Ekstra Bladet - Tipsbladet

2009: VAN GAAL VENDER TILBAGE

-

I 90’erne havde Louis van Gaal vaeret den store traenerstj­erne, da han vandt fem mesterskab­er med Ajax og Barcelona og ikke mindst førte det unge Ajax-hold til sejr i Champions League-finalen mod AC Milan i 1995. Men stjernen falmede med en skuffende periode som hollandsk landstraen­er, hvor Irland kom til VM i 2002 på bekostning af Oranje, og et lige så skuffende gensyn med Barcelona, før han hurtigt blev fyret som teknisk direktør i Ajax. Så van Gaal havde brug for at få bygget sit traenernav­n op igen, og til det formål valgte han den klub, han havde sluttet sin aktive karriere som hårdfør midtbanema­nd i.

AZ havde også brug for et løft dengang i 2005, så tingene passede sammen, hvilket hurtigt viste sig med andenplads­en i 2006. Saesonen efter lå man til et sikkert mesterskab, men da man ikke kunne besejre Excelsior ude i sidste runde, røg man ned på tredjeplad­sen, mens pokalfinal­en mod Ajax også blev tabt efter straffespa­rk. Det gjorde ondt langt ind i 07/08-saesonen, hvor AZ sluttede på en sløj 11. plads, hvilket fik Van Gaal til at overveje at sige op. Men spillerne troede på ham og fik det stoppet, og med gode investerin­ger i sommeren 2008 faldt tingene endelig i hak.

Godt nok blev de to første kampe tabt, men så vandt man 23 af 25 kampe og rykkede fra de saedvanlig­e mestre med hjaelp fra en staerk defensiv, hvor Simon Poulsen fik en håndfuld kampe på venstrebac­ken undervejs, mens det offensive blev håndteret flot af ligatopsco­rer Mounir El Hamdaoui og en ung og dengang mere angrebsivr­ig Mousa Dembélé. Med to runder tilbage var mesterskab­et sikret, og dermed havde AEresdivis­ionen fået den første nye mester udover Ajax, PSV og Feyenoord i 28 år – eller siden AZ vandt i 1981.

Og så rykkede Louis van Gaal videre til Bayern München.

 ??  ?? Blandt andet cheftraene­r Louis van Gaal og danske Simon Poulsen fejrer det hollandske mesterskab i 2009. Foto: Ed Oudenaarde­n/AFP/Ritzau Scanpix
Blandt andet cheftraene­r Louis van Gaal og danske Simon Poulsen fejrer det hollandske mesterskab i 2009. Foto: Ed Oudenaarde­n/AFP/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark