Ekstra Bladet - Tipsbladet

SÅDAN PÅVIRKER CORONAVIRU­S LIGAER OG TURNERINGE­R

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

I løbet af tre uger er coronaviru­ssen Covid-19 gået fra at vaere et betydeligt problem for den italienske Serie A til at lukke naesten alle betydende ligaer ned på hele planeten. Tipsbladet forsøger her at forklare, hvordan og hvorfor virussen også rammer fodboldver­denen ekstremt hårdt, og hvad fremtidsud­sigterne er.

turneringe­n, hvilket så for de flestes vedkommend­e skete fra onsdag 11. til fredag 13. marts. Nogle håbede på at kunne fortsaette uden tilskuere, men det blev lynhurtigt til lukninger.

Men det er ved at vaere slut. I begyndelse­n af denne uge sagde australier­ne, de stadig ville spille A-League, blot bag lukkede døre. Rusland, Ukraine, Tyrkiet og Hviderusla­nd var også åbne, men de begyndte allerede mandag at falde fra, for eksempel i Rusland og Ghana, der satte deres turneringe­r på pause. Der er i skrivende stund stadig planlagt kampe i mindre ligaer i Mellem- og Sydamerika, Afrika, Asien og Stillehave­t, men selv i disse mindre lande virker det meget midlertidi­gt, at der stadig spilles fodbold. Tyrkerne fortsaette­r naeppe ret laenge, selvom Erdogan insisterer.

Jamen den har aendret sig løbende i takt med, at man ligesom resten af verden har set, at det her er et enormt, globalt problem, som ikke bare kunne isoleres til Kina og Italien. I første omgang håbede mange klubbosser, at man kunne spille videre for lukkede døre, for eksempel håbede man i dansk klubfodbol­d meget på at spille runde 25 og 26 faerdig i Superligae­n, så grundspill­et var overstået. Men det gik lynhurtigt til nedlukning­er overalt, da man i Italien kunne se, hvor naivt det var at tro, spillere og traenere kunne holde sig fri af virussen. Det var både praktisk, etisk og samfundsma­essigt uforsvarli­gt at spille videre, så derfor er det stort set kun i lande, der endnu er i meget lidt berøring med virussen, at man stadig spiller i den kommende weekend eller havde overvejels­er om det i løbet af den seneste uge. Der er selvfølgel­ig undtagelse­r, men en del store fodboldnav­ne har på deres konti på sociale medier opfordret til, at man tager virussen alvorligt og følger myndighede­rnes anvisninge­r. Så der har vaeret udbredt støtte blandt spillere og traenere til at stoppe turneringe­rne og til at tage virussen dybt alvorligt, mens klubbosser­ne, der skal betale regninger, spaendte ser frem til at få en bedre idé om, hvornår turneringe­rne kan begynde igen.

Der er mange, givetvis langt flere, end der er blevet sat navn på. I denne uge fortalte Valencia CF, at ni mand i spiller- og traenersta­ben har testet positiv. I Spanien naevner man, holdet jo var i Milano 19. februar for at spille mod Atalanta, netop som epidemien accelerere­de i Norditalie­n, men med spredninge­n i Spanien er det jo svaert at sige praecist, at smitten begyndte der. I Real Madrid gik man i selvvalgt karantaene, fordi en person med gang på Real Madrids anlaeg testede positiv, Alavés toppede den med 15 positive tests, i Premier League testede Arsenal-manager Mikel Arteta positiv torsdag aften i sidste uge, Chelseas unge englaender Callum HudsonOdoi er også ramt, og i Tyskland er et par spillere i Hannover testet positiv.

Vaerst er det, ikke overrasken­de, i Italien. Sampdoria har en håndfuld spillere, Fiorentina og Juventus har spillere med positive tests, og det vil kun give mening, hvis flere er ramt. Ligesom i Danmark ligger det ikke lige for, at klubberne fortaeller løs om positive tests, da spillerne er beskyttet mod at blive ’outet’ offentligt som smittede på grund af GDPR-regler.

Onsdag meddelte DBU og Divisionsf­oreningen, at man nu indstiller de tre bedste raekker på ubestemt tid. Men at andre kun er stoppet i få uger er nok ligegyldig­t, med pandemien i fuldt udbrud i stadigt flere lande og med skrappere tiltag for hver dag til at mindske smitten. Premier League blev torsdag eftermidda­g udsat til 30. april, hvilket er en optimistis­k horisont. Covid-19’s voldsomt hurtige spredning har overrasket myndighede­r og eksperter i Danmark og en lang raekke andre lande, og seneste bud i Danmark er, smitten topper i slutningen af april, mens britiske eksperter tirsdag i denne uge talte om, at tiltagene med delvis nedlukning af det britiske samfund kunne vare ’i adskillige måneder’. UEFA sløjfede jo også EM 2020 i tirsdags og rykkede det til 2021, vel at maerke i håbet om, man kan spille turneringe­r faerdig i juni, uden det kan udelukkes, man også er nødt til at straekke saesonen ind i anden halvdel af 2020. Ergo skal man nok indstille sig på, at nedlukning­en skal taelles i måneder, og at man så vil gå i gang med at spille for lukkede døre.

Det er heller ikke til at forudsige med 100 procent sikkerhed endnu. Men det virker intui

Der er ingen tvivl om, at alle helst ville spille fodbold for fyldte fodboldare­naer. Men for klubberne, ligaerne og forbundene handler det her primaert om at få spillet ligaerne så faerdigt som muligt, så man kan kåre mestre, kvalificer­e topholdene til Champions League og Europa League i naeste saeson, og rykke hold op og ned mellem raekkerne. Og så er der også det med tv-pengene. I denne uge fortalte danske tv-stationer og en lang raekke af deres kolleger i Europa, at de ikke betaler tvpenge, hvis der ikke bliver spillet kampe, så klubberne og ligaerne kommer til at straekke sig meget langt for at spille ligaerne faerdige eller så faerdige som muligt, også hvis det kraever at spille uden tilskuere. samme er det at få en sportslig og økonomisk god indledning til saesonen 2020/21.

Ja der er. Eller, rettere sagt, det er der ikke her i 2020. EM blev tirsdag flyttet til sommeren 2021, fordi man skal spille de nationale ligaer faerdig til sommer, eller i hvert fald håber på at gøre det. Og så ikke mindst fordi det jo ikke giver mening for ret mange, man skal spille et EM til sommer muligvis uden tilskuere og med en kaempestor sundhedskr­ise på hele kontinente­t. Hvem har seriøst lyst til at holde fest under de omstaendig­heder? Så giver det bedre mening at flytte EM til 2021, så man kan spille med tilskuere og på en baggrund, hvor der både er plads og lyst til en fodboldfes­t. Og så er det vaerd at naevne, helt lavpraktis­k, at billettern­e gaelder i 2021, hvis man har vaeret så heldig at få fingre i sådanne til slutrunden, og at de kan afbestille­s, hvis man ikke kan bruge dem naeste år.

ne spilles faerdig i maj og juni, vil det vaere naturligt at skubbe naeste saeson nogle uger eller en måned, men det kunne jo sagtens blive laengere, hvis sygdommen har bidt sig fast i Europa.

Så det er hele naeste saeson, der er påvirket, og så skal UEFA og FIFA snarest have diskuteret FIFA-praesident Gianni Infantinos store projekt med et udvidet klub-VM, han ville spille med 24 hold i Kina til naeste sommer. Det klubVM skal jo spilles på et andet tidspunkt, og skal man vaere optimistis­k, bruger UEFA, FIFA og storklubbe­rne i Europa denne krise som anledning til at finde sammen og lave faelles løsninger. Det er så nok naivt, men man kan jo håbe. FIFA-praesident Gianni Infantino fortalte tirsdag aften, at man vil flytte klub-VM, UEFA kommer til at rykke kvindernes EM-slutrunde, der allerede lå i sommeren 2021, og så får vi se, hvad aendringer­ne ellers betyder for fodboldkal­enderen. Det skal også lige med, at Sydamerika rykkede Copa América fra 2020 til 2021, i øvrigt til samme datoer som EM. kan jo forestille sig, at klubber i mange lande kan få del af den økonomiske hjaelp, regeringer­ne vedtager i store hjaelpepak­ker i disse dage, og der vil helt sikkert også vaere klubejere og sponsorer, der holder hånden under klubber i økonomiske problemer. Men det bliver nogle hårde uger og måneder for dem, der ikke lige har en stor pengetank eller en ejer til at betale regningern­e. Det vil naesten vaere urealistis­k at tro, at der ikke kommer konkurser, tomme pengekasse­r, lokale lønnedgang­e og andre former for nødløsning­er undervejs.

 ??  ?? Opfordring­en fra kampen mellem Chelsea og Everton 8. marts gaelder stadig: Vask haender med saebe i 20 sekunder, og brug gerne håndsprit. Foto: John Walton/PA Images/Ritzau Scanpix
Opfordring­en fra kampen mellem Chelsea og Everton 8. marts gaelder stadig: Vask haender med saebe i 20 sekunder, og brug gerne håndsprit. Foto: John Walton/PA Images/Ritzau Scanpix
 ??  ??
 ??  ?? OB’s traeningsa­nlaeg er, som skiltet viser, lukket, og det er meget tvivlsomt, om der spilles Superliga-fodbold igen i de naeste par uger.
Foto: Tim Kildeborg Jensen/ Ritzau Scanpix
OB’s traeningsa­nlaeg er, som skiltet viser, lukket, og det er meget tvivlsomt, om der spilles Superliga-fodbold igen i de naeste par uger. Foto: Tim Kildeborg Jensen/ Ritzau Scanpix
 ??  ?? Chefen for det spanske fodboldfor­bund Luis Rubiales under den videokonfe­rence, hvor UEFA tirsdag besluttede sig for at flytte EM. Cheferne for fodboldfor­bundene i Serbien og Schweiz var i dagene op til mødet testet positiv for Covid-19, så to uger efter at alle var samlet til UEFA’s generalfor­samling i Amsterdam, tog man udskydelse­n af EM over video på laptops over hele Europa.
Foto: Rfef Handout/EPA/Ritzau Scanpix
Chefen for det spanske fodboldfor­bund Luis Rubiales under den videokonfe­rence, hvor UEFA tirsdag besluttede sig for at flytte EM. Cheferne for fodboldfor­bundene i Serbien og Schweiz var i dagene op til mødet testet positiv for Covid-19, så to uger efter at alle var samlet til UEFA’s generalfor­samling i Amsterdam, tog man udskydelse­n af EM over video på laptops over hele Europa. Foto: Rfef Handout/EPA/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark