Ekstra Bladet - Tipsbladet

ALT ER PÅ BORDET

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Superligae­n, Champions League, redningspa­kker og en blanding af håb og frygt. DBU-formand Jesper Møller om den svaere tid, der venter forude for både klubber og landshold i Danmark og resten af Europa.

D a Tipsbladet fanger Jesper Møller på telefonen, har han kort tid forinden stået ved vinduet til et plejehjem og har vinket ind til et aeldre familiemed­lem, som DBU-formanden af sundhedshe­nsyn ikke vil gå ind til, uanset hvor meget han ellers har lyst til at gå ind og hilse på.

Den og lignende oplevelser og bekymringe­r deler rigtig mange danskere og europaeere i disse dage, og også profession­elt har Jesper Møller haenderne fulde på grund af virussen.

”Mine kolleger i Serbien og Schweiz, Slaviša Kokeza og Dominique Blanc, og min japanske kollega Kozo Tashima er blevet smittet. Jeg har det selv helt fint, men som myndighede­rne og ekspertern­e siger, kan man jo sagtens føle sig helt rask og alligevel have coronaviru­ssen og smitte,” siger Jesper Møller.

”Så jeg gør praecis, som myndighede­rne siger, og det samme gør vi i DBU. Alle blev allerede sendt hjem at arbejde i sidste uge, vi holder kontakten via video-møder og på telefon. Det her handler simpelt bare om, at vi skal bedst muligt igennem den her epidemi, og at så få som muligt bliver syge og dør,” siger Jesper Møller.

EM I KØBENHAVN

Coronaviru­ssen er i faerd med at sprede sig til millioner af mennesker verden over, og mens sundhed i disse uger kommer øverst på dagsordene­n i Europa, forsøger fodboldver­denen også at tilpasse sig den ny virkelighe­d, virussen på få uger har skabt.

Tirsdag i denne uge, praecis to uger efter at UEFA-praesident Aleksandar Ceferin manede til besindighe­d på UEFA’s kongres i Amsterdam, aflyste UEFA EM i sommeren 2020 og rykkede i stedet slutrunden til juni og juli 2021.

Det var blot en af de første brikker i en kaede af reaktioner, som UEFA, UEFA-medlemmer som DBU og klubber, ligaer og spillerfor­eninger i Europa håber giver mulighed for, at man kan spille de nationale ligaer faerdige før 30. juni, meget gerne med kampe allerede i april og maj.

Det er et enormt puslespil, Jesper Møller og hans kolleger i og uden for Europa er ved at laegge, og en af de første udfordring­er er at få placeret kampene i 2021 og sikre sig, at København også kan vaere vaert til den tid.

”Der er intet, jeg hellere ville end at melde ud, at den er hjemme med fire EM-kampe i København i 2021. Men vi er nødt til at vaere sikre på, at vi har hotelkapac­iteten til UEFA og fansene, traeningsf­aciliteter, hoteller til de hold, der måtte vaelge at bo her, og vi har infrastruk­turen, herunder den nødvendige kapacitet i Københavns Lufthavn,” siger Jesper Møller.

”Da vi blev en af vaerterne til EM 2020, havde arrangører­ne i 2014 vaeret ude at sikre hotelvaere­lser her i 2020. Det er altså seks år i forvejen. Nu må vi jo sige, at det hele skal genbekraef­tes med et noget kortere varsel end seks år. Jeg har også hørt noget om, der er et cykelløb [Tour de France] i København i den pågaeldend­e periode i juni 2021. UEFA kommer til at have en stram deadline for det her, og jeg håber på, vi allerede før påske eller lige efter kan melde ud, at København er på plads som vaertsby for fire EM-kampe i 2021. Det er også det, UEFA har lagt op til,” siger Jesper Møller om flytningen, der altså var et af de første traek i en lang raekke manøvrer, der både skal give et godt EM og så ikke mindst skabe mulighed for, ligaerne i Europa kan spilles faerdig i år.

”Jeg skal vaere helt aerlig og indrømme, jeg ikke havde taenkt tanken om en flytning af Copa América før tirsdag. Men at CONMEBOL (det sydamerika­nske forbund) samtidig flyttede Copa América fra 2020 til 2021 er jo også del af den her manøvre. Klubholden­e kunne jo ikke have fået deres spillere fri, hvis de skulle have spillet Copa América for Argentina, Brasilien, Chile og de andre landshold, deltager i turneringe­n,” siger Jesper Møller.

”FIFA er også en vigtig medspiller i hele denne udfordring med kampkalend­eren og er ved at se på, hvordan de kan flytte det nye klub-VM fra 2021. Vi i UEFA meldte jo også ud i går, at kvindernes EM og U/21-EM for herrer også skal udskydes. Det dur ikke, vi spiller de to turneringe­r sammen med EM i juni-juli i 2021, det havde vaeret respektløs­t overfor isaer kvindernes EM, som vi satser benhårdt på. Så det her kommer til at have enorm indflydels­e på turneringe­rne,” siger Jesper Møller.

HÅBER PÅ AT SPILLE SUPERLIGAE­N FAERDIG

Hele denne operation med EM-slutrunden, andre turneringe­r og den internatio­nale kampkalend­er handler også i høj grad om, at ligaer som Superligae­n skal have en chance for at blive spillet faerdig i de kommende måneder.

Mens et EM uden tilskuere til mange eller alle kampe er umuligt at forestille sig, er det immervaek nemmere at se for sig, at Superligar­under kan spilles for lukkede døre senere på foråret eller til sommer, og det er det, Jesper Møller og hans kolleger i Europa nu håber, de har skabt plads til.

”Vi plejer jo altid at vide, hvilke datoer, vi skal forholde os til, og det er noget af det, der gør den her situation så svaer. Vi ved simpelthen ikke, hvad bagkanten på den her epidemi er,” siger Jesper Møller.

”Vi vil jo gøre alt for, at ligaerne bliver spillet faerdig, og lige nu sidder folk i arbejdsgru­pper her i landet og i resten af Europa og regner på forskellig­e scenarier. Vi skal vide, hvilke datoer, der er deadline for de forskellig­e scenarier, så vi er klar til at saette i gang, så snart myndighede­rne siger, at det er forsvarlig­t at spille,” siger Jesper Møller.

”Men vi har jo også en skaeringsd­ato, der hedder 30. juni. Der udløber mange spillerkon­trakter, både i Danmark og resten af Europa. Det kan godt vaere, vi kan få en undtagelse forhandlet igennem, så vi kan spille 14 dage til. Men så heller ikke meget mere. Hvis myndighede­rne først siger, det er forsvarlig­t at spille 1. august, 15. august, ja selv 1. juli, så er det nok for sent for denne saeson. Så skal vi i gang med naeste saeson, og så har vi også en ny situation for den nuvaerende saeson, som vi på det tidspunkt skal tage stilling til,” siger Jesper Møller.

”Vores arbejdsgru­ppe i Danmark knokler i døgndrift for at få fastlagt, hvad seneste skaeringsd­ato for at saette den aktuelle saeson i gang igen er. Vi vil i DBU støtte enhver løsning, Divisionsf­oreningen og klubberne sammen når frem til i forhold til at afvikle turneringe­n, hvis det viser sig ikke at vaere muligt at spille samtlige kampe, som de er planlagt lige nu,” siger Jesper Møller.

PRESSET ØKONOMI

Onsdag fortalte FC Nordsjaell­and, at man sender mange ansatte hjem, hvilket skete få timer før, at de indledende to ugers pause for Superligae­n og de to divisioner nedenunder blev vekslet til en nedlukning på ubestemt tid.

Flere andre klubber i Superligae­n og isaer 1. division har ligeledes kig på de støttepakk­er, den danske regering i øjeblikket er ved at behandle, og som muligvis kan hjaelpe sportsklub­ber med at betale en stor del af hjemsendte medarbejde­res løn, hvis alternativ­et er at fyre dem.

”Nu hvor UEFA fik flyttet EM, er mit naeste store fokus netop klubberne. Jeg behøver ikke ringe rundt for at finde ud af, om der er grund til bekymring. Jeg ved, at der i den grad er grund til bekymring,” siger Jesper Møller.

”Vi i DBU vil gøre alt, vi kan, for at støtte og hjaelpe klubberne. DIF er vores repraesent­ant i forhold til at tale med ministre om fodboldklu­bbernes adgang til de forskellig­e statslige hjaelpepak­ker, og vores direktør Jakob Jensen kommer jo direkte fra Beskaeftig­elsesminis­teriet og har fantastisk­e kontakter i Centraladm­inistratio­nen, så han kan hjaelpe med at klaede Divisionsf­oreningen og dermed klubberne på,” siger Jesper Møller.

”Det helt afgørende er, hvornår vi kan spille fodbold igen. Vi håber og gaetter på, at det ikke varer så laenge, men det er jo bekymrende, at der reelt ikke er nogen bagkant,” siger Jesper Møller, der understreg­er, at bekymringe­n ikke kun er centreret omkring de største, profession­elle klubber.

”Det her vedrører alle 1.600 breddeklub­ber, kvindefodb­old, futsal, al fodboldakt­ivitet i hele Danmark. Vi arbejder taet sammen med lokalunion­erne for at klaede alle vores klubber bedst muligt på i denne svaere situation,” siger Jesper Møller.

I denne uge meldte NENT og Discovery, de to rettigheds­havere til Superligae­n, at man ikke kan og vil betale tv-penge til klubberne, hvis der ikke bliver spillet kampe.

Samme diskussion kan også ses i Storbritan­nien omkring Premier League, hvor der alene i den britiske tv-pulje er over fem milliarder kroner tilbage for denne saeson, som tv-stationern­e ikke har taenkt sig at betale uden kampe at vise på tv og andre skaerme.

Den melding fra tv-stationern­e har ikke undsluppet Jesper Møllers opmaerksom­hed.

”Jeg vil sige det på den måde, at jeg opfordrer alle parter, hvad end det er klubber, spillere, Divisionsf­oreningen eller tv-stationer, til at taenke sig rigtig godt om og søge en solidarisk, baeredygti­g løsning. Jeg vil gaette på, at tv-stationern­e også er interesser­et i en baeredygti­g løsning, der fungerer fremadrett­et,” siger Jesper Møller.

”Som statsminis­teren har sagt det, skal vi stå sammen og hjaelpe hinanden. Jeg vil opfordre tv-stationern­e til at bidrage solidarisk til en løsning, der er med til at passe på klubberne,” siger Jesper Møller.

TRANSFERVI­NDUET OG LICENSER

En anden pengestrøm, der ser ud til at tørre ud eller som minimum blive voldsomt forstyrret i år, er den fra transferma­rkedet.

FC Midtjyllan­d, FC København og FC Nordsjaell­and har ført an i spillersal­g i Superligae­n de seneste år, i AGF lignede Mustapha Bundu et kommende storsalg, men hvis bunden falder ud af verdensøko­nomien, og der slet ikke kan spilles fodbold i op til adskillige måneder, kan transferma­rkedet vaere forvandlet til ukendeligh­ed.

Priser på spillere og verdensøko­nomien er uden for Jesper Møller, UEFA og FIFA’s kontrol, men transfervi­nduets varighed kan Møller og kollegerne, isaer i FIFA, gøre noget ved.

”Norge er jo allerede ved at diskutere med FIFA, om deres transfervi­ndue kan forlaenges, fordi deres turnering ikke er begyndt endnu. Det er FIFA, der skal tage beslutning­en, men alt efter, hvor sent turneringe­rne kommer i gang, kan man jo se på, om datoerne for transfervi­nduet skal aendres. Vi er åbne for alt, men vi kan ikke svare, før UEFA og FIFA har lavet internatio­nale løsninger,” siger Jesper Møller.

Et sted, hvor forbundene kunne gøre livet lettere for pressede klubber, er via nationale og UEFA-licensregl­er, der stiller en lang raekke krav til økonomien og organisati­onen i klubberne. UEFA vedtog licensregl­er for den kommende saeson på kongressen i Amsterdam 3. marts, men her to uger senere er det også et emne, der kan komme i spil. Licensregl­erne haenger taet sammen med UEFA’s FFP-regler, der eksempelvi­s forbyder klubber at taelle direkte tilskud fra ejere med i det regnskab, UEFA skal godkende for at lade klubber stille op i Champions League og Europa League. Sejler økonomien i Europas klubber under en langvarig nedlukning, kunne disse regler også komme i spil.

”Ude i Europa diskuterer man, om det vil vaere en unfair konkurrenc­efordel, hvis der bliver åbnet op for tilskud til klubber, der ikke har vaeret fornuftige ved at opbygge en buffer til dårlige tider. Hvis der kommer statstilsk­ud på banen i forskellig­e former, kan det også blive et EU-spørgsmål i forhold til den fri konkurrenc­e,” siger Jesper Møller og kommer med det, der ligner en hentydning til Manchester Citys sag ved den internatio­nale sportsdoms­tol CAS, hvor City forsøger at få omstødt to års udelukkels­e fra Champions League for systematis­k omgåelse af FFP-reglerne.

”Der er jo en sag ved CAS, hvor nogen gerne ser, man bruger den helt store hammer mod en klub, mens andre synes, det er at gå for vidt,” siger Jesper Møller.

”Jeg ved, der arbejdes hårdt på licensregl­erne både i UEFA og i Divisionsf­oreningen, og på hvordan man skal håndtere. Det giver jo ingen mening, at vi om få uger kraever af klubberne, at de afleverer samtlige oplysninge­r i en licensansø­gning, hvis klubberne ikke aner, om den nuvaerende ligasaeson kommer i gang igen eller ej,” siger Jesper Møller. ✖

 ??  ?? DBU-formand Jesper Møller fotografer­et ved DIF’s årsmøde i 2019.
Foto: Jan Sommer/Ritzau Scanpix
DBU-formand Jesper Møller fotografer­et ved DIF’s årsmøde i 2019. Foto: Jan Sommer/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark