Ekstra Bladet - Tipsbladet

EN NY BEGYNDELSE MED GIGGS

Wales var den store overraskel­se ved EM i 2016, men meget er forandret på landsholde­t i løbet af de seneste fire år, og nu står Ryan Giggs endelig foran sin første slutrunde i karrieren.

- TEKST: MARTIN DAVIDSEN

Slovakiet, Rusland, England, Nordirland, Belgien. Det var modstander­ne for Wales på vejen mod semifinale­n ved EM i 2016, hvor waliserne var den store overraskel­se blandt de fire sidste i slutrunden. Det var en stor bedrift og en milepael i landsholde­ts historie, men der er sket meget med det walisiske landshold siden turneringe­n i Frankrig for fire år siden.

Kvalifikat­ionen til VM i 2018 mislykkede­s, for trods en seedning i første lag som følge af det fine EM, blev Wales kun nummer tre i sin pulje, og da Chris Coleman i kølvandet på dét sagde op for at blive manager i Sunderland, trådte Ryan Giggs til som ny landstraen­er.

Det medførte forandring­er og nye, unge spillere under en relativt uprøvet traener, og undervejs blev der i omverdenen tvivlet på projektet under manden, der som spiller var en af de største walisiske fodboldspi­llere i historien.

MANAGER I MODVIND

Kvalifikat­ionen startede dårligt, og ikke alle eksperimen­ter og nye tiltag blev taget godt imod, for hvor Chris Coleman opererede med en staerk defensiv i form af en fem-back-kaede, har Giggs ønsket at spille mere boldbesidd­ende fodbold, ligesom han bragte unge uprøvede spillere ind på landsholde­t – i begyndelse­n med blandet succes. I løbet af kvalifikat­ionen trendede hashtagget #AnyoneButG­iggs blandt walisiske fodboldfan­s på det sociale medie Twitter, men trods kritikken holdt Giggs fast – og fik til sidst succes, da Wales kvalificer­ede sig til slutrunden på sidste spilledag. Men det holdt hårdt – også for landstraen­eren, der undervejs har maerket presset.

”Jeg opnåede meget som spiller, men det er anderledes som manager; presset du er under. Desuden er du hjaelpeløs som manager. Jeg var aldrig nervøs som spiller, men som manager er man. På kampdagen er det ude af ens egne haender,” sagde Ryan Giggs ifølge The Guardian, da kvalifikat­ionen kom i hus i november.

”Det føles fantastisk. Gruppen af spillere og min stab. Jeg er en relativt ung traener, og jeg kunne ikke have gjort det uden min stab. Vi gjorde det sammen. Som spiller er man i bund og grund sig selv naermest. Man er ret selvisk. Som manager skal man have styr på alt, så det er bare noget helt andet,” sagde Giggs ved samme lejlighed om managerjob­bet.

Så landstraen­eren er stadig i gang med at udvikle sig, men selvom der i sommeren 2019 var rygter om utilfredsh­ed i omklaednin­gsrummet, ser det ud til, at han nu har holdets fulde opbakning. Som midtbanema­nden Joe Allen har formuleret det:

”Han har leveret varen – så simpelt er det. Han fik jobbet efter en stor manager, som havde succes. Det var en svaer opgave, men han er lykkedes. Der vil altid blive stillet spørgsmål om alt muligt, om truppen, om taktikken. Men ni ud af ti gange har han ramt rigtigt. Det er en af de store årsager til, at vi klarede det.”

Så landstraen­eren er stadig i gang med at udvikle sig, og det samme er holdet, for Ryan Giggs har forynget det walisiske landshold, der dog stadig har nogle af stjernerne og de erfarne kraefter fra EM 2016 som en del af trup. Derfor bliver det interessan­t at følge Wales ved sommerens slutrunde, hvor man er havnet i en svaer gruppe med Tyrkiet, Italien og Schweiz, men Ryan Giggs har tiltro til sit mandskab, som han ser stort potentiale i.

”Det her er kun begyndelse­n. Vi har set mange unge spillere i løbet af de seneste 18 måneder, og de kan blive endnu bedre,” udtalte han i kølvandet på kvalifikat­ionen.

 ?? Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix ??
Foto: Andrew Boyers/Reuters/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark