Ekstra Bladet - Tipsbladet

HAR MODRIC OG KROATIEN EN SIDSTE WEMBLEYSEJ­R I SIG?

Det engelske landshold har stået foran – og tabt til – Kroatien og Luka Modric tre gange. Til sommer rejser Kroatien igen til London, hvor Modric og Rakitic satte fart på deres landsholds­karrierer i 2007.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Det er en tilsnigels­e at sige, Luka Modric’ landsholds­karriere begyndte på Wembley, for Modric havde som ung, lovende Dinamo Zagreb-spiller vaeret med til VM 2006. Men den turnering var ingen succes for Kroatien, der tabte snaevert til Brasilien og så kun formåede at spille uafgjort med Japan og Australien, mens man for ofte lignede et hold, der var mere optaget af at komme i clinch med modstander­en end spille fodbold.

Så er den efterfølge­nde EM-kvalifikat­ion og Wembley i oktober 2007 straks et bedre sted at begynde.

Kroaterne kom til London i fin position i puljen, blandt andet takket vaere en 2-0-sejr over England i oktober 2006 under den nye landstraen­er Slaven Bilic, der havde plads til dengang 21-årige Luka Modric i startopsti­llingen såvel som gamle, garvede kraefter som Robert Kovac og Josip Simunic i forsvaret.

Men det var på Wembley, kroaterne begyndte at komme ud af skyggen fra bronzevind­erne fra 1998. Med Modric i startopsti­llingen kom Kroatien foran 2-0 i 1. halvleg blandt andet via Scott Carsons drop for England, og da Peter Crouch og Frank Lampard så fik udlignet for England i 2. halvleg, lukkede Kroatien med et sejrsmål ved Mladen Petric og efterfølge­nde en indskiftni­ng af den naeste store midtbanesp­iller, schweizisk­fødte Ivan Rakitic, der netop var skiftet fra Basel til Schalke 04.

”De er nok mere et hold i dag,” sagde Luka Modric i 2018 forud for VM-semifinale­n mod England, da han blev bedt om at sammenlign­e Gareth Southgates landshold med tidligere versioner af Three Lions.

Kroaterne forhindred­e den aften i oktober 2007 England i at komme til EM, og selvom der var lidt trøst i, at man slog kroaterne 4-1 og 5-1 i den efterfølge­nde VM-kvalifikat­ion og dermed forhindred­e en kroatisk tur til VM i Sydafrika, battede det ikke så meget, når England kun nåede ottendedel­sfinalen før et dramatisk exit til Tyskland.

Luka Modric og forsvarssp­illeren Vedran Corluka spillede nogle år for Tottenham, Dejan Lovren har vaeret Liverpool-spiller siden 2014, men det var først i 2018, de to landshold igen stødte ind i hinanden, denne gang i VM-semifinale­n i Moskva.

Kieran Trippier bragte England på 1-0 med et skønt frisparksm­ål, og Harry Kane må stadig drømme om de to store chancer, han havde til at score efter en halv time.

Rakitic havde sidste fod på, før Sime Vrsaljko sparkede bolden ind i Ivan Perisic’ hovedstøds­udligning midt i 2. halvleg, hvorefter Perisic ramte traevaerke­t og John Stones havde en stor hovedstøds­chance i forlaengel­sen, inden Mario Mandzukic i et kort, uopmaerkso­mt engelsk øjeblik løb bagom ryggen på det engelske forsvar og scorede en finalebill­et til Kroatien.

MERE I KROATERNE?

I Nations League i efteråret 2018 fik England revanche på hjemmebane og spillede 0-0 ude, men ligesom kvalifikat­ionssejren­e og VM-ottendedel­sfinalen i 2010 ikke vaskede 2007 helt af for England, er Nations League selvsagt ingen VM-semifinale.

Nu får Kroatien så igen chancen på Wembley ved EM, hvor englaender­ne er en af de 12 vaerter. Kroatien skal spille de to øvrige puljekampe mod Tjekkiet og afslutning­svis mod vinderen af Nations League-playoff C, hvor Skotland, Israel, Norge og Serbien kaemper om billetten i marts måned.

Selvom Kroatien var i VM-finalen for 18 måneder siden, er oddsene som aldrig før i perioden i Englands favør med englaender­ne som forhåndsfa­voritter og kroaterne inde i et uundgåelig­t dyk.

Nu 34-årige Luka Modric vandt Ballon d’Or i december 2018, men har ikke på noget tidspunkt igen vaeret i naerheden af niveauet fra VM-slutrunden eller de foregående Champions League-vindende år med Real Madrid.

Ivan Rakitic har vaeret skadet ofte siden samme slutrunde og kan meget vel vaere indhopper til sommer, Mario Mandzukic er stoppet sammen med målmand Danijel Subašic og forsvarssp­illeren Vedran Corluka, mens indhopnaeg­teren Nikola Kalinic har vaeret udelukket siden sit solooprør i åbningskam­pen ved VM 2018. Men med Modric som styrmand, Lovren og Vida i forsvaret og Ivan Perisic til at skabe problemer fremme sammen med den ny mand i front, Bruno Petkovic, er der stadig kvalitet nok i holdet til at nå knockoutfa­sen til sommer.

”Vi er et nyt hold sammenlign­et med VM,” sagde landstraen­er Zlatko Dalic efter at have fået England og Tjekkiet i puljelodtr­aekningen.

”Vi vandt [over England] dengang, men det bliver endnu svaerere denne gang. De er et meget staerkt hold med mange unge spillere, og de får en stor mulighed for at slå os foran deres egne fans. Jeg er aerlig talt en smule bange for den kamp,” sagde Dalic om åbningsopg­øret på Wembley søndag 14. juni.

 ??  ?? Luka Modric er foran Steven Gerrard i EM-kvalifikat­ionskampen 21. november 2007, hvor Kroatien vandt 3-2 og dermed vippede England ud af EM 2008, før det overhovede­t var begyndt. Foto: Adrian Dennis/AFP/ Ritzau Scanpix
Luka Modric er foran Steven Gerrard i EM-kvalifikat­ionskampen 21. november 2007, hvor Kroatien vandt 3-2 og dermed vippede England ud af EM 2008, før det overhovede­t var begyndt. Foto: Adrian Dennis/AFP/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark