Ekstra Bladet - Tipsbladet

UNDTAGELSE­STILSTAND ”

-

Jens Unmack, forsanger i Loveshop og Liverpool-tilhaenger

Jeg har aldrig oplevet noget lignende, og jeg har aldrig forestille­t mig, at jeg skulle opleve det. Det er en undtagelse­stilstand.”

”Man er jo vant til, at hele ens år er sat efter det ur, som er saesonens gang. Start, kulminatio­n og slutning. Det er som om, at der er et eller andet helt grundlaegg­ende i mig, som er forkert lige nu.”

”Det giver jo sig selv, at man ikke kan spille fodbold, for alt er lukket. Vi har taenkt, at epidemier og sådan noget, var noget, der automatisk hørte fortiden til og aldrig ville kunne røre os igen, fordi vi var nået frem til et andet sted, så det her er da en huskekage, der vil noget, for sådan er det altså ikke nødvendigv­is.”

”Omkring Liverpool og Premier League vil jeg naermest kalde det en frygt, som jeg har. Jeg laeste, hvordan West Hams naestforma­nd Karren Brady var fremme at sige, at saesonen skulle nulstilles, og selvfølgel­ig er der klubber, der vil have en interesse i, at den bliver nulstillet, og man kan starte forfra.”

”Men når jeg så taenker mig om, så siger fornuften mig, at det er et urealistis­k scenarie, for hvorfor skulle man ikke spille den faerdig? Den skal da spilles faerdig. Den skal heller ikke bare stoppes med en erklaering om, at vi slutter, som vi er. Den skal spilles faerdig, når man kan spille. Det er min mening.”

”De, der siger, at den skal nulstilles, har en interesse i, at den bliver det, og deres største objektiv er, at man kan komme i gang med den nye saeson til tiden, men hvem siger, at man overhovede­t kan det, og hvorfor skulle den nye saeson vaere vigtigere end den igangvaere­nde? Først skal den igangvaere­nde spilles faerdig, og så er vi frie til den naeste, vil jeg sige.”

”Det ville vaere det logiske og det mest retfaerdig­e omkring nedrykning og oprykning, for det er jo ikke kun Liverpool, der haenger i det. Det er blandt andet også Leeds og West Bromwich og fire playoffhol­d fra Championsh­ip, der risikerer at få at vide: ”Det var bare aergerligt, I starter fra nul med jeres uendelige Championsh­ip-turnering igen den 14. august”.”

”Saesonen skal lukkes på en eller anden måde, og på en måde som er sportslig ansvarlig. For der er også nogen, der siger, at hvad nu hvis Liverpool tabte resten af kampene, og City vandt det hele. I teorien kan det lade sig gøre, indtil det øjeblik man spiller den faerdig. Og hvis man annullered­e det hele, var der jo aldrig nogen, der ville tro på, at man kunne vinde noget igen, før den sidste kamp var spillet faerdig, for man vidste, at det bliver nulstillet, hvis der sker et eller andet. Det er jo uholdbart for alle involvered­e – vil jeg sige helt upartisk...”

”Ellers har det jo vaeret en saeson over al forventnin­g rent resultatma­essigt, og der har vaeret en følelse af, at nu kunne det endelig ske, det man havde drømt om og ventet på i et større to-cifret antal år. Jeg kan huske en artikel fra Liverpool Echo i starten af januar, hvor der var en, der skrev, at nu var det nu med det mesterskab. Det ville kraeve en krig eller den sorte død at stoppe det. Og så kom den sorte død i ny forklaedni­ng,” siger Jens Unmack.

➜ ”Selvfølgel­ig vil vi ikke spille på tomme stadions, og vi ønsker ikke, at kampe og turneringe­r bliver udsat, men hvis det kan hjaelpe ét individ med at forblive rask – bare ét – så gør vi det uden at stille spørgsmål.”

”Hvis valget står mellem fodbold og samfundets velbefinde­nde, så er det ikke noget valg. Det er det virkelig ikke. Premier Leaguebesl­utningen er taget ud fra et motiv om folks sikkerhed, og derfor støtter vi det fuldt ud. Virussen har vist, at man ikke er immun, selv om man er involveret i fodboldens verden. Vi har set personer fra hold, vi kaemper imod, blive syge, og de, samt andre der senere vil blive påvirket, er i vores tanker og bønner.”

”Ingen af os ved, hvordan det vil ende, men vi må tro på, at de øverste myndighede­r tager beslutning­er baseret på sund dømmekraft og moral. Som manager for dette hold har jeg et ansvar som leder, hvad angår fremtiden på banen, men lige nu, med så megen bekymring og usikkerhed, ville det vaere forkert at tale om andet end, at folk skal følge de råd, som ekspertern­e giver. Pas på jer selv og hinanden,” lød det fra Liverpool-manageren, der stadig står på kanten af en historisk bedrift, men i første omgang kom med ord, der med tiden kan blive en del af historien.

Andre var dog ikke helt så altruistis­ke. West

Hams vice-formand Karren Brady kom i hvert fald i modvind, da hun i sin ugentlige klumme i The Sun, fremførte argumenter for, at saesonen simpelt hen burde annulleres.

”Det var altid givet, at ligaen ville blive suspendere­t eller aflyst. Det er umuligt at undvige muligheden for, at alle niveauer af Football League og Premier League må aflyses, og saesonen dermed må erklaeres ugyldig, for hvis spillerne ikke kan spille, så kan kampene heller ikke afvikles.”

”Klublaeger­ne siger, at for hver dag en spiller er i isolation, skal han bruge én dag for at genvinde sin form. Og så er Covid-19 så smitsom, at tanken om, at alle vil vaere ude af isolation og klar til at spille kampe den 4. april, virker meget usandsynli­g.”

”Så hvad nu hvis ligaen ikke kan spilles faerdig? Når det påvirker både kampe i Premier League og Football League er den eneste fair og rimelige ting at gøre at erklaere hele saesonen ugyldig. Hvem ved, hvem der ville vaere rykket op og ned, hvis alle kampene ikke bliver spillet?”

”Det vil vaere et hårdt slag for Liverpool, der kan blive frarøvet deres første mesterskab i 30 år,” skrev Karren Brady blandt andet, og med West Ham placeret lige over nedrykning­sstregen med kun en bedre målscore som afgørende for den placering, var der mange, der tillagde Brady en personlig fordel ved den mulige udgang.

”Se på Klopps udtalelser overfor Karren Bradys. Det rimelige er at afslutte saesonen for alle hold i alle ligaer, når fodbolden får lov at begynde igen. Fodboldaut­oriteterne fandt ud af at laegge et VM midt i en saeson, så jeg er sikker på, at de nok skal kunne få styr på naeste saeson også,” lød det blandt andet fra Jamie Carragher.

Dagen efter Bradys klumme blev EM-turneringe­n så skubbet fra sommeren 2020 til 2021, og dermed fik Premier League og alle andre turneringe­r en del flere uger at arbejde med for at få lukket ligaerne, mens det heller ikke er udelukket, at turneringe­rne kan vare laengere end til den normale skaeringsd­ag 30. juni, hvor mange spillerkon­trakter udløber.

Uanset hvad bliver det ikke nogen nem opgave, for mens Liverpool har ni (liga-) kampe tilbage i saesonen, så har Manchester City 10 i ligaen, op til tre i FA Cuppen og helt op til seks i Champions League, hvis man afvikler turneringe­n som hidtil med hjemme- og udekampe i hver runde frem mod finalen i Istanbul. Det er 19 kampe, der skal findes plads til, mens der faktisk også er en uge i juni, der er sat af til de sidste playoff-kampe om EM-billetter til 2021.

Så hvis fodbolden kommer i gang i slutningen af april, som man torsdag besluttede at forlaenge udsaettels­en til, så har man otte uger til at få lukket Citys saeson med de mange kampe, hvis målet om den 30. juni skal opfyldes.

MESTERSKAB UDEN TILHAENGER­E

For Liverpool og klubbens tilhaenger­e handler det rent sportsligt om at få afviklet kampe nok til, at mesterskab­et er en matematisk garanti, hvilket det burde vaere i løbet af et par runder eller tre. Men det kan stadig blive en anderledes oplevelse, end der var lagt op til, for hvad nu hvis kampene skal spilles for lukkede døre, og hvad vil der ske med den imødesete haederstur gennem byen i åben bus, hvor man forventede, at op til en million mennesker ville stå klar for at fejre deres helte efter 30 års mesterskab­størke?

”Hvis vi vandt mesterskab­et på et tomt stadion, uden at tilhaenger­ne kunne vaere der, ville jeg vaere virkelig aergerlig på deres vegne. Og det vil vaere et slag, hvis der ikke er nogen fans på Anfield. Ingen har lyst til at spille kampe uden tilhaenger­e. Indtil der bliver taget en beslutning om, hvordan vi kommer videre herfra, må vi bare håndtere tingene. Men når det sker, så skal vi helt sikkert nok få delt titlen med vores tilhaenger­e,” sagde Liverpool

forsvarere­n Virgil van Dijk i søndags.

Som alle andre fodboldspi­llere har han ikke laengere sin vante gang på traeningsa­nlaegget, for også Melwood i Liverpool er lukket, indtil videre frem til slutningen af marts. Til gengaeld fortsaette­r arbejdet på det nye traeningsa­nlaeg ude i Kirkby, som Liverpool efter planen skulle flytte ud på i starten af juli, mens Melwood-anlaegget efterfølge­nde bliver lavet om til boliger. Klubben har dog sikret sig, at man kan blive i de vante rammer, indtil saesonen er slut, hvornår det så end bliver.

Og det håber man i Liverpool selvfølgel­ig bliver med det laenge så sikre mesterskab. Det mesterskab kan spillerne i øvrigt komme til at fejre i en ny kamptrøje, for aftalen med New Balance udløber, og en ny med Nike er allerede skrevet under med effekt fra naeste saeson – eller helt praecis den 1. juni. Den fem-årige aftale giver Liverpool godt 250 millioner kroner om året plus 20 procent af netto-indtaegter­ne fra salg af merchandis­e, og ifølge The Athletic forventes det, at aftalen i alt vil give Liverpool 200 til 250 millioner kroner mere om året end aftalen med New Balance. Og så indeholder den også en bonus på to millioner pund (godt 17 millioner kroner) for et mesterskab, der nok først kommer tidligst i juni, hvis saesonen bliver spillet til ende. ✖

 ?? Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix ??
Foto: Stine Bidstrup/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Premier League ligger stille på grund af coronaviru­s, og portene ind til Anfield er låst af. Foto: Martin Rickett/PA Images/Ritzau Scanpix
Premier League ligger stille på grund af coronaviru­s, og portene ind til Anfield er låst af. Foto: Martin Rickett/PA Images/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark