Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN ALTAFGØREN­DE UDLIGNING I 93. MINUT

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

For de unge fodboldfan­s kan det vaere svaert at forstå, og selv skal jeg nogle gange mindes om, at Champions League ikke altid har tilhørt Real Madrid. Før José Mourinho kom til, var Real Madrid i flere saesoner konsekvent røget ud i ottendedel­sfinalen.

Juventus, Arsenal, Bayern München, AS Roma, Liverpool og Lyon blev endestatio­nen for Real Madrid i det helt spaede forår fra 2005 til 2010, og det var praecist så ydmygende og traumatise­rende for klubben, som man forestille­r sig i dag.

Mourinho tog holdet til semifinale­r mod FC Barcelona, Bayern München og Borussia Dortmund, men først under mandskabsp­lejeren Carlo Ancelotti nåede man hele vejen til finalen, i øvrigt efter at have basket FC Københavns klart svageste Champions League-hold i gruppespil­let.

Real fik renset de tyske traumer ved at slå Schalke 04, så Borussia Dortmund og til sidst Bayern München før finalen i Lissabon, men at få Atlético Madrid i finalen var ikke drømmelodt­raekningen.

Jo, det var sjovt med den spanske invasion i den portugisis­ke hovedstad, der kun ligger en frisk morgen og formiddags kørsel fra Madrid, men Atlético havde lige netop vundet La Liga, blandt andet med en 1-0-sejr på Bernabeu i september på mål af Diego Costa i 1. halvleg, i øvrigt i Gareth Bales hjemmebane­debut.

Så det var noget rod at møde Atlético, også selvom Diego Costa var meget tvivlsom op til kampen og så måtte udskiftes allerede efter ni minutter til fordel for en fyr ved navn Adrian López, der nu spiller i Osasuna.

Og hvad gjorde Atlético så? De scorede selvfølgel­ig et mål i 1. halvleg, bare ved en anden Diego, granitmand­en Godín fra flaekken Rosario i Uruguay (ej at forveksle med det andet Rosario i Argentina, hvor Reals kryptonit kommer fra), der let hoppede over Sami Khedira på en ballonbold tilbage i feltet og headede bolden blødt over Iker Casillas fanget i et dumt forsøg på at komme ud og plukke bolden.

’San Iker’, der fejler på det vaerst mulige tidspunkt i en Champions League-finale, og nede 0-1 mod den version af Diego Simeones Atlético-hold, der måske var allerbedst til at grave sig ned, som havde lukket 26 mål ind i 38 kampe i ligaen og kun seks mål i 12 kampe i Champions League.

Man kunne kort inde i 2. halvleg maerke nervøsitet­en, angsten, der sad i Real Madrid.

Cristiano Ronaldo var helt vaek og viste sig senere at vaere så tynget af et springerkn­ae, at han om muligt var endnu mere anonym ved det VM i Brasilien, der skulle vaere Portugals højdepunkt, hvilket jo så viste sig at ligge i 2016 i stedet.

Atlético Madrid var den forsvarsmu­r, de havde fået ry for, og det virkede ikke til at hjaelpe det store, at Ancelotti efter en time tog Coentrão og Khedira ud og byttede Marcelo og Isco ind, ej heller at Álvaro Morata kom på banen i stedet for Karim Benzema i 79. minut.

Real skød, Thibaut Courtois og hans forsvarssp­illere blokerede, og selvom Atléticosp­illerne var slidte af ikke at have bolden, så det ud til at lykkes.

Men så fik 2018’s Ballon d’Or-vinder Luka Modric puffet en Atlético-spiller i ryggen, så bolden sprang til hjørne. Der burde måske have vaeret fløjtet for frispark, men det blev der ikke. Så Modric løb ud til hjørneflag­et og fik endelig sparket det helt rigtige, udadskrued­e indlaeg ind i feltet, og den helt rigtige screening sendte målscorer Godín den forkerte vej, så Sergio Ramos kunne heade frit, uden at én Atlético-mand rørte ham.

2.48 var der spillet af de fem minutters tillaegsti­d, da Ramos’ projektil røg ind ved den fjerne stolpe, og i forlaengel­sen var Atlético reelt allerede faerdige, før Gareth Bale scorede med ti minutter igen og åbnede sluserne helt.

Men det var Ramos’ fortjenest­e, manden som ikke kunne døje José Mourinho og omvendt, og selvom Barcelonas MSN-trio med Messi, Suárez og Neymar lod til at indvarsle en ny storhedsti­d for Barcelona med finalesejr­en i Berlin året efter, var det Real Madrid, der gjorde det helt umulige og vandt tre Champions League-turneringe­r i traek, selv om ingen indtil da havde formået bare to sejre på stribe siden strukturae­ndringen i 1992.

Real Madrid spillede ikke specielt godt, hvilket vel også var kendetegne­nde for de efterfølge­nde års dominans, men det viste sig jo at vaere lige meget, når denne anden Champions League-titel for Cristiano Ronaldo ikke var den sidste, hvilket man ellers nok kunne spekulere over efter en så tam indsats og med en så potentielt alvorlig knaeskade som pris.

Kampen står også som symbol på de voksende forskelle, mange vel har oplevet i fodbold i dette årti.

Atlético Madrid er ikke ligefrem nogen underdog-historie – klubben har gennem årti samarbejde­t med nogle af verdens mest offensive investerin­gsselskabe­r og agentfirma­er, der stadig i dag bruger Atlético til at tjene penge på transferma­rkedet, mens Madrid-klubben fik fat i spillere som Diego Costa og Antoine Griezmann, man ellers ikke havde råd til at holde specielt laenge på.

Men det er lidt påfaldende, at man på Atléticos baenk den aften i Lissabon finder spillere, der i dag er i Osasuna, Rayo Vallecano, Peñarol og Trabzonspo­r.

Måske er det mest imponerend­e, at Atlético var tilbage igen to år senere, og denne gang tabte til Real i straffespa­rkkonkurre­nce, for det var svaert for de mindre hold overhovede­t at nå finalen og semifinale­n i dette årti.

FC Porto for 15½ år siden er det seneste mindre hold, der har vundet turneringe­n, hvis man kan kalde den tidligere vinder fra 1987 det.

Det er de største og staerkeste klubber, der vinder Champions League, selvom en relativt kort turnering med 12 kampe indtil finalen egentlig bør vaere mere uforudsige­lig end en liga med 34-38 kampe.

Så den småkølige majaften i Lissabon er for mig også et eksempel på, hvor godt styr de allerstørs­te klubber har på fodbold i Europa, hvilket er lidt trist.

 ?? Foto: Kai Pfaffenbac­h/Reuters/Ritzau Scanpix ??
Foto: Kai Pfaffenbac­h/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark