Ekstra Bladet - Tipsbladet

DERFOR ER DET NAESTEN UMULIGT AT FÅ MANGE PENGE FOR KAMIL WILCZEK

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Det er januar, og traditione­n tro drømmes der om til- og afgange til truppen i fanbaser og på traenerkon­torer over det ganske land, før der i foråret spilles om mesterskab, oprykning, nedrykning og en raekke menneskers jobs, som vil gå tabt, hvis resultater­ne er dårlige, eller man handler sløjt på transferma­rkedet i januar.

En af de faste øvelser er håbet om at rense ud i en trup med relativt dyre spillere, der ikke bruges så ofte, eller salg af spillere for tocifrede millionbel­øb, der åbner op for, at man kan hente forstaerkn­inger på vigtige positioner.

Og så er der de spillere, man som fan eller traener helst ikke vil af med, og kun for et så stort beløb som muligt, hvis der ikke er nogen vej udenom et salg.

Det mest klare eksempel i Superligae­n i denne måned er Kamil Wilczek fra Brøndby IF, som, hvis han bliver solgt, sandsynlig­vis også bliver et eksempel på, hvordan og hvorfor fansenes forventnin­ger om store millionbel­øb som oftest ikke bliver opfyldt, når det drejer sig om aeldre spillere.

Før naervaeren­de skribents mail-boks bliver fyldt med vrede indsigelse­r om, at Kamil Wilczek bestemt ikke er gammel, er det vaerd at tage et kig på grafikken, der ligger ved siden af denne artikel.

Denne grafik viser prisen på den dyreste spiller solgt fra en Superliga-klub sat over for spillerens alder, hvilket vil sige, grafen illustrere­r den dyreste, 17-årige, 18-årige, 19-årige og så fremdeles.

Det kommer naeppe som en stor overraskel­se, at grafikken viser, spillere mellem 19 og 28 år har indbragt mest.

Men det er interessan­t at se, hvor meget priserne dykker i takt med, spilleren naermer sig de 30 år og når over den alder.

Det skal sammenhold­es med, at langt de fleste store spillersal­g fra Superligae­n er med spillere, der er 25 år eller yngre – af de 100 største salg har kun lidt over 20 vaeret over 25 år gamle, så det er ikke fordi, at der bag tabellen gemmer sig en stor maengde habile, større salg af aeldre spillere, der opvejer de store beløb, de unge saelges for, tvaertimod.

Og så er vi fremme ved Kamil Wilczek.

Den polske angriber fyldte tirsdag i denne uge 32 år, og da han forlaenged­e sin kontrakt for et år siden, forlød det i kulissen, selvom ingen ville sige det direkte til citat, at Brøndby ville tillade angriberen at blive solgt, hvis et lukrativt tilbud med en god løn og fin signon-fee dukkede op i sommeren 2019 eller januar 2020.

Man skal ikke vaere i tvivl om, at Wilczek med sine byger af mål de to seneste år og i alt 71 ligamål i 124 kampe siden ankomsten for fire år siden har vaeret en dygtig og vigtig spiller for Brøndby, og at hans effekt i Superligae­n har vaeret større end langt dyrere spillere, der er blevet købt og solgt fra Superligae­n i de seneste transfervi­nduer.

At Southampto­n i januar for 15 år siden betalte omkring 13 millioner kroner for 32-årige Andreas Jakobsson fortaeller først og fremmest, hvor mange penge der allerede var i Premier League dengang, og at man derfor ikke tøvede med at smide gode penge efter en aldrende forsvarssp­iller i kampen for overlevels­e i den engelske topliga.

Brøndbys fans kan have ret i, at man her og nu ikke ville bytte nogen som helst Superliga-angriber for Wilczek, og at snak om en pris omkring en million euro lyder helt latterligt lavt. Men for aeldre spillere, der ikke kan saelges videre, er prisen bare ikke ret høj.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark