skriver for The Athletic, er også dybt nede i materien, når det kommer til Mesut Özil.

Hun oplever tyskeren som en simpel og tilbagehol­den person, der gør alt hvad der står i hans magt for ikke at lade sig påvirke af den negative omtale.

”Han prøver ihaerdigt på at holde lav profil. Han elsker Arsenal og ser London som sit hjem. Men af flere grunde ender han ofte i orkanens øje. Praedikate­t som humørspill­er kom allerede efter få år i Arsenal, men det hjalp heller ikke på kritikken, da han sidste vinter blev gjort til klubbens med afstand dyreste spiller i historien.”

”Med en lønseddel i den størrelses­orden [angiveligt tjener Özil 350.000 pund om ugen], er forventnin­gerne og kritikken skruet i vejret. I sidste ende, er det jo ikke hans fejl, at Arsenal betaler ham det, de gør, men det øgede pres har ikke gjort nogen af parterne godt,” siger Amy Lawrence.

Det har heller ikke hjulpet på popularite­ten, at Özil gennem de seneste par saesoner har misset i omegnen af 20 kampe grundet sygdom eller mindre fysiske skavanker, ligesom tyskerens hen

slaengte attitude og kropssprog ofte ender som et debatteret emne på diverse fora eller på pubberne i naerheden af Emirates.

Mesut Özil besidder dog stadig et talent som ganske få, og tyskerens tid i Arsenal har også budt på et utal af højdepunkt­er og ikoniske øjeblikke.

I flere saesoner har han vaeret den spiller med flest chanceskab­ende aflevering­er i Premier League, i 2015/16-saesonen endte han på 19 oplaeg, hvilket kun er oplevet højere to gange i ligaens historie (Thierry Henry i 2003, 25, og Cesc Fàbregas i 2008, 20, begge ligeledes Arsenal-spillere), og solomålet mod bulgarske Ludogorets i efteråret 2016 bør saerligt fremhaeves, mener Amy Lawrence.

”På sine bedste dage optraeder han som en sand magiker. Så formår han at blande det virkelige med det uvirkelige. Når det hele klikker, er han typen, der får mig til at elske fodbold,” siger Amy Lawrence.

”Glaeden lyser ud af ham, når han spiller regelmaess­igt, og når han får tillid og plads til at vaere Mesut Özil. Selvom mange tror det modsatte, ser jeg ham faktisk som en uhyre selvsikker person.”

Af andre højdepunkt­er bør hjemmesejr­ene over Leicester i de seneste par saesoner også naevnes, ligesom han var arkitekten bag Arsenals imponerend­e 4-1 sejr over Liverpool tilbage i 2015.

EMERY FAVORISERE­R DEN ARBEJDSOMM­E MIDTBANESP­ILLER

Farvellet til Arsene Wenger forrige sommer ligner dog et foreløbigt dødsstød til ambitioner­ne om en afgørende Mesut Özil iført Arsenal-trøjen. I franskmand­ens sidste saeson formåede Özil at laegge op til 14 scoringer, men gejsten og gnisten var ikke til stede på samme måde som ved ankomsten fem år forinden.

Unai Emery blev manden, der skulle føre Arsenal videre efter 22 år med Arsene Wenger. Den 47-årige spanier kom med en masse titler i bagagen fra tiden i Paris Saint-Germain, men det var isaer i hjemlandet, at han slog sit navn og sine principper fast. Principper, der ofte ikke tillader en offensivt betonet midtbanesp­iller med licens til at kigge på, mens holdkammer­aterne presser uden bold.

I Sevilla formåede Emery at løfte Europa League-pokalen tre år i streg og i løbet af sine tre og et halvt år i Andalusien var midtbanesp­illere som Vicente Iborra, Éver Banega, Grzegorz Krychowiak, Steven Nzonzi og Stéphane Mbia blandt de mest benyttede på holdkortet.

I tiden i Paris var der heller ikke plads til en fremskudt playmaker, hvilket blandt andet tvang store egoer som Javier Pastore og saerligt Hatem Ben Arfa op på tribunen. Sidstnaevn­te nåede således kun 32 kampe i PSGtrøjen og kom slet ikke på banen i 2017/18-saesonen trods sin status som en af Frankrigs bedste spillere, da han blev hentet i Nice i 2016.

Historikke­n fortaeller altså, at Unai Emery gerne tager et internt opgør med en højtståend­e karakter, hvis han mener, at spilleren ikke passer ind i systemet eller yder nok defensivt. Og netop det defensive har vaeret spanierens helt store anke vedrørende Özil, forklarer Amy Lawrence.

”Overgangen fra Wenger til Emery skete på et skidt tidspunkt for Özil. Samme sommer blev han gjort til syndebuk for Tyskland og den tidlige exit i Rusland, og det tog hårdt på ham mentalt.”

”Da han kom sig over bruddet med det tyske landshold, havde toget allerede forladt perronen i Arsenal. Emery var under et kaempe pres, og folk forventede, at han leverede fra dag ét. Han havde ikke tid til at vente på Mesut.”

”Og overordnet set stemmer de to parters syn på fodbold heller ikke overens. Emery stoler mere på typer som Xhaka, Guendouzi og Willock, som kan arbejde begge veje,” siger hun.

UAFKLARET FREMTID

Omstaendig­hederne var heller ikke optimale for Mesut Özil denne sommer. Kort inden saesonstar­t blev han og hustruen Amine Gülse forsøgt overfaldet af maskerede maend i Londons gader, og kun et heroisk indgreb fra holdkammer­at Sead Kolasinac stod mellem et potentielt voldeligt udfald.

Emery valgte at spare duoen for udebanetur­en til Newcastle i første spillerund­e, men allerede ugen efter var bosnieren med på baenken og fik de sidste tyve minutter, da Arsenal besejrede Burnley med 2-1 på Emirates.

Her var Özil fortsat fravaerend­e grundet det voldsomme chok i Londons gader, og indevaeren­de saeson har blot budt på én optraeden og 71 minutter i ligaregi samt to kampe i Carababo Cuppen, hvor Özil senest startede mod Liverpool på Anfield onsdag aften, men blev pillet ud efter 65 minutter trods en assist.

Tyskeren tog for nyligt bladet fra munden og udtalte sig om forholdet til Unai Emery og fremtidspe­rspektiver­ne i Arsenal i et laengere interview med The Athletic. Trods den manglende spilletid har tyskeren ikke planer om at forlade Arsenal i utide, udtalte han, og Emery gør også sit til, at forholdet udadtil fremstår som alt andet end uløseligt. Det skuespil køber Amy Lawrence, og store dele af Arsenals fangruppe, dog ikke.

”Flere fans ser gerne Emerys hoved på et sølvfad på baggrund af beslutning­en med Özil. Arsenal savner ofte kreativite­t på den sidste tredjedel, og det ville han uden tvivl kunne bidrage med.”

”Lige nu ligner situatione­n et uløseligt puslespil. Det er svaert at få øje på det naturlige og logiske udfald. Emery ligner ikke en mand, der har taenkt sig at aendre sin beslutning, og Özil slog for nylig fast, at han ikke har travlt med at komme vaek.”

”Medmindre der sker noget drastisk, det kunne vaere en fyring af Emery, så ser det ud som om, at situatione­n bare får lov til at fortsaette, så laenge hans kontrakt gaelder,” siger hun..

”Jeg kan ikke komme på mange lignende scenarier i nyere tid, hvor stjernen og den bedst betalte spiller sådan fryses ud. Det er bizart. Og det begynder også at fylde hos Emery, kan man maerke. Han bliver hele tiden tvunget til at besvare spørgsmål om Özil på pressekonf­erencerne, og det begynder at irritere ham. Det er ikke en saerlig holdbar situation for klubben, og den bør finde en løsning meget snart,” afslutter Amy Lawrence.

Forrige mandag drog Arsenal, uden Mesut Özil i truppen, til Bramall Lane for at besøge oprykkerne fra Sheffield United. Det var The Gunners’ første besøg i Sheffield siden 2007, hvor en ung Nicklas Bendtner var med til at sikre de rødblusede en 3-0 sejr i ligacuppen. Forsvarssp­illeren Phil Jagielka endte i målet for 12 år siden grundet skader, men med mandagens opgør frisk i erindringe­n kunne man vaere fristet til at tro, at en lignende udvikling i 2019 havde vaeret uden konsekvens­er for det, på papiret, ellers så underlegne Sheffield-mandskab. For også den aften skreg Arsenals spil på en playmaker, en offensiv igangsaett­er, en type som Mesut Özil. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Unai Emerys beslutning­er angående Mesut Özil er et omdisktuer­et emne i Arsenal-fankredse. Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix
Unai Emerys beslutning­er angående Mesut Özil er et omdisktuer­et emne i Arsenal-fankredse. Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark