Ekstra Bladet - Tipsbladet

DANSK FODBOLD

-

Superligae­n, 1. division og 2. division er udsat på ubestemt tid, og de planlagte traeningsk­ampe for landsholde­t her i slutningen af marts mod Faerøerne og England er aflyst. Faktisk ligger al fodbold i Danmark stille nu. Det gaelder kvindernes eliteraekk­er, al breddefodb­old og al ungdomsfod­bold er sat på pause, og vil vaere det, indtil DBU, Dansk Idraetsfor­bund og myndighede­rne i faellesska­b giver bolden fri igen.

Formelt har A-landsholde­t stadig kampe mod Norge og Sverige i begyndelse­n af juni, kvinderne skal samtidig møde Israel, men det virker ikke realistisk, at der bliver spillet landskampe i juni, når hele manøvren med at flytte EM-slutrunden til 2021 i høj grad også handlede om at give maksimal plads til at spille nationale klubturner­inger faerdige i juni og begyndelse­n af juli.

For både Superliga-klubberne og deres kolleger i divisioner­ne er stilstande­n alvorlig set fra både et sportsligt og et økonomisk standpunkt.

En raekke klubber isaer i bunden af raekkerne har sammen skrevet et protestbre­v til Divisionsf­oreningen, fordi meldingen derfra har vaeret, at man i et ekstremt scenarie uden yderligere kampe i denne saeson vil gå ud fra den nuvaerende stilling, hvilket vil sende Hobro, Esbjerg og Silkeborg i 1. division uden, at de tre klubber får en chance for at redde sig.

Sportsligt er der også spørgsmåle­t om mesterskab­et og om, hvem der skal spille i Champions League og Europa League for Danmark.

I denne uge fik klubberne mulighed for igen at åbne for traening i små grupper efter en uges tid med selvtraeni­ng for spillerne derhjemme og forskellig­e former for kontakt med deres cheftraene­r og den øvrige traenersta­b, og forventnin­gen blandt isaer traenere og spillere er, at de vil få 10-14 dages opstart, før turneringe­n går i gang igen, omend man ikke kan vaere sikker på det, hvis lukningen af dansk fodbold traekker ud og man står tilbage med få uger at spille i til sommer.

Den økonomiske usikkerhed fylder reelt mere i disse dage. Adskillige klubber har sendt medarbejde­re hjem for at blive del af regeringen­s hjaelpepak­ke, hvor man ved at opfylde visse betingelse­r kan få daekket 75 procent, op til 26.000 kroner, af en medarbejde­rs løn, hvis alternativ­et var, at vedkommend­e skulle fyres som konsekvens af coronaviru­s-krisen.

For flere klubber, først og fremmest FC København, lider man yderligere tab, fordi store forretning­sområder uden forbindels­e til fodbold også ligger stille, og Superliga-klubberne skal givetvis også glemme alt om at tjene mange millioner på spillersal­g til sommer, med mindre de har nogle helt enestående dygtige spillere, som så alligevel vil gå til under det, der indtil for et par uger siden var en høj markedspri­s.

Klubberne vil meget gerne spille kampe, så snart det er forsvarlig­t, fordi tv-rettigheds­haverne ikke betaler tv-penge, når der ikke er kampe at vise på tv. De tv-penge er en stor og vigtig ubekendt, der kommer til at fylde meget i debatten i de kommende uger. Endnu vigtigere er dog den sportslige afvikling, op- og nedrykning, og mesterskab­et, som alle helst vil have afgjort ved at spille turneringe­n faerdig som planlagt, eller i hvert at få spillet så mange kampe som muligt i et eller andet format. Herunder kan det komme på tale at spille Superliga-kampe hver anden dag, hvis kalenderen dikterer det, og at man via et muligt FIFA-indgreb kan spille i juli.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark