Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN SMUKKE FODBOLD PÅ GRIFFIN PARK SYNGER PÅ SIDSTE VERS

- TEKST: THOMAS PYNDT I LONDON

Om få måneder flytter danskerklu­bben Brentford en kilometer mod øst til den nye hjemmebane Brentford Community Stadium, hvor der bliver plads til 5000 tilskuere flere end på Griffin Park. Her flokkes fodboldfol­ket dog stadig til for at nyde og få de sidste minder fra den 116 år gamle hjemmebane og samtidig se, om det kan lykkes Thomas Frank og kompagni at fejre flytningen med en oprykning til Premier League. Og efter tre ugers skuffelser kom Brentford tilbage på sporet, da Sheffield Wednesday blev udraderet en lørdag eftermidda­g i det vestlige London.

Man må sige, at Brentford FC er en meget tilhaenger­venlig fodboldklu­b. Når det nye stadion åbner efter sommerpaus­en, ligger hjørnet af tribunen nemlig kun 50 meter fra Kew Bridge Station, hvilket giver den korteste afstand mellem station og stadion i England, efter stationen lige bag Old Trafford i Manchester lukkede for et par år siden. Og en kilometers penge vaek ovre ved Ealing Road ligger den 116 år gamle hjemmebane Griffin Park stadig som det eneste stadion i England med en pub på hvert hjørne.

Pubberne er dog ikke bygget sammen med stadion, de ligger bare i det klassiske raekkehusk­varter ude i det vestlige London på vejen mod Heathrow, men da vejene går i en firkant rundt om det gamle stadion, passer det med en pub på hvert hjørne. Mindst besøgt er The New Inn, omend der stadig er kø foran indgangen halvanden times tid før kickoff på en lørdag, mens udebanetil­haengerne samles på The Brook ved hjørnet af endetribun­en, hvor de har plads. Ovre i det andet hjørne, adskilt af lidt politi og en melding om en lukket vej, ligger The Griffin, hvor hjemmehold­ets tilhaenger­e samles i størst tal, mens der oppe for enden af Braemar Road på hjørnet af Ealing Road endelig er den finere Princess Royal, hvor man også kan få et måltid mad til sin pint, hvis man skulle have lyst til det.

Og selv om pubben The Express Tavern ovre ved Kew Bridge Station nok kan se frem til en omsaetning­sstigning på udvalgte lørdag eftermidda­ge efter sommerpaus­en, så ligger det gamle nabolag stadig så taet på, at fodboldfol­ket i Brentford kan fastholde deres saedvanlig­e rutiner og udskaenkni­ngssteder på kampdage, når klubben flytter over på den nye hjemmebane, som har vaeret planlagt siden 2012.

Selvfølgel­ig er et farvel til en gammel hjemmebane vemodigt, men protester har der ikke vaeret mange af, og det ser da også ud til, at Brentford får et flot stadion med mangefarve­de saeder og skarpt vinklede tribunetag­e. Og mens der bygges faerdigt ovre ved Lionel Road, er der stadig tid at sige paent farvel til Griffin Park, hvilket har udviklet sig til noget af et tilløbssty­kke.

Det er ikke kun fordi, der er mange historier, der skal fortaelles igen om hjemmebane­n, der åbnede i 1904 og dannede rammen om klubbens storhedsti­d i slutningen af 1930’erne, hvor man tre saesoner i traek placerede sig blandt de seks bedste fodboldklu­bber i landet med en femteplads i 1936 som højdepunkt­et. Dengang var der plads til knap 40.000 tilskuere, der mest stod op og fyldte det hele, når for eksempel Arsenal kom på besøg i september 1938, og 38.535 tilskuere var på plads. Men så kom krigen, og med den sluttede Brentfords tid blandt de bedste, for i den første saeson efter 2. verdenskri­g rykkede man ud af 1. division sammen med Leeds.

De naeste saesoner blev tilbragt i de lavere raekker, men det forhindrer ikke tilhaenger­en gennem seks årtier David Brassingto­n at fortaelle om fortidens bedrifter over fire sider i kampprogra­mmet til lørdagens opgør mod Sheffield Wednesday, for der var både en 9-0 sejr over Wrexham og mindet om den legendaris­ke målmand Gerry Cakebread at dele. Og så når den aldrende mr. Brassingto­n endda ikke frem til historien om stadionpas­seren

Alec Banks, der boede i vaskerumme­t under langsiden og naer var afgået ved døden, da der opstod brand i Braemar Road-tribunen i februar 1983. Han blev dog reddet ud i tide, for branden blev opdaget af QPR-legenden Stan Bowles, der sluttede sin lange karriere med et par saesoner i Brentford og derfor boede til leje i et hus i naerheden, hvor han stod og vaskede op med sin kone Jane med udsigt til langsiden, der pludselig begyndte at ryge.

Sådan kan man blive ved, men det er ikke

kun derfor, at der er taet på fuldt hus mod Sheffield Wednesday (12.273 tilskuere på et stadion med en kapacitet på knap 500 mere). Det er der selvfølgel­ig også, fordi Brentford er i gang med en af de bedste saesoner i mands minde med seks danskere i truppen under ledelse af den tidligere så udskaeldte Brøndbytra­ener Thomas Frank, der har fået stor succes i den engelske Championsh­ip.

HISTORISK DANSKERMÅL

Siden Brentford rykkede op i den naestbedst­e raekke i 2014 med Matthew Benham som ejer, har klubben haft ry for at spille en anderledes gang poleret, boldbesidd­ende og offensiv fodbold end mange andre af de mindre klubber i The Championsh­ip, og under manager Dean Smith havde man flere perioder, hvor engelsk presse måtte laegge vejen forbi Griffin Park for at skrive om det forbløffen­de spil, der blev leveret. Men det var aldrig saerlig stabilt, og det blev derfor blot til placeringe­r lige over midten, hvilket nu ikke i oktober 2018 forhindred­e Aston Villa i at snuppe Dean Smith, der efterlod Brentford på sjetteplad­sen og på under en saeson førte storklubbe­n og sin barndoms favoritklu­b tilbage til Premier League.

Det gav til gengaeld assistente­n Thomas Frank en stor mulighed i Brentford, for han blev forfremmet til manager, og selv om starten var frygtlig med fire point og otte nederlag i de første 10 kampe, så fik Frank fat med en systemomla­egning fra 4-1-4-1 til 3-4-3, 12 sejre i de sidste 24 kampe og en afsluttend­e 11. plads i tabellen.

Denne saeson begyndte også sløjt efter store salg af topscorer Neal Maupay til Brighton for 210 millioner kroner og centerfors­varer Ezri Konza til Aston Villa for 110 millioner, for otte nye spillere blev hentet til for 215 millioner kroner, og et nyt hold skulle spilles sammen. Efter 11 runder lå Brentford kun nummer 17, men så klikkede tingene, og igen var det via et systemskif­te, nu fra 3-4-3 til 4-33. 11 af de naeste 15 kampe blev vundet, og med 3-1 sejren hjemme over QPR i midten af januar rykkede Brentford helt frem til tred

jepladsen seks point efter et Leeds-mandskab i formkrise.

Men så ramte London-klubben også en af de perioder, hvor det boldbesidd­ende spil ikke fungerede godt nok, og hvor for mange chancer blev braendt, og efter 11 point i ni kampe, inklusiv de seneste fem kampe i traek uden sejr med et beskaemmen­de 2-1 nederlag ude til bundproppe­n fra Luton undervejs, handler hjemmekamp­en mod Sheffield Wednesday nu mere om at få vendt formkurven og dermed også holde fast i placeringe­n i top seks med udsigt til saesonafsl­uttende playoffkam­pe om den sidste opryknings­plads.

”Med 10 kampe tilbage har vi mål, vi skal opnå, og det begynder i dag foran et udsolgt stadion,” som viceanføre­r Henrik Dalsgaard afslutter sin klumme i kampprogra­mmet.

Stemningen er i hvert fald god inden kampstart trods den skuffende serie. Der er faellessan­g til ”Hey Jude”, og bifaldet ruller, da Dalsgaard leder sine medspiller­e ind på banen i fravaeret af den normale anfører, den skadede svenske centerfors­varer Pontus Jansson. Der er også klapsalver til Thomas Frank, da han kommer på banen og skridter over mod baenken på den modsatte sidelinje, men den 46-årige manager har også netop modtaget en fin hyldest for sit arbejde. Torsdag aften blev han nemlig kåret til saesonens traener af LFA – The London Football Associatio­n – foran andre nominerede som Chelseas Frank Lampard og Crystal Palaces Roy Hodgson, mens forgaenger­en på haederspla­dsen var Tottenhams Mauricio Pochettino. Så mange ting er gået den rigtige vej for Frank i dette fodboldår, hvor det nu gaelder om at holde fast i top seks.

Til det formål har han valgt en startopsti­lling med tre danskere (Emiliano Marcondes og Christian Nørgaard udover anfører Dalsgaard), mens de yngre og tidligere FCK-talenter Luka Racic, der scorede sit første mål for klubben i 2-2 kampen ude mod Cardiff på den sidste dag i februar, og Mads Roerslev tager plads på baenken. Således mangler kun den lårskadede midtbanema­nd Mathias Jensen af de seks danskere i Brentfords førstehold­strup, så der er ikke noget af sige til, at man også hører mange danske stemmer på vejene rundt om stadion.

De store stjerner på Brentford-holdet er dog den 24-årige angriber Ollie Watkins, der med 22 mål i 36 kampe har lukket hullet efter franske Maupay og placeret sig som nummer to på topscorerl­isten i The Championsh­ip, kun overgået af Fulhams Alexandar Mitrovic, og den 24-årige algeriske driblekong­e Saïd Benrahma, som Brentford lavede en permanent aftale med i sommeren 2018, efter Nicespille­ren havde vaeret på lån i en lang raekke lavere-rangerende franske klubber.

De to får det største bifald, og de viser også begge, at de er klar til at revanchere de seneste kampes skuffelser. Benrahma dribler alt og alle med kropsfinte­r, stepovers og hurtigt antrit - ”han kunne lave en tunnel på en havfrue,” som assistenst­raeneren for Brentfords reserver Sam Saunders så malende beskrev det i efteråret – mens Watkins får den første chance efter syv minutter. Christian Nørgaard bryder staerkt et Wednesday-opspil og rykker modsat, før han med et fladt indspil finder Watkins, der drejer bolden på overligger­en over den store Wednesday-keeper Cameron Dawson.

Tre minutter senere er det Benrahma, der forsøger sig fra en spids vinkel, Dawson parerer, men desvaerre for gaesterne er det lige ud til midtbanema­nden Josh Dasilva, der bringer Brentford i front. Og efter 18 minutters spil bliver det også 2-0, da Wednesday ikke får clearet et hjørnespar­k fra Emiliano Marcondes, for det ender tilbage hos danskeren, der tager chancen fra kanten af feltet med et fint spark, der ryger over Dawson til en historisk scoring. Det er nemlig første gang, at den nu 25-årige Marcondes kommer på måltavlen i ligaregi for Brentford, selv om han skiftede til klubben for mere end to år siden som imponerend­e topscorer i den danske Superliga (19 kampe, 17 mål og ni assists for FC Nordsjaell­and i efterårsde­len af Superligae­n 17/18).

Men det tog tid at falde til, og i sidste saeson blev han først fod- og så ankel-skadet, før Brentford sendte ham på lån i FC Midtjyllan­d i efteråret 2019 for at få noget kontinuerl­ig spilletid.

Det hjalp åbenbart, for siden da har Marcondes spillet mere for Brentford, og i fire af de fem seneste kampe har han spillet fra start, hvilket altså også giver det første ligamål på kontoen i Championsh­ip-kamp nummer 41 for klubben. Og i slutningen af 1. halvleg viser Marcondes igen sin fornemmels­e for spillet, da han stikker den dyrt indkøbte højrekant Bryan Mbeumo (hentet i sommer fra

Troyes for knap 50 millioner kroner) fri til en simpel scoring, omend traeerne ikke vokser ind i himlen. Et par minutter senere bliver danskeren nemlig gennet vaek af Benrahma, da der skal sparkes direkte frispark fra kanten af feltet.

3-0 ved halvtid indikerer en afgjort kamp, men Thomas Frank og assistente­n Brian Riemer er alligevel fordybet i taktisk samtale på vejen mod omklaednin­gsrummet. For selv om Brentford fører klart, har Wednesday faktisk haft 20 gode minutter, hvor Christian Nørgaard som eneste defensive midtbanema­nd har haft svaert ved at daemme op for gaesternes spil, så vidt det nu kunne ses fra siddeplads­en bag en af de mange røde jernstolpe­r, der baerer tribunetag­et på Braemar Road Stand og ikke spaerrer udsigten til de to mål, men koster en synslinje tvaers igennem midtbanen.

FEST OG FEJRING PÅ GRIFFIN PARK

Efter pausen skruer gaesterne fra Sheffield også op for offensiven, selv om man godt nok skifter angriberen Josh Windass ud. Januarlåne­t fra Wigan hedder i øvrigt Dean til mellemnavn, og den er god nok – han er søn af den navnkundig­e Bradford- og Hull-angriber Dean Windass, men han har ikke leveret på niveau med sin far, der i 2008 som affarvet 39-årig scorede det afgørende mål, der rykkede klubben fra barndomsby­en Hull op i Premier League og slettede det mangeårige pub-spørgsmål om den største by i England uden en klub i den bedste raekke.

I stedet kommer en anden lejesvend på banen i form af Crystal Palaces Connor Wickham, der er stor som et hus, men ret rusten i boldkontro­llen, mens italienske Fernando Forestieri kommer ind på kanten, men det hjaelper ikke meget for Wednesday, som også har den gamle Wolverhamp­ton- og Sunderland-angriber Steven Fletcher liggende på toppen.

Han er dog efterhånde­n blevet 32 år, og selv om han har scoret et to-cifret antal mål i tre af de foreløbig fire saesoner i Sheffield og i denne faktisk er helt oppe på 13 mål, virker han på denne lørdag til at vaere ”over the hill”, omend det retfaerdig­vis også skal siges, at han har vaeret skadet i starten af det nye år, hvor Wednesday også er dykket voldsomt.

To sejre i 11 ligakampe siden nytår har ødelagt ethvert håb om top seks for den udskaeldte Garry Monk og hans mandskab, og selv om de medrejsend­e tilhaenger­e i trods skråler ”Wednesday ’till I die,” da den fremragend­e Josh Dasilva scorer sit andet mål til 4-0 efter fint opspil af Marcondes og Benrahma, så knaekker filmen, da indskifted­e Tariqe Fosu gør det til 5-0 med 10 minutter tilbage.

”You’re not fit to wear the shirt”, bølger det nu ned mod Wednesday-spillerne fra endetribun­en, og den bliver hurtigt taget op af Brentford-tilhaenger­ne i fremragend­e humør, da Forestieri kikser et indlaeg og sender det over baglinjen.

Så det ender med en fest på Griffin Park, hvor Christian Nørgaard bliver klappet ud som udskiftet, og hvor spillerne til sidst går aeresrunde til Kool & The Gangs ”Celebratio­n”. Og efter dem kommer Thomas Frank med skiftevis knyttede naever og jublende vink op til tilskuerne, der klapper den danske manager hele vejen rundt i Griffin Park, før han til sidst går forbi det skilt, der er blevet aendret i løbet af kampen. For nede i hjørnet står der nu: ”Farewell Griffin Park – 05 Games To Go”.

 ??  ?? Efter to år er Emiliano Marcondes endelig ved at falde i hak med Brentford, og i lørdagens kamp mod Sheffield Wednesday scorede han således sit første ligamål for klubben i sin kamp nummer 41, så man forstår jublen med anfører Dalsgaard. Foto: Tess Derry/PA Images/Ritzau Scanpix
Efter to år er Emiliano Marcondes endelig ved at falde i hak med Brentford, og i lørdagens kamp mod Sheffield Wednesday scorede han således sit første ligamål for klubben i sin kamp nummer 41, så man forstår jublen med anfører Dalsgaard. Foto: Tess Derry/PA Images/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? Thomas Frank, netop kåret som saesonens traener i London og omegn, blev klappet rundt på Griffin Park efter den store sejr over Sheffield Wednesday.
Foto: Tess Derry/PA Images/Ritzau Scanpix
Thomas Frank, netop kåret som saesonens traener i London og omegn, blev klappet rundt på Griffin Park efter den store sejr over Sheffield Wednesday. Foto: Tess Derry/PA Images/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark