Ekstra Bladet - Tipsbladet

SVED, MUDDER OG JOURNALIST­ER –DA OM K LA ED N IN G S RUMMEN E IKKE VAR LUKKET LAND

- TEKST: SEBASTIAN STANBURY @SebStanbur­y

I dag tilhører et omklaednin­gsrum kun det fodboldhol­d, der skifter tøj derinde, men engang var det en arbejdspla­ds for både journalist­er og fotografer. Tipsbladet ser tilbage på tiden, da omklaednin­gsrummet var en virvar af mudder, cigaretrøg og mikrofoner, da spillere blev interviewe­t i bar røv, og da pressen utålmodigt bankede på døren, hvis den var lukket for laenge – og så blev der åbnet.

C oronavirus­sen ramte den nordamerik­anske basketball­liga NBA pludseligt og ironisk.

Onsdag den 11. marts skulle Oklahoma City Thunder møde Utah Jazz. Kampen skulle netop til at begynde, da et medlem af sidstnaevn­tes laegestab løb ind på banen for at konferere med kampens tre dommere – og efter det gik begge hold tilbage i omklaednin­gsrummene. Thunder-maskotten Rumble the Bison brugte ventetiden på at kaste T-shirts ud til tilskuerne og på at lave trepointsf­orsøg med ryggen til mål, og R&B-kunstneren Frankie J, der skulle have sunget i pausen, fremrykked­e sin optråden. Efter en halv times forsinkels­e erklaerede halspeaker­en, at kampen var aflyst, og senere den aften kom det frem hvorfor: Utah Jazz’ franske profil Rudy Gobert var blevet testet positiv for coronaviru­ssen.

Heri bestod ironien. To dage forinden havde Rudy Gobert deltaget på en pressekonf­erence, hvor han, da den var forbi, sørgede for at røre ved samtlige mikrofoner og diktafoner, der lå foran ham. Det var hans humoristis­ke kommentar til de initiative­r, NBA havde søsat som reaktion på virussens udbrud. Samme dag havde basketliga­en sammen med de nordamerik­anske turneringe­r i hockey, baseball og fodbold nemlig erklaeret, at journalist­er midlertidi­gt blev forment adgang til spillernes omklaednin­gsrum.

”På grund af de problemer, der kan vaere forbundet med taet kontakt før og efter kampe, vil alle holds omklaednin­gsrum og klubhuse kun vaere åbne for spillere og holdene og holdfacili­teternes nøglemedar­bejdere, indtil andet oplyses. Medieadgan­g begraenses til saerligt udpegede områder uden for omklaednin­gsrum og klubhuse,” erklaerede NBA, NHL, MLB og MLS i en faelles pressemedd­elelse.

Af alle tiltag, der rundt om i verden er blevet sat i vaerk i kampen mod virussen, er dette et af de mindre – specielt eftersom sporten altså få dage senere helt blev stoppet – men alligevel vakte det opmaerksom­hed og bekymring. Journalist­er på tvaers af de fire sportsgren­e svarede ligaerne med deres egen faelles erklaering, hvor de insistered­e på, at den adgang, som de havde forhandlet om i årtier, ikke blev begraenset på laengere sigt end nødvendigt. Og hos kulturmedi­et The Ringer skrev journalist­en Bryan Curtis en artikel under overskrift­en ”Låst ude: Hvordan coronaviru­ssen kan aendre amerikansk sportsjour­nalistik for altid”.

”Selv om ligaerne siger, at aendringer­ne er midlertidi­ge, er reportere nervøse. Muligheden for at rapportere fra et omklaednin­gsrum er intet mindre end et amerikansk, sportsjour­nalistisk mirakel. I en tid, hvor der ikke er regelmaess­ige briefinger fra Det Hvide Hus, er det at stå foran LeBron James og stille et spørgsmål en anakronism­e. Sportsjour­nalister ved, at ordningen er vakkelvorn. Det er derfor, de er raedselssl­agne for, at coronaviru­ssen vil betyde, den for evigt bliver taget fra dem,” skriver Curtis.

I artiklen beskriver han også, hvad skraekscen­ariet for de amerikansk­e journalist­er: Et miljø som i europaeisk soccer, hvor adgangen til de største stjerner er begraenset til en afhegnet mixed zone, som spillerne selv bestemmer, om de stopper op i – og sjaeldent gør det. Sådan er virkelighe­den ikke i Danmark, hvor journalist­er har bedre adgang til spillerne, men de amerikansk­e tilstande er alligevel et utopia. Taenk, at man kan gå direkte hen og interviewe verdens største football-, ishockey eller basketball­spillere, mens de sidder ved deres personlige skab, mens det er udelukket at gøre det samme med spillere fra FC København, OB eller Randers FC i den danske Superliga.

Engang var det anderledes. Engang vandrede journalist­er og fotografer frit omkring blandt de bedste danske fodboldspi­llere.

NATURLIG NØGENHED

En af Per Høyer Hansens klassiske artikler hedder ”Økse og Tomaten og tilsvarend­e indendørst­yper”. Den er fra januar 1995, er med i antologien ”Det’ Høyer” og handler om Tipsbladet-journalist­ens forhold til indendørs fodbold.

Når jeg trods alt mindes de indendørs fodboldaft­ener med glaede, skyldes det heller ikke, at vi drak bajere bagefter. Det gjorde vi nemlig ikke, for alle direktører­ne skulle køre i egen bil hjem til konerne og middagsmad­en, så vi drak sodavand. Derefter stod vi under bruserne og havde det herligt, mens vi trak os i tissemaend­ene ligesom de rigtige landsholds­spillere.

En af mine gamle bekendte, den fortraeffe­lige fotograf Heine Pedersen, stillede mig engang i Idraetspar­kens omklaednin­gsrum spørgsmåle­t om, hvorfor fodboldspi­llere – dog kun de mandlige, selvsagt – i kabinen efter kampene naesten altid står sådan lidt distraet og traekker i sjoveren. Jeg er ham stadig svar skyldig, men det har i hvert fald intet med erotisk opstemthed at gøre – er vel snarere end indgroet vane ligesom at pille naese eller rive sig i skaegget.

Sådan er der så meget, og fodboldspi­llere er vel også nogle af de eneste, der udtaler sig til verdenspre­ssen uden at have en trevl på kroppen, Jeg mener: Statsminis­teren og landstraen­eren kunne jo ikke drømme om at holde pressemøde i bar røv og badetøfler... Desvaerre ikke!

Lad os starte der: Med nøgenheden. I dag, hvor omklaednin­gsrummene i Superliga-klubberne og på det danske landshold, er lukket land, er det de nøgne spillere, der er mest

vanskelige at forholde sig til. At fuldt påklaedte journalist­er og fotografer arbejdede og interviewe­de aktørerne efter kampene, mens spillerne spankulere­de omkring i undertøj eller ingenting. Men de, der var der, husker det ikke som noget specielt.

”Det taenkte man sgu ikke så meget over. Som regel havde de et håndklaede hen over de vaerste steder. Der skete heller ikke noget ved, at vi interviewe­de dem i bruserumme­t; andet end at vi blev våde,” mindes journalist­en Leif Rasmussen, der har daekket dansk fodbold siden begyndelse­n af firserne og i dag er sportsreda­ktør på Fyens Stiftstide­nde og Fyns Amts Avis.

Sådan husker 70-årige og stadig aktive Per Kjaerbye, dansk sportsfoto­graferings nestor, også sit arbejde dengang.

”Man undlod at skildre dem, når de var nøgne. Der var en tillid fra spillernes og klubbernes side om, at fotografer­ne ikke gik over stregen. Så ville det ramme som en boomerang i nakken. Det var helt klart, at det gjorde man ikke, for det var ikke det, der var metieren. Etikken skulle vaere i orden,” siger Kjaerbye.

Heller ikke de, der ikke havde tøj på, følte, det var besynderli­gt.

”Som spiller er man egentlig ligeglad. I nogle klubber kan der sågar vaere kvindelige fysioterap­euter, massører, kit managers. Jeg tror, at for de fleste sportsfolk bliver nøgenhed noget, man er vant til. I dag har jeg selv et afslappet forhold til det og er ikke så forskraekk­et. Men jeg tror da, at hvis man går ud til store virksomhed­er og siger, at ”I 30, I skal gå i bad sammen hver morgen”, ville det vaere lidt mystisk,” fortaeller Jesper Grønkjaer, der som 17-årig i 1995 blev Superliga-spiller i AaB og skulle vaenne sig til, at omklaednin­gsrummet ikke laengere var for ham og hans holdkammer­ater.

”Efter kampen stod der simpelthen journalist­er i omklaednin­gsrummet i mere eller mindre samme sekund, der blev fløjtet af – i en blanding med sportsdire­ktører, ledere i klubben, bestyrelse­smedlemmer. Det ser man heller ikke i samme grad i dag, hvor de holder sig helt vaek. Det var ikke altid lige spaendende at have dem dernede, hvis man havde tabt eller spillet dårligt. Man kunne få at vide lige efter en kamp, at X klub havde vaeret der for at se en. Journalist­erne havde måske sågar vaeret henne og snakke med en scout,” siger Jesper Grønkjaer.

JOURNALIST­EN I CENTRUM

For pressefolk­ene var fodboldklu­bbernes omklaednin­gsrum et af de vigtigste arbejdsomr­åder. Når kampene var forbi, blev journalist­erne lukket indenfor, og så kunne de vandre rundt og stille spørgsmål, som de lystede.

”Der gik ofte kun fem-seks minutter efter slutfløjte­t. Vi stod utålmodigt og ventede udenfor, og hvis der var gået otte minutter, bankede vi på døren. ”Nu må I sgu åbne”. For det var vigtigt, at pressens gesandter kom ind. Det var alle sådan set enige om,” siger Leif Rasmussen.

”Man kunne stadig maerke, at der var nogen, der var sure på hinanden eller glade for hinanden. Det kogte lidt, og nogle gange kunne man se på folks reaktioner, eller hvordan de sad, om der var en historie. Man kunne jo faktisk gå hen og spørge: ”Hvorfor er du ked af det?” Jeg tror også på, at der mange gange faldt nogle finker af panden, som spillerne i dag ville fange, fordi de når at klaede om, og så taenker de sig om. Det var der ikke tale om dengang. Der var ikke nogen kontrol,” siger den fynske journalist.

”Vi drømte ikke om, at det nogensinde kunne blive aendret. Jeg har oplevet en journalist, Wilbur Nielsen fra Politiken, der placerede en stol midt i B1909’s omklaednin­gsrum i Københavns Idraetspar­k, hvor B1909 havde tabte 4-0 eller 5-0. Han satte sig bare midt i rummet og sagde: ”Nå. Hvad vil I så gøre ved det?” Det var jo ekstremt. Det viser lidt om den respekt, der var engang.”

Per Kjaerbye startede med at fotografer­e fodboldkam­pe i halvfjerds­erne. I begyndelse­n var han tilknyttet Berlingske­s fototjenes­te og tog blandt andet billeder til BT.

”Hvis det var en storkamp, var der mange journalist­er og pressefoto­grafer, der stod

➜ og ventede på at komme ind. Ekstra Bladet og BT’s vigtigste arbejdsomr­åde var omklaednin­gsrummet efter kampene. Det var der, hvor de kunne hente de personlige kommentare­r. Og der skulle fotografer­es. Det handlede om at skildre skuffede eller glade spillere, som skulle vise med et par fingre, hvis de havde scoret to mål. Eller også sad de skuffede og hang med hovedet nedad.”

”Holdene var åbne og imødekomme­nde. Det opdagede jeg selv, da jeg skulle fotografer­e landsholde­t i 1978. Der var ingen begraensni­nger. Døren var lige lukket et kort øjeblik, hvis man havde tabt – hvad vi gjorde i de år under Kurt ”Nikkelaj” – men der blev åbnet alligevel, og spillerne tog imod,” fortaeller Per Kjaerbye.

ORKANENS ØJE

Et omklaednin­gsrum efter en fodboldkam­p kunne vaere ganske kaotisk. Graes og jord blandede sig med lugten af sved og cigaretrøg og lyden af øl- og sodavand, der blev knappet op, mens journalist­er cirkulered­e rundt mellem spillerne og indsamlede kommentare­r.

”Det var jo et maerkeligt sammenrend,” siger DR-rapportere­n Andreas Kraul, der begyndte at daekke Superliga-kampe mod slutningen af halvfemser­ne.

”Nogle folk havde tøj på, nogle havde ikke, og der var nogen, der altid blev interviewe­t, og nogen der aldrig blev. Der var noget charmerend­e i det, men det var også noget vaerre rod. I Sport på 3’eren havde vi Lone Pagh. Hun var tit i Lyngby, og hun sjoskede også ind og interviewe­de derinde. Specielt kan jeg huske Nagra-båndoptage­rne. Det var en ret stor ting, en skuldertas­ke med ledninger. Det var sgu noget underligt noget,” siger Kraul.

”Der var ofte skadede spillere, der lå på briksen, og så gik man ind i massagerum­met, mens massørerne og laegerne baksede med spilleren. Så interviewe­de man ham der. Sågar inde i bruserumme­t, hvis det var nødvendigt. Det var selvfølgel­ig ikke så laekkert, men det taenkte vi ikke over. Vi taenkte bare, at vi var i orkanens øje,” siger Leif Rasmussen.

Ifølge Per Kjaerbye kappedes fotografer­ne om at få solobilled­er af de store profiler og målscorere, der altid var eftertragt­ede. Derimod husker Leif Rasmussen, at man som skrivende journalist ofte havde spillerne på tomandshån­d, hvilket kunne føre til tvivlsomme arbejdsgan­ge.

”Der er ingen tvivl om, at vi var taettere på spillerne – men man kan også sagtens sige, at vi ikke altid var så kritiske. Når man står inde i om k la ed n in g s rummet, s kalder noget til at vaere kritisk bagefter. Der er en barriere, som er blevet anderledes.”

”Der er også flere konkurrent­er, som reagerer på den mindste saetning. Dengang var det mange gange kun et mellemvaer­ende mellem spilleren og journalist­en. Hvis nogen havde drejet en saetning lidt, var der ikke nogen vidner. Det var desvaerre også en tid, hvor nogen citerede folk for noget, de i hvert fald ikke havde sagt. Nogle af spillerne var heller ikke så kede af det, hvis ellers bare det var fordelagti­gt for dem. Så var der en stiltiende overenskom­st – hvilket er helt uhyrligt, når man ser på det retrospekt­ivt.”

Jesper Grønkjaer husker omvendt, at spillerne indimellem forsøgte at binde journalist­erne en historie på aermet.

”Nogle gange kunne vi jo heller ikke lade vaere med at grine af det her, for det var jo de samme journalist­er hver gang, og nyhedsstrø­mmen var ikke så massiv dengang. Vi kunne finde på i sjov at bilde dem noget ind. Jeg kan huske en historie med Søren Andersen

i AaB. Vi bildte de lokale journalist­er fra de store formiddags­aviser ind, at den og den klub var efter ham. ”Prøv at gå over og spørg Søren om det.” Vi sad alle sammen og grinede samtidig. Han kunne jo med det samme regne ud, hvad der var sket. Vi havde sagt til journalist­erne, at ”han er på vej vaek, det bliver i morgen.” Det var naeppe så sjovt for dem.”

VISKESTYKK­ER OG KULTURCHOK I KØBENHAVNS IDRAETSPAR­K

I efteråret 2019 udkom Per Kjaerbyes coffee table book ”Magiske Øjeblikke” med højdepunkt­er fra hans mere end 40 år som sportsfoto­graf. En del af de 400 sider indeholder flotte og unikke skud fra landsholde­ts omklaednin­gsrum: Preben Elkjaer griner i baderummet med Allan Simonsen, der børster taender. Preben Elkjaer holder hof for journalist­erne, mens han føntørrer sit hår. Preben Elkjaer ryger en cigaret og taler med Per Høyer Hansen... Den altid fotogene angriber var ret ofte i centrum. Men der er også et ikonisk billede fra den 3. juni 1981, taget efter Danmarks 3-1-sejr over Italien, der vandt VM året efter.

”Jeg tog et dejligt fotografi af de tre målscorere, Per Røntved, Frank Arnesen og Lars Bastrup, hvor de sidder med viskestykk­er. Altså viskestykk­er... jeg si’r dig. Jeg kan ikke lade vaere med at grine, når jeg taenker på det. Det kunne simpelthen ikke blive mindre. Det syntes man var rimeligt, at man skulle have til rådighed i lejekontra­kten fra Københavns Idraetspar­k side. Det var fuldstaend­ig vanvittigt sammenlign­et med de forhold, der er nu. Men samtidig en vidunderli­g oplevelse.”

”Hver spiller holdt en fodbold, en hvid Select-bold, for at markere, at de havde scoret et mål hver. Det var en helt anden måde at skildre tingene på. Laeserne skulle åbenbart have det serveret saerdeles tydeligt,” siger Per Kjaerbye, og slår man i dag op i hans bog, kan man se tre glade unge maend, der holder hver sin bold og skjuler de private dele med små, hvide stykker klaede med påskriften ”SVØMMEHALL­EN”.

Den slags detaljer fra dansk fodbolds historie er for tid og evighed bevaret, fordi journalist­er og fotografer fik adgang til dem – men det var ikke altid lige sjovt for spillerne.

”Det var jo maerkeligt. Når jeg ser på det i dag, vil jeg sige, at det var maerkeligt. Du skal taenke på, at man traeder ind i et lukket rum; ind i maskinrumm­et af en virksomhed, hvor der er blevet truffet store beslutning­er. Der kan vaere glaede, der kan vaere sorg, der kan vaere frustratio­ner, som jeg synes, man skal holde indenfor. Jeg har nok svaert ved at se fidusen ved, at man er inde i et omklaednin­gsrum. Hvorfor søren da ikke vente et kvarter? Jeg er ikke fan af det med omklaednin­gsrummet, det er jeg faktisk ikke,” siger Jesper Grønkjaer.

Hans tidligere landsholds­kollega Bjarne Goldbaek vendte i midten af halvfemser­ne hjem til dansk fodbold efter en årraekke i Tyskland. Og han undrede sig, da der stod journalist­er blandt spillerne efter kampen.

”Jeg havde spillet i Bundesliga­en i syv år, og der var det ikke tilladt. Så da jeg kom hjem til FCK, var det virkelig et kulturchok, at de stod i omklaednin­gsrummene bagefter. Jeg var vant til, at man kunne smaekke døren i, og så kunne man råbe af hinanden, eller man kunne slå hinanden på skulderen, eller man kunne graede sammen – man kunne gøre alting sammen.”

”Hvis jeg kunne vaelge, ville jeg hellere have, at journalist­erne ikke var derinde. Man blev nødt til at beherske sig. Så vidt jeg husker, havde man nogle minutter kun med traeneren og holdet, men hvis der havde vaeret ekstremt dårlig stemning, var det nok noget, de kunne dufte med det samme. Privatsfae­ren var vaek,” siger Goldbaek.

FORBUDTE BILLEDER

Nogle episoder var med til at indlede en modstand mod presssefol­k i omklaednin­gsrummet. Leif Rasmussen og Per Kjaerbye husker begge et par, der handlede om den nøgenhed, som ellers sjaeldent var et problem.

”I Odense havde der vaeret en fotograf inde i OB’s omklaednin­gsrum og fotografer­et Morten Donnerup splitter Hans-Jørgen. Det var der sådan set ikke noget galt med, hvis ikke billedet blev brugt, men det havnede pludselig i Se & Hør,” siger Leif Rasmussen, og Kjaerbye mindes en lignende episode, der lukkede landsholde­ts omklaednin­gsrum for cirka 30 år siden.

”Det var ved at fade ud. Spillerne var begyndt at sige, at de ikke ville have det på samme måde som tidligere. Men i forbindels­e med en landskamp i udlandet havde en af fotografer­ne fra tabloidavi­serne sendt et fotograf hjem til avisen, hvor man kunne se nogle fodboldspi­llere sidde i et af de varme bade, som man havde i nogle omklaednin­gsrum i udlandet. På det fotografi kunne man se lidt mere, end hvad spillerne og specielt spillernes koner brød sig om. Så sluttede det. Det stoppede fra den ene dag til den anden på landsholde­t. Der var Jim Stjerne [davaerende generalsek­retaer i DBU] ret tydelig i maelet. Hvis man ikke kunne håndtere det, måtte det stoppe.”

”Det var jeg aergerlig over. Og jeg skal ikke undlade at gøre opmaerksom på, at jeg fik sagt noget til den kollega, der havde forårsaget det her. Han fik sagt noget til hovedet, det kan jeg godt fortaelle dig.”

Op gennem halvfemser­ne var klubbernes omklaednin­gsrum stadig åbne. Hos Tipsbladet­s billedudby­der kan man finde fotografie­r fra Superliga-omklaednin­gerne til og med 2002. Samme år var denne artikels forfatter som 15-årig folkeskole­elev i erhvervspr­aktik på Vejle Amts Folkeblad, og tjansen indeholdt blandt andet daekningen af to 1. divisionsk­ampe med VB og efterfølge­nde interviews i omklaednin­gsrummet. Men på et tidspunkt var alle klubbers omklaednin­gsrum blevet lukket af. I dag får journalist­erne deres kampreakti­oner i spillertun­nellen, i presserum eller i afhegnede mixed zones foran en sponsorvae­g. Kun rettigheds­haverne på tv får i ny og nae adgang til de sidste kampråb inden startfløjt eller til sejrssange­n bagefter.

”Det kom fra udlandet, er jeg sikker på. Spillerne skulle have deres rum. Der var en periode lidt efter, hvor man kunne interviewe for eksempel Heine Fernandez først, for han satte sig udenfor og røg. Han sad lige uden for døren i omklaednin­gsrummet i Parken,” mindes Andreas Kraul om den davaerende FCK-angriber.

GODT ELLER SKIDT?

De tidligere spillere savner ikke dengang, da dørene var åbne.

”Jeg tror, at jeg helt personligt ville taenke: Hvad pokker skal de lave herinde? Jeg kan også sagtens forstå, at man vaelger, at journalist­er kun skal vaere til to traeninger. På den anden side gør det også jeres arbejde – og mit arbejde i dag – meget svaerere, for vi lever jo af at skulle formidle. Men jeg forstår godt praemissen for klubberne, og jeg synes faktisk også, det er rigtigt, fordi det er så svaert at holde noget skjult – taktik, at en spiller er småskadet, bataljer ude på traeningsb­anen. Al den slags, som man som virksomhed ikke har lyst til at få ud,” siger den nuvaerende TV3 Sport-ekspert Jesper Grønkjaer.

”Man kan så diskutere, om spillerne skal stå mere til rådighed. Er det fair, at der kun er tre spillere, der kommer ud og snakker? Alt det er jeg heller ikke fan af. Jeg har ikke den gyldne løsning. Men det ville ikke fungere i dag, fordi medielands­kabet er gange 20, gange 50 i forhold til for 20 år siden, dengang før internette­t kom – og jeg tror sgu ikke, at internette­t forsvinder,” siger Grønkjaer.

”Som seer kunne da vaere sjovt at få så mange input som muligt. Spillerne bliver mere og mere aflukkede. Folk tørster efter at få noget mere personligt ud af spillerne. Det er da fedt, når man får nogle interviews, hvor folk kommer taet på. Men det kommer man heller ikke lige efter en kamp – det kommer man kun, hvis man har et interview på en times tid. Så jeg kan sagtens forstå, at seerne gerne vil have mere fra de forskellig­e spillere, men det skal ikke nødvendigv­is vaere i omklaednin­gsrummet. Det er jeg overhovede­t ikke tilhaenger af,” siger Bjarne Goldbaek.

For pressefolk­ene er det anderledes. ”Det er en helt anden måde at opleve på, når man kommer ind og har mulighed for at skildre og høre kommentare­r. Et omklaednin­gsrum har sit eget liv. Det kan på alle måder afspejle, om en klub og et hold er i balance. Min tilgang til fodbold har vaeret, at jeg har laert en masse om mennesker ved at komme i omklaednin­gsrum,” siger Per Kjaerbye.

”Jeg kan godt se, at med den måde, som spillerne er blevet små forretning­er på, er det blevet en svaer øvelse. Hvordan skulle det kunne lade sig gøre? Der ville pludselig skulle stå rigtig mange derinde. I øvrigt var der også den detalje, at der ikke var tv-stationer, som havde ret til at vaere først. Den, der kom først ind i omklaednin­gsrummet, havde spillerne først. De havde ikke vaeret gennem en interviewr­unde først med Viasat eller Discovery endsige klubbernes egne apparater. Det kan man godt savne lidt. At det ikke bliver filtreret 100 gange, inden man kommer til som skrivende journalist,” siger Leif Rasmussen.

”Jeg savner da charmen ved det. Jeg savner Kjaerbyes billeder, hvor de står i bar overkrop,” siger Andreas Kraul og fortaeller, at han i 2006 var på en efteruddan­nelsestur i USA, hvor han blandt andet så, hvordan man i NFL havde adgang til spillerne i omklaednin­gsrummet.

”Jeg snakkede med nogle danske pressechef­er om det dengang. Det giver noget, at de står foran deres personlige locker, hvor der haenger et billede af konen, af Gud eller af noget helt tredje. Det skaber en anden identifika­tion med spilleren end den klassiske bagvaeg og et eller andet Mr. Jardex-saet, som de alle sammen har på.”

Så var det noget andet, dengang de ingenting havde på. ✖

 ??  ??
 ??  ?? Omklaednin­gsrummet i Idraetspar­ken efter en af de mest berømte landskampe i dansk fodboldhis­torie: 4-2-sejren over Sovjet på Grundlovsd­ag i 1985. I bunden af billedet ses landstraen­er Sepp Piontek med ryggen til kameraet. Leif Rasmussen, journalist på Fyns Stiftstide­nde, husker atmosfaere­n i omklaednin­gsrummet den dag: ”Der blev båret en kasse øl ind til journalist­erne. Både spillere og journalist­er røg som skorsten. Der var overhovede­t ingen plads, og spillerne drev af sved.” Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
Omklaednin­gsrummet i Idraetspar­ken efter en af de mest berømte landskampe i dansk fodboldhis­torie: 4-2-sejren over Sovjet på Grundlovsd­ag i 1985. I bunden af billedet ses landstraen­er Sepp Piontek med ryggen til kameraet. Leif Rasmussen, journalist på Fyns Stiftstide­nde, husker atmosfaere­n i omklaednin­gsrummet den dag: ”Der blev båret en kasse øl ind til journalist­erne. Både spillere og journalist­er røg som skorsten. Der var overhovede­t ingen plads, og spillerne drev af sved.” Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix
 ??  ?? ”Det var jo maerkeligt,” siger Jesper Grønkjaer om dengang, da der var journalist­er i omklaednin­gsrummene. Her er han fotografer­et som teenager efter en kamp mod Vejle i 1996. Foto: Mogens Anthonsen/Ritzau Scanpix
”Det var jo maerkeligt,” siger Jesper Grønkjaer om dengang, da der var journalist­er i omklaednin­gsrummene. Her er han fotografer­et som teenager efter en kamp mod Vejle i 1996. Foto: Mogens Anthonsen/Ritzau Scanpix
 ??  ?? Skuffelse og jubel: Omklaednin­gsrum har altid budt på begge dele. Her aergrer Silkeborg sig efter et nederlag til Sparta Prag i 1995, mens Vejle jubler over en sejr i Odense i 1997 to år senere. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix og Lars K Mikkelsen/Nordfoto/Ritzau Scanpix
Skuffelse og jubel: Omklaednin­gsrum har altid budt på begge dele. Her aergrer Silkeborg sig efter et nederlag til Sparta Prag i 1995, mens Vejle jubler over en sejr i Odense i 1997 to år senere. Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix og Lars K Mikkelsen/Nordfoto/Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark