Ekstra Bladet - Tipsbladet

Djamal Khodzhanij­azov

-

Født: 18. juli 1996 Forsvarssp­iller, Rusland

2008-2012: Kjonoplyjo­v Football Academy (Togliatti, Rusland) 2012-2015: Zenit Sankt-Petersborg (Sankt-Petersborg, Rusland) 2014-2014: Amkar Perm (Perm, Rusland)

2015-2017: AGF - 38 kampe, 1 mål Sportsligt niveau: Eventyrlys­t:

2017-2018: Dynamo Sankt-Petersborg (Sankt-Petersborg, Rusland) 2018-2018: Baltika Kaliningra­d (Kaliningra­d, Rusland) 2018-2018: Ural Jekaterinb­urg (Jekaterinb­urg, Rusland) 2019-2019: BATE Borisov (Barysjav, Hviderusla­nd) 2019-2019: Sumgayit (Sumgayit, Aserbajdsj­an)

Han var et overrasken­de køb i 2015, og han trak en saerdeles god løn, der ikke blev modsvaret af praestatio­nerne på banen. For ”Djamal”, som han blev kaldt i Århus, var ikke specielt defensivt sikker og udstrålede rent ud sagt intet af den internatio­nale klasse, der kendetegne­r førstehold­sspillere i den russiske og europaeisk­e topklub Zenit Sankt-Petersborg, som havde fundet forsvarssp­illeren som 16-årig på en fodboldsko­le, der har haft fingre i senere topspiller­e som playmakere­n Alan Dzagojev og flere andre russiske landsholds­spillere.

Til AGF’s overraskel­se afviste Khodzhanij­azov et skifte tilbage til en klub i den bedste russiske raekke, der havde indbragt AGF en god håndfuld millioner kroner. Det havde vaeret århusianer­nes forretning­splan med forsvarssp­illeren, at man følte sig sikker på at kunne saelge ham tilbage til Rusland med fortjenest­e på grund af udlaending­ereglerne i landet, der skaber efterspørg­sel efter unge russiske spillere. I stedet ophaevede man efter gensidig enighed kontrakten i sommeren 2017.

Den russiske forsvarssp­iller, der har rødder i den tidligere Sovjetrepu­blik Turkmenist­an, rykkede tilbage til Sankt Petersborg. Her spillede han for den lille klub Dynamo, der stod foran at flytte til OL-byen Sotji ved Sortehavet efter aftale mellem klubbens ejer, milliardae­ren Boris Rotenburg, og dennes ”patron” og naere allierede Vladimir Putin.

I juni 2018 rykkede forsvarssp­illeren derfor til Kaliningra­d, hvor han skulle spille for den lidt større klub Baltika, men det varede kun en måned, indtil Ural Jekaterinb­urg fra bedste raekke ringede og ville købe den forhenvaer­ende AGF’er.

Jekaterinb­urg i det vestlige Sibirien har et solidt hold, og de fandt hurtigt ud af, at man ikke nødvendigv­is har niveau til bedste raekke, selvom man har spillet ungdomsfod­bold i Zenit.

Så klubben fritstille­de Djamal Khodzhanij­azov i januars transfervi­ndue, og det så ud til, den nu 22-årige prof ville få svaert ved at finde et nyt hold, indtil et nyt, stort klubnavn dukkede op.

Det var ingen ringere end hviderussi­ske BATE Borisov, der gav en kontrakt i marts, et hold der netop havde spillet Europa League-knockoutka­mpe mod Arsenal, og som er fast inventar i europaeisk­e gruppespil.

Igen blev ”Djamal” hurtigt fravalgt, og seneste stop hedder Sumgayit PFC. Det er en provinsog midterklub i Aserbajdsj­ans bedste raekke, der hentede forsvarssp­illeren på transferde­adlinedag, og indtil videre er han, for første gang siden ungdomsåre­ne, fast mand.

Den betragteli­ge interesse for den russiske forsvarssp­iller skal muligvis ses i det lys, at hans agent er russeren Pavel Andreev, der er chef i agentfirma­et ISport. Andreev har en raekke af Ruslands dygtigste yngre spillere i sin stald i storklubbe­r som Spartak Moskva, Lokomotiv Moskva og FK Krasnodar, hvilket giver gode kontakter på alle niveauer i russisk fodbold og i nabolanden­e.

Dennis Bjerre, journalist på Aarhus Stiftstide­nde: ”Han talte udelukkend­e russisk i begyndelse­n, hvilket var en åbenlys barriere. Men det lykkedes mig faktisk at interviewe ham på et tidspunkt, og han var meget lidt som den kliche-russer, vi forestille­r os. Han gik op i mode og var i virkelighe­den bare en meget ung mand, der var kommet rigtig langt hjemmefra, men som fandt et fint sammenhold med nogle af de andre udlaending­e og Jens Jønsson. Men han levede op til fordommene på banen, hvor de andre spillere til tider var skraekslag­ene for ham. Han tacklede altid igennem. Jeg husker bedst engang - dagen før en kamp - hvor han smadrede ind i Danny Olsen så han slog sig voldsomt. Olsen taendte af og flere andre spillere måtte forklare Djamal, at nu skulle han altså liiiiige slappe af.”

 ?? Foto: Gregers Tycho/ Ritzau Scanpix ??
Foto: Gregers Tycho/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark