Ekstra Bladet - Tipsbladet

ØJNENE DER SER

-

Hvad er Ballon d’Or? Svaret virker umiddelbar­t lige til. En kåring, der gives til den bedste spiller i verden i det forgangne år. Men som årets kapløb mellem Lionel Messi og Virgil van Dijk igen har bevist, er den diskussion ikke så simpel endda.

I foråret, hvor Lionel Messi spillede noget af sin bedste fodbold i karrieren, var Virgil van Dijk selv ikke i tvivl om, at Messi ville vinde. Selvom det er glemt i dag, var Messi faktisk også god i den fatale returkamp i Liverpool, hvor Barcelona tabte 0-4 men nok burde vaere gået videre, hvis man havde udnyttet de store muligheder, Messi skabte.

Så vandt Liverpool Champions League, og som året skred frem, blev Virgil van Dijk bare ved med at levere det individuel­t bedste forsvarssp­il som del af en nu rigtig staerk Liverpool-defensiv, der fra at vaere det svage punkt i Klopps første tid i klubben men nu bidrager bedre.

MESSI OVER VAN DIJK

Er det nok til at vinde Ballon d’Or?

For nogle er svaret nej, og vil naermest i alle taenkelige scenarier vaere det.

Lionel Messi har ikke vundet et VM, men det, han kan med og uden en fodbold, og hans blik for at se spillet og agere, er enestående i fodboldhis­torien og var det også, dengang den fire år yngre Virgil van Dijk var ungdomsspi­ller i Willem II, spillede for den hollandske midterklub Groningen og var i Celtic fra 2013 til 2015, hvor skotterne først fik taev gennem et helt Champions Leaguegrup­pespil og saesonen efter tabte i playoffen til gruppespil­let til Maribor fra Slovenien.

Et af de tre kriterier, juryen bliver bedt om at forholde sig til, er hele spillerens karriere, og der er Lionel Messi såvel som Cristiano Ronaldo helt alene i front, uden at man kan så meget som skimte de andre bagude.

De to øvrige kriterier er så henholdsvi­s spillerens og hans holds praestatio­ner i kalenderår­et, og spillerens talent og ’sportsmans­hip’, og mens talentet selvsagt taler til fordel for den overnaturl­ige argentiner, er Van Dijks praestatio­ner på et konstant, skyhøjt niveau med Liverpool og Holland i hvert fald mere stabile end Messis, mens trofaeerne entydigt peger i hollaender­ens retning.

Der er ingen vaegtning mellem de tre kriterier, så vurderinge­n er op til hver af de 195 medlemmer af juryen.

For mig faldt vurderinge­n lige nøjagtigt ud til fordel for Lionel Messi, da han efter min mening har spillet noget af sit allerbedst­e fodbold i de seneste 12 måneder, hvilket siger så utrolig meget.

Det her er nok det svageste Barcelona-hold siden afslutning­en på Rijkaard-aeraen for 12-13 år siden, og vel det svageste argentinsk­e landshold i dette årtusinde.

Lionel Messi bar efter min mening Barcelona til det sikre spanske mesterskab i foråret og var god, da det gjaldt i Champions League, minus en-to afslutning­er på den traumatisk­e aften i Liverpool, hvor han skabte massive problemer for de senere Champions Leaguevind­ere.

Virgil van Dijk kunne ikke have gjort spor mere end Messi for Argentinas håbløse landshold ved Copa América i sommer, og Messis fantastisk­e spil får mig til at saette ham lige foran hollaender­en.

Det er en fornøjelse at se Virgil van Dijks forsvarssp­il, som både består af evnen til at pakke naermest alle modstander­e helt vaek, dirigere en staerk Liverpool-defensiv, score flotte hovedstøds­mål, som han senest gjorde to gange mod Brighton sidste lørdag, og vaere samlingspu­nkt for verdens staerkeste kollektiv.

Jeg overvejede laenge at saette hollaender­en først og har fuld forståelse for, at mange andre har gjort det, og det er skønt at se en så staerk forsvarssp­iller i en aera, hvor regler og fokus mest kommer de offensive spillere til fordel.

Jeg har Cristiano Ronaldo som treer, langt efter de to første og taet på et bredt felt efter portugiser­en. Portugal vandt Nations League, Juventus vandt mesterskab­et sikkert, men lignede det aldrende hold, man er, i to kvartfinal­er i Champions League mod Ajax.

Raheem Sterling har imponeret mig vildt og var for mig en af verdens bedste spillere det seneste år, hvilket er flot klaret med tanke på, hvor forhadt han har vaeret i store dele af sin karriere.

Mané sniger sig med som femmer som det tandhjul i Liverpools offensiv, der imponerede mig mest, selvom man også fint kunne have peget på Mohamed Salah.

RESTEN AF FELTET

For mig at se kunne førnaevnte Salah, Kylian Mbappé, Robert Lewandowsk­i og Eden Hazard også have trukket point, selvom Hazards dårlige start i Madrid traekker ned efter en meget flot afslutning på opholdet i Chelsea.

Jeg kunne også forstå point til Liverpools brassere Alisson og Firmino, Sergio Agüero, måske også en af de Ajax-spillere som Mathijs De Ligt, Dusan Tadic og Frenkie De Jong, der var så fortryllen­de at følge i foråret.

Det er selvsagt en flok meget dygtige spillere, France Football har udvalgt til at vaere blandt de 30 nominerede. Men at Marquinhos, Hugo Lloris, Karim Benzema og Riyad Mahrez skulle vaere i det selskab er efter min mening et tegn på, man stadig skeler en anelse for meget til fransk fodbold, uanset at tre af de fire er klassespil­lere på højt internatio­nalt niveau, mens Lloris ikke tilhører den gruppe.

EKSTREMT TAET

Hvis undertegne­de Tipsbladet-chefredakt­ør havde droppet at give Lionel Messi point og samtidig havde gjort Virgil van Dijk til etter i stedet for toer, var hollaender­en blevet vinder af Ballon d’Or 2019 i stedet for FC Barcelonas argentinsk­e forward.

Så taet faldt stemmerne til årets Ballon d’Or, hvor 195 redaktører og journalist­er fra hele

verden havde stemmeret og tildelte henholdsvi­s seks, fire, tre, to og et point til fem spillere fra en 30-mands bruttolist­e, som var udvalgt af arrangøren France Football.

686 point fik Lionel Messi mod Virgil van Dijks 679, hvilket set fra naervaeren­de chefredakt­ørstol jo understreg­er, hvor taet de to verdenskla­ssespiller­e var på hinanden.

Der var relativt langt ned til Cristiano Ronaldos 476 point, mens Sadio Mané var en lige så sikker firer med 347 point.

Mohamed Salah blev nummer fem med 178 point, så Liverpool fik tre mand i Top 5.

Sekseren var Kylian Mbappé, der spillede en fin saeson trods Paris Saint-Germains kvaler og nok også indirekte nød godt af eftergløde­n af Frankrigs 2018-verdensmes­terskab, hvilket sammen med hans indlysende store naturtalen­t kan forklare, han med 87 point endte foran Alisson (67) og Robert Lewandowsk­i (44), der også havde flotte saesoner.

Laengere nede på listen vakte Riyad Mahrez’ 10. plads opsigt, ikke mindst for Tipsbladet­s chefredakt­ør, da dennes fjerdevalg Raheem Sterling først var at finde på 12. pladsen.

Blandt de påfaldende stemmer var en førsteplad­s til Alisson fra Elfenbensk­ystens jurymedlem, mens der var en opsigtsvae­kkende førsteplad­s til Trent-Alexander Arnold fra Sri Lanka, der såmaend gav Pierre-Emerick Aubameyang en andenplads trods et svaert 2019 for Arsenal, mens jurymedlem­met fra Togo så noget, ingen andre i verden gjorde, ved at give Hugo Lloris en tredjeplad­s, selvom Lloris for de fleste bestemt ikke har vaeret blandt Tottenhams lyspunkter det seneste år eller to. ✖

 ?? Foto: via www.imago-images.de/Ritzau Scanpix ??
Foto: via www.imago-images.de/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Scanpix Besti/Ritzau / Panoramic / Autissier JB Foto:
Scanpix Besti/Ritzau / Panoramic / Autissier JB Foto:

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark