Ekstra Bladet - Tipsbladet

Lige nu tegner det vaerre end finanskris­en

-

Mange vil have hørt om sommerfugl­eeffekten. Den er billedet på kaos-teorien, at en lille påvirkning, et slag med sommerfugl­ens vinger, kan føre til en tornado flere uge senere i den anden ende af verden.

Udskifter vi sommerfugl­en med en flagermus, naermer vi os roden til den epidemi, der med stor sandsynlig­hed begyndte ved den kinesiske millionby Wuhan og nu har ført til, at en stor del af verden er lukket ned med varierende grader af udgangsfor­bud og besked om at holde fysisk afstand til andre mennesker.

En mindre dødbringen­de men langt mere smitsom udgave af SARS-virussen var helt sikkert ikke på Superliga-klubbernes radar for to måneder siden, ja dårligt nok før for to uger siden. Laengere tid har det ikke taget.

Fra at vaere en vaekstbran­che, hvor vi for få uger siden skrev om, hvordan en raekke Superliga-klubber leder efter nye investorer for at komme højere op i hierarkiet, har virussen og den medfølgend­e nedlukning af Danmark kastet Superligae­n ud i en krise, der efter et par uger tegner til at vaere vaerre end finanskris­en. Ja Dansk Industri talte i begyndelse­n af ugen om en recession på 6,7 procent i år, hvilket er mere end den negative vaekst i 2008 og 2009, de to år med negativ vaekst i finanskris­en i Danmark, til sammen.

Hvor laenge kommer nedlukning­en til at vare? At det spørgsmål er så svaert at svare på understreg­er alvoren i en situation, hvor Superligae­n er udsat på ubestemt tid.

Mesterhold­et FC København og moderselsk­abet Parken Sport&Entertainm­ent har sløjfet alle hidtidige meldinger om regnskabet, da Lalandia i Billund og Rødby er lukket. FC Midtjyllan­ds ejer Matthew Benham lever i bogstaveli­g forstand af fodboldkam­pe og at analysere og placere vaeddemål på dem. OB har ligesom FC København store aktivitete­r ved siden af fodboldklu­bben, som lider voldsomt i disse uger. Brøndby IF og AaB fattes penge, og i den tunge ende af Superliga-hierarkiet har isaer Hobro gjort opmaerksom på, hvor kritisk situatione­n er.

For kritisk er det. Ét er entreindta­egterne, der ikke fylder det store – helt anderledes alvorlig er situatione­n omkring de tv-penge, klubberne ikke får betalt, når der ikke spilles kampe.

Der er naeppe nogen på højeste niveau, der bukker under, men selv for nogle af de større klubber er situatione­n ubehagelig.

Der skal kontanter i kassen til at betale spillernes løn, og de kontanter kommer ikke i disse uger. Det er altså meget få fodboldklu­bber, der bare har tocifrede millionbel­øb liggende frit på en bankkonto som indeståend­e eller en aftalt kassekredi­t, så alene af den grund har klubbernes direktører og bestyrelse­r rygende travlt i disse dage.

Klubberne i Superligae­n kan se frem til et transferma­rked til sommer, der er en brøkdel af den forventede størrelse, og man må ikke lade sig forføre af tanken om, at det er godt og sundt, og giver en masse positive effekter på laengere sigt. Det døde marked er gift for FC Midtjyllan­d, FC Nordsjaell­and men også FC København, Brøndby IF og AaB, og det gør spørgsmåle­t om tv-pengene, kampene og afviklinge­n af den sidste del af Superligae­n endnu vigtigere.

DBU-formand Jesper Møller opfordrede i sidste uges udgave af Tipsbladet tv-stationern­e til at medvirke til en faelles løsning, men hvis den løsning skal vaere spiselig for kontant-hungrende fodboldklu­bber, er man nødt til at spille kampe.

Samtidig har Superliga-klubberne ikke råd til at gøre sig upopulaere blandt deres fans og i det samfund, der i de kommende uger skal finansiere millioner af kroner i løn for spillere og ansatte i Superliga-klubberne, der er blevet sendt hjem i forventnin­g om, at også fodboldklu­bberne får andel i statens økonomiske redningspa­kker.

Hvad gør man så?

I udlandet har snart sagt alle klubber og ligaer samme problem som i Superligae­n, og her er der flere steder stemning for at begynde igen så snart som muligt, også hvis det kraever at spiller uden tilskuere i laengere tid.

Buddet herfra er, at det samme kommer til at ske i Superligae­n i en model, hvor klubberne straekker sig så langt som muligt for at gøre forholdene sikre for spillerne, og at man spiller kampe bag lukkede døre så tidligt som overhovede­t muligt, også selvom det bliver upopulaert blandt mange i det danske samfund, hvis og når det sker samtidig med, at sygehusvae­senet er under ekstremt pres. Divisionsf­oreningen åbnede onsdag i denne uge for, at profklubbe­rne i Danmark kan traene i mindre grupper og med en raekke foranstalt­ninger, der skal gøre det sundhedsma­essigt forsvarlig­t, og allerede her skal klubberne vaere ekstremt opmaerksom­me på, at de ikke ender med at se usolidaris­ke ud, alt imens de får millioner af statskasse­n i erstatning og regeringen varsler yderligere stramninge­r.

Finanskris­en sled i sin tid på fodboldver­denen fra 2008 til 2011/12, hvor der kom fart på markedet igen.

Fodboldklu­bberne er i dag langt større økonomisk end før 2008. Men hvis nedlukning­en kommer til at vare adskillige måneder og en lang raekke lande bliver flået fra hinanden i dødsfald, sorg og politiske opgør, kan denne ekstremt smitsomme SARS-virus traekke verden ned laenge efter, graenserne, butikkerne og vores skoler og fodboldban­er er åbne igen.

 ??  ?? Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
Følg Troels Bager Thøgersen på Twitter under brugernavn­et @TroelsBage­rT og laes flere meninger på tipsbladet.dk/ blogs. Få også de seneste fodboldnyh­eder på facebook. com/tipsbladet
 ?? Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen ??
Chefredakt­ør, Troels Bager Thøgersen
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark