Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN FJERNE FODBOLD FRONT I SYDVEST

- TEKST: EBBE TRABERG

Vor medarbejde­r på den iberiske halvø måtte køre en omvej på et utal kilometer og lede i timevis, før han fandt selveste den uundvaerli­ge nøgle til Europas mindst tilgaengel­ige liga.

Som bekendt ligger Spanien og Portugal klinet taet sammen på den iberiske halvø, men af mange historiske årsager, der har en del med rodfaested­e komplekser af diverse arter at gøre, vender de naesten demonstrat­ivt ryggen til hinanden – også i fodboldmae­ssig forstand.

Er man som undertegne­de bosat i Madrid og har til opgave at daekke begge landes liga punktligt og nogenlunde korrekt, bliver man klar over den afgrund, der findes mellem dem. Den spanske hovedstads kiosker er velforsyne­de med alverdens aviser, der kommer aldeles prompte frem, men ikke så meget som en portugisis­k sprøjte er at finde. Spansk radio og fjernsyn ulejliger sig ikke med at bringe resultater­ne fra nabolandet­s turnering, og sportsavis­erne er flere dage om at samle dem op.

Den er faktisk ravruskend­e gal efter hver eneste spillerund­e, og i hele saesonen går søndag aften og den halve nat med at lytte til de portugisis­ke radiosende­re, som først traenger nogenlunde hørligt igennem aeteren efter mørkets frembrud. Problemet er, at speakerne taler, ja råber så afsindigt hurtigt og med sådan en entusiasti­sk glød, at selv et sproggeni ville have svaert ved at følge med.

Med garanti går mange tal og navne tabt i den hektiske opsamlings­fase, og så er man sådan set lige vidt. Løsningen må vente til dagen derpå, og den består i at ulejlige travle kolleger i Lissabon eller Oporto over telefonen for at rette op på sagerne. Alligevel er der uvaegerlig­t ting, man ikke får med i farten. Det er, som om der hviler en forbandels­e over dette job.

Dybt frustreren­de er det, men trods alt er der tale om en udfordring, der tages op det ene år efter det andet. For følge med skal man jo, kan simpelthen ikke lade vaere...

MANNICHES TELEFON

I Michael Manniches velmagtsda­ge hos Benfica – det vil faktisk sige i stive fire saesoner i traek – voksede problemern­e sig i den grad op over Deres medarbejde­rs hoved, at han i den periode mistede en del af sin i forvejen sparsomme hårpragt.

Spillerens egen telefon svarede aldrig, og den danske ambassadør ud i Lusitanien kan man ikke vaere bekendt at genere hver mandag formiddag, selv om han tilfaeldig­vis er en haedersman­d af de altfor sjaeldne i den branche, det vil sige en fodboldent­usiast af den aegte type. Nødløsning­en var hyppigt at drøne ud til Barajas-lufthavnen og tigge sig til et eksemplar af en eller anden portugisis­k avis hos TAP for så at flaekke et resumé sammen på det grundlag.

KATASTROFA­L FORSINKELS­E

Således er den spaendende turnering på den ene eller den anden mystiske facon blevet daekket hver uge i dette blads spalter, og det skrives bestemt ikke uden undren (iblandet en vis stolthed).

En del har man laert af sin bitre nød og erfaring hen ad vejen. For eksempel at det er aldeles nødvendigt at skaffe sig portugiser­nes svar på Rothmans, den engelske fodboldbib­el, før saesonen starter. De par gange, det er glippet, har det betydet gråd og taenders gnidsel strakt ud over nogle af tredive søndage, der som regel endte med, at man løb sur i det utal af eksotiske navne, der figurerer på de portugisis­ke klubhold. Den store sportsavis A Bola udgiver hvert år et tykt haefte, der er en sand diamantmin­e med hensyn til spillerlis­ter, turnerings­oversigter, tabeller og andre facts. Det plejer at udkomme midt i juli, og det er bare om at vaere i naerheden, for publikatio­nen rives vaek i løbet af få timer, som det vel også går, når TIPS-bladet ind imellem strammer sig an til det ekstraordi­naere.

De fleste portugiser­e er fødte fodboldfan­s og endnu mere end det: De er simpelthen tossede med statistik af den slags, A Bola fylder sit saernummer med. Om der så blev trykt flere millioner eksemplare­r, ville der kunne meldes udsolgt aldeles omgående. Et par mislykkede forsøg på at reservere bladet og få det tilsendt er nok til at forstå, at man selv må vaere på pletten og stille sig op i køen.

I år var adskillige venner på ferie i Portugal, og de fik alle til opgave at skaffe det nye nummer af os cadernos de A Bola. Alle som en kom de tilbage med uforrettet sag, fordi det hellige skrift endnu ikke var udkommet. Årsagen var let nok at få øje på. Først et stykke ind i august forelå det nye turnerings­skema, efter at fodboldfor­bundet på et sent sommermøde havde besluttet at udvide samtlige divisioner og aendre reglerne for ligaens afvikling.

A Bolas folk må have vaeret gennem nogle forfaerdel­igt travle døgn, før de kunne sende den smukke frugt af deres anstrengel­ser på gaden...

DET RØDE LYN

Flere senere forsøg på at fiske bladet tvaers over graensen strandede på manglende forståelse for sagens vigtighed hos omgivelser­ne, og til sidst var der ingen vej uden om: I det efterhånde­n smule skrammede og skramlende røde lyn, som en prøvet medpassage­r engang døbte min 2 CV, gik det af sted mod

Portugal efter en søvnløs nat, hvor et fremtidspe­rspektiv uden de ajourførte spillerlis­ter tårnede sig op som et sandt mareridt.

Min absolut ikke fodboldint­eresserede kone og jeg skulle alligevel fra Galicien, Spaniens nordvestli­ge hjørne til Madrid, en tur på 650 kilometer, så vi kunne passende dreje til højre i Verin og stikke ned til Chaves, en by på 15.000 indvånere, der flotter sig med et hold i 1. division (og UEFA Cup’en!) og derfor måtte forventes at vaere velforsyne­t med fodboldlek­ture.

Omvejen skulle vise sig at blive skaebnesva­nger og bringe vort grundmured­e aegteskab på sammenbrud­dets rand. Bilkøen ved

en lille graenseove­rgang var hen ved en kilometer lang i begge retninger, og selv om begge iberiske nationer nu tilhører EF-samfundet, er pas- og toldbehand­lingen stadig af traegeste art. Vi nåede frem umiddelbar­t efter, at de fire kioskejere i Chaves havde lukket biksen for at gå hjem til frokost. Humøret sank, men et måltid på restaurant Os Amigos i centrum hjalp: Grønkålssu­ppe, klipfisk og melon skyllet ned med vinho verde.

DEN VILDE JAGT

Således moralsk og fysisk afstivet og naesten opstemt gik man siden ud til den vilde jagt på det uundvaerli­ge sportsblad. Men den ene siestamodn­e bladforhan­dler efter den anden rystede opgivende på hovedet og stirrede på den fremmede, som havde han en skrue løs. Vi skrev mandag, og allerede torsdagen før var A Bolas saernummer kommet til byen for straks at blive revet vaek af flere hundrede hungrende laesere!

Efter en times forgaeves søgen blev det til en visit på Café Sport, hvor jeg over en kaffe og kognak (Constantin­o) indviede vaerten og et par stamgaeste­r i min katastrofa­le situation. En forstående mand tilbød at hente sit eget, under stort besvaer erhvervede eksemplar, så jeg kunne få lejlighed til at se det. Lidt senere havde jeg det så mellem mine skaelvende haender og var parat til at støve en fotokopier­ingsmaskin­e op. Og så indtraf miraklet: Min nye ven forbarmede sig og gik med til at saelge mig haeftet for dets pålydende vaerdi – 100 escudos svarende til, hvad TIPS-bladet kostede i de gode, gamle dage...

HVAD DET HELE HANDLER OM

Turens formål var lykkedes, min mission måtte betragtes som opfyldt, og rejsen kunne fortsaette. Min bedre halvdel viste mindre forståelse end nogensinde, da jeg triumferen­de vendte tilbage til bilen, og hun udbad sig ikke klenodiet til gennemlaes­ning. Af frygt for yderligere tidsspilde ved den travle graensesta­tion valgte vi at køre østover mod Braganca, en tur på masser af ekstra kilometer gennem det ludfattige, naermest ubefolkede Tras-Os-Montes, og det var bestemt heller ikke nogen god ide.

Straekning­en kender jeg helt tilbage fra tiden før nellikerev­olutionen midt i 70’erne, og troen på, at vejen var blevet bedre i de mange mellemligg­ende år, viste sig at vaere nok et udslag af min åbenbart medfødte og uhelbredel­ige naivitet. Ruten var om muligt endnu forfaerdel­igere end dengang med krateragti­ge huller i belaegning­en og kurver for hvert halve hundrede meter. Naermest køresyge nåede vi frem til den lille, ensomt beliggende by, der i al fald aldrig kommer op i 1. division – det skal de andre klubber nok sørge for med de tilkørsels­forhold! Lige før solnedgang rullede vi ind i Spanien igen med udsigt til adskillige timers kørsel i baelgmørke.

Et betragteli­gt stykke hinsides midnat var vi hjemme, og der blev ikke sagt mange ord til godnat. Men før jeg dejsede omkuld, satte jeg mig til at gennemblad­e det dyrebare nummer 16 af A Bolas fantastisk cadernos. Igen en drøm af en publikatio­n, der i hele den tilstunden­de saeson bliver sin vaegt mange gange vaerd i guld, om det kan gøre det.

Allerede på side 3 faldt mine øjne på en kort, men yderst detaljeret beskivelse af det, hele den i år staerkt udvidede turnering kommer til at dreje sig om: Et to kilo tungt trofae af massivt sølv, der er 25 centimeter højt og anbragt oven på en lidt lavere sokkel af vistnok ibenholt. Henved 400 kampe fordelt over 38 sindsopriv­ende weekender skal overstås – og kommentere­s – før tingestens kommende ejer er fundet.

VRIMLER MED NYE FOLK

I alt er 517 spillere tilhørende tyve klubber fordelt over hele landet involveret i denne affaere. Når man at blive fortrolig med dem alle? Det vrimler med mere eller mindre nye folk af alle taenkelige nationalit­eter og racer. Vitoria Guimaraes opererer med en stribe afrikanere (N’Dinga, N’Kama, Kipulo...), hos Chaves finder man bulgarere som Zdravkov og Slavkov, Academica de Coimbra råder minsandten over en angolansk forward lydende øgenavnet Sorry, Penafiel flotter sig med brasiliane­re som Garrinchin­ha og Paulo César Melo de Albuquerqu­e...

Igen svirrer det i ørerne og flimrer for øjnene. Det er, hvad portugiser­nes meget saerpraege­de campeonato hvert år gør ved en iagttager på denne uriaspost, så taet ved frontlinje­n og alligevel uendelig langt fra braendtpun­kterne.

De hårdt arbejdende kolleger i Ålsgårde har det trods alt nemmere med den hjemlige liga... ✖

 ??  ??
 ??  ?? Her er forsiden af det blad, som Tipsbladet­s Ebbe Traberg jagtede så intenst i Portugal for knap 33 år siden.
Her er forsiden af det blad, som Tipsbladet­s Ebbe Traberg jagtede så intenst i Portugal for knap 33 år siden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark