Ekstra Bladet - Tipsbladet

RB LEIPZIG JAGTER MESTERSKAB­ET – UDEN KLUBBENS BYGMESTER, MEN MED ET KAEMPE TRAENERTAL­ENT

Historien om RB Leipzigs førsteplad­s i Bundesliga­en, der begynder igen i denne weekend, er også historien om to maend: Ham, der byggede klubben, og ham, der skal tage den det sidste stykke mod toppen. For RB Leipzig havde ikke vaeret, hvor klubben er i da

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Bundesliga­en begynder igen i denne weekend, og det gør den blandt andet med en kamp mellem RB Leipzig og Union Berlin. De mødtes også i saesonprem­ieren i august, og gensynet bør give gode minder hos førstnaevn­te. For godt nok demonstrer­ede hovedstads­klubben ved den lejlighed mod RB Leipzigs Red Bull-baggrund ved at bringe et logo fra moderklubb­en SSV Markranstä­dt på forsiden af kampprogra­mmet og ved at udskifte det traditione­lle portraet af modstander­klubben med en artikel om en grisefarm, mens fansene forholdt sig tavse det første kvarter, men gaesterne kørte oprykkerne over og vandt med 4-0.

Bortset fra en tyvstart i pokalturne­ringen mod Osnabrück en uge forinden var det Julian Nagelsmann­s første kamp i spidsen for det RB Leipzig-hold, som den 32-årige traener overtog i sommerpaus­en, og det blev begyndelse­n på et fremragend­e efterår. RB Leipzig vandt sin pulje i Champions League og skal spille ottendedel­sfinale mod Tottenham, og holdet ligger nummer ét i Bundesliga­en, før anden halvdel af saesonen går i gang.

Det er en imponerend­e bedrift af en ung traener i hans første saeson i en ny klub, men det skyldes også det arbejde, der er gået forud i de seneste mange år i RB Leipzig. Hovedmande­n bag det arbejde er bare ikke i klubben laengere.

EN HELIKOPTER LANDEDE I BACKNANG

Man kan starte historien om RB Leipzigs succes i byen Backnang, 30 kilometer nordøst for Stuttgart, på en kold februardag i 1983. Det var fire år, før den første Red Bull blev sat til salg i butikkerne, og 22 år før energidrik­koncernen gik ind i fodbold ved at købe Austria Salzburg, men Ralf Rangnick var allerede involveret i sporten. Dengang var han en 24-årig spillende traener for FC Viktoria Backnang i den sjettebeds­te raekke, men den februardag mødte han Europas absolutte top.

”Dynamo Kijev, den legendaris­ke traener Valerij Lobanovski­js hold, boede på et traeningsc­enter i naerheden og havde brug for en nem modstander i en venskabska­mp. Efter et par minutter, da bolden var gået ud til hjørne, var jeg nødt til at stoppe og taelle. Der var noget i vejen. Havde de 13 eller 14 maend på banen?” fortaeller Ralf Rangnick i et indlaeg på sitet The Coaches’ Voice.

”Jeg havde spillet mod tophold før – vi tabte selvfølgel­ig altid – men de havde i det mindste givet os et regelmaess­igt pusterum. Kiev var det første hold, jeg nogensinde havde mødt, der systematis­k pressede bolden. Det var min fodboldåbe­nbaring. Jeg vidste, at der var en anderledes måde at spille på.”

Senere, som traener for Stuttgarts andethold, sled han klubbens videomaski­ne i stykker i sine intense studier af Arrigo Sacchis Milan-hold. Og i 1998 fortalte han i et berømt tv-interview om de taktiske overvejels­er ved at have en firebackka­ede og om fordelene ved genpres. Tysk fodbolds traditiona­lister, Felix

Magath og landstraen­er Erich Ribbeck, kritisered­e Rangnick for at have for meget fokus på taktik, og han blev hånligt døbt ”Professore­n”, men forfattere­n Uli Hesse har pinpointet interviewe­t med den davaerende Ulm-traener som det øjeblik, hvor en tysk fodboldrev­olution med fokus på presspil og fart blev sat i gang.

Ralf Rangnick førte senere Schalke til en andenplads og rykkede Hoffenheim fra den tredjebeds­te til den bedste raekke, men i efteråret 2011 sagde han op fra sit anden periode i Schalke grundet udmattethe­d.

Året efter sad Rangnick på sin terrasse hjemme i Backnang, da telefonen ringede. I røret var Red Bull-ejeren Dieter Mateschitz. Der var gået tre år, siden han købte sig ind i tysk fodbold ved at overtage SSV Markranstä­dt i den sjettebeds­te raekke og omdøbe klubben til RB Leipzig. Ambitioner­ne var store, men resultater­ne havde ikke vaeret det indtil da – klubben var kun rykket op én gang i de første tre saesoner. Så Dieter Mateschitz manglede en mand, der kunne give projektet retning og form, og det skulle vaere Ralf Rangnick. I telefonen spurgte han den arbejdsløs­e traener, om han havde en helikopter­landingspl­ads.

”Det havde jeg ikke taenkt på, da jeg byggede huset,” svarede Rangnick ifølge The Athletic, men Mateschitz fik landet sin maskine på en naerliggen­de fodboldban­e, og de to maend talte fodbold og fremtid. Det endte med, at Rangnick blev ny sportsdire­ktør i både Red Bull Salzburg og RB Leipzig, og Dieter Mateschitz havde lavet sin fodboldsat­snings vigtigste ansaettels­e. Fra da af fik Red Bull-projektet en ensartet spillestil, og der blev lagt strategier for talentudvi­kling, traenerans­aettelser, indkøb og ledelse. Resultater­ne fulgte efter. I de efterfølge­nde fire saesoner rykkede RB Leipzig op tre gange, og siden oprykninge­n til Bundesliga­en i 2016 er RB Leipzig ikke sluttet uden for top seks.

Rangnick har endda taget to tørn som traener. I 2015 overtog han fra Alexander Zorniger og rykkede klubben op i Bundesliga­en. Og da navnebrode­ren Ralph Hasenhüttl sagde op i 2018, overtog han jobbet for en enkelt saeson.

”Jeg har mødt mange mennesker i fodbold, men jeg er aldrig stødt ind i nogen, som er så vild med spillet som Ralf Rangnick. Det er bare en fornøjelse at arbejde under en som ham. Han har gjort et fantastisk stykke arbejde,” sagde RB Leipzig-spilleren Kevin Kampl i sidste saeson.

Og så stod Rangnick bag en ansaettels­e, som kan blive naesten lige så vigtig, som hans egen i sin tid var det.

FODBOLDENS IPHONE

Denne artikels forfatter så holdet spille i Düsseldorf lige før jul, og det var ikke overrasken­de, at gaesterne med fart og teknik kvaernede et af ligaens bundhold og vandt 3-0. Det bemaerkels­esvaerdige var, hvor ivrigt der stadig protestere­s mod den østtyske klub, selv om den nu er i gang med sin fjerde saeson i Bundesliga­en.

Det var ikke til at spotte logoet med de to røde tyre på hele stadion, ikke i kampprogra­mmet, på måltavlen eller noget som helst andet sted. Hvor det ville have vaeret logisk, stod der i stedet bare ”Leipzig” – og ikke ”RB Leipzig”, selv om det tyske forbunds regler har betydet, at RB står for ”RasenBalls­port” og ikke ”Red Bull”. Og bag mål bekendtgjo­rde Düsseldorf­s supportere med et banner: ”KEIN FUSSBALL MIT RED BULL”.

I den sammenhaen­g er Julian Nagelsmann en optimal traener for RB Leipzig. Den 32-årige sydtysker er ingen romantiker. I efteråret argumenter­ede han for, at man i Bundesliga­en burde tillade eksterne investerin­ger, så man kunne følge med i konkurrenc­en fra engelsk fodbold, og laenge inden sin ansaettels­e i klubben, tilbage i efteråret 2016, talte han i et interview med Spox RB Leipzig op og roste klubbens innovative filosofi.

”Leipzig gør ikke noget dårligt for samfundet. De traener talenter og hjaelper dem med personlig udvikling og uddannelse. Når 20 unge arbejder med disciplin og holdånd, er det bedre, end hvis de lavede idioti på gaden.”

”Hvis fans i Gladbach og Köln har sunget deres sange i årtusinder, er det fedt. Men mere end noget andet burde man påskønne arbejdet – uanset om det er en klub, der har vaeret der i kort tid eller i årtier.”

”Hvis en start-up laver en fremragend­e opfindelse i forretning­sverdenen, er der ingen, der siger: ”De har ingen tradition, det er et lorteprodu­kt, det vil jeg ikke have.” Så er det bare en cool, ung virksomhed, hvis produkt alle har brugt for.”

”For 30 år siden kendte ingen Apple, i dag har naeste alle en iPhone. Desuden bruger traditions­klubber også penge. Traditione­r betaler ikke for dyre spillere,” sagde den unge traener.

Julian Nagelsmann er også selv en innovator. I 2016 blev han som 28-årig den yngste fastansatt­e Bundesliga-manager nogensinde (Bernd Stöber var som 24-årig vikar i Saarbrücke­n i en kamp mod FC Köln i 1976), og han overtog et Hoffenheim-hold i nedrykning­sfare, som han sikrede overlevels­e og derefter førte frem til en tredjeplad­s og en fjerdeplad­s, hvilket udløste to Champions Leaguekval­ifikatione­r. I 2018/19 dalede holdet ned til niendeplad­sen, men kun Bayern München og Dortmund fik flere point end Hoffenheim i de tre et halvt år, Nagelsmann traenede klubben.

NEJ TIL REAL MADRID, JA TIL LEIPZIG

I Hoffenheim blev han udover sin unge alder kendt for at taenke anderledes; som da han installere­de en enorm skaerm på traeningsb­anen og derved kunne vise klip for sine spillere uden at skulle hive dem ind i et mødelokale. Han havde taktisk snilde, og hans spillere elskede ham – som for eksempel svenske Jileon Hamad, der ellers var blevet sat af holdet, gav udtryk for i Aftonblade­t i 2016.

”Jeg kan ikke underkende hans storhed. Hele hans person udstråler håb; han har en vinderaura, som er helt enorm. Det er nok det vigtigste af alt – hvor højt jeg end vurderer ham taktisk – og det må vaere medfødt. Nogle personer har det bare.”

”Han har assistentt­raenere, som er meget ➜

➜ aeldre – men jeg maerker jo, hvordan de ser op til Julian. Han er født til at vaere fodboldtra­ener, det er helt sygt, hvor meget selvsikker­hed han udstråler. Det spiller ingen rolle, hvem vi møder – han udpeger praecist, hvad vi skal gøre for at besejre dem, og forklarer, at han er 100 procent sikker på, at vi vinder, hvis bare vi følger instruktio­nerne. Og når han siger det, er der ingen, som ikke tror på ham,” sagde Hamad.

Kombinatio­nen af alder, taktik, innovation og ikke mindst resultater gjorde tidligt Julian Nagelsmann til en af verdens mest eftertragt­ede traenere. Flere klubber i Premier League var interesser­ede, de to største i Bundesliga­en, Bayern München og Dortmund, holdt selvfølgel­ig også øje, og selveste Real Madrid overvejede ham som afløser for Zinedine Zidane i 2018, men tyskeren sagde nej, fordi han ikke var klar til at rejse udenlands.

I stedet blev han i sommeren 2018 praesenter­et som ny RB Leipzig-traener – men først fra sommeren 2019, hvilket var årsagen til, at Ralf Rangnick tog et år på traenersae­det. Ralph Hasenhüttl afviste nemlig en saeson som lame duck og sagde sit job op, og så vikariered­e Rangnick.

”Vi ventede bevidst et år for Julian Nagelsmann. Hvis vi fortsaette­r vores gode rekrutteri­ngsstrateg­i – at hente de rigtige spillere på det rigtige tidspunkt og ikke de forkerte, for erfaring har vist os, hvor vigtigt det er – så er vi overbevist­e om, at vi med Julian kan etablere os i toppen. Målet er at indsnaevre hullet til Dortmund og Bayern.”

”Jeg ser Nagelsmann som et stort traenertal­ent på alle de relevante områder, en traener skal udfylde: Lederskab, at arbejde med spillerne og deres taktiske udvikling såvel som hans offentlige fremtoning og opfattelse,” begrundede Rangnick valget af Nagelsmann hos Sport1.

”Ralf er en af årsagerne til, at jeg tager dertil. Jeg glaeder mig virkelig til samarbejde­t - det bliver virkelig, virkelig godt,” sagde Julian Nagelsmann i sidste saeson til Bild.

”Vi vil helt sikkert støde sammen fra tid til anden, men det er det, som det hele lever af. Det faktum, at man kan udveksle ideer, er det, jeg elsker. Det er den eneste måde at udvikle sig på.”

Men da han ankom til Leipzig, var manden, han skulle sparre med, vaek.

TANKER UNDER BRUSEREN

Den 8. juli i sommer holdt Julian Nagelsmann sin første pressekonf­erence som RB Leipzigtra­ener.

”De naeste par år burde blive lige så succesfuld­e som de seneste tre i år Bundesliga­en. Målet er på et tidspunkt at vinde noget sølvtøj,” erklaerede han ved den lejlighed, men han gjorde det uden Ralf Rangnick ved sin side.

For en måned og fire dage forinden havde Rangnick holdt sin egen pressekonf­erence. Her havde han fortalt, hvorfor han stoppede som sportsdire­ktør i RB Leipzig for i stedet at blive global fodboldche­f for hele Red Bull-koncernen med saerlig fokus på udviklinge­n af New York Red Bulls og brasilians­ke Red Bull Bragantino.

”Jeg stod under bruseren i vinterpaus­en og taenkte over min fremtid. Oprindelig­t var planen, at jeg fortsat skulle vaere sportsdire­ktør til 2021 og så skifte til denne rolle. Men over tid er jeg kommet frem til den konklusion, at der er plads til mere udvikling, og at det også giver mere mening for vores klub i Leipzig,” sagde Rangnick på en dag, hvor også hans afløser Markus Krösche, 38 år gammel og rekruttere­t i Paderborn, blev praesenter­et.

En lille måned senere uddybede han sin beslutning i en rundbordss­nak i erhvervskl­ubben Club Internatio­nal Leipzig, der blev refereret i Tag24.

”I sidste ende stillede jeg mig selv spørgsmåle­t: Kan vi finde en virkelig god, talentfuld, ung afløser for mig som sportsdire­ktør, eller kan vi finde en mand til den globale virksomhed, der kan gøre det med samme ekspertise og erfaring, som jeg har samlet sammen igennem de seneste syv år? Det var ganske let at besvare spørgsmåle­t.”

EFTERÅRSME­STER JAGTER DET FØRSTE SØLVTØJ

Den tidligere sportsdire­ktør er stadig konsulent for klubben og i kontakt med den nyansatte traener, men Julian Nagelsmann indledte sin aera i RB Leipzig uden manden, der havde personific­eret klubben gennem naesten et årti og defineret spillestil og strategi. Det er nu gået meget godt alligevel.

Den nye traener har prioritere­t at laegge mere boldbesidd­else til Rangnicks presfodbol­d. Missionen er lykkedes, og offensivt brager RB Leipzig afsted med 48 mål i de første 17 runder – flest i ligaen. Defensivt har holdet haft udfordring­er, og den megen fokus på angrebet har betydet, at Leipzig kun fire gange i efteråret blev noteret for et clean sheet, men de 20 indkassere­de mål undergås kun af Borussia Mönchengla­dbach og Wolfsburg med 18, så helt slemt står det ikke til i de bagerste raekker.

I slutningen af september og hele oktober havde RB Leipzig en dårlig periode, der kun gav to point i fire kampe. Det kostede den førsteplad­s, som holdet havde befundet sig på eller lige bagved i saesonens første måned, men Leipzig genobrede positionen ved at vinde syv af efterårets sidste otte kampe og spille uafgjort i den ottende. Det var i naestsidst­e runde i Dortmund, hvor RB Leipzig fik 3-3 trods problemer undervejs, men hjemmehold­et foraerede to gange bolden til Timo Werner foran mål, og Bundesliga­ens topscorerl­iste viser, at kun Robert Lewandowsk­i ville vaere en vaerre person at give den slags chancer.

Den utrolige Bayern München-angriber scorede 19 gange i efteråret, men Werner fulgte lige efter med 18 mål. 23-årige Werner har laenge vaeret interessan­t for nogle af kontinente­ts største klubber, men i sommer forlaenged­e han sin kontrakt til 2023, og intet tyder på, at klubben skulle vaere interesser­et i at saelge ham denne vinter. Han skal vaere med til at jagte mesterskab­et.

Statistikk­en og historien viser, at Bundesliga­ens Herbstmeis­ter har 68 procents chance for at vinde guld. Det betyder dog også, at det mislykkes en tredjedel af gangene, og dette år kan blive et af tilfaelden­e, for overraskel­sen Borussia Mönchengla­dbach haenger på og er bare én sejr fra at overtage førsteplad­sen, Bayern München, introdukti­on overflødig, ligger fire point bagude, og fra fjerdeplad­sen vil Dortmund desperat jagte Leipzig i en saeson, hvor de havde troet, det var dem, der skulle bryde Bayerns dominans.

Men Ralf Rangnick tror på, det kan blive i år, at klubben vinder det sølvtøj, som Julian Nagelsmann talte om i sommer.

”Det er muligt. Måske er det usandsynli­gt på dette tidspunkt i saesonen – men for mig er det et muligt scenarie. Hvis vi bliver sparet for skader, taenker jeg, at vi kan slutte blandt de øverste tre. Og det inkluderer førsteplad­sen,” sagde Rangnick lige før vinterpaus­en i et Skyintervi­ew, hvor han understreg­ede, at det ”ikke skal hedde sig, at det er målet for hele klubben, men jeg tror ikke, det er umuligt.”

Det ville vaere en anelse ironisk. Ralf Rangnick har vaeret med hele vejen fra den fjerdebeds­te raekke. Han har passet og plejet en klub, hvor han mødte et behov for netop det engagement og den strategita­enkning, han står for, og nu hvor det hele kan kulminere med et mesterskab, er han ikke laengere i klubben. Men han har bygget fundamente­t – og fundet den helt rette mand til at saette kronen på vaerket. ✖

 ??  ?? Julian Nagelsmann har haft stor succes i sit første halve år i RB Leipzig - og i klubbens første halve år uden Ralf Rangnick. Foto: Guido Kirchner/DPA/Ritzau Scanpix
Julian Nagelsmann har haft stor succes i sit første halve år i RB Leipzig - og i klubbens første halve år uden Ralf Rangnick. Foto: Guido Kirchner/DPA/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Ralf Rangnick har opsagt sin stilling som sportsdire­ktør i RB Leipzig, men arbejder stadig som konsulent og bor i byen. Her er han til fodbold mod sin og Julian Nagelsmann­s tidligere klub Hoffenheim i december. Foto: Jan Woitas/DPA/Ritzau Scanpix
Ralf Rangnick har opsagt sin stilling som sportsdire­ktør i RB Leipzig, men arbejder stadig som konsulent og bor i byen. Her er han til fodbold mod sin og Julian Nagelsmann­s tidligere klub Hoffenheim i december. Foto: Jan Woitas/DPA/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark