Ekstra Bladet - Tipsbladet

”FEM UGER ER NOK”

Viborg er syv point efter Vejle og venter ligesom resten af 1. division på at finde ud af, hvornår man kan og må spille fodbold igen. Direktør Morten Jensen fortaeller om livet i en klub og raekke, hvor alt er vendt på hovedet af coronaviru­ssen.

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

6.55 tikker en SMS fra Morten Jensen ind.

Han vil gerne tale en halv time før aftalt på en dag, hvor der er rigeligt med opkald og videomøder i kalenderen ovenpå et bestyrelse­smøde i Viborg FF om onsdagen, for det er travle tider, efter verden og hverdagen også pludselig forandrede sig i den naestbedst­e danske fodboldrae­kke

”Vi havde spillet mod Fredericia bag lukkede døre og var ved at vaere klar til vores kamp hjemme mod Roskilde om fredagen, da Mette Frederikse­n jo så reelt lukkede landet ned i talen den onsdag aften,” siger Morten Jensen.

”Vi har set forskellig­e former for udfordring­er gennem årene, men det her er en markant force majeure. Jeg havde hørt om virussen og var helt med på, at det havde vaeret en voldsom situation i Kina, og så gik det meget staerkt, da det blev et problem her. Jeg vil meget gerne pointere, at sundheden kommer før alt i den her situation. Det skal ingen tage fejl af. Og så skal vi som klub og branche agere bedst muligt og ikke gøre udfordring­erne mindre eller større, end de er.”

KAN NÅ 13 KAMPE

Viborg FF har de to seneste saesoner forsøgt at komme tilbage i Superligae­n, hvilket senest glippede sidste maj i playoffen mod Hobro fra bedste raekke.

Det har kostet to underskud på fire millioner kroner at saette en solid trup med realistisk­e opryknings­chancer sammen, og i den aktuelle saeson lever Viborg stadig i kampen om oprykning med syv point op til Vejle Boldklub men også 13 runder og dermed 39 point tilbage at spille om.

Men hvad skal der ske nu, hvor turneringe­n indtil videre er udsat på ubestemt tid, og Divisionsf­oreningen har meddelt, at man i yderste konsekvens må fastfryse den nuvaerende stilling og dermed rykke de tre nederst placerede hold i Superligae­n ud, og Vejle op?

”Alle i dansk fodbold er indstilled­e på at gøre alt, vi overhovede­t kan inden for de rammer, myndighede­rne stiller op, for at vi kan levere det produkt og få spillet de kampe, vi har lovet. Jeg gør mig bestemt ikke klog på sundhedsfa­glige vurderinge­r, men med EMslutrund­en skubbet til sommeren 2021 og ligaerne i hele Europa skubbet til minimum 30. juni som sidste afviklings­dato mener jeg, der er en fornuftig mulighed for, at vi kan få afviklet hele turneringe­n,” siger Morten Jensen.

”Hvis man regner baglaens fra den dato, 30. juni, kan man naesten klare at få afviklet turneringe­n på fire uger, hvis vi siger, at der kan spilles tre kampe om ugen. Vi kan sige fem uger for en god ordens skyld. Fem uger er nok,” siger Morten Jensen.

”Vi møder stor forståelse blandt folk for, at det her er force majeure. Men der er også et ønske om, at folk får det produkt, vi har lovet, og det er meget vigtigt for os, at man kan have tillid til, at de ved, hvor de har os, og at vi leverer varen,” siger Morten Jensen.

”Vi er en mindre gruppe omkring ledelsen i Viborg FF, der i disse dage arbejder på at forberede os så godt som overhovede­t muligt for at kunne levere, så snart vi går i gang igen. Vi ville alle sammen helst have vaeret den her virus foruden og tager situatione­n dybt alvorligt. Men vi er også nødt til at gå konstrukti­vt til situatione­n og bruge det som anledning til at overveje, om der er noget, vi kan gøre smartere eller anderledes. Vi gør alt for, at vi i sidste ende kommer styrket ud af det her.”

INGEN UNØDIGE BEKYMRINGE­R

Ligesom adskillige Superliga-klubber har holdene i 1. division vaeret i gang med at sende alle de medarbejde­re hjem, man kan under den statslige støtteordn­ing, der betaler 75 procent af fyringstru­ede medarbejde­res løn, hvis arbejdsgiv­eren i stedet sender dem hjem uden arbejdsopg­aver.

Det gaelder Viborg og Vejle, to af de største klubber i raekken, og laengere nede i hierarkiet, hvor manglen på entreindta­egter og usikkerhed om sponsorate­r gør ondt.

I de kommende dage og uger kan man forvente, der dukker flere konkrete udmeldinge­r op om situatione­n i dansk klubfodbol­d – senest onsdag meddelte Divisionsf­oreningen, at klubberne igen måtte lave en form for begraenset holdtraeni­ng i grupper af maksimalt otte spillere på forskellig­e dele af traeningsb­anen, og med en raekke restriktio­ner omkring naerkampe, kontakt og den øvrige håndtering af traeningen.

Det ser alle frem til, men det mareridtss­cenarie for danske klubber, hvor der på grund af coronaviru­ssen ikke kan spilles igen i denne saeson, bruger Morten Jensen ikke kraefter på, heller ikke selvom det ville betyde, at Vejle blev rykket op i Superligae­n, uden Viborg fik mulighed for at hente topholdet på banen i de 13 runder, der lige nu resterer.

”Man skal i den nuvaerende situation passe meget på med at tage opgaver ind på skrivebord­et, som der er stor chance for alligevel ikke bliver til virkelighe­d,” siger Morten Jensen.

”Jeg har aerlig talt ikke brugt ét sekund på det scenarie. Vi bruger alle vores kraefter på at tackle situatione­n og at vise vores omverden, at vi er vaerd at bruge tid og energi på. Vi går så positivt til det, som man kan i denne meget alvorlige situation,” siger Morten Jensen. ✖

 ??  ?? Morten Jensen under kampen mellem Viborg og Vejle 28. november sidste år. Viborg er Vejles primaere udfordrer i toppen af 1. division. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix
Morten Jensen under kampen mellem Viborg og Vejle 28. november sidste år. Viborg er Vejles primaere udfordrer i toppen af 1. division. Foto: Henning Bagger/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark