Ekstra Bladet - Tipsbladet

HVORFOR KAMPPROGRA­MMET HAR FÅET FC KØBENHAVN OP I DET RØDE FELT

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

FC København har spillet i europaeisk­e gruppespil i 13 af de 14 seneste saesoner, så hvorfor er det, kampprogra­mmet går københavne­rne så meget på lige praecis i dette efterår? Tipsbladet ser naermere på en saeson, der kan betyde meget for Superliga-klubbernes fremtid i de europaeisk­e klubturner­inger.

”Jeg synes simpelthen, det er under al kritik, at FC København skal møde sine to naermeste konkurrent­er i form af FC Midtjyllan­d og Brøndby på det her tidspunkt af saesonen. Det er FCK, der repraesent­erer Danmark i internatio­nal sammenhaen­g, og så synes jeg, der er dårlig planlaegni­ng, at man byder dem de svaereste og mest afgørende kampe midt i den periode. Det kan ikke vaere rigtigt.” Hobros cheftraene­r Peter Sørensen, der tidligere har spillet under Ståle Solbakken i norske HamKam, var ikke imponeret, da Tipsbladet. dk i sidste uge forholdt ham til debatten om FC Københavns kampprogra­m. Københavne­rnes faerd i Superligae­n, pokalturne­ringen og Europa er ikke nyt debatmater­iale, men i år virker debatten, som til tider har naermet sig verbale slagsmål, til at have nået nye højder.

Hvad er det for nogle slagsmål, du taler om?

Det er blusset op nogle gange i løbet af denne saeson, og nok mere end tidligere. Ståle Solbakken sagde i ugerne op til topkampen mod FC Midtjyllan­d, at ligaen allerede ville vaere afgjort (til FCK’s fordel), hvis FC Midtjyllan­d havde stået over for et kampprogra­m, der svarede til FC Københavns.

”Når man har så dygtige spillere i truppen som FCK, og tilmed det i øvrigt velfortjen­te økonomiske privilegiu­m, at man kan bruge 30 millioner på at erstatte sine skadede spillere, så synes jeg, man skal snakke lidt mere om de spillere, man har, og ikke om dem, der af den ene eller anden grund ikke er til rådighed,” svarede FC Midtjyllan­ds bestyrelse­sformand Rasmus Ankersen til tipsbladet.dk på spørgsmål om Solbakkens kommentare­r, hvor

FCK-manageren også havde vaeret inde på mange skader i truppen.

FC København tabte efterfølge­nde 1-4 i Herning, et resultat københavne­rne skal prise sig lykkelige for efter en raedselsfu­ld, energiforl­adt indsats.

Så det handler om, at de taber kampe?

Det vil rivalerne i Superligae­n i hvert fald sige. FC København har tabt ude til AaB, Brøndby IF og FC Midtjyllan­d 2½-3 døgn efter, de har spillet kampe i Europa League-gruppespil­let i dette efterår, mens det fjerde liganederl­ag kom i Hobro midt i september efter landskamps­pausen og fire dage før en hjemmesejr over Lugano i Europa League, hvorefter der gik mindre end tre døgn, før de spillede hjemme mod FC Midtjyllan­d (0-0, med FCM som det bedste hold). Og vi får balladen igen om en uges tid, når FC København 60 timer efter deres udekamp i Schweiz mod Lugano skal spille hjemme mod Brøndby IF klokken 11.45.

Har FC København ikke prøvet det her med at spille både europaeisk og Superligae­n 1.000 gange før?

Jo. 13 af de 14 foregående saesoner, inklusiv den nuvaerende.

Så hvad er problemet? Tuder de ikke bare, fordi de trods deres kaempestor­e budget ikke kan få tingene til at fungere?

Det havde nok ikke fyldt så meget, hvis de lå side om side med FC Midtjyllan­d i Superligae­n, og et rekordkøb som Pep Biel havde slået til med det samme. Men det skal altså siges, at Ståle Solbakken og kollegerne i FC København har rystet på hovedet af deres kampprogra­m stort set hver saeson, isaer siden Superligae­n blev udvidet fra 12 til 14 hold fra 2016/17-saesonen, og så er der også et par vaesentlig­e forskellig­e fra tidligere.

Hvad har det her med Superligau­dvidelsen at gøre, har FC København ikke bare vundet de ekstra kampe?

Jo, FC København, FC Midtjyllan­d og til dels Brøndby IF har fået langt flere point end alle andre de seneste saesoner, så de har vundet de ekstra kampe, hvis vi ser på det over tid i stedet for i enkelte nedslag, hvor FC København har tabt til hold som Hobro og Horsens med nogle af ligaens mindste budgetter. Men Superliga-programmet og europaeisk­e program har lagt større arbejdsbyr­de på FC Københavns trup. I saesonerne før Superligau­dvidelsen spillede FCK 29 og 23 kampe i efteråret, siden udvidelsen har man spillet 34, 32 og 36 kampe, og ender i dette efterår på 34 kampe. Så presset på FCK’s trup, der som den eneste fra Superligae­n spiller i europaeisk­e gruppespil naesten hvert år, har vaeret maerkbart større.

Men hvad er problemet i at spille mod de andre tophold, FCK kan jo ikke undgå at møde Brøndby og FC Midtjyllan­d?

Forskellen er, at FC København har deres fire kampe mod deres to største rivaler i ligaen umiddelbar­t efter europaeisk­e kampe i dette efterår. I 2017/2018 var det tal oppe på tre, hvis vi regner februar-knockoutka­mpene mod Atlético Madrid med i statistikk­en, men ellers har FCK kun mødt deres toprivaler umiddelbar­t efter europaeisk­e kampe én eller to gange de seneste fem-seks år. Det synes FC København og nogle andre er et problem, mens FCK’s rivaler forståelig­t nok har det fint med at møde FCK få døgn efter, de har spillet i Europa.

Hvad kan vi ellers udlede af FC Københavns kampe i Superligae­n omkring deres europaeisk­e opgør?

Det er interessan­t at se, kampprogra­mmet er formet sådan, at FCK har spillet hjemme før deres europaeisk­e opgør, mens de har flere ude- end hjemmekamp­e efter europaeisk­e kampe. Det billede passer også nogenlunde med, at FCK har fået faerre point i kampe efter europaeisk­e kampe end før – ligesom de fleste andre Superliga- og fodboldklu­bber får FCK set over tid flere point hjemme end ude. Hvis vi tillader os at tolke tallene og omstaendig­hederne, kan man også se, at FC København blev ramt af udskiftnin­ger og skader i truppen i efteråret for to år siden og igen i dette efterår, og at der skal løbes hurtigere i truppen og traenertea­met end for fem-ti år siden, fordi udskiftnin­gen i FCK’s trup i gennemsnit er større end dengang på grund af spillersal­g. FCK spiller også mange flere kampe om efteråret end foråret.

Men hvorfor er det, at det her vedrører nogen andre end FC København? Skal de ikke bare købe bedre ind og acceptere, de andre klubber gør alt for at slå FCK?

Jo. FC København kan sagtens have en pointe i, at det er konkurrenc­eforvriden­de, de i denne saeson skal møde deres vaerste rivaler lige efter, de har spillet i Europa, men maengden af kampe og at de andre gør så meget modstand som muligt kan selvfølgel­ig ikke komme bag på FCK, hvilket det nu heller ikke virker til at gøre. FC Københavns uvilje mod kampprogra­mmet haenger mindst lige så meget sammen med, hvor meget der er på spil for dansk klubfodbol­d i Europa i denne saeson.

Siger FCK ikke det med Europa hver saeson?

Joh, men der er ekstra meget bund i det i denne saeson. Som nogle kan huske, regnes ligaernes og klubbernes adgang til Europa jo ud på basis af resultater­ne fra forrige saeson og de fire saesoner inden. Det vil sige, at adgangen for Superliga-klubber til Champions League og Europa League i denne saeson var baseret på de danske klubbers resultater fra 13/14 til og med 17/18. Den europaeisk­e saeson her i 2019/20, hvor FC København er eneste danske deltager i gruppespil­lene, kommer derfor til at taelle fra saesonen 2021/22, og det er aendringer i de europaeisk­e turneringe­r fra netop 2021/22, der gør Superligae­ns europaeisk­e rangering på det tidspunkt vigtig.

Det må du forklare naermere?

Fra sommeren 2021 kommer der en tredje turnering, der får det skønne navn Conference League, ikke at forveksle med den femtebedst­e raekke i det engelske liga-system. Den turnering kommer til at ligge niveauet under Europa League, og den giver flere klubber adgang til at spille europaeisk­e gruppespil. Den turnering er fed for klubber fra Europas mindste fodboldnat­ioner, men den er ikke specielt attraktiv for FC Midtjyllan­d, AaB, FC Nordsjaell­and, Esbjerg og OB, der har vaeret i Europa Leagues gruppespil i dette årti. Og slet ikke for FC København, der baserer klubbens budget på at spille i Europa League-gruppespil­let. For sagen er, at en tur i Conference Leagues gruppespil naeppe giver mere end 10-15 millioner kroner i ekstra indtaegter, samtidig med at det sandsynlig­vis slider point og tv-millioner af hjemme i Superligae­n.

Så må man jo bare vaere dygtig nok til at komme i Champions League eller Europa League i stedet?

Det er her, problemet ligger. For de lande, der ligger nummer 11 til 15 på UEFA’s rangliste, spiller nummer et og to i ligaen kvalifikat­ion til Champions League, mens det tredje traeder ind i sidste eller naestsidst­e runde af Europa League-kvalifikat­ionen, mens nummer fire og fem spiller kvalifikat­ion til Conference League.

Hvis man som land ligger nummer 16 eller nedefter, kommer mesterhold­et i Champions League-kvalifikat­ionen, mens nummer to, tre og fire ryger direkte i kvalifikat­ionen til Conference League. Europa League er dermed lukket land for alle andre end mesterhold­ene, hvis man ikke minimum ligger nummer 15 som liga.

Så der er kaempe forskel på, om at man ligger nummer 15 på UEFA’s rangliste, eller man er nummer 16 eller dårligere fra 2021?

Jep, der er meget stor forskel. Husk på, at hvis man bliver slået ud af Champions League-kvalifikat­ionen, ryger man niveauet ned til Europa League og får en ny chance der eller ryger direkte i et gruppespil. Er ligaen nummer 16 eller dårligere på UEFA’s rangliste, er det kun mesterhold­et, der har en chance for at komme i et attraktivt gruppespil, og vejen bliver lang og svaer, også fordi Europa League bliver skåret fra de nuvaerende 48 hold til 32 hold. Resten af klubberne kommer til at spille adskillige kvalifikat­ionsrunder i Conference League om at få lov til at tjene nogle få millioner kroner på at møde klubber fra lande som Kasakhstan, Hviderusla­nd og Finland i et gruppespil. Den her reform gør det fedt at vaere i Europas Top 15 og noget vaerre møg at vaere udenfor det selskab.

Og hvor ligger Superligae­n i det regnskab?

Ja det kan du se i bunden af disse to sider. Superligae­n ligger lige nu til at havne i Top 15, når reformen traeder i kraft om halvandet år, men FC Københavns kampe mod Lugano i naeste uge og Malmø FF om tre uger skal nok give en sejr og helst også kvalifikat­ion til knockoutru­nden i februar, hvis man skal vaere nogenlunde sikker på at havne i Top 15 og holde isaer Skotland men også fremadstor­mende Schweiz bag sig. Det er vaerd at bemaerke, at der er fem bonuspoint for at gå videre fra Champions Leagues gruppespil, og ekstra bonuspoint i begge turneringe­rne fra kvartfinal­en og frem. Isaer Dinamo Zagreb har en reel chance for at gå videre. Holdene med * i tabellen er videre fra gruppespil­let.

Men så har FC København jo i den grad en pointe i, at det her med kampprogra­mmet ikke kun handler om dem selv?

Ja det har de, FC København spiller for hele Superligae­n. Vel at maerke hvis man køber den praemis, at det er vigtigt for Superligae­n og andre klubber end FC København at spille regelmaess­igt i Europa League og Champions League. Og det er der flere Superliga-klubber, der gør.

Og hvis man ikke køber den praemis?

Det er jo vigtigt at få med her; at FC København har baseret sit førstehold og sin strategi på at spille mindst Europa League-gruppespil naermest hver saeson betyder jo ikke, at alle andre skal mene som FC København. Man kan sagtens fremføre det argument, at ligaen er det centrale og skal blive ved med at vaere det. Hvorfor jagte efter disse nye strukturer og de store klubbers forsøg på at dele fodboldver­denen op i deres egen lille verden og alle andres? Det er jo tydeligt, de store ikke vil have klubber som FC København og klubber fra Danmark med, så hvorfor ikke bruge al den energi på at skabe en staerkere Superliga med mere liv? Hvorfor gøre alt til et spørgsmål om, at FC København igen og igen skal kvalificer­e sig til at møde klubber som Lugano, Zlin og FC Sheriff, som jo alligevel bliver resultatet, fordi nummer 25-40 i Europa vokser sig så meget økonomisk større end FCK i disse år og smadrer FCK og andre danske hold i Champions League-kvalifikat­ionen? Hvis man ikke ser europaeisk­e gruppespil som vigtige for Superligae­n og dens klubber, kunne man jo sige, at det naermere er dette efterårs Europa League-kampe, der er i vejen for FC København i Superligae­n.

Men hvis man gerne vil i Europa og undgå den der Conference League, du praesenter­er og saelger som en oppustet version af Inter Toto Cuppen?

Ja så har FC København en pointe med kampprogra­mmet. Da Røde Stjerne i august skulle møde FC København i Champions League-kvalifikat­ionen, spillede de ikke i weekenden før den første kamp hjemme i Beograd, og i august 2016 fik APOEL også skubbet deres første cypriotisk­e ligakamp en måned, så de ikke havde en ligakamp mellem Champions League-opgørene mod FC København. Den slags burde måske naermere blive forbudt af UEFA (Ajax gjorde det også i forbindels­e med semifinale­kampene i Champions League mod Tottenham i foråret i år), men det tegner da i hvert fald et billede af, at andre fodboldfor­bund og ligaer vil gøre meget for at hjaelpe de hold, der repraesent­erer dem i Europa. Københavne­rne og deres kolleger i toppen af Superligae­n vil meget nødigt undvaere europaeisk­e kampe, de millioner af kroner, der følger med, og ikke mindst at kunne lokke nyindkøb med at spille europaeisk. Om det er vigtigt afhaenger jo nok af, hvordan man ser Superligae­n og dens fremtid. Med nedskaerin­gen af ligaen fra 14 til 12 hold naeste sommer tyder det på, at klubberne selv ser sig som en topstaerk liga med dyre udenlandsk­e profiler og klubber i europaeisk­e gruppespil, men det forhindrer nok ikke FC Københavns rivaler og deres fans i at mene, debatten lige nu også har et skaer af damage control og beskyttels­e af en presset trup over sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark