Ekstra Bladet - Tipsbladet

VEJEN TIL EM

-

Schweiz’ vej til slutrunden er af gode grunde velkendt her i landet, efter schweizern­e tilbragte 2019’s EM-kvalifikat­ion i pulje med Danmark.

Danskerne viste sig at vaere kryptonit for det ellers saerdeles velbesatte schweizisk­e hold, der i marts 2019 kørte Danmark ud af stadion i Basel, indtil man ved 3-0 skiftede Granit Xhaka ud, og Danmark sparkede sig ind i den globale nyhedsstrø­m et døgns tid med tre scoringer ved Mathias ’Zanka’, Christian Gytkjaer og Henrik Dalsgaard mellem 84. og 93. minut.

I Parken i oktober var Schweiz igen klart bedst, og gaesterne kunne have taget samme føring som hjemme syv måneder tidligere, hvis det ikke havde vaeret for Kasper Schmeichel­s fantomspil, før Yussuf Yurary Poulsen stjal en dansk sejr seks minutter før tid.

Det var et schweizisk hold, der spillede bedst men også var ved at få sig selv i problemer. En sejr i Irland i september blev også smidt i de sidste minutter, og schweizern­e svaevede i et stykke tid i alvorlig fare for at blive forvist til tredjeplad­sen og dermed en lang EM-omvej via Nations League-playoffen. Schweizern­e var spillemaes­sigt Irland, Georgien og Gibraltar langt overlegne, og førsteplad­sen i puljen endte med at blive schweizisk takket vaere Irlands sene mål i Dublin mod Danmark. Kan Schweiz forløse offensiven også mod staerkere modstander­e end Danmark og Irland, og samtidig udrydde den bekymrende vane med at falde i niveau til sidst, tegner de gode perioder af kvalifikat­ionen et billede af en potentiel ’Dark Horse’ til sommer.