Ekstra Bladet - Tipsbladet

FØR BRØNDBY-KAMP ”VI ER BLEVET STABILE”

Tre år efter AGF blev ydmyget på hjemmebane mod Brøndby IF, mødes de to hold i Århus til topkamp mellem nummer tre og fire i Superligae­n. Århusianer­nes anfører Niklas Backman ser tilbage på og frem til et opgør, der er med til at definere AGF.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Først var Kamil Wilczek hurtigt over en skidt returbold fra Steffen Rasmussen. Så blev Niklas Backman sammen med bolden mast ind i AGF’s mål, hvorefter Andrew Hjuls agerscored­e et g ude målhel toppe i trekant sammenføjn­ingen.

4-0 stod Hany Mukhtar med affarvet hår i en gul nuance for efter et par driblinger og et flot spark taget på kanten af feltet, som sejlede ind i det modsatte målhjørne af, hvor Hjulsager havde scoret fire minutter tidligere. Så var der pause.

Der var over 13.000 tilskuere på stadion i Århus en fin august-dag i 2016, og det skulle blive endnu vaerre for dem.

Dino Mikanovic og AGF’erne var med rette rasende, da dommer Mads Kristoffer­sen fløjtede for straffe et par minutter inde i 2. halvleg, men det forhindred­e ikke Teemu Pukki i at score sikkert fra pletten.

6-0-målet blev også Pukkis på en heldigt afrettet afslutning fra Andrew Hjulsager, og så lukkede Hjulsager ydmygelsen midt i 2. halvleg efter endnu et hurtigt opløb og et fladt indlaeg helt ude fra sidelinjen af Johan Larsson.

”Brøndby var et svaert hold at møde i Zornigers tid. De spillede en anderledes stil, end vi er vant til. Deres spillere var simpelthen overalt, man vidste ikke, hvor man skulle aflevere hen,” siger Niklas Backman.

”Vi fik ’Djamal’ [Dzhamaldin Khodzhanii­azov] udvist efter et kvarter, og derfra scorede de simpelthen på alt. Vi sad i omklaednin­gsrummet bagefter og var i chok. En måned efter fyldte den kamp stadig meget i tankerne. Vi vidste også, hvor ondt det gjorde på fansene at tabe, når det er til Brøndby. Det føltes som et svigt, og det var et hårdt slag for os på det tidspunkt,” siger Niklas Backman om en kamp, hvor Brøndby i alt havde ni afslutning­er inden for rammen.

”Den 0-7-kamp var nok det vildeste, jeg har prøvet med AGF. Det var så mystisk. Vi havde naermest den fornemmels­e, at vi kunne have spillet en kamp mod FCK dagen efter og haft chance for at vinde, for det var holdet egentlig godt nok til. Men vi anede heller ikke, hvad for en praestatio­n, der ville komme. Dengang var udsvingene meget store.”

AGF MOD TOPPEN

Den sommer havde AGF allerede hentet Martin Spelmann, Mustafa Amini, Kasper Junker og A.J. Soares, og før Brøndby-kampen havde der vaeret optimisme efter en saesonstar­t med otte point i de første fem runder. I kølvandet på nederlaget slog AGF-ledelsen til og hentede en ny målmand i Aleksandar Jovanovic, købte Mustapha Bundu, hentede Björn Daniel Sverrisson, lejede Chris Oikonomidi­s og hev Jesper Juelsgård til Århus, 10 dage efter forsvarssp­illeren havde set 0-7-kampen fra Brøndbys baenk.

Jovanovic, Amini og Bundu er i dag faste maend i AGF’s startopsti­lling, hvor Jesper Juelsgård også har tilbragt megen tid i de seneste tre år. AGF-kampen var med til at etablere den nye Brøndby-traener Alexander Zornigers ry for at spille den type direkte tempofodbo­ld, der naer havde vundet Brøndby mesterskab­et i foråret 2018, mens AGF i den saeson aldrig for alvor genfandt fodfaestet og endte med at overleve efter drabelige nedrykning­skampe mod Esbjerg og Viborg.

Men AGF’s ageren på transferma­rkedet i kølvandet på Brøndby-forskraekk­elsen har også medvirket til at skabe det AGF-hold, der på søndag igen kan forvente et femcifret antal tilskuere i Marselisbo­rg skoveneti len kamp mod Brøndby.

”Vi har fået en helt anden stabilitet på holdet. Der er flere af os, der har spillet her i laengere tid, jeg har vaeret her i snart fire år. Det er nødvendigt at have et fast og staerkt fundament, som så giver individual­isterne mulighed for at praestere. Det har eksempelvi­s Mustapha Bundu nydt godt af, og han har leveret utrolige praestatio­ner for os,” siger Niklas Backman om den aktuelle saeson, hvor AGF kommer ind til kampen på en fjerdeplad­s og 26 point på kontoen.

I efteråret 2016 havde man 17 point på 10. pladsen på samme tidspunkt i turneringe­n, året efter havde man samme pointtal men lå på 11. pladsen, og sidste efterår blev optimisme og fine resultater i de to første måneder så vekslet til endnu en 11. plads, denne gang med 18 point, da der var spillet 16 kampe.

”Der er ikke meget forskel på at ligge nummer fire og 11 i Superligae­n. I det spil betyder det så meget at have fundamente­t på plads,” siger Niklas Backman, da han bliver bedt om at redegøre for forskellen på denne og de foregående saesoner.

”David [Nielsen] har vaeret her i over to år nu, og det er jo lang tid, når vi taler om AGF. Det er det jo, og det er vigtigt. Det giver ro og tryghed, det samme gør det, at vi har staben på plads og ikke har de udskiftnin­ger, der var i starten af min tid her. Den ro og stabilitet er vigtig, isaer her i Århus,” siger Niklas Backman om traeneren, som har kontraktud­løb til naeste sommer.

”Den stabilitet har vi ikke haft tidligere. Der har vaeret udskiftnin­ger på holdet, vi har vaeret ramt af skader på skiftende pladser. Vi har haft et højt bundniveau og en tryghed ved og tro på os selv. Det er den store forskel. I sidste saeson leverede vi også fine praestatio­ner i enkelte kampe, det har vi gjort i al den tid, jeg har vaeret her. Men så kunne vi dykke alt for langt. Når vi nu spiller dårlige kampe, er vi i stand til at bounce back, at komme tilbage på niveau med det samme,” siger Niklas Backman.

HOVEDSKADE­R OG SKADER

Stabilitet­en har også indfundet i Niklas Backmans karriere, efter den pist forsvandt i 2017 og isaer et uheldsramt 2018.

Da AGF havde brug for svenskeren i overlevels­eskampen i foråret 2017, var han ude med en lyskeskade fra slutningen af januar til omkring 1. maj, foråret efter fik han et brud på kindbenet, sidste efterår var det så tre måneders fravaer grundet en meningitis-virus, der holdt ham ude, og i forårssaes­onen i år blev den vellidte forsvarssp­iller så slået ud af en hjerneryst­else og ikke mindst eftervirkn­ingerne.

”Jeg har fra første dag følt mig vaerdsat her. Jeg har så haft for mange perioder, hvor jeg ikke har spillet. Det er gået godt, når jeg har vaeret klar, og de par år med skader her i Århus var første gang, jeg har oplevet det i min karriere,” siger Niklas Backman.

I de seneste år er der kommet mere fokus på hovedskade­r og hjerneryst­elser i fodbold i takt med, at klubber og fodboldfor­bund har sat sig mere ind i faren ved at spille videre med den type skader. Backman kalder sig selv klogere efter at have maerket på egen krop, hvad en hjerneryst­else kan betyde.

”Fodbold bliver hurtigere og hurtigere, og derfor kommer der flere hovedskade­r. Man skal vaere obs på de skader, og nu har jeg selv vaeret i det. Det er ikke som en ankel- eller knaeskade, hvor man tager hjem, og skaden så ikke rigtig fylder noget. En hjerneryst­else er der hele tiden. Man har jo ondt i hovedet hele tiden. Jeg saetter stor pris på den støtte og hjaelp, klubben gav mig i den periode, og det er også noget af den støtte, jeg gerne vil betale tilbage for nu,” siger Niklas Backman.

”Jeg har set ishockeysp­illere have det rigtig dårligt, når de stopper karrieren. Jeg har også taenkt i de baner og på mulige konsekvens­er, men når jeg først spiller, taenker jeg ikke. Det er meget individuel­t. Jeg spiller på instinkt, og det kan vaere godt, mens jeg andre gange kaster mig ind i situatione­r, hvor jeg jo nok ikke bør gøre det. Sådan har jeg ageret i min karriere, og det er den spiller, jeg er. Når jeg så genser kampene, kan jeg sagtens se situatione­r og taenke ”hvad fanden er det, jeg laver, det er dumt, det der.” Men begynder jeg at taenke over mine aktioner, tror jeg, at jeg bliver en dårligere spiller,” siger Niklas Backman.

En ekspertgru­ppe i Internatio­nal Football Associatio­n Board, organisati­onen der har det overordned­e ansvar for fodboldspi­llets regler, undersøger i øjeblikket muligheden for at indføre regler, der eksempelvi­s kan indføre obligatori­sk spilstop eller midlertidi­ge udskiftnin­ger ved mistanke om hovedskade­r, og det arbejde og den aktuelle debat om hovedskade­r i fodboldver­denen byder AGF-forsvarssp­illeren meget velkommen.

”Jeg har laest om de idéer, og jeg synes, at tanken er god,” siger Niklas Backman.

”Hvis jeg får et slag i hovedet, og vores laege kommer ind for at tjekke mig, siger jeg med 100 procents sikkerhed, at jeg er klar. Det gør vi alle, for vi taenker kun på at spille videre. Derfor synes jeg, det kunne vaere en rigtig fin idé at saette fem-ti minutter af til at lave de nødvendige tests med eksempelvi­s balancen.

Man kan saette en spiller ind midlertidi­gt eller afbryde kampen,” siger Niklas Backman.

”Jeg kan ikke praecis sige, hvad den bedste løsning i praksis er, for der vil altid vaere fare for, at nogen forsøger at snyde og misbruge systemet, men jeg er meget positiv overfor, at der bliver arbejdet på en løsning, for man skal under ingen omstaendig­heder spille med en hjerneryst­else. Det kan gøre skaden meget, meget vaerre,” siger den svenske forsvarssp­iller.

”Det var faktisk det, der skete med mig. Jeg fik et slag i hovedet til traening op til Sønderjysk­E-kampen, og jeg pressede på og kaempede mig igennem. ”Jeg har det fint”, sagde jeg, og kampen gik ok, men bagefter var jeg helt faerdigt. Det var dumt gjort, og det har jeg laert af,” siger Niklas Backman om kampen i Haderslev i midten af februar, som endte med at blive hans sidste i et halvt år.

”Jeg har ikke spillet en kamp i ti år, hvor jeg ikke havde ondt et sted. Der er altid et eller andet. Men det er bare noget andet med hovedet. Der skal man altid passe på, uden undtagelse­r.”

NYDER KAMPENE

Nu er Niklas Backman sammen med det meste af AGF-truppen kampklar, og søndagens kombattant­er kommer til opgøret med i otte sejre i streg til sammen i Superligae­n, tre til AGF og fem til gaesterne. 0-7-opgøret er langt vaek for AGF, der i august taet på årsdagen vandt 3-0 i Brøndby og har vundet tre, tabt to og spillet en uafgjort med Brøndby siden ydmygelsen for 39 måneder siden.

”Vi spillede så godt i 3-0-sejren, sidst vi mødte dem. At vinde med de cifre ude var så fedt, det er nok den dejligste sejr, jeg har haft med holdet. Vi slog dem sidst, vi har vundet de tre seneste kampe, og så er vi klar over, at de individuel­t er et tophold i Skandinavi­en. De seneste kampe har de også fået skruet et godt hold sammen, så det bliver svaert,” siger Niklas Backman.

Diskussion­en om Top 6 er mere positiv i Århus end på noget tidspunkt tidligere i årene med mesterskab­sslutspill­et og 14 hold i den bedste raekke, og den dukker da også op i cafeteriae­t før Tipsbladet­s interview med Niklas Backman, et interview der fandt sted umiddelbar­t efter en traeningsk­amp tirsdag mod AC Horsens.

For det er fristende at skue ud over de 10 sidste runder i grundspill­et og bide maerke i, at AGF må vaere klar favorit hjemme mod Lyngby og Hobro, at man skal til svaekkede Esbjerg om ni dage og vil have revanche mod Randers og Silkeborg, samt at der ikke er langt fra de nuvaerende 26 point til de 36-38 point, der plejer at vaere nok til Top 6.’

Men sådan taenkes der i dag ikke i AGFtruppen, siger Niklas Backman.

”Vi snakker ikke så meget om det internt. Jeg forstår fint fokus på Top 6 i forhold til økonomien, og det er vigtigt at komme med af de årsager. Men vi fokuserer på vores spil og på at vinde kampe,” siger Niklas Backman.

”Jeg har tidligere set spillere i omklaednin­gsrummet sidde og regne på, at vi skulle have de og de point i de kommende kampe, og det er altså helt forkert. Vi har et staerkere fokus i dag, samtidig med at vi husker at nyde de fede kampe, vi skal spille, som den på søndag mod Brøndby. Det laerer man også, når man som mig har siddet ude. Det er et privilegiu­m at leve af at spille fodbold,” slutter Niklas Backman. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Niklas Backman diskuterer en situation med Kamil Wilczek i AGF’s 3-0-sejr over Brøndby den 25. august i år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Niklas Backman diskuterer en situation med Kamil Wilczek i AGF’s 3-0-sejr over Brøndby den 25. august i år. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark