Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN FATALE FODBOLDFES­T PÅ SAN SIRO

- TEKST: THOMAS PYNDT

Onsdag den 19. februar bød på nye skraemmend­e tal fra den haergende coronaviru­s i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. 74.185 personer var nu smittet, og selv om antallet for første gang laenge var under 2000 nye smittede på en dag, var det stadig alt for mange, specielt når dødstallet også steg og steg.

2004 kinesere var døde af en virus, der officielt blev meldt videre fra de kinesiske myndighede­r til WHO den 31. december, og nu så småt var begyndt at sprede sig til resten af verden. Således var krydstogts­kibet Diamond Princess på anden uge strandet ud for en japansk havn med mere end 200 smittede ombord, i Italien var der tre smittede, mens man i Frankrig havde registrere­t det første dødsfald, og Iran nu også blev en del af den triste registreri­ng med de første to dødsfald der.

Flyforbind­elser til og fra Kina var skåret kraftigt ned, og da modeugen i Milano åbnede om tirsdagen, var det med maerkbart faerre deltagende på grund af de mange tusinde kinesiske designere, opkøbere og journalist­er, der ikke var til stede. Bekymringe­rne havde dog ikke påvirket rejseaktiv­iteten i Europa specielt, hvor blandt andet skiturisme­n i Alperne som altid boomede i vinterferi­eugerne, og coronaviru­s var heller ikke et stort tema op til Champions League 1/8-finalerne, der lagde fra land i uge 8 med Atalanta-Valencia som en af de to kampe om onsdagen.

Det var en kaempe-kamp for Bergamo-klubben, der over de seneste år virkelig har løftet sig i både italiensk og internatio­nal fodbold under ledelse af traeneren Gian Piero Gasperini. Med hurtigt og offensivt spil var man rykket op blandt de bedste klubber i Serie A med Europa League-deltagelse i 2017/18 via en fjerdeplad­s og Champions League-debut i denne saeson via en tredjeplad­s i Serie A i 2019.

Det tog dog lidt tid at vaenne sig til de nye rammer, for Atalanta tabte både hjemme til Sjakhtar og ude til Dinamo Zagreb, og efter tre kampe lå man sidst i gruppen med nul point og en målscore på 1-11. Men med uafgjort mod Manchester City og en sejr hjemme over Zagreb

stod døren til 1/8-finalerne stadig på klem, omend det kraevede en sejr i Ukraine, hvilket nu ikke var noget problem. Atalanta vandt nemlig med hele 3-0, tro mod den offensive stil.

Dermed var man klar til en historisk kamp mod Valencia, for selv om man havde spillet semifinale mod Mechelen i Europa Cuppen for pokalvinde­re i 1988 og kvartfinal­e mod Inter i UEFA Cuppen tre år senere, så var knald-ellerfald kampe i Champions League noget helt nyt.

Det gamle stadion, der også er under renovering, i Bergamo levede hverken op til UEFA-krav eller kunne klare interessen, så gruppekamp­ene og opgøret mod Valencia blev i stedet spillet 60 kilometer mod sydvest på San Siro i Milano, og det blev selvfølgel­ig et tilløbssty­kke. 40.000 Atalanta-fans tog fra Bergamo til Milano for at følge deres lokale helte, hvilket svarer til en tredjedel af byens indbyggere, og de fik en fantastisk fodboldaft­en i selskab med ”La Dea” [Gudinden], som klubben kaldes.

For Atalanta spillede fremragend­e, Valencia med danske Daniel Wass på banen ville gerne lege med, og efter 90 minutter var hjemmehold­et så godt som videre til kvartfinal­erne med en 4-1 sejr på blandt andet et par smukke mål til 2-0 og 3-0 af Josip Ilicic og Remo Freuler.

”Det var en vidunderli­g aften. Jeg forventede helt aerligt ikke, at der ville komme så mange mennesker hertil fra Bergamo. Det er fantastisk og unikt, og det vil vaere med os resten af livet,” som den offensive playmaker og anfører Alejandro Gómez sagde det efter sejren.

Men desvaerre skulle det siden vise sig, at kampen ikke kun havde vaeret en fodboldfes­t, for coronaviru­ssen var med som blind passager på laegterne.

FODBOLDEN FYLDER NU INGENTING

”Det er muligt, at der var flere store udløsere og katalysato­rer for spredninge­n af virus,” sagde immunologe­n Francesco Le Focke til Corriere dello Sport mandag.

”Kampen mellem Atalanta og Valencia kunne meget vel have vaeret en af dem. Det var topmålet af kollektiv eufori over en unik fodboldsae­son for denne klub.”

”Der er nu gået en måned siden kampen, så timingen er relevant. Tusindvis af mennesker var samlet, centimeter fra hinanden, faelles om euforiske manifestat­ioner som knus, råb – elementer der alle kan øge udbredelse af virus.”

”Jeg kan forestille mig, at mange ikke ville gå glip af kampen, hvis de havde billetter, selv om de måske havde lidt feber. Set i bakspejlet var det vanvid at spille foran så stor en gruppe, men på det tidspunkt stod tingene ikke klare nok. I dag ville det vaere utaenkelig­t,” sagde Francesco Le Focke.

Og det gik også hurtigt efter kampen, som coronasmit­ten spredte sig med stormskrid­t. Søndag blev Atalantas hjemmekamp mod Sassuolo aflyst, og weekenden efter vandt man med 7-2 i Lecce foran 21.000 tilskuere, omend kun 30 tilhaenger­e rejste med til Syditalien fra Bergamo. Imens var skoler lukket i Norditalie­n, og de sidste kampe blev spillet uden tilskuere, indtil Serie A lukkede helt ned den 9. marts.

Der var også tomme tribuner til returkampe­n i Valencia den 10. marts, som Atalanta vandt 4-3. Og mens holdet var vaek, begyndte dødstallen­e for alvor at stige i Norditalie­n.

”Vi kom hjem ved halv fire-tiden om morgenen, og jeg forstod med det samme...”

”Vi er røget lige ind i en virkelighe­d, som vi vidste var frygtelig, men ikke sådan her. Udviklinge­n siden søndag har vaeret voldsom.”

”Det var én verden for fire dage siden, en anden mandag og i dag er det noget nyt .... I dag ved vi ikke, hvad vi skal gøre. Vi ville gerne traene. Vi beder ikke om meget. Det er ikke nemt, men vi tilpasser os.”

”Vi har ingen ide om fremtiden. Kun usikkerhed. Vil det fortsaette? Vil vi spille igen? Vi ved kun, at vi er videre til kvartfinal­erne, og at vi gør det godt i ligaen,” sagde cheftraene­r Gasperini for 14 dage siden.

Siden da er det kun blevet vaerre. 35 procent af Valencia-holdet og staben er smittet af corona, mens Atalantas reservemål­mand Marco Sportiello tirsdag blev den første fra den italienske trup, der testede positiv. Og imens stiger antallet af både smittede og døde i Italien. Onsdag aften var 7503 italienere gået bort på grund af coronaviru­ssen, mens antallet af smittede naermer sig de 75.000. Og Bergamo er blandt de hårdest ramte byer.

”Der var mange mennesker på stadion og i barerne bagefter den aften. Den aften var der helt sikkert en staerk eskalering af smitte mellem folk,” sagde Bergamos borgmester Giorgio Gori tirsdag, mens han dog også lagde hovedårsag­en for den lokale smitte på et tilfaelde, der blev opdaget for sent på et hospital.

Men Champions League-kampen var en del af det frygtelige og fatale puslespil, og mens dødsannonc­erne fylder mange sider i aviserne, og lastbiler kører de døde ud af Bergamo, hvor der ikke er plads til flere, er fodbolden nu meget langt vaek.

”Normalt fylder fodbolden italienske liv hver eneste dag og hver eneste time, på hver en bar og hvert et gadehjørne … Men lige nu er ingen interesser­ede. Hvornår begynder Serie A igen? Hvad vil der ske med Champions League? Det er ligegyldig­t. Måske vil det fylde meget igen, måske endda mere, men lige nu må fodbolden vente,” som den italienske journalist Fabrizio Romano skrev det fra Milano i onsdagens Guardian.

 ??  ?? Atalanta-spillerne fejrer 4-1 sejren over Valencia med de mange tilhaenger­e, der tog turen fra Bergamo til Milano for at se deres helte i en historisk Champions League-kamp, men som siden viste sig at have vaeret en del af den eskalerend­e coronasmit­te i Norditalie­n.
Foto: Cal Sport Media/SIPA/Ritzau Scanpix
Atalanta-spillerne fejrer 4-1 sejren over Valencia med de mange tilhaenger­e, der tog turen fra Bergamo til Milano for at se deres helte i en historisk Champions League-kamp, men som siden viste sig at have vaeret en del af den eskalerend­e coronasmit­te i Norditalie­n. Foto: Cal Sport Media/SIPA/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark