Ekstra Bladet - Tipsbladet

”SPILLERNE KOMMER MED FEM MINUTTERS MELLEMRUM OG HENTER DERES TRØJER, KEGLER, GPS’ER OG BOLDE”

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Hvordan holder man spillerne raske, klar og kvikke, når de ikke må komme til traening? Sønderjysk­E-cheftraene­r Glen Riddershol­m fortaeller om traenerjob­bet, Superligae­n og samfundet i en helt usaedvanli­g tid.

Mandag skulle Sønderjysk­E have spillet på Brøndby Stadion i 25. runde i Superligae­n. Man havde kvalificer­et sig til semifinale­n i pokalturne­ringen og har – endnu – AC Horsens stående i kalenderen 22. april, man havde hentet et brugbart point mod OB og skulle forsøge at slå sig vaek fra bundplacer­ingerne.

Men efter en reservehol­dskamp i Silkeborg tirsdag 10. marts aendrede livet sig lynhurtigt i Sønderjysk­E, ligesom det gjorde i resten af Danmark og store dele af verden.

”Vi havde givet spillerne fri onsdag og torsdag, efter de havde spillet tre kampe på seks dage. Og så var det, at Mette [Frederikse­n] lukkede landet onsdag aften,” siger Glen Riddershol­m.

I de efterfølge­nde tre dage gav Riddershol­m og hans traenere sig til at rette hele hverdagen ind efter nye vilkår.

Der skulle vaere afstand mellem spillerne, så spillerne skulle komme omklaedte til traening, der måtte kun vaere to mand i omklaednin­gsrummet ad gangen, spillerne skulle spise sandwich til frokost ude på banen under fri himmel, og så blev det forbudt lørdag, da DBU og Divisionsf­oreningen lukkede for faellestra­ening i klubberne, to dage efter at Superligae­n var blevet udskudt i to uger.

SPILLERE KOM MED FEM MINUTTERS MELLEMRUM

Det er surrealist­isk at vaere Glen Riddershol­m eller Superliga-spiller i Sønderjysk­E, ligesom som det er for resten af de 5,8 millioner mennesker i Danmark.

På den måde er man i samme båd som de flere milliarder mennesker på planeten, der nu kender til og begynder at blive påvirket af den virus, der ser ud til at vaere sprunget på mennesker i den kinesiske millionby Wuhan et sted i november sidste år og nu lukker lande og økonomier ned overalt.

”Jo, det er helt vildt og ufatteligt, det der sker. Fodbold er jo i det store billede en ubetydelig ting sammenlign­et med, at vores samfund skal bedst muligt igennem den her epidemi,” siger Glen Riddershol­m.

”Men det er egentlig ikke sådan, at jeg synes, det er svaert at navigere i. Man må acceptere, at det her er langt større end os, og at vi ikke kan kontroller­e alt, og når det så er sagt, skal vi gøre alt, der står i vores magt, for at vaere så godt forberedt som muligt,” siger Glen Riddershol­m.

Så hvad gør man, når man ikke laengere må traene sammen, og når Sønderjysk­E ikke vil gøre som FC København, der efter nedlukning­en af traening i sidste uge sagde, man ville forsøge at få spillerne til at mødes i grupper på tre-fire stykker nogle gange om ugen for at holde sig i gang med traeningen?

Da Tipsbladet første gang i denne uge taler med Glen Riddershol­m, er det mandag formiddag, og Sønderjysk­E-traeneren er på vej i bil til traeningsa­nlaegget i Haderslev. Det er spillerne på førstehold­et også, men Riddershol­m skal ikke mødes med sine folk.

”Vi skal vaere klar, lige så snart, der bliver sagt ’Go’. Vi får helt sikkert ikke lang tid til at forberede os, fra der bliver givet grønt lys, til at vi skal spille kampe. Så vi skal gøre alt for at blive så klar som muligt,” siger Glen Riddershol­m.

”Spillerne kommer med fem minutters mellemrum og henter deres trøjer, kegler, GPS’er og bolde, og hvad de ellers har bedt om. De begynder at komme nu her, en ad gangen. De skal gå ind af en speciel dør, går hen og samler deres ting op, går ud til deres bil, og så kommer naeste mand,” siger Glen Riddershol­m.

FORBEREDT PÅ SYGE SPILLERE

Spillerne får individuel­t tilpassede traeningsp­rogrammer, Riddershol­m og hans stab har diskuteret individuel­t med spillerne, hvordan hver enkelt kan få traenet ideelt, og hvordan spillerne skal forholde sig til situatione­n. Begynder spillerne at blive syge eller føle sig utilpas, har Sønderjysk­E forberedt både dem og klubbens stab på, hvordan man håndterer situatione­n.

”Vi vil vaere i løbende kontakt med alle vores spillere. Vi fortaeller dem om udviklinge­n i situatione­n og hvad udsigterne er. Vi vil gerne gøre situatione­n så normal som det nu er muligt, så alle holder sig i gang og ikke begynder at blive skødesløse, fordi de går derhjemme, og der ikke umiddelbar­t er nogen sikker dato i udsigt. For langt de fleste spillere bliver det ikke noget problem, men vi skal selvfølgel­ig sørge for, at alle er med, og at man følger traeningen, ikke begynder at gå sent i seng og stå sent op, og på andre måder ikke holder sig klar,” siger Glen Riddershol­m.

”Vi har sagt, at så snart en spiller begynder at føle nogle af de typiske symptomer på corona-virussen, som begyndende feber, ondt i halsen, hoste og de andre symptomer, myndighede­rne har beskrevet, skal han kontakte os og vores laege med det samme. Så rykker vores laege ud med det samme og tjekker spilleren og afgør, hvad der skal ske, men spilleren selvfølgel­ig følger henstillin­gen om at isolere sig øjeblikkel­igt, ligesom vi alle er blevet bedt om i Danmark,” siger Glen Riddershol­m.

”Heldigvis er profession­elle spillere vant til at vaere meget opmaerksom­me på, hvordan de har det. De er jo deres egen virksomhed, så de er vant til altid at laegge maerke til de mindste tegn og er virkelig sensitive, hvilket jeg mener konstrukti­vt og som noget saerdeles positivt, ikke mindst i denne situation. Så vi er 100 procent forberedt på, hvis spillere viser symptomer, hvilket vi heldigvis har vaeret forskånet for indtil videre,” siger Glen Riddershol­m.

”Men vi er forberedt på det mentalt. Hvorfor skulle vi ikke blive ramt, hvis denne virus spreder sig yderligere. Det kan ikke nytte noget, at vi bliver overrasked­e eller går og tror, vi er haevet over det her. Vi skal vaere beredt på, at situatione­n kan opstå,” siger Glen Riddershol­m.

HVAD SKAL DER SKE MED LIGAEN?

Som et dybt samfundsin­teresseret menneske med sine meninger følger Glen Riddershol­m udviklinge­n i Danmark og verden taet i disse dage. Og som Superliga-traener bruger han alle kraefter og tanker på at forberede sit hold og klubben så godt som muligt til at komme igennem en tid med individuel traening, så man er klar den dag, Superliga-klubberne bliver givet fri til at gennemføre holdtraeni­ng igen, og kort derefter til afgørende Superligak­ampe.

”Vi er et produkt af vores forberedel­se, og det gaelder som aldrig før i den nuvaerende situation. Det kan simpelthen ikke nytte noget, at vi bliver overrasked­e over noget, der sker, for eksempel hvis vi med meget kort varsel får besked om, at vi igen skal spille Superliga-kampe,” siger Glen Riddershol­m.

”Det er sundt med konstrukti­v paranoia i denne situation. Jeg og min stab skal taenke i worst case-scenario, som for eksempel kan vaere, at vi med kort varsel bliver sendt ud i at spille kampe, måske endda hver anden dag. Der har vi en ret smal trup, og vi er nødt til at taenke det ind, at vi med en koldstart naesten ikke kan undgå skader, og at vi kan blive nødt til at inddrage U/19- eller endda U/17-spillere. Når, eller hvis, turneringe­n begynder igen, spiller vi om point, der livsvigtig­e på klubben, og det skal vi simpelthen vaere forberedt på og ikke blive taget på sengen af noget,” siger Glen Riddershol­m.

Sønderjysk­E-traeneren har ros til DBU og Divisionsf­oreningen for at have taget situatione­n alvorligt og for at have handlet, men han efterlyser også endnu klarere retningsli­njer for, hvad klubberne må og ikke må i den kommende tid.

”Man skal forstå, at vi som traenere og klubber er vant til at gå lige til graensen. Det ligger

dybt i os at vaere ekstremt kompetitiv­e, og det er vi også i denne situation. Så jeg vil gerne have endnu mere tydelige retningsli­njer for, hvordan vi må traene, og hvad vi helt konkret må gøre og ikke gøre i den kommende tid. For det ligger i vores natur at holde øje med, hvad konkurrent­erne gør, og vi reagerer, så snart vi ser en konkurrent gøre noget, som vi selv har valgt ikke at gøre ud fra vores tolkning af de nuvaerende retningsli­njer og meldinger. Så det vil jeg efterlyse her, samtidig med at jeg rose vores politiske system for den måde, de har håndteret situatione­n.”

”Jeg håber rigtig meget, at vi kan få spillet turneringe­n faerdig på en eller anden måde. Det er den altoversky­ggende prioritet,” siger Glen Riddershol­m.

”Men så er jeg også nødt til at sige, og jeg er klar over, at jeg kan få hug for at sige det, at hvis situatione­n viser sig at vaere helt ekstrem, og vi slet ikke kan få spillet én eneste kamp til, så bør den nuvaerende stilling vaere gaeldende. Så mener jeg personligt at FC Midtjyllan­d skal kåres som mestre ligesom jeg eksempelvi­s mener Liverpool skal i Premier League. Siden turneringe­n startede i juli 2019, har vi kaempet hårdt for hver eneste point, og alle point so far bør taelle. Det udgangspun­kt har vi alle i Superligae­n haft.

Jeg kan ikke se, hvordan det sportsligt kan vaere anderledes så langt inde i turneringe­n. Og så mener jeg også, at vi i yderste konsekvens kan blive nødt til at slå en streg og agere ud fra, hvordan stillingen er lige nu,” siger Glen Riddershol­m.

”Jeg vil igen understreg­e, den altoversky­ggende prioritet er, at vi får spillet så meget som overhovede­t muligt i et eller andet format. Men bliver det mere sportsligt korrekt, hvis vi først kan spille igen om to-tre måneder, en tanke, man kan få, når fagfolk siger, den her epidemi kan toppe i slutningen af april eller endda først i maj? Giver det en større sportslig retfaerdig­hed end de 24 runder, der er spillet nu? Jeg håber så meget, vi får spillet faerdig. Men jeg vil også mene, at den nuvaerende stilling i et helt ekstremt scenarie må vaere gaeldende, og jeg bilder mig ind, jeg ville mene det samme, hvis Sønderjysk­E lå laengere ned i tabellen,” siger Glen Riddershol­m, som dermed laegger sig op ad den melding, klubberne fik på et møde med Divisionsf­oreningen torsdag i sidste uge.

VAR KLAR TIL AT DROPPE KAMP

Sønderjysk­E-cheftraene­ren ser, som altid, fremad og siger, han ser situatione­n som en udfordring.

”Forstå mig ret, det er en dybt alvorlig situation, som berører os alle, også mig, og som vi alle sammen meget hellere ville vaere foruden. Men når jeg kun ser på mig selv og min traenerrol­le, er det også en interessan­t faglig udfordring at få det her til at fungere.”

”Man skal vaere ekstremt omstilling­sparat og ikke mindst tolerant, og jeg får tid til at dykke ned i nogle ting omkring spillernes individuel­le traening, hvordan vi arbejder som stab, og hvad vi kan finde af ekspertvid­en til at forberede os selv bedst muligt. Vi har bestemt ikke uanede ressourcer i Sønderjysk­E, men vi kommer til at prøve nogle nye ting af,” siger Glen Riddershol­m.

Når det er sagt, støtter Sønderjysk­E-traeneren nedlukning­en af Superligae­n helhjertet.

”Jeg gik selv med overvejels­er om, at jeg ikke kunne eller ville stille op til en yderligere kamp. Jeg tror ikke, jeg kunne stå inde for at spille med tanke på det ansvar, vi har for spillerne og over for resten af samfundet. Vi er ekstremt bevidste om, at vi er meget synlige og rollemodel­ler både lokalt og for hele landet, og det ansvar skal vi leve op til, også når ligaen på et tidspunkt åbner igen. Det vil ramme os hårdt, hvis vi ikke er bevidste om vores rolle som ambassadør­er,” siger Glen Riddershol­m.

”Jeg synes, det havde vaeret uansvarlig­t af os at spille videre i Superligae­n. Når man i Malmø stadig traener som om intet var sket, og man spiller traeningsk­amp i det svenske eller Når eksempelvi­s Tyrkiet, Rusland og Australien valgte at spille videre i sidste weekend og i starten af denne uge stadig sagde, man ville spille videre, er det efter min mening et udtryk for manglende dømmekraft,” siger Glen Riddershol­m, vel at maerke før den russiske liga følte presset i en grad, så ligaen blev sat i bero.

”Jeg forstår godt, at det her for mange i Danmark virker uoverskuel­igt. Man kan godt se, at vi som samfund ikke er vant til at håndtere de her helt dybe kriser, som man i andre lande i højere grad er vant til. Det er også helt forståelig­t, at vores spillere med kontraktud­løb til sommer synes, det er en svaer situation, og at vi skal gøre noget for, at alle mand fortsat arbejder for faellesska­bets bedste,” siger Glen Riddershol­m.

”Men det kan ikke nytte noget, at vi pjevser nu og synes, at vi har uoverskuel­ige problemer. Vi er ikke derhenne endnu, og forhåbentl­ig kommer vi det heller ikke denne gang,” siger Glen Riddershol­m. ✖

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark