Ekstra Bladet - Tipsbladet

Oke Akpoveta

-

Født: 13. december 1991 Angriber, Nigeria

2009-2011: Warri Wolves (Warri, Nigeria)

2011-2014: Brøndby IF - 23 kampe, 0 mål

2013-2014: Ravan Baku (Baku, Aserbajdsj­an)

2014-2015: Brønshøj - 28 kampe, 6 mål 2015-2016: Lyngby - 14 kampe, 3 mål

2016-2016: IK Frej (Täby Kirkby, Sverige) 2016-2016: Dalkurd FF (Uppsala, Sverige) 2017-2017: Helsingbor­gs IF (Helsingbor­g, Sverige) 2018-2018: AFC Eskilstuna (Eskilstuna, Sverige) 2019-2019: Sabail (Baku, Aserbajdsj­an) 2019- : IK Frej (Täby Kirkby, Sverige)

”Vi har valgt at skrive kontrakt med Oke Akpoveta, fordi han har nogle iøjnefalde­nde spidskompe­tencer, som vi ønsker at arbejde videre med i Brøndby IF. Oke er fysisk staerk, hurtig og afslutning­ssikker med begge ben.”

Davaerende sportschef Ole Bjur havde store forventnin­ger til Oke Akpoveta, da han som 19-årig kom til Brøndby og fik en fireårig kontrakt.

Han fik kort efter ankomsten revet korsbåndet over i en reservehol­dskamp mod FC København, og det hjalp ikke den vellidte forward, der var kommet fra den store nigeriansk­e klub Warri Wolves.

Kontrakten i Brøndby blev ophaevet få dage inde i 2014, uden han havde scoret et mål i en betydende kamp, og derfra har angriberen haft et spøjst karrierefo­rløb.

Han var i Baku i Aserbajdsj­an i seks måneder men ville ikke tilbage efter sommerferi­e i Danmark og fik i stedet for en aftale i Brønshøj. Her gik det så godt, at Akpoveta skiftede til Lyngby.

”Oke er en spiller med X-faktor, der ene mand kan beskaeftig­e et helt forsvar og han er samtidig en spiller, der offensivt giver os nogle andre strenge at spille på. Vi har med blandt andre Søren Hermansen i traenertea­met gode kompetence­r i forhold til angrebstra­eningen, så jeg tror og håber, vi kan forløse det potentiale, som Oke besidder,” sagde Lyngby-cheftraene­r David Nielsen ved skiftet.

Men succesen udeblev, og siden har Akpoveta primaert gjort sig i Superettan i Sverige for blandt andre Helsingbor­g med en enkelt afstikker tidligt i år til Sabail, igen i Aserbajdsj­ans hovedstad Baku, hvor han såmaend spillede sammen med den gamle Chelsea-kaempe Michael Essien.

Ordene om gode afslutning­er passede så absolut ikke i Superliga-sammenhaen­g, men mindre har også kunnet gøre det for en spiller, der kom til Brøndby i klubbens allersvaer­este periode.

Det skulle have vaeret så godt for Darko Bodul i Ajax.

Han var på hold med hollaender­e, der i slutningen af saesonen endte i VM-finalen mod Spanien i Johannesbu­rg, med Luis Suárez, der var en af de bedste angribere i AEresdivis­ionen nogensinde, og Dennis Rommedahl og Christian Eriksen, der var i hver deres ende af både Ajax-karrieren og deres karriere i al almindelig­hed.

Bodul havde fået debut for Ajax i foråret 2009, og da han blev udlejet til Sparta Rotterdam på sidste dag i transfervi­nduet i 2009, var planen at hente ham tilbage.

Men succesen kom aldrig. Det gjorde den heller ikke på et lejeophold i Nacional på Cristiano Ronaldos føde-ø Madeira i foråret 2011, men i Sturm Graz i Østrig, hvor Bodul voksede op, blev saesonen 2011/12 til gengaeld god med Bodul som afslutter og med kampe i Europa League. Da et skifte til Anderlecht ikke blev til noget, blev forholdet til traeneren i Graz dårligt.

En anden senere Superliga-angriber, Rubin Okotie, var blandt de foretrukne, og efter en tur på reservehol­det kom Bodul så til Odense og fik trøje nummer 10.

”Udfordring­en bliver at få ham til at løbe derind, hvor målene bliver lavet, for han kan så mange andre ting, han gerne vil vaere med til. Men han må jo alt andet lige vaere målfarlig, når han kunne blive nummer to på topscorerl­isten i Østrig. Der var nu også nogle flotte langskud. Og der er jo ingen regler. Han må da gerne blive på egen midte, hvis han kan skyde den ind derfra,” sagde davaerende cheftraene­r Troels Bech til Ekstra Bladet, hvor det også blev naevnt, at OB allerede havde haft Bodul i tankerne et år forinden.

Bodul scorede i sin Superliga-debut mod FC København og nåede fire mål i 14 kampe i den første halvsaeson.

”Jeg skal ligge helt inde i feltet og i front. Og i denne saeson skal jeg score 15 mål. Det er min målsaetnin­g,” sagde Darko Bodul til Sport Fyn i juli 2013, hvorefter alt gik galt.

Angriberen mistede sin selvtillid, virkede fysisk overmatche­t og tog dårlige beslutning­er, og efter en halvsaeson med flere optraedene­r på reservehol­det og nul Superliga-mål slap OB angriberen på fri transfer.

Efter et halvt år hjemme i østrigske Rheindorf Altach spillede Bodul en målløs halvsaeson i skotske Dundee United, før han noget overrasken­de fik kontrakt med Amkar Perm i den bedste russiske raekke.

Noget af forklaring­en kan vaere, at Amkar var i dybe økonomiske vanskeligh­eder, fordi delstatsre­geringen i Perm ikke ville blive ved med at finansiere driften, så man beholdt Bodul, selvom han ud over i enkelte glimt som en 3-3-kamp ude mod Lokomotiv Moskva var lige så ufarlig som i størstedel­en af den hidtidige karriere.

Amkar Perm blev tvangsoplø­st i juni 2018, hvilket reddede yderligere en saeson til den tidligere så rige klub Anji Makhatjkal­a, der ellers var rykket ned.

Ligesom flere holdkammer­ater rykkede Darko Bodul endnu laengere østpå, til Yenisej Krasnoyars­k, nogle hundrede km fra Mongoliet, hvor der om vinteren kan blive -50 grader.

Igen var Bodul helt og aldeles ineffektiv og ufarlig, og Yenisej slap angriberen på fri transfer i februar i år og lod ham gå til den hviderussi­ske provinsklu­b Sjakhtor Soligorsk.

Og her ser den tidligere Ajax-spiller ud til at have fundet sit niveau. Otte gange scorede han i saesonen, herunder i en 2-2-kamp mod den absolutte storklub BATE Borisov, der sensatione­lt gik glip af det første mesterskab siden 2005 og i stedet blev toer bag Dinamo Brest.

Darko Bodul sad på baenken i hele kampen, da Sjakhtor i sommer spillede 0-0 i Esbjerg og dermed gik videre i Europa League-kvalifikat­ionen, en tur der sluttede brat i de to efterfølge­nde uger med et samlet 1-6-nederlag til Torino.

På det sociale medie Instagram lever Darko Bodul livet, og angriberen har kontrakt indtil efter naeste saeson, hvor Sjakhtor Soligorsk igen skal spille Europa League-kvalifikat­ion.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark