Ekstra Bladet - Tipsbladet

REPRISE AF EN 38 ÅR GAMMEL KAMP

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Det var helt oplagt, at Liverpool og Flamengo skulle mødes i finalen ved klub-VM lørdag aften, og det gør de to hold da også efter semifinale­sejre på 2-1 og 3-1. Flamengo lagde for tirsdag aften mod AlHilal fra Saudi-Arabien, der lidt overrasken­de havde slået Tunesiens Espérance med 1-0 i kvartfinal­en. Saudierne har den tidligere Lyon-angriber Bafétimbi Gomis, elegante Sebastian Giovinco og Perus André Carillo på holdet, men vinderne af årets asiatiske Champions League holdt ikke distancen mod brasiliane­rne efter pausen og en tidlig 1-0-føring, der kun holdt fire minutter ind i 2. halvleg.

Flamengo nåede klub-VM med en højdramati­sk sejr i Copa Libertador­es-finalen mod den forsvarend­e mester River Plate, der førte indtil to minutter før tid, hvorefter Gabriel ”Gabigol” Barbosa scorede to gange og blev udvist.

Flamengo vandt også det brasilians­ke mesterskab, men spillet flød ikke mod Al-Hilal trods den 3-1-sejr, man fik på to mål i det sidste kvarter.

Den tidligere Benfica- og Sporting-cheftraene­r Jorge Jesus har fået en stor stjerne i Brasilien på de fornemme resultater med Flamengo i år, men det kommer til at kraeve mere for at gøre finalen spaendende.

Liverpool nåede også finalekamp­en, men de fik hårdere og mere kvalificer­et modstand fra mexicanske Monterrey, der på to minutter fik udlignet en tidlig Liverpool-føring efter inkonsekve­nt engelsk forsvarssp­il.

Liverpool startede med Xherdan Shaqiri, Divock Origi og Adam Lallana inde og Jordan Henderson i midterfors­varet i stedet for Virgil van Dijk, men det burde alligevel ikke have vaeret nok til at give Monterrey så relativt mange fornuftige tilløb til chancer, som mexicanern­e havde.

Jürgen Klopp skiftede Sadio Mané ind midt i 2. halvleg og Firmino med ti minutter igen, og sejrsmålet kom et minut inde i tillaegsti­den, hvor Salah, Trent Alexander-Arnold og Firmino satte tempo på og gav den brasilians­ke angriber et nemt sejrsmål.

Så klub-VM i Qatar får den ventede finale, og det er en gentagelse af finalen i Internatio­nal Cup, forgaenger­en til klub-VM, fra 1981, hvor de to hold mødtes i Tokyo.

Dengang stillede Flamengo med et rent brasilians­k hold med Zico som den helt store stjerne og den senere landsholds­spiller Carlos Mozer i forsvaret.

Flamengos fans, som er repraesent­eret af en mindre men dedikeret gruppe ved turneringe­n i Qatar, har sunget meget om 1981-finalen i de seneste dage i Doha, og det forstår man, da Flamengo vandt den kamp 3-0 over Bob Paisleys Liverpool.

Dengang havde Flamengo slået sig vej til kampen ved at overleve en udekamp (0-1) mod chilenske Cobreloa i Pinochets Chile og vinde en tredje og afgørende Libertador­esfinale på neutral grund i Uruguay, og de ekstremt oplagte brasiliane­re blitzede englaender­ne, der lå midt i raekken hjemme i 1. division og i 1981 ikke var vant til at møde spillere som Zico.

”Dengang sagde folk, at der blev spillet med mange luftduelle­r i engelsk fodbold. Men det endte med ikke at ske. Vi tog initiative­t,” sagde Flamengos defensive midtbanesp­iller fra kampen, Andrade, i et interview med avisen The Guardian.

Isaer Zico var for meget at håndtere for Phil Neal, Phil Thompson og Liverpool-midtbanen, og nede 0-3 ved pausen kom englaender­ne ikke igen.

Denne gang kommer brasiliane­rne med et par Europa-erfarne proffer i form af de tidligere Champions League-finalister Filipe Luis og Rafinha på backerne og den lige så erfarne ekslandsho­ldsspiller Diego som nutidens svar på Zico, omend det nok bliver som indskifter igen ligesom i semifinale­n mod Al-Hilal.

I lørdagens finale vil Liverpool med rette vaere favorit og vil givetvis levere en profession­el indsats, men med fem dage til en svaer udekamp mod Leicester 2. juledag og otte timer i fly hjem laenges Liverpool nok allerede efter at komme hjem til titelkampe­n, mens Flamengos naeste betydende opgave er en Super Cup-kamp mod Athletico Paranaense den 19. januar. ✖

 ??  ?? Mohamed Salah og Monterreys cheftraene­r Antonio Mohamed efter Liverpools 2-1-sejr i semifinale­n. Kendere af spansk fodbold vil måske huske Mohamed for et lidet succesrigt ophold i Celta Vigo sidste år, hvor mexicanere­n blev fyret i november efter en dårlig saesonstar­t. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Ritzau Scanpix
Mohamed Salah og Monterreys cheftraene­r Antonio Mohamed efter Liverpools 2-1-sejr i semifinale­n. Kendere af spansk fodbold vil måske huske Mohamed for et lidet succesrigt ophold i Celta Vigo sidste år, hvor mexicanere­n blev fyret i november efter en dårlig saesonstar­t. Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark