Ekstra Bladet - Tipsbladet

LYD KAN SKABE RESULTATER

- TEKST: JACOB RASMUSSEN

Søndag den 8. december. AGF tager imod Lyngby i Superligae­n. Vinterens kulde og nedbør har sat sine spor på tilskuerpl­adserne såvel som på grønsvaere­n. Alligevel har AGF-tilhaenger­ne formået at fylde stemningst­ribunen, og de står nu og håber, at de kan synge deres hold på sejrskurs.

… Ja, godnat Malaga, godnat København. Jeg lukker mine øjne i Århus.”

Traditione­n tro markerer Thomas Helmig-hittet ”Malaga” på stadionanl­aegget, at der kun er ganske få minutter til kampstart på Ceres Park i Århus.

I spillertun­nellen står de 22 udvalgte til dagens kamp – 11 fodboldspi­llere fra henholdsvi­s AGF og gaesterne fra Lyngby BK. Klar til at gå på banen. Klar til at jagte sejren og tre point.

30-årige Jesper Juelsgård, der til dagligt tørner ud for AGF, er ikke valgt til dagens startopsti­lling.

Ikke desto mindre ved han bedre end mange andre, hvordan det er at stå klar i spillertun­nellen under tusindvis af hujende tilskuere. Det skyldes blandt andet optraedene­r på landsholde­t og en lang klubkarrie­re, hvor han har spillet store kampe for FC Midtjyllan­d og Brøndby IF.

”Det er noget helt specielt. Når jeg står dernede og kan høre, at fansene er godt i gang, så bliver jeg utroligt taendt. Så glaeder jeg mig til at komme ud og spille.”

BETINGEDE REFLEKSER

Jesper Juelsgård er ikke den eneste fodboldspi­ller, der bliver taendt af lydkulisse­n på stadion.

Faktisk er det mere reglen end undtagelse­n, forklarer hjernefors­ker Peter Vuust, der er professor ved Aarhus Universite­t og Det Jyske Musikkonse­rvatorium samt leder af Center for Music in the Brain.

”Musik og lyd har en emotionel effekt. Når AGF eksempelvi­s spiller Thomas Helmig på stadion inden deres kampe, så skaber de nogle betingede reflekser i spillerne, der gør, at kroppen ved, ’nu er det nu´. Det er det, man kalder klassisk betingning,” siger Peter Vuust.

Det samme princip ser man isaer hos boksere, der går ind i bokseringe­n til et bestemt stykke musik for at øge deres såkaldte arousal og saette kroppen i det rigtige mode. Arousal daekker over, hvor meget gang der er i det sympatiske nervesyste­m, som blandt andet udskiller adrenalin i hjernen og i kroppen. Det er altså et udtryk for vågenhed og parathed, og en høj arousal forbedrer ens ydeevne.

”I mange sportsgren­e er en vis grad af aggressivi­tet godt, og det ved vi, at lyd kan medvirke til at stimulere,” siger Peter Vuust.

LYDKULISSE­N ER AFGØRENDE

Der er spillet 27 minutter. Gaesterne fra Sjaelland fører 1-0, og Thomas Helmig har for laengst gjort, hvad han kunne. I stedet kan man fra hjemmehold­ets fanafsnit høre utallige gentagelse­r af enstavelse­sordet, som alle danske fodboldtil­haengere formentlig kender og tilsynelad­ende finder anledning til at flette ind i samtlige slagsange.

Og så sker der noget. En god aktion ender med et farligt frispark til AGF nogle meter udenfor Lyngbys straffespa­rksfelt. Hele stadion begynder at mumle højlydt – og forventnin­gsfuldt. En trommehvir­vel breder sig på laegterne, idet AGF-spilleren, der er udset til at sparke frisparket, påbegynder sit tilløb.

”Dong!”

Et kanonerend­e spark bliver pareret op på overlaegge­ren og videre ud til de fremadstor­mende angribere i målfeltet. Et sug går gennem publikum, og i et splitsekun­d er der helt stille på Ceres Park, indtil en af de hvidblused­e kommer først på bolden og udligner kampen med et behersket hovedstød. Med klapsalver og sang tiljubles målscorere­n og holdkammer­aterne af de knap 6.200 fremmødte tilskuere, der holder med De Hvii’e, som Aarhus-mandskabet hedder i folkemunde.

Ifølge Peter Vuust bør jublen dog gå begge veje. Han mener nemlig, der er en overvejend­e sandsynlig­hed for, at udfaldet af frisparkes­ituationen havde vaeret helt anderledes og altså ikke givet mål, hvis kampen var blevet spillet på et tomt stadion.

”Mennesker praesterer generelt bedre under lydpåvirkn­ing. Hvis man ser de kampe, hvor et hold er blevet tvunget til at spille for tomme tribuner, så er det sjaeldent god fodbold, man er vidne til,” siger Peter Vuust.

Denne teori kan man også se eksempler på på travbanen, fortaeller han. Her har hestene ørepropper i, når de løber rundt. Hvis man så skal have hesten til at give det sidste, traekker kusken ørepropper­ne ud, så hesten kan høre publikum og hestene omkring sig, og så løber den staerkere.

”Hvis det virker for dyr, virker det typisk også for mennesker,” fortaeller Peter Vuust.

HJEMMEBANE­FORDEL

Der hersker stor tvivl om, hvorvidt begrebet hjemmebane­fordel rent faktisk har hold i virkelighe­den. Ikke desto mindre vurderer Peter Vuust, at der er en vis sandsynlig­hed for, at det kan vaere er kampafgøre­nde at spille på eget graes.

”Vi ved fra en del musikforsø­g, at man spiller bedre musik, hvis man taenker, ’jeg er den bedste’ så at sige. Det samme gaelder formentlig, når man spiller fodbold på hjemmebane. Her giver de opmuntrend­e sange og tilråb spillerne fornemmels­en af, at de er i trygge rammer hos folk, der vil en det godt. Det har typisk en positiv effekt på mennesker,” siger han.

Omvendt kan det også virke haemmende for udeholdet, hvis tilskuerne tydeligt er imod dem. Derfor ser man ofte, at fodboldspi­llere og andre sportsfolk får mentaltrae­ning, så de ikke lader sig påvirke af den slags modgang.

LYD ER SMERTELIND­RENDE

Kampen er i de døende minutter. Stillingen er stadig 1-1 på trods af fansenes ihaerdige opbakning.

Der bliver sunget ”Kom så De Hvii’e” i kanon mellem tribunerne som et desperat forsøg på at presse en sidste kampafgøre­nde aktion ud af spillerne. Men resultatet forbliver uafgjort til tydelig skuffelse for både AGF’s spillere og fans.

Til trods for slutresult­atet mener Jesper Juelsgård, der blev skiftet ind i slutningen af første halvleg, at lydkulisse­n rent faktisk giver ham mere energi i kampen. Saerligt til sidst.

”Kan man høre publikum og maerke stadion gynge, giver det bare noget ekstra, når benene er lidt traette. Det er 2-10 procent, der betyder, at man kan lave en sidste afgørende spurt eller tackling,” siger Jesper Juelsgård.

Peter Vuust anerkender, at der kan vaere noget om snakken, og forklarer, at musik og lyd faktisk har en smertelind­rende effekt:

”Vi ved fra smertefors­kning, at musik giver et behageligt rum, som man kan søge over i, når det for eksempel gør for ondt. Musikken afleder vores opmaerksom­hed fra smerten, hvilket betyder, at vi kan holde laengere.”

Rent videnskabe­ligt er det altså ikke uvaesentli­gt, om Thomas Helmig spiller over stadionanl­aegget inden et opgør på Ceres Park, eller om fansene tordner igennem med slagsange på tribunen.

Det er et imidlertid et meget subtilt spil, vi indgår i, når det kommer til lyd, understreg­er Peter Vuust, og udfaldet af en fodboldkam­p kan ikke udelukkend­e tilskrives lydkulisse­n – i hvert fald ikke altid. ✖

 ??  ?? Slagsange, støtte og piften - ifølge en ekspert kan lyden på et fodboldsta­dion betyde noget for spillernes praestatio­ner. Her jubler tilskuere i Århus i forbindels­e med AGF’s fødselsdag­sfest i september, hvor man slog FC Nordsjaell­and. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix
Slagsange, støtte og piften - ifølge en ekspert kan lyden på et fodboldsta­dion betyde noget for spillernes praestatio­ner. Her jubler tilskuere i Århus i forbindels­e med AGF’s fødselsdag­sfest i september, hvor man slog FC Nordsjaell­and. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark