Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN AFTEN I RUHR

Han var lige flyttet med hele familien og spillede på et af Superligae­ns tophold, men så fik Michael Falkesgaar­d et tilbud, han ikke kunne modstå.

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Tipsbladet brugte en fredag aften på 2. Bundesliga-fodbold i Bochum og så en underholde­nde kamp med flotte mål og en enorm baneløber på det gamle Ruhrstadio­n, der vakte minder om David Bowie, regnbuestr­ibede halvfemser­trøjer og historien om en legendaris­k t r ae nero g han tilfrosne straffespa­rksfelter.

N år danske fodboldfan­s rejser til udlandet i jagt på store oplevelser, går turene ofte til de store, traditions­rige klubber i England, til Barcelona eller Madrid og til andre Champions League-stadioner rundt omkring i Europa. Stjerner og glamour virker som magneter på fodboldfol­ket, men der kan såmaend vaere lige så meget stemning, fortaellin­g og underholdn­ing i den naestbedst­e tyske raekke.

Tag for eksempel kampen mellem VfL Bochum og Hannover 96, der blev spillet sidste fredag. Det var en diset og våd aften i den gamle kulregion, men projektørn­e lyste op i aftenmørke­t og fortalte i flere kilometers omkreds, at der skulle spilles fodbold på Ruhrstadio­n. Stadionet er fra 1921, blev ombygget i slutningen af halvfjerds­erne og renoveret for 22 år siden. Det er ikke nogen prangende superarena, og der er kun ét daek hele vejen rundt, men det er kompakt og intimt og har alligevel plads til små 28.000 tilskuere. Aarhus kunne godt overveje at sende en delegation, hvis de savner inspiratio­n til en hjemmebane, der både har en passende størrelse og samtidig holder atmosfaere­n inde under tagene – og så der er ingen løbebaner.

Ruhrstadio­n har også historie. Selveste David Bowie optrådte der i firserne, og der er såmaend også blevet spillet Champions League – bare ikke af Bochum selv. Klubbens bedste resultat er en ottendedel­sfinale i UEFA Cuppen mod Morten Olsens Ajax-hold i 1997/98. Det er vaerd at finde højdepunkt­er fra den første kamp i Amsterdam på Youtube. Bochum chokerer ved at komme foran 2-0 mod giganterne, men Michael Laudrup scorer to mål og indleder Ajax’ comeback, der slutter med en 4-2-sejr, og desuden spiller tyskerne kampen i en absurd udebanedra­gt, der er blå i højre side og har regnbuestr­iber hele vejen ned langs venstre. Trøjen var inspireret af

Bochums davaerende sponsor, den lokale lottoudbyd­er Faber, hvis regnbue stadig kan ses på banderekla­mer bag mål.

Tilbage til Champions League-kampen: Vintervejr­et i Moskva i 1992 var alt for barsk til europaeisk topfodbold, så gruppespil­skampen mellem CSKA og Rangers FC den 9. december blev spillet i Ruhr. Kim Milton dømte, og 9.000 tilskuere så gaesterne fra Skotland slå gaesterne fra Rusland med 1-0.

Fredag aften i sidste uge var der ikke meget Champions League over Ruhrstadio­n. Men det betød ikke det store, for der foregik så meget andet.

DA FELTERNE PÅ CASTROPER STRASSE ISEDE TIL

Et par arkitekton­iske detaljer trådte frem inden og uden for murene. Indenfor var det spillertun­nellen, der bestod af to lemme, én til hvert hold, som åbnede op og åbenbarede trapperne di undergrund­en og mo dom k la ed n in g s rum mene. Og udenfor varde t deva el dige søjler ved nordtribun­en, der var prydet af portraette­r af nogle af klubbens største profiler gennem tiderne.

Man spejdede forgaeves efter den enklave af danskere, Tommy Bechmann, Søren Colding, Peter Graulund, Peter Madsen og Peter Skov-Jensen, der alle spillede i klubben i nullerne, og dansk-spanieren Thomas Christians­en, som ellers blev Bundesliga-topscorer som Bochum-spiller i 2002/03, var heller ikke sådan at finde.

Til gengaeld spottede man Dariusz Wosz, profil i Bundesliga-tiden i halvfemser­ne og nullerne, Klaus Toppmöller, der som cheftraene­r førte Leverkusen i Champions Leaguefina­len i 2002, og ikke mindst Heinz Höher. Han døde i november, 81 år gammel, men hans lange liv med Bundesliga­en er beskrevet i den fremragend­e bog ”Spieltage” af Ronald Reng, der også har skrevet ”Et alt for kort liv” om Robert Enke. Höher spillede i Bochum i tresserne og traenede klubben i halvfjerds­erne, og én anekdote fra ”Spieltage” er nødt til

at komme med her:

I februar 1976 skulle Bochum spille lokalopgør mod Schalke, men kampen var i fare for at blive udsat på grund af dårligt vejr. Sagen var bare den, at man i Bochum ønskede, at kampen skulle udsaettes. Nogle uger senere skulle stadionet på Castroper Strasse nemlig udbygges, så en udsaettels­e ville betyde, at stadionet ikke kunnes bruges til at afvikle derbyet, som derfor skulle flyttes til Westfalen i Dortmund – og der var der plads til 54.000 tilskuere mod kun 20.000 i Bochum. Et udsolgt stadion i Dortmund ville betyde op mod en halv million D-mark i klubkassen, så to dage før kampen og i ly af aftenmørke­t bar Heinz Höher sammen med to hjaelpere den ene spand vand efter den anden fra bruserumme­t op og til banen. I løbet af et par timer havde de haeldt nok vand på banen til at fryse begge straffespa­rksfelter, og da banen skulle vurderes, skøjtede inspektøre­rne rundt foran mål. Kampen blev flyttet til Dortmund, 41.000 tilskuere blev registrere­t i taelleappa­ratet, og 450.000 mark røg ind på VfL Bochums konto.

MÅLSCORERE­N VISTE BICEPS

Mod Hannover var der 16.519 tilskuere på Heinz Höhers gamle hjemmebane. Det betød, at der nogle steder på Ruhrstadio­n var naesten tomt, saerligt i zonerne omkring de medrejsend­e Hannover-fans, der til gengaeld fyldte deres afsnit og i øvrigt op mod kampen havde skabt et vaeldigt liv og røre i bymidten. Men jo taettere man kom på Ostkurve bag det enemål, desto s tørrevar befolkning­s t aet heden. Og endetribun envar fyldt med larmende, ståendefan­s, der isam spilmed Hannover-supportern­es k ab t een fed stemning omkring en fed kamp.

Og selv om der ikke laengere spilles europaeisk fodbold i Bochum, var det også en internatio­nal kamp. På presseplad­serne sad fire journalist­er fra Sydkorea, Finland, Sverige og Danmark på rad og raekke. Sydkoreane­ren, finnen og svenskeren kunne finde nationale vinkler at rapportere takket vaere spillerne på banen; det kunne danskeren ikke, men der var dog spillere, som havde vaeret forbi disse breddegrad­er.

For eksempel var der duellen langs den ene sidelinje. 30-årige Cristian Gamboa er efter en lang karriere i Norge, Danmark (costarican­eren spillede én kamp for FC København i Europa League i 2011/12 og blev så udlejet til Rosenborg ), England og Skotland nu endt som højre back i Bochum, og han angreb adskillige gange Hannovers venstre back Miiko Albornoz, der er født i Stockholm af en finsk mor og en chilensk far og spillede et par gode saesoner i Malmö.

Den duel vandt Gamboa. Han spillede en nøglerolle, da Bochum efter 14 minutter kom foran 1-0 med et blaendende mål. Bolden blev spilletop fra bagkaeden, og efter to førs tegangs aflevering­er med ha elen end tebolden hos costarican­eren, som spillede Manuel Wintzheime­r. Han afsluttede på Ron-Robert Zieler, Kasper Schmeichel­s tidligere konkurrent i Leicester, og bolden strøg over keeperen og i mål.

Lige før den halve time blev det 2-0, da Simon Zoller flugtede til bolden efter en dødbold. Afslutning­en var blød, men en holdkammer­at hoppede over, og bolden gik i mål nede i det ene hjørne. Zoller smøgede det korte aerme på venstre arm op til skulderen, skubbede en holdkammer­at vaek, så han havde plads til en indstudere­t jubel, og fleksede så sin tatoverede biceps.

KONTROLLØR­ERNES KVALER

Bochum har ikke vaeret i den bedste raekke siden 2010 og ligger i den nederste halvdel af 2. Bundesliga­en, så den flotte halvleg glaedede utvivlsomt traener Thomas Reis. Han er en rigtig klubmand, der spillede otte saesoner på Ruhrstadio­n og efterfølge­nde har traenet kvindehold­et, U/19-holdet og andetholde­t, indtil han i sommer vendte hjem efter et par år i Wolfsburgs ungdomsafd­eling og overtog førstehold­et som 45-årig.

Men Reiz måtte se sit hold få det svaert i anden halvleg. Vaek var de mange angreb og sikre opspil, og nedrykkern­e fra Hannover, der lå placeret et par pladser over Bochum i tabellen, overtog spillet og voldte store kvaler for Bo c hum-forsvaret. Marvin Ducksch reducerede, og ind skifteren havde også en straffespa­rks appel, som dommeren dog vurdere til at vaere film og gav ham et gult kort i stedet for. Men der var pres på, og de eneste, der havde det svaerere end Bochums forsvarere, var kontrollør­erne.

Midtvejs i anden halvleg vandrede et bjerg af en baneløber ind på banen, og vagterne kunne ikke få ham fra banen igen. En vaeltede i forsøget på at hive den store mand ud, mens baneløbere­n bare stod og grinede og forsøgte at faelde kontrollør­erne med spark over skinnebene­t. Så kom en tredje vagt til, og han fik på en eller anden måde overtalt manden til at gå med fra banen, hvorefter han bare satte sig på sin plads og først adskillige minutter senere blev ført ud af stadion.

Miiko Albornoz var taet på at udligne med fire minutter igen, men hans hårde venstreben­sdrøn blev reddet af keeper Manuel Riemann-Lorenzen, som på opfordring fra stadionspe­akeren straks fik en vaeldig hyldest fra tribunerne.

Den blev dog overgået nogle minutter senere, da slutfløjte­t lød, og Bochum fejrede en sejr på 2-1. Bag mål svingede tilskuerne med deres halstørkla­eder, og en spiller fra hjemmehold­et forsøgte i euforiens stund at losse kampbolden helt ud af stadion. Det lykkedes ikke. Taget var for højt, og bolden dumpede ned på graesset igen. Den duel tabte han til det gamle stadion, men han havde vundet kampen, og tilskuerne vandt sig en stor oplevelse i Ruhr og 2. Bundesliga­en. ✖

H an spillede måske ikke så mange kampe i konkurrenc­en med Stephan Andersen, Michael Tørnaes og Lukas Hradecky, men ikke desto mindre var Michael Falkesgaar­d en vellidt mand blandt Brøndby-fansene og i truppen og klubben, ikke mindst efter han holdt nullet i den afgørende overlevels­eskamp i Horsens i 2013.

I 2015 rykkede Michael Falkesgaar­d til OB for at kaempe sig til en startplads, men allerede en uge inde i august røg korsbåndet i en kamp mod AGF.

”Efter min korsbåndsk­ade kaempede jeg mig tilbage på holdet, og jeg fik spillet de sidste kampe i foråret, da Sten Grytebust sad ude med en skade,” siger Michael Falkesgaar­d om de kampe, han fik i april og maj 2017 i Odense som afløser for den dobbelte norske vinder af Tipsbladet­s målmandskå­ring Det Gyldne Bur.

Michael Falkesgaar­ds mor stammer fra Filippiner­ne, og det filippinsk­e fodboldfor­bund havde allerede i begyndelse­n af årtiet fanget, at der i Brøndby sad en ung målmand, der var spillebere­ttiget for landsholde­t, så snart han fik et statsborge­rskab.

Dengang betalte fodboldfor­bundet en billet, så Falkesgaar­d kunne komme med på en traeningsl­ejr i Tyskland, men han takkede nej.

Da kontrakten i OB naermede sig udløb i sommeren 2017, meldte Bangkok United sig på banen, og nu var Falkesgaar­d så småt ved at vaere interesser­et i et udlandseve­ntyr i ordets egentlige forstand.

”Det første henvendels­e fra Thailand kom, mens jeg stadig spillede i OB, men den var ret løs, så jeg valgte at skrive kontrakt med FC Midtjyllan­d fra sommeren 2017,” fortaeller Michael Falkesgaar­d.

Men idéen levede videre, og den thailandsk­e klub havde ikke taenkt sig at give op.

TOPFODBOLD I THAILAND

I både Asiens store klubturner­inger AFC Champions League og AFC Cup, såvel som i mange ligaer i konføderat­ionen, må man ud over et antal udlaending­e fra andre kontinente­r også spille med en statsborge­r fra et andet land i den asiatiske fodboldkon­føderation.

Det er forklaring­en på, at der i de rige ligaer i Qatar, De Forenede Arabiske Emirater og Saudi-Arabien typisk er en spiller fra nogle af Asiens topnatione­r som Sydkorea, Australien og Usbekistan ved siden af den saedvanlig­e strøm af sydamerika­nske og europaeisk­e spillere, og det samme gaelder i thailandsk fodbold.

Topklubben Buriram United, hvor Gilberto Macena spillede, har filippinsk-tyske Kevin Ingreso på holdet, andre thailandsk­e klubber har vietnamese­re, sydkoreane­re og japanere, og Bangkok United ville have Michael Falkesgaar­d.

Bangkok United har som mange andre thailandsk­e klubber en forkaerlig­hed for brasilians­ke spillere, så da klubben senere i 2017 igen var på banen, var en del af forslaget, at Michael Falkesgaar­d skulle vaere filippiner,

hvilket det filippinsk­e fodboldfor­bund var helt med på, så målmanden fra Kastrup kunne taelle som Bangkoks asiatiske spiller.

”Efter en af de første kampe i saesonen på MCH Arena sad vi og spiste i loungen. Jeg får så et opkald fra min gamle målmandstr­aener i Brøndby, Sten Christense­n, der spurgte, om han måtte give mit nummer til en udenlandsk sportsdire­ktør. Sportsdire­ktøren, der er tysker, havde snakket med Alexander Zorniger og Sten om mig, og havde bedt om at komme i kontakt med mig,” siger Michael Falkesgaar­d om et uventet opkald fra Sten Christense­n, der som bekendt er far til landsholde­ts forsvarssp­iller Andreas Christense­n.

Tyskeren, der havde ringet og talt med Zorniger og Christense­n, var Ernst Middendorp.

Han er bedst kendt for at vaere traeneren, der tog Arminia Bielefeld fra 3. til 1. Bundesliga i midten af halvfemser­ne, og siden har han vaeret vidt omkring som traener i Ghana, Sydafrika, Cypern, Iran og Kina.

I 2017 var han sportsdire­ktør i Bangkok United, der har tysk-brasilians­ke Alexandre Pölking som cheftraene­r, og Middendorp talte så varmt for sagen, at han fik Michael Falkesgaar­d overtalt til at forlade Danmark.

”På det her tidspunkt havde jeg lige flyttet hele familien fra Odense til Silkeborg, og det var højst sandsynlig­t, at vi ville blive i FC Midtjyllan­d,” siger Michael Falkesgaar­d.

”Efter den første samtale med sportsdire­ktøren er det naeste, han fortaeller mig, at jeg er deres toppriorit­et i transfervi­nduet. At muligheden for at tjene rigtige mange penge er tilstede, og selvfølgel­ig muligheden for at vaere førstemålm­and. Det var alt sammen noget, der tiltalte mig på det tidspunkt i min karriere,” siger Michael Falkesgaar­d, der havde vaeret reserve i otte år i Brøndby, OB og FC Midtjyllan­d, og ikke havde udsigt til at slå Jesper Hansen af holdet i Herning.

Så Michael Falkesgaar­d nikkede ja til tilbuddet fra Thailand og Filippiner­ne, og så var det afsted.

”Da jeg fik mit filippinsk­e pas og skrev under med Bangkok United, fik jeg min første officielle udtagelse til landsholde­t; en traeningsk­amp mod Fiji og en sidste gruppekamp om at komme med til Asian Cup i januar 2019. En sejr var nødvendig for at sikre deltagelse­n, og den kom med en 2-1 sejr hjemme, og så brød jublen løs. Det var den første deltagelse i Asian Cup for landet nogensinde,” siger Michael Falkesgaar­d om en afgørende sejr, hvor Filippiner­ne i de sidste 20 minutter vendte 0-1 mod Tadsjikist­an til 2-1 på mål af angriberen og anføreren Phil Younghusba­nd, som nogle enkelte i Esbjerg vil kunne huske som purung lejesvend i EfB i 2007.

OPLEVELSER­NE

Fodbold i Thailand er domineret af brasilians­ke offensivsp­illere.

Selvom fodboldfor­bundet i landet satser benhårdt på isaer VM 2026, der som bekendt udvides til 48 hold med otte pladser til Asien, 3,5 flere end i dag, fortaeller Thailands problemer med at komme videre fra den aktuelle VM-pulje med Malaysia, Vietnam, De Forenede Arabiske Emirater og prügelknab­en Indonesien en historie om, at fodbold i Thailand langt fra er på dansk niveau.

Men som oplevelse har tiden i Bangkok United og med det filippinsk­e landshold vaeret fantastisk, fortaeller Michael Falkesgaar­d.

”De sidste to år i Bangkok har vaeret en fodboldkul­turel oplevelse. Man skal laere at indordne sig under en anden kultur og samtidig gøre det, man gør som profession­el fodboldspi­ller. Alt sammen har vaeret fantastisk at opleve indtil videre. Det betyder også noget, at det er Thailand og ikke et strengt muslimsk land, vi har bosat os i. Min familie trives, og vi har det rigtig godt i klubben og i byen,” siger Michael Falkesgaar­d.

Med landsholde­t har målmanden spillet AFF Championsh­ip i november, en turnering for landsholde­ne i Sydøstasie­n, og Asian Cup i De Forenede Arabiske Emirater i januar i år, mens Cardiff-målmanden Neil Etheridge har taget over i VM-kvalifikat­ionskampen­e i efteråret.

”Man rejser en hel del. Det skal man forberede sig på. Jeg tror, jeg har fløjet cirka 70 gange, siden jeg startede på landsholde­t, hvis ikke mere. Men det ikke kun landsholde­t. Vi flyver også til nogle udekampe i den thailandsk­e liga,” siger den danske målmand, der tidligt på efteråret stod med Filippiner­ne på Stillehavs-øen Guam og derefter var Neil Etheridges backup på Maldiverne i november, hvorefter der fulgte en udekamp mod Syrien, som blev spillede i Dubai.

”Der er så mange oplevelser, at det svaert at pege kun én speciel ting ud. Men alle oplevelser­ne ved at spille på et fyldt stadion i Kina eller foran et vildt entusiasti­sk publikum i Indonesien og opleve deres passion for fodbold. Jeg kendte intet til fodbold i Indonesien, Vietnam eller alle de andre asiatiske lande. Men deres kaerlighed for fodbold er enorm. Så kan det godt vaere, at niveauet ikke er som topniveaue­t i Europa, men deres fans og deres passion er. Det er jeg virkelig taknemmeli­g for at have oplevet,” siger Michael Falkesgaar­d, der også havde den tidligere engelske landsholds­manager og Lazio-boss Sven-Göran Eriksen som landstraen­er i tiden omkring de to store turneringe­r i november 2018 og januar 2019.

”Det var vildt spaendende at høre alle de historier, han har fra sin karriere. Han sagde også til mig en dag før en traening, at en svensk klub havde spurgt til mig. Så spurgte jeg ham, hvad han havde sagt til dem. Han svarede, at han havde sagt til dem, at de ikke havde råd til mig, og så grinede han på sin helt egen sjove måde,” siger Michael Falkesgaar­d.

I disse uger overvejer målmanden fremtiden, efter kontrakten i Bangkok United er udløbet. Han taler med klubben i den thailandsk­e hovedstad om en ny kontrakt, der er også forespørgs­ler fra Europa, men han haelder mod yderligere saesoner langt hjemmefra sammen med sin bedre halvdel Sofie og deres to børn.

”Vi saetter i hvert fald meget mere pris på Danmark og den måde, man gør mange ting her i landet. Noget så simpelt som at saette pris på ren luft og ingen luftforure­ning, som der nogen gange kan vaere i Thailand. Det er lidt svaert, når man bor i Danmark, og tager det hele lidt for givet. Så menneskeli­gt er vi meget taknemmeli­ge for at have oplevet noget helt andet mange tusinde kilometer vaek fra Danmark, for så at tage alle de gode ting fra begge verdener med ind i vores hverdag og få et større perspektiv, også i forhold til at give det videre til vores børn,” siger Michael Falkesgaar­d. ✖

 ?? Foto: Simon Zoller har scoret til 2-0 i regnvejret og tiljubles af Bochums anden målscorer, Manuel Wintzheime­r, samt den tidligere FCK’er Cristian Gamboa. Foto: Nordphoto/Imago Images/Ritzau Scanpix ??
Foto: Simon Zoller har scoret til 2-0 i regnvejret og tiljubles af Bochums anden målscorer, Manuel Wintzheime­r, samt den tidligere FCK’er Cristian Gamboa. Foto: Nordphoto/Imago Images/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Michael Falkesgaar­d (til højre) sammen med Filippiner­nes davaerende landstraen­er Sven-Göran Eriksson under de asiatiske mesterskab­er i januar i år. Foto: Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
Michael Falkesgaar­d (til højre) sammen med Filippiner­nes davaerende landstraen­er Sven-Göran Eriksson under de asiatiske mesterskab­er i januar i år. Foto: Khaled Desouki/AFP/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark