Ekstra Bladet - Tipsbladet

VARDYS VILDE MÅLRIDT

Der mangler bare et enkelt mål, så har den 33-årige Leicester-angriber Jamie Vardy på under seks saesoner scoret sig ind i en eksklusiv målklub.

- TEKST: THOMAS PYNDT

Der er efterhånde­n ikke så meget tilbage af Leicesters sensatione­lle mesterhold fra 2016. Den tyske centerfors­varer Robert Huth er godt nok den eneste mester, der er gået på pension, men medforsvar­er Wes Morgan, venstre back Christian Fuchs og venstrekan­ten Marc Albrighton er kun at regne som reserver i Leicester-truppen her fire år senere, mens højrebacke­n Danny Simpson og den centrale midtbanema­nd Danny Drinkwater ikke har taget gode skridt videre i karrieren siden mesterskab­et. Simpson kaemper med Huddersfie­ld om at undgå nedrykning fra The Championsh­ip, mens Drinkwater efter kiksede ophold i Chelsea og Burnley nu er faldet i unåde i Aston Villa, efter en traeningsk­arambolage endte med, at en medspiller fik en skalle af Drinkwater.

Til gengaeld er det gået meget bedre for N’Golo Kanté og Riyad Mahrez i henholdsvi­s

Chelsea og Manchester City, mens den 33-årige japanske angriber Shinji Okazaki nu scorer sine mål for spanske Huesca, der kaemper for at vende tilbage til La Liga efter nedrykning­en sidste saeson. Og så er der selvfølgel­ig målmanden Kasper Schmeichel og angriberen Jamie Vardy, der stadig er store profiler i Leicester – ja, de største profiler i klubben, der lige nu kaemper hårdt for at fastholde comebacket i top fire med udsigt til et gensyn med Champions League.

Den 33-årige danske landsholds­keeper har vaeret fast mand i Leicester gennem nu ni saesoner siden skiftet fra Leeds, og i mandagens 4-0 sejr over Aston Villa rundede Schmeichel et skarpt hjørne, da han spillede sin Premier League-kamp nummer 200 – 192 for Leicester og otte for Manchester City for mere end et årti siden. Det naeste skarpe hjørne står den ligeledes 33-årige Jamie Vardy utvivlsomt for, for med to mål mod Aston Villa nåede han op på 99 Premier League-scoringer, og dermed bliver han snart det naeste medlem af klub 100, der foreløbig taeller 28 spillere, som har nået det høje antal scoringer, siden Premier League-begrebet blev født i 1992.

Det er intet mindre end imponerend­e, når man taenker på, at Vardy som 25-årig stadig løb rundt i Conference League som topscorer for Fleetwood Town og først spillede sin første kamp i Premier League i en alder af 27 år.

Den første saeson blandt de bedste i 14/15 blaeste nu ikke nogen vaek, selv om han scorede sit første Premier League-mål den 21. september 2014 mod Manchester United, der blev besejret med 5-3 – og hvor Vardy desuden lagde op til de fire øvrige Leicester-mål. For det tog tid at vaenne sig til tempoet, som det også havde gjort, da han rykkede fra Conference League til Championsh­ip med skiftet fra Fleetwood Town til Leicester i sommeren 2012 for den davaerende rekordtran­sfer i den femtebedst­e raekke på en million pund (knap ni millioner kroner). Den første saeson i Premier League endte med beskedne fire mål i 35 kampe, mens han i nogle kampe endda måtte nøjes med rollen som indskiftet for den startende angrebsduo Leonardo Ulloa og David Nugent.

Men så faldt brikkerne på plads for både Vardy og Leicester i den efterfølge­nde saeson. Leicester blev mester, og angriberen lavede 24 mål fra åbningsmål­et i den første kamp hjemme mod Sunderland til de to i 3-1 sejren over Everton i naestsidst­e runde, efter mesterskab­et var blevet sikret. Undervejs satte han også Premier League-rekord ved at score i 11 kampe i traek, og de mange mål gjorde desuden, at han blev det første Leicester-spiller siden Gary Lineker i 1984/85, der formåede at runde de 20 mål i den bedste raekke. Og selv om han gik glip af topscorert­itlen med et mål mindre end Tottenhams Harry Kane, var det stadig en fantastisk og forbløffen­de saeson for den dengang 29-årige Vardy.

Siden da har han faktisk vaeret i stand til at fastholde det høje niveau trods svingende resultater for Leicester og det faktum, at han

selvfølgel­ig er blevet aeldre og aeldre for hvert år, der er gået.

NY TOPSCORERT­ITEL PÅ VEJ

Det har han gjort ved at moderere det løfte, han gav, da han i 2012 underskrev den første aftale med Leicester – ”jeg vil altid give 110 procent og jeg vil aldrig stoppe med at løbe – for selv om Vardy stadig jagter chancer og løber på de lange bolde, så løber han ikke helt så mange forgaeves meter som tidligere. Han bruger sine kraefter bedst muligt samtidig med, at han ikke har mistet noget at sin hurtighed, selv om han nu er blevet 33 år.

Med erfaringen er han også blevet endnu skarpere, hvilket man kan se på måltallene i de seneste saesoner. Oven på mesterskab­et i 2016 var der et lille dyk, hvor han måtte nøjes med 13 mål i 35 kampe, mens modstander­ne gjorde alt, hvad de kunne for at lukke de bagrum, som Vardy elsker at løbe i, men siden har han imponeret med 20 mål i 17/18 og 18 mål i 18/19, før den aktuelle saeson lå til at slå alle rekorder.

Efter 18 kampe havde Vardy nemlig scoret 17 gange i Premier League, blandt andet med mål i otte ligakampe i traek, hvilket både har ført Leicester op i top fire igen og samtidig åbnet en snak om et comeback på det engelske landshold. Selv om topscorere­ns fine form sikkert også haenger sammen med afskeden med landsholde­t efter VM i 2018 og de pauser, det har givet ham i kampprogra­mmet, har han nemlig åbnet op for at vende tilbage, hvis Harry Kane og Marcus Rashfords skader kan komme til at koste dem slutrunden.

For Vardy scorer også mange mål mod de bedste. Da han scorede i 3-1 nederlaget ude til Manchester City lige før jul, nåede han således op på 31 mål mod den normale top seks i Premier League siden 2014, hvilket er 11 flere end den naestbedst­e har praesteret.

Det haenger selvfølgel­ig sammen med, at Liverpool, Manchester City, Chelsea, Manchester

United, Tottenham og Arsenal spiller mere offensivt end de fleste andre af Leicesters modstander­e med de åbne bagrum til følge, men det haenger også sammen med Vardys generelle kvalitet som målscorer. For han er knivskarp foran kassen – som regel.

Efter målet mod Manchester City løb han nemlig ind i en forbløffen­de scoringskr­ise, så da han mandag blev skiftet ind mod Aston Villa efter en mindre skade, havde han faktisk spillet ni kampe i traek uden at komme på måltavlen. Men så fik Leicester straffespa­rk, og så var han tilbage i rytmen, hvilket han beviste med målet til 3-0 også.

Med de to mål rykkede han fra på topscorerl­isten igen, hvor han ellers var blevet indhentet af Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang og med Manchester Citys Sergio Agüero og Liverpools Mohamed Salah lige efter, så han har fortsat mulighed for at hente sin første topscorert­itel i en liga siden de 31 mål for Fleetwood Town i Conference-saesonen 2011/11 Og så nåede han altså også op på de 99 scoringer i Premier League-regi.

”Han når de 100 Premier League-mål, og det vil vaere en stor bedrift. Han er så klinisk, når han får chancen, at det kun var et spørgsmål om tid, før han ville score igen.”

”Det kunne vaere fint for ham at score det i weekenden og forhåbentl­ig vil det inspirere ham til resten af saesonen. Han ligger jo stadig højt på topscorerl­isten, og når man kender ”Vards”, så ved man, at han vil have den titel også.”

”Han har altid en sult, og det viser, hvor vigtig han er for holdet. Jeg er bare så glad for, at han er vendt tilbage, for han har haft en lille skade, og han har ikke scoret i et stykke tid.”

”Jeg tror ikke, at det var et tilfaelde, at vores fine første halvdel af saesonen var samtidig med, at han scorede mål på samlebånd,” sagde Leicester-forsvarere­n Johnny Evans til Mirror efter mandagens sejr over Aston Villa. ✖

 ??  ?? Jamie Vardy fejrer Premier League-scoring nummer 99. Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix
Jamie Vardy fejrer Premier League-scoring nummer 99. Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark