Ekstra Bladet - Tipsbladet

BUND I BAGKATALOG­ET

- Jan Carlsen er dommer-observatør og en af Europas mest velansete fortolkere af fodboldlov­en. Skriv til Carlsen på carlsen@tipsbladet.dk

Det har vaeret en heftig uge med alle de afsluttend­e kampe i den indledende EM-kvalifikat­ion. Det var ikke lige kønt det hele – til kampen mellem Irland oig Danmark sad jeg i de afsluttend­e minutter som til en anden gyserfilm og vidste ikke rigtig, om jeg turde se på eller ej. Så det blev til lidt kiggen mellem nogle fingre og så alligevel ikke mere, end at man hurtigt kunne vende sig vaek, når det blev lige spaendende nok. Men det endte som bekendt godt, og selv om det kunstneris­ke indtryk kunne have vaeret bedre, er det jo bundlinjen, der taeller. Så nu står den på EM på hjemmebane til sommer. I sig selv en enestående oplevelse – og en rigtig flot praestatio­n i en gruppe, som bestemt så noget loren ud fra starten.

Set fra denne klummeskri­bents meget enøjede indgangsvi­nkel var det til gengaeld en dødssyg afsluttend­e runde med ikke meget, det kunne bringe nogen legemsvaes­ker i kog. Ingen rigtig n hårrejsend­e situatione­r, der kunne kaste nogle kommentare­r af sig. Fra andre positioner vil man uden tvivl vaere glade for, at kvalifikat­ionen blev afgjort uden tvivlstilf­aelde, og det vil jeg i den grad også tilslutte mig ud fra et retfaerdig­hedsprinci­p. Det er bare noget møg, når man gerne skulle finde håret i suppen... Så denne uge bliver i stedet for den forventede gennemgang af alle giftighede­rne fra sidste runde af EM-kvalen til et tilbagefal­d på nogle af de laeserkomm­entarer, som har fået lov til at ligge lidt over, fordi de er blevet overhalet indenom af her og nusituatio­ner. På den anden side er det jo heller ikke dumt at få ryddet lidt op (har jeg hørt).

De manglende højdepunkt­er er der bestemt ikke noget galt i, og det giver mig lejlighed til igen at slå et slag for henvendels­er fra laeserne. Alle input er velkomne. Er der noget, som man undres over eller decideret mener er forkert, så kom endelig med det. Selv om jeg prøver, kan jeg umuligt følge med i alt, så den eventuelle undren må meget gerne vaeret ledsaget af et link (eller som minimum bare et minuttal), der kan vaere med til at indkredse situatione­n.

Jeg har korrespond­eret lidt frem og tilbage med en laeser, der ikke er helt tilfreds med fortolknin­gen af hands og navnlig den praktiske udmøntning af den. Det har vaeret ledsaget af nogle glimrende input til, hvordan reglerne burde vaere. Ingen tvivl om at hands (og i øvrigt også dette med at genere en modspiller, når man befinder sig i en offside-position) er brandvarme emner. Det er også helt åbenlyst, når jeg taler med udenlandsk­e kolleger. Vi sidder alle i de samme dilemmaer rundt omkring – og så må vi laene os op ad, hvad der foregår på bjerget, dvs hos UEFA og FIFA. Diskussion­en om, hvordan reglerne burde vaere, er en spaendende ting, og det kan man bruge mange aftener på, men i sidste instans er det uden for denne klummes fokus. Kommissori­et her er at prøve at gøre laesere klogere på de regler, der nu engang er, uanset om man er enig i reglerne eller ej. Jeg kan også sagtens finde nogle ting, som jeg gerne ville have lavet om, men på det punkt er min mening i sidste instans ikke bedre end alle andre fodboldint­eresserede­s, selv om jeg, bevares, har nogle kanaler til at levere, hvad jeg selv synes er gode forslag. Så vi er efterladt med den ramme og de regler, som der nu engang er – og spørgsmåle­ne om, hvordan man så bør agere inden for den.

Men den pågaeldend­e laeser undrer sig over, at en obstruktio­n i straffespa­rksfeltet i sidste ende kun udløser et indirekte frispark, mens stort set alle forseelser i feltet bringer et straffespa­rk med sig. Forklaring­en på det er et enkelt ord, nemlig ’kontakt’. Det er tilladt at obstruere, hvis man har front mod bolden og har den inden for spilleafst­and, dvs kan spille den i naeste skridt. Men det er ikke ensbetyden­de med fysisk kontakt med modspiller­en. Det er den situation, som vi ofte ser (uden at den menige tilskuer overhovede­t vil forbinde det med en mulig obstruktio­nsforseels­e), når en forsvarer daekker bolden ud over mållinjen for at få sit målspark og samtidig holder den angriber vaek, som morderlig gerne ville have fat i den bold. Det er fint nok – men vender forsvarere­n sig om for bedre at kunne holde øje med angriberen face to face, eller ikke holder spilleafst­anden til bolden, har vi et indirekte frispark. Og ikke mere, uanset om det er inde i feltet eller ej, for der er ikke nogen kropskonta­kt mellem de to.

Hvis forsvarere­n nu går ind for at daekke bolden så taet på angriberen, at den fysiske kontakt er uundgåelig og forårsages af forsvarere­n, bliver det indirekte frispark til gengaeld vekslet til et straffespa­rk (eller direkte frispark uden for feltet). Det er lidt af en lovmaessig specialite­t, som vi har uforvarend­e har fået fat i her: nemlig at hvis der foreligger to samtidige forseelser, straffes den groveste. Der er en obstruktio­n (indirekte frispark), men der er også en forseelse med kropskonta­kt (holde, puffe, springe, bremse modspiller, lidt afhaengig af hvordan det ser ud). Og det sidste skal koste et direkte frispark, som bliver den endelige kendelse.

Eller sagt på en anden måde: i det øjeblik, hvor der er en fysisk kontakt, bliver frisparket direkte. Som altid er der nogle specialite­ter: der kan godt dømmes direkte frispark uden kontakt ved f.eks. slag og spark, hvor offeret når at undvige, men på det helt generelle plan kan man saette lighedsteg­n mellem fysisk kontakt og direkte frispark. De seneste års lovaendrin­ger har fjernet en del indirekte frispark og erstattet dem med direkte, og skal vi endelig tale om, hvordan reglerne burde vaere eller måske bliver, vil jeg ikke blive spor overrasket, hvis det indirekte frispark er en død sild om en håndfuld år eller to, bortset fra rent tekniske forseelser, f.eks. en strafbar offside.

En anden laeser har fat i boldens placering ved straffespa­rk, som også altid har vaeret en kilde til diskussion. Her var det kampen mellem Holland og Nordirland, hvor dommeren ikke tillod, at bolden lå helt fremme på kanten af maerket. Fodboldlov­en taler nemlig om straffespa­rksmaerket (og ikke straffespa­rkspletten), for stedet behøver ikke vaere markeret med en plet. Det kunne såmaend vaere et kryds, hvor centrum indikerede placeringe­n. Således set mange steder i København og omegn. Der er heller ikke nogen foreskreve­t størrelse på maerket (i tidligere tider talte man om 22 centimeter, svarende til boldens diameter). Så det centrale bliver, at bolden ikke behøver at ligge eksakt på centrum af maerket, men den skal have fat i og have kontakt med centrum. Hvis vi taenker os pletten, kan bolden altså sagtens ligge i den forreste del, bare der er kontakt med centrum af pletten. Men det duer altså ikke at kaste bolden helt ud på kanten – for kombineret med, at der ikke er noget lovfaestet mål på maerket, kunne man i yderste og vildt teoretiske konsekvens bruge alt det overskyden­de kridt på et maerke, som rakte helt ind til f.eks. målfeltet og så placere bolden dér. Loven foreskrive­r blot, at der skal afsaettes et maerke, og centrum af det skal vaere 11 meter fra mållinjen midt for mål – og bolden skal så i det mindste tangere dette centrum.

Samme laeser mener, at rigtig mange spillere i Superligae­n snyder ved hjørnespar­k ved at placere bolden uden for buen – specielt modsat linjedomme­ren. Det kan se maerkeligt ud – men igen skal bolden bare have kontakt med stregen. Og i og med at bolden er kugleforme­t, og stregen er flad, kan man sagtens finde lovlige situatione­r, hvor boldens runding bare tangerer det yderste af stregen, selv om resten af bolden er klart udenfor. Derfor kan der sagtens vaere snydere alligevel...

En sidste laeser – og absolut kun sidste i denne forbindels­e – havde fat i begrebet racisme i forbindels­e med kampen mellem Bulgarien og England. Og konstatere­de, at det bestemt ikke kunne vaere gnidningsf­rit ligefrem at afbryde en kamp på grund af tilråb, abelyde e.l. Nej, det er det ikke. Og det er uden tvivl også den absolut sidste og yderste situation, som en dommer kan komme i, og som absolut ingen ønsker. Omvendt er der graenser for alt – og derfor er det helt fint, at man har tre trins-reglen (afbryd, udsaet, stop) til at regulere tingene. I 99 ud af 100 tilfaelde vil vi aldrig komme frem til det punkt, hvor man må opgive at spille en kamp til ende. Men det er omvendt vigtigt, at sanktionen er der. Ingen kan garantere mod enkeltelem­enter blandt publikum, som er totalt uden for paedagogis­k raekkevide– men racisme er det grimme dyr, som vi alle bliver nødt til at se i øjnene i disse tider. Desvaerre. Det duer ikke at tie det ihjel – og så må det have de konsekvens­er, som det nu engang har.

Og lige akkurat det er heldigvis uden for fodboldlov og dommerens udøvende magt. Det er op til andre at vurdere efterfølge­nde – dommeren skal bare så vidt muligt overhovede­t have den kamp afviklet med alle 90 minutter. Og så må andre tage sig af det grove arbejde bagefter.

Det blev til en uge med diverse opsamlinge­r – men nu er bordet nogenlunde fornuftigt rent i min ende af snoren, klar til naeste bølge. Kom frisk – alle bidrag er velkomne. ✖

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark