Ekstra Bladet - Tipsbladet

Gid flere stjerner gjorde som Eriksen

- Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen

Christian Eriksen skiftede i denne uge som ventet til Inter. Han blev praesenter­et i klubsponso­ren Hugo Boss’ jakkesaet i salen hos Teatro alla Scala i det centrale Milano, 150 millioner kroner kostede han, og selvfølgel­ig skulle Tottenham lidt mavesurt praesenter­e købet af Giovani Lo Celso bogstaveli­g talt sekunder efter, at Inter offentligg­jorde aftalen.

Det var naeppe Inter, Christian Eriksen og hans rådgiver Martin Schoot havde på toppen af listen over aftagere, da de fra sommeren 2018 og igen i 2019 gearede op for bestraebel­serne på at finde en ny klub, og afviste Tottenhams tilbud om kontraktfo­rlaengelse eller samtaler om en ny aftale.

At Eriksen skulle vaek var oplagt efter nederlaget i Champions League-finalen og den efterfølge­nde deroute og fyring af Mauricio Pochettino.

Det nye stadion er blandt verdens bedste, Tottenham har nok de bedste facilitete­r i britisk fodbold uden for Manchester Citys Abu Dhabi-finansiere­de katedral af et traeningsa­nlaeg, men jeg tiltror Inter bedre chancer for at spille med om mesterskab­et og for at have en fast plads i Champions League i de kommende år, end Tottenham har. Og lige så vaesentlig­t; Christian Eriksen skylder ikke Tottenham noget.

I transfervi­nduerne efter, Christian Eriksen kom til Tottenham i sommeren 2013, har klubben solgt, fritstille­t eller ladet kontrakter­ne løbe ud for i alt 36 førstehold­sspillere.

Kyle Walker er den eneste, der i den periode er skiftet til en større klub med bedre mulighed for at spille med om de store trofaeer, alle andre er rykket nedad i hierarkiet.

Jeg har ved tidligere lejlighede­r talt for, at Christian Eriksen lod kontrakten løbe til udløb, både for sin egen skyld men så sandelig også set i det større billede i fodboldver­denen.

Man kan diskutere, om operatione­n lykkedes for Christian Eriksen, og om han skulle have haft endnu mere is i maven og have ventet til sommer, hvor Barcelona, Real Madrid, Bayern München og de andre kun skulle have forhandlet med ham i stedet for at vaere tvunget til at give Tottenham 20 millioner euro.

Men for transferma­rkedet og moderne fodbold er det forfrisken­de med modspil til klubberne og agenternes faelles magtmonopo­l på transferma­rkedet.

I årtier har klubberne positioner­et sig klogt som dem, fansene og spillerne skylder deres loyalitet. Lidt firkantet er klubbernes fortaellin­g, at det er synd for klubber, når spillerne ikke vil forlaenge deres kontrakter men i stedet lader dem udløbe. Det var det, man sagde, da Bosman-dommen i 1996 gjorde det muligt for spillere at skifte frit efter kontraktud­løb – hvad mange muligvis ikke husker er, at klubber dengang selv efter en spillers kontraktud­løb havde ret til at kraeve en transfersu­m for vedkommend­e, hvis klubben ellers betalte en mindre løn til spilleren ud fra nogle faste regler. Og den fortaellin­g eksisterer stadigvaek.

Det er kløgtigt spin-arbejde af klubberne, men det fordrejer også en virkelighe­d, hvor det er klubberne, der hele tiden fravaelger spillere, hvad end det er fra førstehold­et eller nede i ungdomsrae­kkerne.

Mange steder har klubber og agenter et decideret monopol, der forhindrer spillerne i at traeffe deres egne karriereva­lg – held og lykke med at komme på holdet i Portugal eller Italien, og mange andre lande for den sags skyld, hvis man ikke forlaenger kontrakten på det tidspunkt, klubben forlanger for, at man som ung får spilletid på førstehold­et.

Jeg siger ikke, at en situation, hvor spillerne har et decideret magtmonopo­l, er god for fodbolden. Kendere af NBA kan fortaelle mange og lange historier om, hvordan superstjer­nerne i USA i dag reelt styrer ligaen og i nogle tilfaelde dikterer deres (nye) holds transferpo­litik mod, at klubben får superstjer­nens signatur på en ny kontrakt.

Men det er fedt, at en topspiller som Christian Eriksen udfordrer monopolet, uanset at det naeppe var med de storpoliti­ske briller på, at beslutning­en blev taget.

Jeg håber, flere følger efter, og at Christian Eriksen får en god forårssaes­on med ny energi, en taet mesterskab­skamp med Juventus og Lazio og en god EM-slutrunde, hvor han nu i modsaetnin­g til i Tottenham bør vaere sikker på at komme med rigelig spilletid i benene.

Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark