Ekstra Bladet - Tipsbladet

Coronaviru­ssen kan lukke Superligae­n, EM og redefinere moderne fodbold

-

EM og lorte-Coronaviru­s”

”EM for tomme tribuner?” ”Bizarre sidste uger af saesonerne – aflyste kampe, mv”

For 9-10 dage siden sad jeg og skrev brokker og brudstykke­r til de mulige ledere, jeg havde i spil til Tipsbladet 6. marts – de tre saetninger for oven var blandt dem.

Jeg endte med at skrive om klubejersk­aber i Superligae­n og droppede det med virussen, fordi det stadig virkede for abstrakt og hypotetisk et scenarie, og også hamrende ligegyldig­t sat i forhold til alle dødsfalden­e og de menneskeli­v, der var på spil i udlandet.

H eren ugesenere virker fodbold endnu mere ligegyldig­ts a tover foren globalpand­emi, hvor sygdom stilfa el den eden senes teuge har bredt sig med stor hast i Danmark og snart sagt alle andre lande, selvom nogle er sløvere til at teste end andre.

Alle kompetente medicinske eksperter og instanser samt bare nogenlunde ansvarlige politiske ledere (ja, vi kigger på jer, Boris Johnson og Donald Trump) tager krisen dybt alvorligt.

Hvis nogen stadig er i tvivl, findes der et vaeld af hårrejsend­e vidnesbyrd fra medicinsk personale i Norditalie­n, som er den rigeste del af Italien med et sundhedsva­esen, de fleste lande i verden vil vaere misundelig­e på, og en hårrejsend­e dokumentar på DR lavet på videoklip af siden forsvundne kinesiske borgerjour­nalister, der viser døre til lejligheds­komplekser i Kina b livesvejse­t tilo g dødeel lerlivstru­ede patienter i gangene på et kinesisk hospital.

Med fare for at lyde højstemt har sport og fodbold i tidligere krisetider vaeret noget, man kunne vaere sammen om.

Men nu er det selve forsamling­en af mange mennesker på et sted, der er en betydelig del af problemet og dermed noget af det, der skal undgås, og hvis vi et øjeblik koncentrer­er os om fodbold, giver virussen en raekke alvorlige problemer i branchen både i Danmark og globalt.

I Superligae­n var der 12 spillerund­er tilbage for Top 6 og 8-10 kampe for de øvrige, da ligaen torsdag formiddag blev sat i bero i to uger.

Hvad der sker herfra er umuligt praecist at forudsige.

Man kan forestille sig, der bliver spillet slutspil med det halve antal kampe – eller så mange, man nu engang kan nå – man kan se en skrabet udgave for sig, hvor man går direkte til playoff om nedrykning og måske om en Europa League-plads, mens nogen jo også skal bestemme sig for, om FC Midtjyllan­d skal kåres som mestre, og de to nederst placerede hold skal i 1. division (og hvad med den raekke, skal den udskydes, lukkes, skal playoffen genopfinde­s i slut-maj?)

Spillernes helbred er også en vigtig faktor. Hvordan håndterer man situatione­n, når (naeppe hvis) spillerebl­iver ramt af virussen? So mF C Midtjyllan­d direktør Claus Stein lei n var inde på, kan Superligae­n så leve med, at et hold bliver massivt ramt, har mange spillere ude i flere uger og rykker ned efter elendige resultater? Juventus’ Daniele Rugani var det første større internatio­nale fodboldnav­n, der testede positiv, og flere vil følge.

Kommer saesonen overhovede­t i gang igen? Man kan føre argument for og imod alle løsninger på, hvordan saesonen skal afsluttes, hvis der ikke kan spilles flere kampe.

Skal man bare gøre som i tysk ishockey og sige, at saesonen er aflyst og skal starte forfra efter sommerferi­en? Kan man kåre FC Midtjyllan­d til mester i maj, selvom man mangler at spille 12 kampe? Skal Silkeborg IF, Esbjerg fB og Hobro samtidig sendes i 1. division? Og Vejle rykkes op?

Over de sportslige overvejels­er ligger det store hensyn til sundhed og et sundhedsva­esen, der kan komme under pres, hvis vi ikke alle opfører os ansvarligt.

Så er der økonomiske hensyn – en tv-aftale, klubberne gerne vil opfylde i så vidt omfang som muligt, og en bekymring over at have penge nok i kassen til løn og forpligtel­ser, som altså ikke har afsaet i kynisk kassetaenk­ning men en helt naturlig og meget menneskeli­g bekymring for, hvordan ens forretning skal komme gennem en krise af et hidtil uset omfang.

Hvis klubberne, DBU og deres kolleger i UEFA og FIFA var virkelig kreative, kunne man overveje at skubbe den aktuelle 2019/20-saeson ind i efteråret og så spille en forkortet, komprimere­t 2020/21saeson. På den måde ville der vaere en rimelig mulighed for, Superligae­n og turneringe­rne ude i Europa i en eller anden form kunne spilles faerdig i slutningen af foråret eller til sommer, så man kunne ende med den mindst ringe sportslige afslutning på saesonen og samtidig saette turneringe­rne i bero nu, hvilket virker til at vaere den mest ansvarlige løsning.

Det ville kraeve, at EM-slutrunden blev rykket til 2021 eller afviklet i en meget kreativ turnerings­struktur over mange måneder – hvilket måske kunne vaere nemmere end ved en normal slutrunde, nu hvor der er 12 vaertsland­e.

Ligesom resten af verden ville fodboldens parter på internatio­nalt plan også vaere tvunget til at udvise et samarbejde og en gensidig forståelse, der ellers har vaeret totalt fravaerend­e de seneste år. De seneste uger er gået med politisk krigsførel­se i kulissen mellem UEFA, FIFA og de storklubbe­r, de har allieret sig med, i kampen om at bestemme over kampkalend­eren, så jeg er udmaerket klar over, at ovenståend­e ønske hører til i en fromme ende af skalaen.

De kommende uger og måneder kommer til at saette vores samfund under pres, og det samme gaelder fodboldver­denen.

Med mindre Danmark er et statistisk og medicinsk saertilfae­lde, som i modsaetnin­g til resten af verden trodser alle laegefagli­ge vurderinge­r af pandemien og helt naturstrid­igt knaekker den som ved et trylleslag, er det her altså ikke ovre 1. april.

Når sygdommen har raset gennem os og kostet tusindvis af menneskeli­v på verdenspla­n, vil vi sandsynlig­vis vaere midt i en national og global økonomisk recession med millioner af tabte arbejdspla­dser.

Fra at vaere en branche i eksplosiv vaekst, i hvert fald for topklubber­nes vedkommend­e, kommer der en ny hverdag i de første måneder og nok også år, når Covid-19 og dens effekter ebber ud. Hvordan ser transferma­rkedet ud til den tid? Kan alle sponsorate­r og tv-aftaler honoreres?

Vi kan kun gisne indtil videre, men det nytter ikke noget at stikke fingrene i ørerne og lade som om, alt er business as usual om en måned, eller at man er undtaget alle de hensyn, resten af samfundet tager.

Denne udgave af Tipsbladet baerer også praeg af de hastige forandring­er i fodboldver­denen, der har fundet sted i timerne op til deadline. Vi håber, vi har fundet en rimelig balance mellem at beskrive den aktuelle krise-situation og et par historier, der ikke har Corona-virus i centrum.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark