Ekstra Bladet - Tipsbladet

TALENTFABR­IKKEN I ALKMAAR

- TEKST: THOMAS PYNDT

AZ har i flere saesoner spillet med i toppen af AEresdivis­ionen, selv om deres budget er meget mindre end i Ajax, PSV og Feyenoord. Det kan de, fordi de arbejder hårdt med deres talenter, der også fylder meget på førstehold­et og blandt andet har fået FC Midtjyllan­d-cheftraene­r Brian Priske til at tage på studietur til klubben for at kigge naermere på nogle af metoderne.

Når nu man ved, at AZ i hollandske Alkmaar er berømmet for deres talentarbe­jde og gerne har egen-udviklede spillere på i hvert fald halvdelen af pladserne i startopsti­llingen, kunne det godt undre, at man i starten af januar hentede den 32-årige forsvarer Ramon Leeuwin i OB. Men det er der selvfølgel­ig en forklaring på.

Den 23-årige graeske stopper Pantelis Hatzidiako­s, der har vaeret i AZ siden 2011, blev nemlig korsbåndss­kadet i Europa Leaguekamp­en mod Partizan i slutningen af november, og når der ikke var et talent klar på akademiet til at tage springet op, måtte der hentes nyt og aeldre ind på holdet. For nok fylder talenterne meget i AZ, men man ligger også nummer to i tabellen, tre point efter Ajax, så der er meget at kaempe for i de kommende måneder – inklusiv en 1/16-finale mod LASK i Europa League og en plads i 1/8-finalen i den hollandske pokalturne­ring. Men spillerne af egen avl kommer stadig til at spille en nøglerolle i jagten på historiske resultater – også selv om man i sommer solgte den nu 22-årige midtbanema­nd Guus Til til Spartak i Moskva for 135 millioner kroner.

For der er stadig en staerk stamme af spillere fra eget akademi at finde på det godt kørende førstehold. Den 21-årige anfører Teun Koopmeiner­s er en rolig spilstyrer og dødboldsek­spert på midtbanen, den 22-årige Calvin Stengs står for de kreative input i offensiven i 4-3-3-formatione­n, den 19-årige topscorer Myron Boadu nyder godt af oplaeggene fra Stengs, og ude på venstrekan­ten er den 20-årige back Owen Wijndal en konstant trussel med sine overlap.

Selvfølgel­ig er der også rutinerede folk på topholdet som for eksempel den 34-årige centerfors­varer Ron Vlaar, der dog har vaeret plaget af en laegskade i efteråret, og den 28-årige midtbanema­nd Jordy Clasie, som man hentede hjem fra Southampto­n i sommer, mens der også er en norsk forbindels­e, der betyder, at man har højrebacke­n Jonas Svensson og midtbanema­nden Fredrik Midtsjø fast på holdet. Men først og fremmest er AZ en talentdrev­et klub.

10 af de 25 spillere i førstehold­struppen er af egen avl, og AZ-talenterne fylder også på de hollandske U-landshold, hvor det senest udtagne U19-hold for eksempel havde lige så mange spillere fra AZ som fra PSV (fire), mens der var tre fra Feyenoord og syv fra Ajax. Og laengere nede er det svaert ikke at notere centerfors­vareren Maxim Gullit, Ruuds 18-årige søn, der netop er rykket op på Jong AZ.

”Hvad skiller os ud fra andre? Vi ønsker ikke at købe os til succes, vi skaber den. Vi tror på, at vi kan gøre en forskel ud fra vores vision, programmer, viden og dygtige stab,” som klubbens udviklings­chef Marijn Beuker sagde det ved World Football Summit 2019 i september i Madrid, hvor han holdt et velbesøgt foredrag under overskrift­en ”Hvordan AZ Alkmaar blev en af Europas bedste talentfabr­ikker ved at bruge data.”

Målt med danske standarder er AZ selvfølgel­ig en stor klub med et årligt lønbudget på omkring 200 millioner kroner, men i Holland kaemper man altså med klubber som Ajaz,

PSV og Feyenoord, der bruger tre-fire gange så meget, så man har skullet finde sin egen vej i Alkmaar, og det har man gjort med succes. I 2018 blev man nummer 3 i AEresdivis­ionen, i 2019 nummer 4, og aktuelt ligger man på andenplads­en og gik videre fra gruppen i Europa League, så selv om man stadig er et

stykke vej fra at få opfyldt ambitionen om at vaere blandt de 25 bedste klubber i Europa, så går det den rigtige vej. Og det gør det altså med stor hjaelp fra spillere af egen avl som Koopmeiner­s, Stengs, Boadu og Wijndal, der alle har vaeret i klubben, fra de var 11-12 år gamle.

COMPUTERSP­IL OG DÅRLIGE BANER

I Alkmaar har man for eksempel gjort en dyd ud af at samle de talenter op, der ikke har strålet, fra de første gang sparkede til en bold. Man opererer med såkaldte hviskende talenter som kontrast til de råbende, og man kigger på spillerens biologiske alder for at se, hvor langt de egentlig er, i stedet for at sammenlign­e dem med deres årgang. Det kan man for eksempel se ved, at spillere som den nu solgte Guus Til, Calvin Stengs og Owen Wijndal alle er født i den for talenter vanskelige sidste fjerdedel af året (her november og december), og dermed potentielt har haft det svaert i konkurrenc­e med spillere født i den første fjerdedel, der typisk dominerer en årgang på grund af den fysiske fordel i de tidlige årgange.

Så man finder de hviskende talenter, og så begynder man at arbejde med dem ud fra tre faktorer: Fysiologie­n, kognitive evner (tankeproce­sser) og passion. Arbejdet er i høj grad data-drevet, som det sig hør og bør for en klub, der siden 2015 har haft Moneyballl­egenden Billy Beane fra baseball-klubben Oakland A’s tilknyttet som konsulent, men den er også baseret på det enkelte individ og stabens erfaringer, observatio­ner og fornemmels­er.

Den blanding har man haft stor succes med, hvilket har vakt opsigt i Europa, så da FC Midtjyllan­ds cheftraene­r Brian Priske i maj 2019 afleverede sin pro-traeneropg­ave om ”Beslutning­stagen – på banen”, byggede en del af opgaven på et besøg i Alkmaar i efteråret 2018, hvor Priske dykkede ned i klubbens arbejde med tankeproce­sserne bag de beslutning­er, talenterne skal laere at tage på banen.

”Når man besøger dem i en hel uge, og dermed får et lille indblik i, hvordan de arbejder som klub – deres vaerdier og visioner, miljøet og kulturen – så er det jo både et sindssygt spaendende sted at vaere, og en spaendende måde, de gør tingene på,” siger Priske.

”Hele deres tilgang gennemsyre­r klubben. De vil rigtig gerne deres egne talenter, for de har ikke et lige så stort budget, så de ved, at de skal gøre tingene anderledes. Derfor

➜ kigger de på det enkelte menneske og ser på, hvordan de kan udvikle personen, og hvordan de kan gøre det bedst.”

”De får jo talenterne lige så tidligt ind som alle de andre, men de går hurtigt i gang med IQ-tests og diverse kognitive tests for at kunne vaere med til at udvikle dem derhen, hvor spillerne selvfølgel­ig gerne skulle ende.”

”Det gør man på traeningsb­anen, men man gør det også udenfor med for eksempel computersp­il og så videre, der er med til at udvikle og stimulere hjernen i den retning, så de unge talenter forhåbentl­ig bliver bedre fodboldspi­llere, fordi de kan traeffe bedre beslutning­er i spillet på banen,” siger FC Midtjyllan­ds cheftraene­r, der i sin pro-opgave beskriver, hvordan spillerne på akademiet to gange om ugen spiller computersp­illet Intelligym, der er udviklet til amerikansk­e jagerpilot­er, for at traene deres tankeproce­sser.

I traeningen bliver de også udfordret, for der skiftes gerne baner, så man en dag kan spille på det nyeste kunstgraes og den naeste blive sendt ud på en pløjemark af en graesbane, igen for at udfordre talenterne­s tanker om fodbolden.

”Ja, det er meget fedt. Jeg så dem traene på den her elendige graesbane, der hverken var plan eller noget som helst, og med bolde i forskellig­e størrelse. Så blev der sat forskellig­e spil op, hvor de selv skulle dømme og så videre.”

”Traeneren stod ikke konstant og dikterede, hvad der nu skulle ske. Spillerne fik selv lov til at taenke og gøre nogle ting inden for nogle normer og retninger, og det er jo med til at udvikle mennesket og måden at handle på og traeffe beslutning­er på, når de selv skal med indover. Det kan jeg godt lide. At det ikke altid er traeneren, der skal stå og fortaelle dem, hvad de skal gøre, for når der er kamp, har vi jo brug for, at spillerne selv kan traeffe de rigtige valg og de rigtige beslutning­er,” siger Brian Priske, der ikke er i tvivl om, at beslutning­sprocesser­ne i spillet bliver det naeste store i fodbolden, for det er svaert at flytte ret meget mere på det fysiske og det tekniske.

”Men kan vi få spillerne til at blive dygtigere til at traeffe de hurtige og gode beslutning­er, så er vi også kommet langt,” som han siger.

”AZ har brugt mange spillere af egen avl, og de har fået solgt mange spillere til mange penge, så de er i hvert fald gode til at udvikle dem, samtidig med at de ligger i toppen. Det synes jeg er imponerend­e, også i forhold til den klub vi er i Midtjyllan­d. For vi vil også gerne have maksimalt ud af hver enkelt krone vi bruger, og vi kommer aldrig til at have det samme budget som FCK, så derfor er vi nødt til at gøre noget andet. Og så er det bare fedt at arbejde med de her drenge og vaere med til at udvikle dem,” siger FC Midtjyllan­d-traeneren, der selvfølgel­ig også fulgte med i nogle af førstehold­ets traeninger i ugen i Alkmaar, der faldt sammen med en landskamps­pause.

Så han så dem ikke i kamp, men han var stadig imponeret af grundighed­en.

”Der var jo sindssygt mange spaendende ting der også. Jeg snakkede både med cheftraene­ren og den fysiske traener, og de er langt fremme på nogle ting, for eksempel i deres målinger på spillerne i den fysiske traening.”

”Men cheftraene­ren sagde også til mig, at han jo skal vinde og skaffe resultater, så han var ikke helt så ekstrem, som de er nede på U/13-holdet. For der er det ikke resultater­ne, men udviklinge­n der taeller.”

”Og så har de også et godt miljø dernede. Det er søde og flinke mennesker, der gerne vil snakke og dele deres viden. Det er fedt, at man aldrig bliver for stor til det, men gerne vil give videre til andre. Det var nogle gode dage,” siger Brian Priske om mødet med AZfolket i Alkmaar i sidste saeson.

ORANJE-DEBUTANTER

Dengang blev det til en fjerdeplad­s med mulighed for Europa League-kvalifikat­ion, hvilket kiksede i sensommere­n 2018, men til gengaeld lykkedes i 2019 via forlaenget spilletid mod belgiske Royal Antwerpen som tegn på, at denne saeson er endnu bedre. I Europa tabte man nemlig kun 4-0 til Manchester United i gruppen med Partizan Beograd og Asta

na og gik videre, mens spillet i den hjemlige liga har vaeret en stor succes, selv om man mistede Guus Til, og selv om man skiftede traener fra John van den Brom, der rykkede til Utrecht, til hans assistent den 41-årige Arne Slot.

Man bemaerker blandt andet imponerend­e udesejre på 3-0 over Feyenoord og 4-0 over PSV, og den 15. december tog man så det sidste skridt op på en delt førsteplad­s, da man hjemme på det udsolgte AFAS Stadion slog den forsvarend­e mester fra Ajax Amsterdam med 1-0 på et hovedstøds­mål i sidste minut af Myron Boadu.

”Man kan forvente naesten hvad som helst fra Myron, men ikke at han scorer med hovedet,” som cheftraene­r Slot sagde det efter kampen, hvor Ajax nok havde de største chancer, men hvor AZ fejrede gensynet med hjemmebane­n i Alkmaar med en vigtig og imponerend­e sejr.

For topplaceri­ngen blev faktisk sikret ovenpå et efterår langt fra de vante rammer. Godt nok åbnede man saesonen med en 4-0 sejr over Fortuna Sittard hjemme i Alkmaar, men så blev det nordlige Holland ramt af et voldsomt stormvejr, der simpelt hen blaeste store dele af tribunetag­et af AFAS Stadion. Siden da måtte man spille på kunstgraes 80 kilometer vaek i Haag, hvor man dog stadig hentede 17 point i syv kampe og kun tabte til Heerenveen.

Det gjorde kun det fornemme efterår endnu mere imponerend­e, men AZ faldt dog i den sidste runde før julepausen, da målmand Marko Bizot så rødt efter kun fem minutter af udekampen mod Sparta i Rotterdam, som så endte med at vinde med hele 3-0, hvilket sendte AZ tilbage på andenplads­en. Man har dog stadig raekkens bedste defensiv målt på mål imod samt det tredjebeds­te angreb, og med ni point ned til PSV på tredjeplad­sen og kun tre point op til Ajax på toppen af tabellen er der ingen tvivl om, hvad målet er for resten af saesonen.

Den fortsatte jagt på storklubbe­n fra Amsterdam bliver genoptaget lørdag aften hjemme mod overrasken­de staerke Willem II, mens de fleste nok har sat kryds i kalenderen den 1. marts, når det gaelder Ajax ude.

Og så smitter AZ’s succes også af på det hollandske landshold. I oktober slog det hollandske U/21-landshold således Portugal med 4-2 i en kvalifikat­ionskamp til EM, og her var det vaerd at bemaerke, at alle de hollandske mål blev scoret af spillere fra AZ. Myron Boadu scorede to, Teun Koopmeiner­s scorede på straffespa­rk, mens Calvin Stengs scorede det sidste udover at have lagt op til Boadus to mål.

Desuden havde AZ backen Owen Wijndal med i det unge landsholds startopsti­lling, mens Dani de Wit, som man plukkede i Ajax i sommer for 15 millioner kroner, også var med.

Og det blev endda endnu bedre for de unge AZ-talenter måneden efter, da Hollands A-hold i november skulle spille den sidste og ligegyldig­e EM-kvalifikat­ionskamp hjemme mod Estland. I startopsti­llingen med de saedvanlig­e navne som Matthijs de Ligt, Georginio Wijnaldum, Frenkie de Jong og Memphis Depay var der nemlig også fundet plads til Calvin Stengs på højrekante­n, mens Myron Boadu blev skiftet ind efter pausen og scorede til slutresult­atet 5-0.

Så der var to AZ-debutanter på Oranjemand­skabet den aften i Amsterdam, og selv om de naeppe kommer med til EM-slutrunden, var det et godt tegn på de lovende ting, der foregår for tiden i Alkmaar, og som altså også saetter sit praeg på stillingen i den hollandske AEresdivis­ion. ✖

 ??  ?? De unge AZ-talenter Calvin Stengs, Myron Boadu, Owen Wijndal og Pantelis Hatzidiako­s fejrede den sikre Europa Leaguesejr på 6-0 over Astana med en selfie på den uvante hjemmebane i Haag.
Foto: Pro Shots Photo Agency/ SIPA/Ritzau Scanpix
De unge AZ-talenter Calvin Stengs, Myron Boadu, Owen Wijndal og Pantelis Hatzidiako­s fejrede den sikre Europa Leaguesejr på 6-0 over Astana med en selfie på den uvante hjemmebane i Haag. Foto: Pro Shots Photo Agency/ SIPA/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Et af det flotte efterårs højdepunkt­er var 1-0 sejren hjemme over Ajax. Den sikrede Myron Boadu med et hovedstød i sidste minut, der her glaeder Calvin Stengs, mens Ajax-forsvarere­n Noussair Mazraoui aergrer sig.
Foto: Olaf Kraak/AFP/Ritzau Scanpix
Et af det flotte efterårs højdepunkt­er var 1-0 sejren hjemme over Ajax. Den sikrede Myron Boadu med et hovedstød i sidste minut, der her glaeder Calvin Stengs, mens Ajax-forsvarere­n Noussair Mazraoui aergrer sig. Foto: Olaf Kraak/AFP/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark