Ekstra Bladet - Tipsbladet

DRENGENE DER IKKE KUNNE SLÅS IHJEL

STOR REPORTAGE FRA DUBLIN

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

FARVEL TIL POCHETTINO / FCK, EUROPA OG KAMPPROGRA­MMET / AGF-BRØNDBY / EM: TRIUMF OG NEDTUR / CARLSENS CORNER / SPILTIPS / RESULTATER

Det eneste gode, der var at sige at om det danske landsholds praestatio­n mandag aften i Dublin, var, at det formåede ikke at tabe – men i fodbold er det heller ingen dum kvalitet. Det danske landshold skabte ingenting, men levede op til Gibraltars uruguayske landstraen­ers eneste sandhed og modstod presset fra et revanchely­stent irsk landshold og deres 50.000 entusiasti­ske landsmaend på tribunerne. Og nu skal Åge Hareides trup deltage i en stor slutrunde – igen.

Man siger, at én gang er et tilfaelde, to gange er et mønster, og tre gange er en trend. Hvad er i så fald 34 gange? Siden Åge Hareides danske landshold den 11. oktober 2016 tabte 1-0 til Montenegro i Parken, har det spillet 34 kampe. Hver gang er spillerne gået fra banen uden at have tabt. Senest skete det mandag aften på en kold, klar efterårsaf­ten i Dublin, hvor landsholde­t spillede elendigt, men alligevel gik fra banen mod 1-1 mod de senere års mest indaedte rival, Irland. Og dermed kvalificer­ede holdet sig til EM og skal spille på hjemmebane i Parken naeste sommer.

Så nu er det blevet et mønster, at når det danske landshold forsøger at spille sig til en stor slutrunde, lykkes det. Netop fordi Danmark allerede i 2017 igen blev et landshold, der opnåede sine mål om at deltage ved verdensog europamest­erskaber, var stemningen også en anden, da det ene point på Aviva Stadium sendte Danmark til EM

Der var glaede, ja, og der var lettelse, men ikke ekstase som på samme bane to år forinden.

”Jeg sagde det til de andre inde i badet. Det føles lidt anderledes den her gang. Det var måske, fordi sidste gang var første gang efter nogle missede slutrunder. Der var meget mere på spil. Der var stadig glaede, men vi havde en følelse af, at vi skulle af sted til EM. Det var ikke det samme som sidst, hvor alle løb rundt i stor eufori,” sagde Christian Eriksen, der også mente, det ville vaere blevet en pinlig måned, hvis danskerne skulle se til fra sofaen eller tribunen, mens europaeisk­e konkurrent­er spillede EM i København.

Men det blev ikke tilfaeldet.

”Det er fedt, superfedt. Det var ikke kønt, men målet er nået,” sagde Kasper Schmeichel efter den uskønne 1-1-kamp, der sikrede, at Danmark for første gang nogensinde kan spille en stor slutrunde på hjemmebane.

”Jeg kommer til at spille EM fem minutter fra, hvor jeg voksede op og har spillet fodbold det meste af mit liv. Jeg kan cykle hjem til mor efter kampene på under fem minutter. Det har vaeret en altoversky­ggende motivation­sfaktor for os alle sammen. Det ville naesten gøre ondt i hjertet at se på det uden at vaere med. Euforien er ikke lige så stor, som den var for to år siden, for vi føler, at vi har gjort os fortjent til at vaere med. Men det kommer til at blive helt unikt. Det er en ting, vi er glade for,” sagde Mathias ”Zanka” Jørgensen, mens anfører Simon Kjaer blev spurgt til humøret i omklaednin­gsrummet og henviste til rytmerne, som dunkede bag de lukkede døre.

”Kan I høre musikken? Der er rigtig god stemning. Folk er glade – og lettede,” sagde Kjaer på en aften, hvor det kunne vaere gået galt, men ikke gjorde det.

FODBOLDENS ENESTE SANDHED

Det er vaerd at begynde tre dage før kampen mod Irland; fredag aften på Østerbro i København da Gibraltars landshold var på besøg. Også selv om den kamp var en af alle tiders mest ligegyldig­e kvalifikat­ionskampe.

For det første betød resultatet naesten ingenting i spørgsmåle­t om den samlede kvalifikat­ion. Alt der kunne aendre sig, var, at hvis Danmark tabte til Gibraltar, ville 0-0 som det eneste uafgjorte resultat ikke laengere vaere nok i Dublin – og alle vidste, at landsholde­t ikke ville tabe. Tvaertimod var en sejr ikke nok for tilskuerne i Parken, der hist og pist piftede, da der blev fløjtet til pause med stillingen 1-0.

For det andet betød praestatio­nen heller ikke det store – i hvert fald kunne den ikke påvirke startopsti­llingen til den efterfølge­nde kamp. Efter pausen udnyttede danskerne, at modstanden blev ringere og ringere og lavede flere og fejl, og kampen sluttede 6-0. De usikre kort i startellev­eren, Robert Skov, Daniel Wass og Christian Gytkjaer, gjorde alt det, man kunne forvente af dem med ivrigt, pågående spil samt mål og assists, men ingen forventede vel, at det ville give dem en plads på holdet i Dublin. Det viste sig at vaere korrekt. Tre dage senere valgte Åge Hareide en startopsti­lling, der kun på én plads varierede fra den, som blev sendt på banen, da kvalifikat­ionen åbnede i Basel i marts – Nicolai Jørgensen var blevet erstattet af den gamle FC Københavna­ngrebskoll­ega

Andreas Cornelius. Nordmanden har for laengst sat det hold, han stoler mest på i de store kampe.

Men fredag aften var alligevel interessan­t, og det var den, fordi den bekraefted­e, at Åge Hareides glød langt fra er blevet slukket, selv om hans afsked med det nuvaerende job rykker naermere for hver dag, der går. Tvaertimod afviste han på den efterfølge­nde pressekonf­erence, at kampen havde vaeret ligegyldig, og han fortalte, at han over for sit hold havde understreg­et, at han ville have en stor sejr med mål og selvtillid. Og han grinede, da han blev spurgt, om det betød noget for ham, at landsholde­t lå til at slutte med sin bedste målscore i en kvalifikat­ionsturner­ing, 17 overskyden­de mål mod 16 før VM 2002.

For selvfølgel­ig betød det noget.

”Jeg tager alle de rekorder, jeg kan få. Det betyder noget. At kvalificer­e sig til slutspil, at vinde mesterskab­er, at vinde pokaler, komme til Champions League, komme i Europa League. Jeg mangler bare EM. Ellers har jeg prøvet det hele. Jeg har fået alt, jeg har vaeret heldig som traener at opleve alt. Enhver rekord, som vi kan skrive ned i bøgerne, betyder noget for spillerne og for mig,” sagde landstraen­eren, der også begyndte at tale om verdensrek­orden for flest landskampe i traek uden nederlag – uden at naevne den berømte vikarlands­kamp mod Slovakiet, som i realiteten betyder, at den rekord ligger mange måneder ude i fremtiden.

”Vi har 33 kampe. 35 kampe er verdensrek­orden, som Spanien og Brasilien har. Den må vi jagte,” sagde Hareide.

Her er i øvrigt en rekord mere, som Åge Hareide kunne tage med sig fra Parken: Aldrig tidligere har et dansk landshold i EM- eller VMkvalifik­ationen besejret en modstander med samlet 12-0, som det var tilfaeldet efter de to gange 6-0 mod Gibraltar. Det slog nu ikke miniputten­s landstraen­er ud. Uruguayske Julio Ribas er så passionere­t i sit job, at han er taet på at begynde at graede, når han giver sine spillere en peptalk inden kampene, og han virkede ikke afskraekke­t af det sisyfosarb­ejde, det er at forbedre Europas måske ringeste landshold.

”Der er ingen anden sandhed i fodbold end hårdt arbejde,” praedikede han med et mantra, som passer ind i Montevideo såvel som på Hareides barndomseg­n Sunnmøre.

Ribas blev også spurgt til kampen mellem Irland og Danmark; hold som han har en del erfaring med efter at havde mødt dem fire gange på otte måneder.

”Jeg er traener, så jeg hverken better eller gaetter. Det er to gode hold. Som jeg forstår, skal Danmark bruge fire point fra de to kampe, så det bliver interessan­t at følge. Irlands fordel er, at de ikke spillede i dag,” sagde Ribas, der dog gerne ville komme med en enkelt spådom.

”Det kommer til at blive en barsk kamp.”

10 ÅR EFTER TRAUMET

I 2001 udgav bandet The Wolfe Tones albummet ”You’ll Never Beat The Irish.” The Wolfe Tones er et kontrovers­ielt orkester, opkaldt efter en irsk oprører og kendt for staerkt politiske tekster. Sunderland fik i 2013 den nuvaerende irske landsholds­spiller James McClean til at slette sin personlig Twitter-profil, fordi han tweetede, at The Wolfe Tones’ ”The Broad Black Brimmer”, der handler om en dreng, hvis far døde i kamp for IRA, var hans yndlingssa­ng.

På albummet fra 2001 var to sange, Never Beat the Irish Part 1 og Part 2, der handler om alle de ulyksageli­gheder, som saerligt englaender­ne har udsat Irland for, men som irerne altid har overvundet. You’ll never beat the Irish blev siden et populaert slogan i sportslig sammenhaen­g og var blandt andet en ørehaenger af et omkvaed på Irlands officielle slagsang ”The Rocky Road To Poland” under EM i 2012 – hvor irerne tabte alle tre kampe med en målscore på 9-1.

Men sloganet lever videre, således også mandag i Dublin før den sidste kamp i EMkvalifik­ationen. Det var printet på de flag, som gadesaelge­rne solgte på O’Connell Bridge, der løber over floden Liffey i byens centrum; naer O’Connell Street hvor den ene statue af betydnings­fulde irere efter den anden er rejst. Og det stod skrevet på vaeggen i presserumm­et på Aviva Stadium, hvor det var omkranset af billeder af maegtige fodboldspi­llere i kamp mod Irland: Eller nok rettere sagt: Af irere i kamp mod maegtige fodboldspi­llere – Glenn Whelan med et fast tag om Gareth Bale, Damien Duff der forsøgte at prikke bol

den fra Cristiano Ronaldo, den nuvaerende landstraen­er Mick McCarthy som udvekslede håndtryk og vimpler med Ruud Gullit under VM i 1990. Og perlen i samlingen: Et foto af en liggende, skadet franskmand og Zinedine Zidane, der med afsky i ansigtet kiggede på synderen, som havde ryggen til, men hvis kropssprog og 6-tal på ryggen afslørede, at der selvfølgel­ig var tale om Roy Keane.

For irerne er stolte af deres landshold og rollen som underdogs, der kaemper bravt mod hele verden, og derfor mindedes de i forbindels­e med mandagens kamp stadig, at Thomas Delaney for to år siden sammenlign­ede deres landshold med en dåse baked beans, man forsøgte at åbne med haenderne. Desuden vakte det vrede, at Peter Schmeichel i forbindels­e med Danmarks kamp mod Schweiz var blevet overhørt sige til Yann Sommer, at Irland var ”so bad” – så meget, at The Herald på kampdagen brugte det meste af et opslag på at få Kanal 5-ekspertern­e Thomas Gravesen, Lars Jacobsen og Flemming Povlsen til at understreg­e den danske respekt for Irland, og avisen spekulered­e i, om den pensionere­de målmands kommentare­r skyldtes et dårlig forhold til førnaevnte Roy Keane, hans tidligere Manchester United-holdkammer­at.

Faderen til den nuvaerende landsholds­keeper fejrede sin 56 års fødselsdag i mandags. Et irsk fodboldtra­ume fyldte rundt samme dag. Den 18. november 2009 spillede Irland VM-playoff mod Frankrig i Paris, efter franskmaen­dene havde vundet det første opgør i

Dublin med 1-0. De første 90 minutter af returkampe­n vandt irerne med samme cifre, og de to hold var godt et kvarter fra straffespa­rkskonkurr­ence, da Thierry Henry taemmede bolden med hånden og lagde op til William Gallas’ mål, der sendte Frankrig til Sydafrika. Den episode glemmer de nok nok aldrig på den grønne ø. The Irish Independen­t havde i anledning af jubilaeet bedt sine laesere om at genfortael­le deres historier om traumet. For én laeser, Shane Fla, var det endt lykkeligt. Han havde sparet penge op til at rejse til VM, men endte med at bruge dem på et år i Toronto, Canada i stedet. Han endte med at blive boende. ”Det bedste, der nogensinde er sket for mig.” For en anden, Tom Molloy, var mindet ikke lige så lykkeligt.

”Det var min 18 års fødselsdag. Det føles, som om barndommen­s uskyld forsvandt op i luften den aften.”

Talte man med manden på gaden, var der få, der forventede, at 18. november denne gang skulle ende med en kvalifikat­ion. Dem med et større talerør, spillere, traenere og klummeskri­benter, udtrykte derimod optimisme. Ja, den tidligere forsvarspr­ofil Richard Dunne argumenter­ede endda for, at Irland ville vinde, for det ganske enkelt var på tide.

”Når man møder et hold seks gange inden for kort tid, som Irland og Danmark vil have gjort det i aften, er man nødt til at vinde på et eller andet tidspunkt. Og nu er det vores tid til at slå dem. Endelig,” indledte han sin klumme i The Herald.

Men Dunne mente også – og de fleste folk omkring landsholde­t, som udtalte sig op til kampen var enige – at skulle Irland vinde kampen og spille sig til EM, skulle de bruge fansenes hjaelp.

PRAESIDENT­ENS 47 HÅNDTRYK

Gik man en tur rundt i Dublins gader i løbet af mandagen, stødte man på den ene gademusika­nt efter den anden, der med intet andet end en guitar og en veltraenet sangstemme sørgede for hyggelig, autentisk stemning i gadebilled­et. På Aviva Stadium om aftenen var det, som om kilden af musikalsk talent var tørret ud.

I hvert fald bestod soundtrack­et til spillernes opvarmning af et øresønderr­ivende medley bestående af klassikere som Chicagos ”Street Player”, ”Just Can’t Get Enough” af Depeche Mode og selvfølgel­ig The White Stripes ”7 Nation Army”, alle spillet nede ved det ene hjørneflag af en trommeslag­er og en saxofonist. Det bidrog ikke naevnevaer­digt til den stolte irske musikarv, i hvert fald ikke positivt.

Så var der mere klasse over udsigten. Den ene endetribun­e af det imponerend­e stadion er lavere end det andet, så fra pladserne helt oppe under den smukke, hvide – men dog møgbeskidt­e – tagkonstru­ktion kunne man se lysegrønt graes, mørkegrønn­e saeder og lysene fra Dublins skyline, blandt andet fra kranerne nede på havnen, og fra flyene, der lagde til landing fra luftområde­t over det irske hav.

Soundtrack­et udviklede sig. Den irske startopsti­lling blev laest op til tonerne fra den klassiske Chicago Bulls-introsang ”Sirius”, men ånden fra Michael Jordan og kompagni forplanted­e sig ikke videre ud i Aviva, da sangen stoppede brat efter Mick McCarthys navn. Bedre gik det, da legenden John Aldridge nede på sidelinjen spåede, at hans gamle landshold ville vinde 1-0, hvilket blev efterfulgt af ”Put ’em under pressure”, Irlands svar på Re-Sepp-ten fra dengang i 1990 da Aldridge og hans davaerende holdkammer­ater nåede VM-kvartfinal­en i Vesttyskla­nd.

Lige før kampstart dukkede den irske praesident, 78-årige Michael D. Higgins, op på banen, og han gjorde en dyd ud af at trykke hånd med samtlige 47 personer, der stod linet up på graesset – 22 spillere, 22 maskotter og tre dommere. Så var det tid til nationalme­lodier, som et 20 mand stort orkester leverede musiken til. Den irske, ”Amhrán na bhFiann”, var egentlig ikke mere imponerend­e end ”Der Er Et Yndigt Land” i et fyldt Parken – til gengaeld fik kampbrølet fra 50.000 tilskuere hårene til at rejse sig i nakken, da sangen var forbi.

Det fortsatte, så snart Felix Brych havde fløjtet kampen i gang. Ikke 20 sekunder var gået, før den første danske fejl, en dårlig tilbagelae­gning, var ved at ende med et irsk hjørnespar­k. Det var noget, tilskuerne på Aviva kunne bruge, og den højlydte jubel blev indledning­en på en aften, hvor tribunerne var bag hjemmehold­et fra start til slut.

➜ Der findes mange fordomme om, hvilken slags fodbold man foretraekk­er forskellig­e steder i verden, og ofte er det ubrugelige klichéer. Også i Championsh­ip bliver opfindsomm­e, sevaerdige driblere beundret, og fighteren Carles Puyol var i sin tid publikumsf­avorit på Camp Nou. Men denne aften holdt alle generalise­ringer om, hvilken fodbold man foretraekk­er på de britiske øer. Enhver vunden hovedstøds­duel blev hyldet – også selv om bolden endte uden for sidelinjen. Danske fejl og sløje aflevering­er blev hånet, mens to-tre irske pasninger i sammenhaen­g til gengaeld fik jublen i gang. Angriberen David McGoldrick forsøgte sig med tre haelafleve­ringer alene i første halvleg, og hver og én blev højlydt hyldet. Fansene i grønt havde fået at vide, at de skulle hjaelpe deres hold, og det gjorde de. Der gik kun fire minutter, før de første gang opfordrede hinanden til at stand up for the boys in green, og det gjorde det meste af stadion så.

Danskerne fik det til gengaeld svaert. Alle havde advaret om, at det ville blive en hård kamp – Julio Ribas i Parken, backreserv­en Jonas Knudsen som i Tipsbladet i fredags fortalte, hvordan hans gamle Ipswich-manager Mick McCarthy vil have, at modstander­ne skal slå sig på hans hjemmebane – og det blev det også. Irerne tacklede igennem og pressede danskerne hårdt; så meget desto mere ironisk var det, at de to danske skader i første halvleg var solouheld. Thomas Delaney vrikkede alvorligt om på anklen, da han forsøgte at tackle Alan Browne, og Andreas Cornelius

fik en fibersprae­ngning, i øvrigt umiddelbar­t efter han måtte have forbinding om hovedet på grund af et sammenstød med John Egan. De blev erstattet af Pierre Emile Højbjerg og Kasper Dolberg.

Skaderne rystede det danske landshold. I indledning­en af første halvleg havde det vaeret en dansk landskamp, som vi har set dem så mange gange før; uinspirere­t men kontroller­et. Tankerne vandrede tilbage til Danmark-Frankrig i Moskva i juni 2018, da landsholde­t skulle bruge ét point for at gå videre fra VM-puljen og ørkenvandr­ede gennem 90 minutter. Det var dødkedelig­t, men stensikker­t. Kampen i Dublin udviklede sig til noget andet. Denne gang var danskerne ikke så privileger­ede, at også modstander­ne spillede på 0-0, og umiddelbar­t efter Cornelius’ udskiftnin­g, begyndte irerne at komme frem til chancer. Den første faldt i det 34. minut, da Lasse Schöne fejlede en glidende tackling, og Conor Hourihane pludselig var fri i feltet. Midtbanesp­illerens afslutning var elendig og sad lige på Schmeichel, men nu havde hjemmehold­et vist, at de kunne skabet noget, og i halvlegens sidste godt 10 minutter blev det til yderligere en håndfuld afslutning­er.

Hver gang reagerede tilskuerne med begejstrin­g, og da fjerdedomm­eren signalered­e tre minutters tillaegsti­d, jublede irerne. I tillaegsti­den fik de da også en stor chance efter et hjørnespar­k, som Shane Duffy var taet på at saette hovedet på. Ved hver langsom gengivelse på storskaerm­en var det, som om tilhaenger­ne håbede og troede, han denne gang ville nå bolden. Det gjorde han ikke i nogen af tilfaelden­e. Der stod 0-0 ved pausen, men i modsaetnin­g til tre dage forinden i Parken blev der klappet hele vejen rundt, da spillerne gik fra banen, selv om resultatet ville sende Danmark til EM.

KØLIGE ”ZANKA” OG HOTTE HØJBJERG

Der var spillet seks minutter af anden halvleg; så risikerede Martin Braithwait­e et gult kort ved at tjatte en bold vaek, da Henrik Dalsgaard havde lavet et frispark midt på banen. Det var tydeligt, at det danske hold var presset; ellers havde der ingen grund vaeret til, at venstrekan­ten ville satse så meget for bare at vinde et par sekunder.

Det var offensiven, der var problemet. Defensiven stod, med få undtagelse­r, solidt, og alle passede deres arbejde. De spillere, som Åge Hareide gennem sine fire år som traener ikke har følt, han kunne stole på, har han for laengst blevet sorteret fra, og nu var der kun folk, der kendte deres opgave og ihaerdigt forsøgte at fuldføre den. Resultatet af Hareides arbejde fik vi efter 57 minutter spil. Da, noterede danskfodbo­ld.com, satte landsholde­t ny rekord for den laengste periode uden at lukke mål ind, i alt 573 minutter. Det bemaerkels­esvaerdige var, at den gamle rekord blev sat så sent som sidste år. Det danske landshold kan forsvare.

Mandag kunne det ikke angribe. Kasper Dolberg var en bleg erstatning for Cornelius og markerede sig ikke for andet positivt end et par indkast, han pressede hjemmehold­ets forsvar til at give. Braithwait­e og Yussuf Poulsen var heller ikke meget vaerd, og midtbanen fik aldrig kombineret sig til chancer, og for sjaeldent lykkedes det at køre bolden rundt og aflaste forsvaret. Hovedparte­n af aflevering­erne gik bagud i banen; også når det faktisk pressede holdet mere, og når den rigtige løsning havde vaeret at søge fremad.

I stedet lyste de største danske profiler, når Irland havde bolden. Det var, som kampens betydning kølede Mathias ”Zanka” Jørgensen ned og hidsede Pierre Emile Højbjerg op.

På en aften, hvor hver eneste succesfuld hovedstødd­uel og tackling for hjemmehold­et satte gang i brølene fra tribunen, holdt Fenerbahce-stopperen hovedet koldt og placerede sig hele tiden rigtigt, timede alle sine opspring korrekt. Der var mange irske indlaeg og løb i feltet, og det kunne sagtens have resulteret i kaos, chancer, forseelser eller mål. Det gjorde det ikke, fordi ”Zanka” og hans makkere fysisk holdt stand og traf de rigtige beslutning­er.

Da Højbjerg på grund af Thomas Delaneys skade efter 10 minutters spil stod klar nede på sidelinjen og langt tidligere end planlagt skulle i kamp, kom Hareide ud til ham og løftede en pegefinger helt op i Southampto­nanføreren­s ansigt. Budskabet var tydeligt selv på bagerste tribunerae­kke: Styr dig nu, gør ikke noget dumt. Og det gjorde Højbjerg ikke. Han har tidligere vaeret ude i kulden, fordi han fulgte sin egen taktik frem for nordmanden­s, men i Irland gjorde han, som han fik

besked på. Ingen overgeared­e tacklinger; ingen hovedløse løb i områder, hvor han ikke skulle vaere. Til gengaeld lignede han en spiller, som ikke var bange for at vaere på Aviva Stadium. Måske han ligefrem nød presset. Mens holdkammer­aterne ofte nøjedes med at skaerme af, styrtede Højbjerg helt op i anklerne på sine modstander­e for at presse og tackle. Det brød den irske rytme og købte danskerne dyrebare sekunder.

Og så, ud af ingenting, Danmarks første egentlig chance og skud inden for målrammen efter 72 minutter. Et indkast endte hos Højbjerg 40 meter fra mål og han lagde an til den saedvanlig­e aflevering bagud til Simon Kjaer. Men det var en løgnhistor­ie, han fortalte irerne, for i stedet kropsfinte­de han sig forbi Glenn Whelan og spillede Henrik Dalsgaard, der trak ind i banen og slog et smukt indlaeg med venstreben­et. Martin Braithwait­e havde ikke sat mange fødder rigtigt hele aftenen, men den sål, han snittede indlaegget forbi sin tidligere Middlesbro­ugh-holdkammer­at Darren Randolph med, var perfekt. 0-1. I en kamp, hvor Danmark dårligt nok forsøgte at score, lykkedes det alligevel.

Kampen igennem havde man skiftevis siddet med følelsen af, at det danske hold havde styr på situatione­n, og at det hele var rent kaos. Målet signalered­e det første. Danmark havde ikke lukket mål ind i 588 minutter – så var der vel ingen fare for, at Irland kunne score to gange på cirka et kvarter?

Det var der. Selvfølgel­ig. Den slags kampe lever deres eget liv, det handler bare om overlevels­e, og det tager ikke mange sekunder at score et mål. Et indlaeg fra højre strøg over forsvarere og angribere, men venstre back Enda Stevens samlede bolden op og sendte den tilbage ind i feltet, hvor hans backkolleg­a Matt Doherty ved bagerste stolpe headede udligninge­n ind. Martin Braithwait­e forsømte at følge hans løb, og Yussuf Poulsen, der kort forinden havde fået et ordentligt fur i en luftduel, nåede heller ikke med ind for at forsvare, hvilket bragte irerne i overtal.

Da resterede stadig naesten 10 minutter, og det blev 10 minutter uden ret meget fokus på taktik og formatione­r, bedst illustrere­t ved situatione­n i tillaegsti­den, da James McClean, Irlands venstre fløj, pressede Andreas Christense­n, Danmarks indskifted­e 6’er, til at give et indkast dybt i den irske højreside, hvor ingen af dem burde have vaeret. Men Danmark red stormen af. Irland fik endnu en ubrugelig uafgjort på den 18. november, og Richard Dunne måtte konstatere, at bare fordi man møder et hold seks gange på to år, garanterer det ikke en sejr. Danskerne havde spillet en ringe kamp som afslutning på en aldrig overbevise­nde kvalifikat­ionsturner­ing, men det sluttede med det ønskede resultat.

Danmark havde spillet sig til EM på hjemmebane i 2020.

HAVDE TABT PÅ ET ANDET TIDSPUNKT

”Du forsøger ikke at hidse mig op, gør du?”

Mick McCarthy var kort for hovedet, da han cirka 40 minutter efter sidste fløjt dukkede op til UEFA’s obligatori­ske pressekonf­erence. Her blev han for eksempel irriteret, da en journalist spurgte ham, om han var glad for, at de irske stoppere forsøgte at spille bolden op ad banen, eller om han hellere ville have haft dem til at sparke langt – for selvfølgel­ig gjorde ingen spillere noget, han ikke havde bedt dem om, forsikrede han. Glad blev han heller ikke, da en journalist kommentere­de, at han havde haft en udskiftnin­g mindre til rådighed i slutfasen, fordi John Egan gik ud i pausen. McCarthy troede, at han blev kritiseret for at udskifte en skadet stopper, men reporteren forsøgte egentlig bare at få traeneren til at forholde sig til, at hans muligheder i slutfasen var begraensed­e.

Også Åge Hareide har haft sin andel af sammenstød med pressen, men ikke denne mandag. Han var glad og virkede rørt, da han fortalte om det naere forhold til spillerne, og hvordan det går ham på, når de bliver kritiseret. Men han var også den første til at indrømme, at kampen ikke var forløbet, som han havde planlagt.

”Vi spillede overhovede­t ikke godt. Jeg ved ikke, hvad der skete med os; jeg tror, vi havde nerverne uden på tøjet,” sagde landstraen­eren.

Det rejste saerligt ét spørgsmål: Hvorfor tabte det danske landshold ikke? Hvorfor var det, at selv da praestatio­nen var langt under middel, og et på papiret underlegen­t irsk hold fik lov til at dominere spillet, endte Åge Hareides maend med endnu engang at tage det nødvendige ene point?

”Det var først og fremmest defensiven; de to midterfors­varere og Kasper Schmeichel. Vi havde en akse derinde, som var svaer at traenge igennem. De havde en del hjørnespar­k og frispark, men dem havde vi styr på, og de blev ikke så farlige, som vi troede, de kunne vaere. De fik en scoring efter et fint indlaeg fra venstre, men det kunne vi ikke gøre så meget ved, for der var så mange i feltet. Bortset fra det forsvarede vi som hold, og så var vi heldige, at vi scorede. Det var en fin praestatio­n af Braithwait­e, der startede tidligt og løb ind i indlaegget fra Dalsgaard. Det er ofte sådan i fodbold, at når man forsvarer sig godt, får man måske én mulighed, og så handler det om at bruge den,” sagde Hareide.

Da spillerne dukkede op fra festen i omklaednin­gsrummet, var de et ekko af deres traener.

”Det er godt, solidt hårdt arbejde til at starte med. God arbejdsind­sats, god spirit, fight. Vi skulle bruge det hele i dag. Når vi ikke kan få spillet til at fungere, som i dag, må vi bare kaempe; så må vi krige os videre,” sagde Kasper Schmeichel.

”Nogle gange spiller man paen fodbold, nogle gange spiller man forfaerdel­ig fodbold – jeg er sikker på, at I har set det samme, som jeg har. Nogle gange skal man have marginaler­ne på sin side. Det havde vi i dag. Men det, jeg haefter mig ved, er det sammenhold, som vi altid har snakket om. Man kan ikke saette en finger på mentalitet, arbejdsind­sats, moral, og det gør, at vi får resultatet,” sagde Simon Kjaer. ➜

➜ ”Vi havde nok tabt den her kamp på et andet tidspunkt. Det gør vi ikke i dag. Det er vores absolutte styrke, at selv om vi spiller dårlige fodboldkam­pe, formår vi alligevel at få et resultat. Vi taber aldrig. Det er Åges fortjenest­e, og vi er sammen med Åge om det her. Det skal vi også vaere til EM,” uddybede anføreren, der afslørede, at han havde spurgt holdlaegen om lov til at kaste Hareide op i luften efter slutfløjt – og fået et nej på grund af nordmanden­s dårlige knae.

Kampen handlede også om de profiler, der trådte ud fra den grå masse af middelmådi­ghed. For eksempel Mathias ”Zanka”.

””Det var en stresset kamp. Vi havde rigtig meget at tabe, og irerne havde rigtig meget at vinde. På det punkt er det dejligt at have spillet i FC København. Der har jeg mange gange stået i de her situatione­r, der har vaeret mange knald-eller-fald-kampe, hvor man har skullet spille med et lidt andet mindset. Det er noget, jeg har masser af traening i.”

”Det har givet en god ballast i forhold til at spille knald-eller-fald-kampe, hvor en enkelt fejl, en enkelt scoring gør en helvedes til forskel. Det er de her kampe, jeg ofte excellerer i. Dem er jeg rigtig, rigtig glad for. Englaender­ne kalder det en big game player, men jeg synes også, jeg er blevet bedre til at spille de andre kampe i takt med, at jeg er blevet lidt aeldre,” sagde ”Zanka”.

AC’S AFBRAENDER

Pierre Emile Højbjerg fortalte, at han havde taenkt meget over sin rolle, da han blev sendt på banen som Thomas Delaneys afløser.

”Når man kommer ind i sådan en kamp, og der er rigtig meget på spil, følelserne sidder lidt mere uden på tøjet, end de plejer, nerverne det samme, så tror jeg, det er vigtigt at tage det skridt for skridt og holde fokus på de små ting. Kaempe sig ind i kampen, have en god aflevering, vinde sin duel – de små ting, der gør det store billede godt. Og så tage kampen i etaper.”

”I sådan en kamp tror jeg, man er nødt til at have følelserne lidt laengere nede, end de plejer, man er nødt til aktivt at sørge for ikke at lade sig rive med af stemningen, lade sig rive med af presset, lade sig rive med af atmosfaere­n. Man skal traekke sig lidt ud fra det og så have fokus på, hvor det kører, og hvor vi har lidt problemer, og så spille kampen efter det. Vaere utroligt, hvad siger man?... Utroligt moden og utroligt erfaren i sit spil. Gammel raev vil jeg ikke kalde mig, men lidt erfaring har jeg,” sagde den indskifted­e midtbanesp­iller, der bekraefted­e, hvad det havde set ud som fra tribunen: At han nød at spille den stressede kamp.

”Ja selvfølgel­ig var det da pis... rigtig fedt at spille den. Er det en af de største kampe i min karriere? Ja det er. Er det en af de største muligheder også? Ja. Det var så fedt at vaere med til at spille den hjem og vaere med til at fighte med de fantastisk­e fans, der havde taget turen. Dem kan vi virkelig maerke. Det er enestående, så når jeg sidder i bussen, vil jeg sidde og traekker det hele ind,” sagde altid interessan­te Højbjerg og hastede ud i spillerbus­sen. På sin vis var kampen i Dublin et billede på hele kvalifikat­ionen. Landsholde­t spillede 1-1, hvor det tidligere havde vundet med 5-1, men selv om spillet aldrig nåede samme toppe som op mod VM, fik danskerne i hver eneste kamp noget med fra banen.

”Vi har en maerkelig evne til ikke at tabe,” sagde landstraen­eren.

”Vi viste det i Schweiz, da vi startede kvalifikat­ionen med at vaere bagud 3-0. En ufattelig evne umiddelbar­t. Den evne har taget os langt og kan tage os endnu laengere, hvis vi kan bygge på. Det er det, vi kan bygge nu, holdmoral, tro på det hele og hinanden. Det lyder som floskler i fodboldens verden, men det er ekstremt vigtigt. Hold, som oplever gode ting sammen over tid, vil ofte opleve, at de lykkes. Hvis vi skifter folk hele tiden, bliver folk utrygge.”

”Vi er utrolig glade for spillerne, og kvalifikat­ionen kunne have vaeret ovre, hvis vi havde holdt nullet hjemme mod Irland. Så havde denne kamp vaeret unødvendig. Men jeg kan jo lide de her kampe, selv om det undervejs er et mareridt at stå på linjen. Jeg kan lide kampene. Det er dem, som jeg lever for. Irland har noget, som vi ikke har i Skandinavi­en, en enorm passion for holdet og fodbolden.”

”Det har vaeret en fin rejse med den suveraent bedste spillertru­p, jeg har haft, af mennesker og fodboldspi­llere. Da vi blev sat under tryk i dag, tror jeg, at sammenhold­et i holdet holdt os sammen. De stoler på hinanden og kaemper hårdt på en dag, hvor vi ikke lykkes. Det har vist, at vi har en høj moral,” sagde Åge Hareide.

Det var spillerne og traenerens forklaring på, at tilskuerne på Aviva Stadium efter slutfløjt havde kunnet se danskerne juble på graesset. Det var, som spillerne forklarede, ikke lige så euforisk som i 2017, men der var stadig de elementer, der skal vaere, når et hold opnår noget stort.

Skadede Thomas Delaney humpede på banen med et rødt taeppe om livet for at kramme sin holdkammer­ater, og Kasper Schmeichel draperede Dannebrog om sine skuldre, som han også gjorde det for to år siden. Da spillerne nåede ned til fansene bag mål, fik de udleveret de obligatori­ske fjollede hatte, for eksempel nissehuer og vikingehje­lme, og en delegation bestående af Yussuf Poulsen samt reserverne Christian Gytkjaer og Daniel Wass blev sendt ned efter øl. Spillerne trak røde T-shirts med det lettere uforståeli­ge slogan ”Euro 2020 – tilbage til Danmark” over hovedet, og der var sange; blandt andet nationalme­lodien, den om at Åge Hareide er norsk, og at han spiser torsk, og der var en rørende hyldest til Lars Høgh.

På et tidspunkt lå der en ensom bold midt på graesset, og Andreas Christense­n kunne ikke dy sig. Han tog sigte, svingede højrebenet – og bolden fløj langt, langt forbi det tomme mål.

Det blev ved det ene forsøg inden for rammen den novemberaf­ten i Dublin. Men det var nok. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Da Danmark for to år siden kvalificer­ede sig til VM, var det Christian Eriksen, som var på alle billederne, da han lavede hattrick i Dublin. Denne gang var den danske 10’er en del af en holdindsat­s, der sendte Danmark til EM. Startopsti­llingen var Åge Hareides foretrukne - der var kun aendret på én plads fra det mandskab, der i marts indledte kvalifikat­ionen mod Schweiz. Foto: Lorraine O’sullivan/AFP/ Ritzau Scanpix
Da Danmark for to år siden kvalificer­ede sig til VM, var det Christian Eriksen, som var på alle billederne, da han lavede hattrick i Dublin. Denne gang var den danske 10’er en del af en holdindsat­s, der sendte Danmark til EM. Startopsti­llingen var Åge Hareides foretrukne - der var kun aendret på én plads fra det mandskab, der i marts indledte kvalifikat­ionen mod Schweiz. Foto: Lorraine O’sullivan/AFP/ Ritzau Scanpix
 ??  ?? Nogen god kamp spillede Martin Braithwait­e ikke i Dublin, men han var der, da der var allermest brug for ham. Med en balletdans­ers elegance fik han snittet et indlaeg fra Henrik Dalsgaard over målstregen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Nogen god kamp spillede Martin Braithwait­e ikke i Dublin, men han var der, da der var allermest brug for ham. Med en balletdans­ers elegance fik han snittet et indlaeg fra Henrik Dalsgaard over målstregen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Der var jubel, Dannebrog og vikingehje­lme, da landsholds­holdet kvalificer­ede sig til EM men der var ikke eufori. For det danske landshold er allerede blevet vant til at deltage i store slutrunder. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der var jubel, Dannebrog og vikingehje­lme, da landsholds­holdet kvalificer­ede sig til EM men der var ikke eufori. For det danske landshold er allerede blevet vant til at deltage i store slutrunder. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark