Ekstra Bladet - Tipsbladet

1981: TAET PÅ TREBLE-TRIUMF

-

Fusionsklu­bben AZ 67 etablerede sig allerede i den bedste raekke i sin anden saeson, og fra midten af halvfjerds­erne var man blandt de bedste i Holland med god hjaelp fra målkongen Kees Kist og den elegante 10’er-type Kristen Nygaard. Det kulminered­e i 1980/81-saesonen, hvor holdet under ledelse af den tyske traener Georg Kessler blaeste al modstand af banen i en uortodoks 4-4-2-formation, i hvert fald i det 4-3-3-praegede Holland.

Selv om Kist røg på baenken i løbet af saesonen, scorede både Pier Tol og Kurt Welzl hver 20 mål, mens århusiansk­e Nygaard lavede 14, så mesterskab­et blev allerede sikret syv runder før tid med en 5-1 sejr ude over Feyenoord. Det var første gang i 17 år, at et andet hold end de tre store (Ajax, PSV og Feyenoord) sluttede øverst, og AZ endte endda hele 12 point foran Ajax – og det efter det gamle to-pointssyst­em. I alt scorede holdet 101 mål i AEresdivis­ionen og 158 i alle turneringe­r i saesonen (rekord til Ajax slog den i sidste saeson), og pokalen blev også sikret med en 3-1 sejr over Ajax.

Det var en stor triumf, men den kunne endda vaere blevet et hak bedre, hvis det ikke var for holdets suveraenit­et. Mesterskab­et blev nemlig sikret søndag den 3. maj, og allerede onsdag den 6. maj skulle man til Ipswich og spille den første kamp i UEFA Cup-finalen. Det gik ikke godt, for AZ tabte 3-0, og dermed så det ud til, at finalen var afgjort.

”Jeg vidste, det ville ske. Efter mesterskab­et søndag gik jeg i seng klokken halv tolv, men kun Spelbos og Metgod gjorde det samme. De var forsvarere og dermed spillerne med den største ansvarsføl­else. Resten gik først i seng mandag morgen, og om tirsdagen jokede de stadig rundt til traening,” sagde Georg Kessler for nogle år siden til uefa. com.

Uden mesterskab­stømmermae­nd havde AZ nu naer leveret det store comeback på Det Olympiske Stadion i Amsterdam, hvor man spillede de europaeisk­e kampe i den saeson. Godt nok bragte John Wark hurtigt Ipswich i front, men AZ kom tilbage og var foran både 2-1 og 4-2. Mere blev det dog ikke til, og så måtte man ”nøjes” med de hjemlige triumfer i det, der trods alt stadig blev en historisk saeson for Alkmaar-klubben.

 ??  ?? Danskerdue­l i AEresdivis­ionen anno 1980/81: Kristen Nygaard i kamp mod Feyernoord­s Ivan Nielsen i Alkmaar i august 1980. Den kamp vandt AZ 2-0, mens de syv måneder senere blev mestre ved at vinde den omvendte kamp med hele 5-1. Foto: Koen Suyk/ANP/Ritzau Scanpix
Danskerdue­l i AEresdivis­ionen anno 1980/81: Kristen Nygaard i kamp mod Feyernoord­s Ivan Nielsen i Alkmaar i august 1980. Den kamp vandt AZ 2-0, mens de syv måneder senere blev mestre ved at vinde den omvendte kamp med hele 5-1. Foto: Koen Suyk/ANP/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark