Ekstra Bladet - Tipsbladet

UDSAT PÅ UBESTEMT TID

-

➜ Thatcher, Winston Churchill og Lady Diana.

Denne gang var det maegtige Brasilien, der stod for fald, for selv om den senere finalist førte 1-0, fik Norge vendt slagets gang i de sidste minutter på udligning af Tore André Flo og derefter et straffespa­rk til allersidst, sat ind af Kjetil Rekdal. Og selv om man derefter tabte endnu en 1/8-finale til Italien, blev det en mindevaerd­ig slutrunde for Norge i Frankrig.

Så trådte ”Drillo” tilbage som landstraen­er, og Nils Johan Semb havde ansvaret ved EM i 2000, der blev en skuffelse for nordmaende­ne trods en indledende sejr på 1-0 over Spanien. For man fik kun 0-0 i den sidste gruppekamp mod Slovenien, og så blev man overhalet af spanierne, der vendte 2-3 til 4-3 over Jugoslavie­n på mål i det 94. og 95. minut. Og siden da har Norge ikke kvalificer­et sig til en slutrunde.

Man var dog ganske taet på EM i 2008 under Åge Hareide, hvor 23 point ikke var nok efter et nederlag i naestsidst­e runde til Tyrkiet, og igen i 2016 med PerMathias Høgmo som landstraen­er, hvor der var stor optimisme før playoff-kampene mod Ungarn, der bare vandt 1-0 ude og 2-1 hjemme. Nu er man så igen i playoff-spillet mod Serbien og eventuelt vinderen af Skotland-Israel, men man kommer ind til de kampe på baggrund af en staerk serie fra det nye landshold.

I første halvdel af 2018 vandt man alle fire traeningsk­ampe, og i efteråret vandt man Nations League-gruppen i C-laget med Bulgarien, Slovenien og Cypern med fire sejre og kun et enkelt nederlag ude til Bulgarien. Det gav Norge muligheden for playoff-kampe om de sidste EM-billetter, da gruppespil­let i 2019 kun gav en tredjeplad­s efter Spanien og Sverige men foran Rumaenien.

Faktisk tabte man kun den første kamp, 2-1 ude mod Spanien, mens man var ubesejret på Ullevål og endte med 17 point i de 10 kampe. Men man spillede for mange uafgjorte i nogle dramatiske kampe. Således blev det 3-3 hjemme mod Sverige på en norsk udligning i det 97. minut, mens Rumaenien udlignede til 2-2 på Ullevål i det 92. minut. Til gengaeld gjorde Norge det samme (til 1-1) i Bukarest, mens man var fremme i det 94. minut, da Joshua King scorede til 1-1 hjemme mod Spanien.

Så to nederlag på to år og ubesejret på Ullevål lige så laenge gav en god fornemmels­e før kampen mod Serbien. I det hele taget har Norge redet på en bølge af uventet sportslig succes, så hvorfor ikke også landsholde­t?

”Vi havde et godt landshold i 1936, og så havde vi et godt landshold i halvfemser­ne, men udover de to perioder har vi aldrig haft et godt landshold. Folk er vant til, at Norge ikke slår til, så nu hvor holdet er på vej til at blive godt, bliver folk både lidt overrasked­e og lidt spaendte.”

”I mange, mange år har det kun vaeret i skisporten, at man har vaeret gode, men det maerkelige er så, at vi ikke kun pludselig har fået nogle gode fodboldspi­llere. Her i 2020 har en norsk tennisspil­ler [Casper Ruud] for første gang vundet en ATP-turnering, og en norsk golfspille­r [Viktor Hovland] har for første gang vundet en PGA-turnering. Og så har vi nogle af verdens bedste i atletik [mellemdist­anceløbern­e fra familien Ingebrigts­en og den dobbelte verdensmes­ter på 400 meter haek Karsten Warholm]. Der kommer vaeldig dygtige udøvere i idraetter, som Norge ikke har vaeret gode i før,” som Arild Stavrum siger det.

Der har altså vaeret sportslig medvind i Norge, og hvis man skulle mangle mere at drømme om, så vil Norge kunne EM-kvalificer­e sig til den gruppe, der bliver spillet i England og Skotland – og så kan det ikke blive større i Norge end med udsigt til en kamp mod England på Wembley.

”Jeg var på Wembley i 1992, da Norge spillede mod England i VM-kvalifikat­ionen. England førte 1-0, og så scorede Kjetil Rekdal fra Hertha Berlin med et skud fra 25 meter. Jeg var lykkelig. Og siden kvalificer­ede Norge sig til den første slutrunde i nyere tid,” som Jon Hustad siger det, mens Arild Stavrum supplerer:

”Ja, britisk fodbold er jo det største i Norge og har altid vaeret det, så det ville bare vaere helt fantastisk. Og så er vores spillere jo så unge, så et år mere, inden EM bliver afviklet, vil bare styrke dem, hvis de kommer med. Det er et rigtig spaendende hold, der er på vej.”

Så selv i de vaerste krisetider kan der findes et lille lys i mørket – også i Norge hvis unge og lovende mandskab må vente til i hvert fald en gang i juni, før der kan spilles playoff-kamp mod Serbien i Oslo. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Joshua King har udlignet til 1-1 for Norge i kvalifikat­ionskampen mod Spanien. Norge har kun tabt to kampe i de seneste to år og er ubesejrede på hjemmebane­n Ullevål siden september 2016. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix
Joshua King har udlignet til 1-1 for Norge i kvalifikat­ionskampen mod Spanien. Norge har kun tabt to kampe i de seneste to år og er ubesejrede på hjemmebane­n Ullevål siden september 2016. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark