Ekstra Bladet - Tipsbladet

Superliga-året der gik

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

FC Københavns mandagssej­r over OB var den sidste af 251 Superliga- og playoffkam­pe i året 2019. Vendsyssel FF og Vejle Boldklub rykkede ned, Lyngby og Silkeborg IF rykkede op, FC København blev mestre, og nu venter en spaendende 2020-forårssaes­on med tre nedrykkere fra Superligae­n og en taet mesterskab­skamp mellem FC Midtjyllan­d og FC København.

Her er nogle af de historier i Superligae­n, jeg tror vil saette dagsordene­n i 2020.

FCK HAR CHANCEN, HVIS OFFENSIVEN KLIKKER OG FCM BREMSER LIDT OP

Trods to fine kampe mod Dynamo Kijev og en vis portion uheld i hjemmekamp­en mod Røde Stjerne i august emmer dette FC København-hold ikke just af Champions League i denne saeson, og selvom pointsnitt­et i Superligae­n faktisk er respektabe­lt efter 20 runder, nytter det ikke meget, hvis FC Midtjyllan­d holder dampen fra efterårssa­esonen før sidste søndags AGF-kamp oppe.

Hvis man et øjeblik ser forbi tabellen og samtidig husker på, at FC København gennem hele 2019 har fire point mere end midtjydern­e i Danmarks bedste fodboldrae­kke, er det dog for tidligt at sende mesterskab­et til Herning og Ikast.

De to indbyrdes kampe i mesterskab­sslutspill­et er en åbenlys mulighed for at lukke hullet, og vinterpaus­en og et forår med mindre pres på kampkalend­eren bør stille FC København bedre end i efteråret, hvor FC København spillede 11 kampe flere end FC Midtjyllan­d.

For mig at se kraever det så også, at andre end Dame N’Doye rammer et stabilt, højt niveau. Michael Santos og Pieros Sotiriou skal nok score tilstraekk­eligt på den anden angrebspla­ds, men kan Ståle Solbakken forme en dominerend­e midtbane ved siden af klassespil­leren Zeca ud af Viktor Fischer, rekordkøbe­t Pep Biel, Rasmus Falk, Carlo Holse, Robert Mudrazija og Nicolaj Thomsen?

De tre førstnaevn­te har skuffet i denne saeson, de tre sidstnaevn­te har ikke spillet den store rolle i Superligae­n, og det er absolut ikke umuligt at forestille sig FCK-aktivitet på denne del af banen i januar.

Og så er københavne­rne afhaengige af, at FC Midtjyllan­d ikke igen ligger omkring 2,5 point per kamp. Søndagens nederlag til AGF viser, midtjydern­e ikke er uovervinde­lige, men selv med en let midtjysk opbremsnin­g skal FCK finde mere stabilitet for at forsvare mesterskab­et.

HVORDAN HÅNDTERER ÅRHUS MEDGANGEN?

I begyndelse­n af denne saeson anede jeg nye problemer forude for AGF, og jeg tog såre fejl. Århusianer­ne er et lige så godt bud på en bronzevind­er som Brøndby IF, og det er godt klaret på det halve budget af de gulblusede.

Overskrift­en her handler på ingen måde om de meget tyndslidte jokes om Champions League og århusiansk­e jubeloptim­ister, men om hvordan AGF håndterer den nye situation, hvor spillere og cheftraene­ren bliver eftertragt­ede.

Isaer på en fri transfer kunne det give god mening for FC Midtjyllan­d at hente Mustafa Amini, hvis der ikke dukker større tilbud op, og Mustapha Bundu får højst lov til at spille 12 måneder til med så strålende kampe som i efteråret, før han bliver skibet ud for et tocifret millionbel­øb.

Mest alvorlig er dog situatione­n omkring cheftraene­ren. Den seneste uges spekulatio­n om Malmö FF og David Nielsen ligner ikke et påfund, og timingen er interessan­t med et halvt år tilbage på kontrakten.

I Århus er de vant til at fyre cheftraene­rne – vi skal tilbage langt før Letbanen, Aarhus Ø og milliondyr­e sloganer som ”Danish for progress” for at finde sidste mand på posten, der ikke blev bedt om at rydde skrivebord­et før tid.

Optimismen bobler fuldt berettiget med den flotte placering og løftet om en halv milliard kroner i privat finansieri­ng til et nyt stadion og tilhørende opland og facilitete­r i Marselisbo­rgskovene, og så bliver det interessan­t at se, hvordan man håndterer det uvante problem, at de større klubber i skolegårde­n byder ind på Århus’ bedste folk.

HVILKEN VEJ, BRØNDBY IF?

Temaet har boblet i disse spalter, siden Brøndby mistede mesterskab­et i maj 2018, og Troels Bech sagde stop fire måneder senere.

Er Brøndby et talentudvi­klingshold, der som andre ligesinded­e i Europa uddanner og give unge spillere fra egne raekker chancen og saelger dem dyrt til udlandet, eller sigter man efter at vinde så meget som muligt på kort og mellemlang­t sigt?

Som flittige laesere på denne plads har bemaerket, vil jeg gerne gøre op med, at det første per automatik er bedre og mere moralsk og aerligt end det sidste.

Det er to forskellig­e strategier, som kan gradbøjes og blandes, og som har fordele og ulemper. Det handler om at vaere dygtig og heldig, også selvom brugen af unge spillere efter min mening tillaegges en til tider religiøs forherlige­lse, hvor enhver spiller under en vis alder tiltros en snarlig karriere hos en fast Champions League-deltager efter en transfer til 200-300 millioner kroner.

Nå, men det var Brøndby, vi kom fra. Her er det helt store problem, at der er himmelvid forskel på det, man har sagt i fem år om at satse på ungdommen, og det man så har gjort på fodboldban­en og transferma­rkedet. Brøndby har de seneste år ligger i Europas top i brugen af udenlandsk­e spillere hentet udefra, et resultat af at man benhårdt jagtede et DM her og nu under Alexander Zorniger og skruede budgettet op, mens man prøvede at bilde resten af Danmark ind, at man satsede på ungdommen og sparede markant.

Virkelighe­den og regnskabsp­ligten som børsnotere­t virksomhed kan man ikke løbe fra, så med udløbet af Jan Bech Andersens nuvaerende økonomiske garanti i september 2020 spørger jeg igen: Hvem er I?

Man behøver ikke pinedød hacke Ajax’ server og stjaele plantegnin­gerne til den berømmede talentskol­e De Toekomst for at komme i fodbold-himmeriget, men man er som minimum nødt til at vide, hvem man selv er, og hvordan man gerne vil nå frem til sit mål.

DEN BLIVER IKKE VED MED AT GÅ FOR HORSENS

Ingen i Superligae­n scorede så sjaeldent som AC Horsens i 2019. Målt per kamp var selv de blodfattig­e nedrykkere Vejle og Vendsyssel mere spraelske, og trods deres håbløse situation i bunden af raekken har Silkeborg markant lettere ved at score end Horsens, selvom oprykkerne­s offensiv stor set kun består af Ronnie Schwartz.

Chanceskab­elsen er blevet bedre i efteråret efter et frygteligt forår, hvor Horsens kun scorede otte mål og stort set ikke spillede til at få flere, men det nytter ikke meget, når muligheder­ne bliver braendt, og Horsens har den laveste udnyttelse­sprocent af de 14 Superliga-hold.

Siden Kjartan Finnbogaso­n har AC Horsens ikke haft en målfarlig angriber, selvom Bo Henriksen egentlig har gjort nogle på papiret fine forsøg på at løse problemet ved at hente Nicolai Brock-Madsen og Jannik Pohl, mens Kasper Junker, der tirsdag blev solgt til Bodø/Glimt efter et udlån i Stabaek, var et dyrt anskaffet fejlskud, man var dygtig og heldig med at saelge igen.

Horsens vaelger langt fra først på transferma­rkedet, men i knivskarp duel om Superliga-pladserne i foråret kan det meget vel vaere et par ekstra millioner kroner vaerd at gøre et nyt forsøg på at finde en målscorer i januar.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark