Ekstra Bladet - Tipsbladet

STAMGAESTE­RNE

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

Man regner ikke nødvendigv­is Tjekkiet som et af Europas store fodboldlan­de, men det er det; i hvert fald i EM-sammenhaen­g. Tjekkerne har kvalificer­et sig hver gang siden selvsta endigheden i 1993, og et par gange var holdet taet på den helt store triumf. Noget lignende skal vi ikke forvente til sommer.

Det tyske landshold er EM-historiens ukronede konge. Tyskerne har deltaget i samtlige EM-slutrunder siden 1972, først som Vesttyskla­nd, siden som én nation, og der er altså gået mere end et halvt århundrede, siden et tysk landshold ikke deltog ved EM. Kun tre slutrunder har vaeret uden Tyskland – de tre første. Og så passer det i øvrigt heller ikke helt, at Tyskland er en ukronet konge, for det er blevet til tre europamest­erskaber, en rekord delt med Spanien

En raekke af Europas giganter ligger bag Tyskland. Frankrig har deltaget i otte slutrunder i traek, begyndende med turneringe­n i 1992, hvor Lars Elstrup sparkede ”Les Bleus” ud en juniaften i Malmø. Efter franskmaen­dene følger et felt på fire landshold, der ikke var med i 1992, men som deltog i England fire år senere, da turneringe­n var blevet udvidet fra otte til 16 hold, og alle har vaeret med hver gang siden: Spanien, Italien, Portugal og Tjekkiet.

Sidstnaevn­te er den mest opsigtsvae­kkende af EM’s stamgaeste­r. Ikke kun fordi Tjekkiet er blandt de mindste af landene – både Tjekkiet og Portugal har godt 10 millioner indbyggere – men også fordi landsholde­t i EM-sammenhaen­g ganske enkelt har vaeret ufejlbarli­gt. Ikke en eneste gang har tjekkerne kikset en EM-kvalifikat­ion.

SIKRE KVALIFIKAT­IONER

Tjekkoslov­akiet var i årtier en af verdens førende fodboldnat­ioner, der foraerede kloden en varig gave i form af Panenka-straffespa­rket. Til gengaeld tog landet et europamest­erskab og et OLguld samt to VM-sølvmedalj­er og to af bronze ved EM, dengang man stadig spillede om tredjeplad­sen i den turnering. Desuden vandt tjekkoslov­akken Josef Masopust Ballon d’Or i 1962.

1. januar 1993 blev landet delt i to, Slovakiet og Tjekkiet, og det samme gjorde landsholde­t. Det tjekkiske landshold havde mistet en tredjedel af befolkning­sgrundlage­t sammenlign­et med Tjekkoslov­akiet, men fik alligevel en god start på livet som selvstaend­igt mandskab. Den første store opgave var kvalifikat­ionen til EM i 1996. Undervejs led tjekkerne en stor ydmygelse vedat tabet il Luxembourg, men det var til gengaeld også enes tenederlag, og kvalifikat­ionsdebuta­nten vandt sin pulje foran VM-deltagerne Holland og Norge. Det blev starten på en flot stime, der ikke er slut endnu.

De efterfølge­ndes eks kvalifikat­ionsturner­inger end telige ledesmeds lutrundebi­lletter, og kun én gang, i kvalifikat­ionen til EM 2012, måtte tjekkerne ud i playoffkam­pe for at sikre sig adgang. De var lovlig undskyldt ved den lejlighed: Med i puljen var også Spanien; alle tiders staerkeste landshold som vandt otte ud af otte kampe i kvalifikat­ionen og blev europamest­er for anden gang i traek. Til gengaeld henviste Tjekkiet Tyskland til andenplads­en i kvalifikat­ionen til EM 2008, hvor tyskerne ellers gik hele vejen til finalen.

Paradoksal­t nok har landsholds­succesen v ae rete t kontinenta­lt faenomen. De syv EM-slut r underståri­skar p kontrast til VM, hvor Tjekkiet kun har vaeret med én gang som selvstaend­ig nation; ved VM 2006 der endte med exit allerede i puljen. He rer lillebror Slovakiet faktisk bedrekøren­de meden ottendedel­sfinale i 2010. De rer flere europaeisk­e EM-pladser at spille om, m endeter alligevel b ema erk elses v aer digt, at Tjekkiet ikke har markeret sig mere, når hele verden er med.

EN ANDEN VIRKELIGHE­D

Et par gange var Tjekkiet taet på at matche det europamest­erskab, som Antonín Panenka chippede hjem til sit land i 1976.

Ved EM i 1996 nåede landsholde­t hele vejen til finalen mod Tyskland og førte 1-0, indtil Oliver Bierhoff blev skiftet ind og først udlignede og siden i den forlaenged­e spilletid scorede et Golden Goal, der brat stoppede kampen og gjorde tyskerne til europamest­re. Men det var den første slutrunde for et nyt landshold, og en gylden generation af spillere var på vej.

De toppede i EM 2004. Pavel Nedved havde vundet Ballon d’Or året før, og til at hjaelpe sig under EM i Portugal havde han staerke spillere som Petr Cech, Marek Jankulovsk­i, Karel Poborsky, Jan Koller, Tomas Rosicky og Milan Baros. Tjekkerne vandt en staerk pulje med Holland, Tyskland og Letland med maksimumpo­int og taevede Danmark 3-0 i kvartfinal­en. Holdet var staerkt nok til at vinde hele turneringe­n, men som så mange andre den sommer oplevede det, blev Graekenlan­d stopklodse­n.

Semifinale­n gik i forlaenget spilletid. Golden Goal var blevet afskaffet og erstattet af Silver Goal; en regelaendr­ing der tilsagde, at hvis der blev scoret i den forlaenged­e spilletid, ville man spille halvlegen faerdig. Graekerne scorede i tillaegsti­den af forlaengel­sens første halvleg, og så havde Tjekkiet, ligesom otte år forinden, i praksis ingen mulighed for at reagere, inden kampen var forbi. Det blev det eneste Silver Goal i en landskamp, inden reglen blev afskaffet.

Vaek er mål af sølv og generation­er af guld. Der er ingen europaeisk­e superstjer­ner på det nuvaerende tjekkiske landshold, hvis seneste trup havde ni spillere fra den hjemlige liga; rangeret lige under Superligae­n på UEFA’s koefficien­tliste. Tjekkiet var før lodtraekni­ngen vurderet som det ringeste af de seks hold i tredje seedningsl­ag og endte i en svaer pulje med VM-semifinali­sterne England og Kroatien samt en endnu ukendt fjerde modstander; enten Norge, Serbien, Skotland eller Israel. Ingen kan forvente et stort resultat af tjekkerne til sommer. Men i det mindste kvalificer­ede de sig som altid. ✖

 ??  ?? Det tjekkiske landshold, der slog Danmark 3-0 ved EM-kvartfinal­en i 2004. Den turnering kunne Nedved og co. have vundet – havde det ikke vaeret for Graekenlan­d. Foto: Paulo Duarte/AP/Ritzau Scanpix
Det tjekkiske landshold, der slog Danmark 3-0 ved EM-kvartfinal­en i 2004. Den turnering kunne Nedved og co. have vundet – havde det ikke vaeret for Graekenlan­d. Foto: Paulo Duarte/AP/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark