Ekstra Bladet - Tipsbladet

EUROPA CUP-ONSDAG I TRAS-OS-MONTES

- TEKST: PER HØYER HANSEN

Vor medarbejde­r fartede rundt i den yderste nordportug­isiske provins forgangen onsdag, da han i aetermedie­rne måtte følge fire Europa Cup-kampe – men på de listige steder, hvor et godt glas vin koster godt en krones penge, møder man jo vennerne, og heroppe holder alle med FC Porto.

Tras-os-Montes er den yderste nordportug­isiske provins ind mod Spanien, og den anses traditione­lt for landets mest tilbagestå­ende. Det er heroppe ”hinsides bjergene”, som navnet betyder, at man aldrig rigtig har accepteret nellikerev­olutionen af 1974. Det er heroppe, man stadig spiser kommuniste­r, påstås det...

Men der siges jo så meget sludder. Tras-osMontes er nemlig også stedet, hvor livet går i sin egen rytme, som man ikke bliver forpustet af. Her er dagligdage­n ikke forpestet af skyhøje traekproce­nter, strømmen af girokort, narko og kriminalit­et, Fanden og hans pumpestok samt hvad der ellers kan ødelaegge livskvalit­eten i den vesterland­ske verden.

Heroppe går voksne maend med kasketter eller bløde filthatte samt jakker med skindkrave over skuldrene, og de har alle tid til at stå med haenderne i lommen i timevis på en bar og drikke portvin af sennepsgla­s til et par kroner eller en vinho verde til det halve, mens chancerne i dagens fodboldkam­pe diskuteres, og tipskupone­rne udfyldes.

I øvrigt ser ingen ud til at savne noget!

ARBEJDET AFBRUDT I SYV KVARTER

Netop på denne lykkeligt oversete egn skulle jeg komme til at tilbringe den onsdag, da Portugal havde hele fem hold med i anden runde af de europaeisk­e pokalturne­ringer. Min rute førte mig udenom de egentlige arenaer, hvorfor jeg beredte mig på en Europa Cup-onsdag i aeteren sammen med portugiser­ne på min vej. Det ved jeg, at min kollega Ebbe Traberg ovre i Madrid vil påskønne. De kampe, vi har oplevet foran fjerneren på diverse iberiske vaertshuse, har sjaeldent hørt til de dårligste.

Portugisis­k tv er imidlertid ikke helt tilregneli­gt. Ikke af tekniske, men af økonomiske årsager. Det ved jeg af bitre erfaringer, og da Real Madrid-FC Porto i Valencia [Real havde europaeisk hjemmebane­karantaene efter tilskuerba­llade i semifinale­n mod Bayern saesonen før] trods alt var dagens clou, lagde jeg fra formiddage­n ruten fra Douro-dalens indre i stik nordøstlig retning. Eftersom Vitoria Guimaraes-Beveren spilledes på samme tid, gjaldt det om at nå inden for de spanske TVsenderes raekkevidd­e med et højtliggen­de Braganca som dagsmarche­ns mål.

Mine bekymringe­r syntes dog overdrevne. Under dagens første forfriskni­ng på et listigt sted i en flaekke sad en mand fordybet i ”O Jogo”, et af dagens sportsblad­e. Han kunne berolige mig med, at fire af kampene – inklusiv AGF-Benfica i Århus – ville komme på skaermen.

I gårsdagens udgave af Oporto-avisen ”Jornal de Noticias” havde Chaves-praesident­en ganske vist bedyret, at der ikke ville blive vist så meget som ét billede fra UEFA Cup-kampen mellem Chaves og Honved. Men den slags har man jo hørt så ofte, og ganske rigtigt: Lidt i kl. 15 stillede portugisis­k TV direkte om til Estadio Municipal i Chaves.

Da havde jeg netop parkeret Corsaen i en muddergrøf­t og indtaget min plads i landsbyens eneste café sammen med to lokale gaester. At disse var den ene ganske vist på arbejde, idet han fra en varevogn var ved at aflaesse varer til caféen, men det job genoptog han først syv kvarter senere.

FROKOST FOR TO TIL 15 KRONER

Mens kunstfotog­rafen begav sig ud i det blaendende eftermidda­gslys og forgaeves trak en ged i halen, fordi den stod i vejen for det helt rigtige motiv, kom flere og flere maend luskende ind i Café Reboledo med den store Benfica-fane på vaeggen og de irrede trofaeer bag bardisken. Her kunne man så under tyst betjening og uden megen snak i lokalet følge, hvordan det velspillen­de, men ineffektiv­e Chaves-mandskab gravede sin egen grav mod ungarerne.

På et tidspunkt kom fire murerarbej­dsmaend ind og bestilte fire Bock-bajere. Men da Chaves i 2. halvleg braendte et straffespa­rk, og Honved scorede på kontra-angrebet, skyllede de under kraftig banden de sidste slurke i sig og forlod lokalet. Så slap de da for at se Budapest-mandskabet øge til 2-0 hos den snart 40-årige Fonseca i Chaves-målet...

Det så jeg desvaerre, og den afsluttend­e portugisis­ke reducering kunne ikke redde den eftermidda­g. En efter en luskede de slukørede ud af caféen, og til sidst var vi kun de samme tre tilbage, som da kampen begyndte. Den eneste trøst var regningen for to glas vand, to sandwiches, en mineralvan­d samt kaffe og cognac. Den lød på 310 escudos, altså 15 kroner.

Det er ikke dyrt for en frokost for to!

Nu har jeg imidlertid én gang for alle gjort op med mig selv, at Chaves ikke skal ødelaegge mit helbred, så med en optimistis­k sang på laeben, styrede jeg Corsaen her til kuldecente­ret Braganca i bjergene, hvor den egentlige skuffelse kom: Min hjemmelsma­nd fra den første snask havde mildt sagt udtalt sig upraecist. Kl. 18 var der kun normal aktivitet på byens barer, og det, man så på TV-skaermene, havde intet med fodbold at gøre.

Den lovede dobbelt-daekning af kampene AGF-Benfica og Kalmar-Sporting viste sig at vaere en radio daekning, hvor der bestandig blev stillet rundt mellem Sverige og Danmark. Det fandt jeg ud af på et stille sted, hvor to mand stod med hovederne inde i en transistor­radio for at høre ”Noite Desportivo”, og hvor en 12 centiliter­s hvid portvin direkte fra dunken kostede naesten tre kroner. Afchecknin­gen et andet sted over en rød portvin bedrede ikke situatione­n – men den bedrede humøret.

Vi gik hjem på pensionen, hvor jeg i 2. halvleg faldt i søvn midt i Ebbe Skovdahls århusiansk­e lidelser!

EN HUND HOLDT MANDENS PLADS

”Det blev 0-0”, sagde kunstfotog­rafen, da jeg vågnede. Midt i den portugisis­ke talestrøm fra Århus havde min rejseledsa­ger holdt fast i det bestandige ”zero-zero”, og så gjorde det ikke så meget, at jeg måtte vente til naeste dags aviser med at erfare, at Troels Rasmussen havde kvajet sig på straffespa­rket [AGF’s målmand sparkede og braendte et straffespa­rk i kampen mod de senere finalister]. Resultatet af Kalmar-Sporting kunne jeg altid få nede på gaden, og hvad rager svenske hold i øvrigt mig...

Og så linede vi ellers op på Snackbar Goalkeeper – det hedder den virkelig – i en smøge, hvor vi fik de to sidste siddeplads­er og en middag til et latterligt lavt beløb. Dette er et moderne sted, og publikum er ungdommeli­gt. Tre unge piger havde forvildet sig ind for at kigge på og snakke om de unge fyre, men i to timer fik de ikke en lyd indført.

Ved min side sad en gut, der åbenbart ikke havde kunnet slippe for at slaebe sin kaereste med. Fra kl. 21.15 til kl. 23.00 så han overhovede­t ikke på hende og henvendte sig ikke med ét ord til hende, konstatere­de kunstfotog­rafen. Sådan er det heroppe i Tras-os-Montes: Når FC Porto spiller i mesterhold­enes Europa Cup, så er det alvor, og så er der ikke tid til pjank.

I en noget grynet transmissi­on fra det spanske TV-2 overvaered­e vi med tilbagehol­dt åndedraet en af de bedste fodboldkam­pe, jeg har set i lang tid. Baren var så stuvende fuld, at døren dårligt kunne presses op, og folk stod musestille – indtil algerieren Rabah Madjer bragte FC Porto foran, og vi stod oppe på stolene.

En af de siddende gaester havde desvaerre doseret vaeskeindt­agelsen forkert. Midt i 2. halvleg måtte han hårdt presset forlade sin plads for at gå på toilettet. Hvorfor han resolut løftede sin hund op fra gulvet og anbragte den på saedet, så den kunne holde pladsen for ham.

Det har jeg aldrig set før!

VI HOLDER ALLE MED FC PORTO

Der er billeder fra Estadio Luis Casanova, jeg vil huske meget laenge. Den ligblege hollandske traener Leo Beenhakker med haenderne for ansigtet. Indskiftni­ngen af Real-veteranen Santillana, der i nødens stund med sin springkraf­t skulle tage luftkampen op med Portos brasilians­ke stopper Celso – en meget klog dispositio­n der vendte kampen. Panikken i det portugisis­ke forsvar, da de 1-0 efter strålende spil alligevel blev til 1-2 i de sidste 10 minutter.

Jeg glemmer heller ikke reaktioner­ne i Snackbar Goalkeeper her i Braganca: Den overstadig­e jubel, der fulgte den aengstelig­e og spaendte tavshed. De haengende moustacher i de knuste ansigter da glaeden blev til en frygtelig skuffelse, og angsten atter indfandt sig. Den bar der et minut efter det sidste fløjt var tom, totalt tom.

På vejen hjem i det isnende mørke måtte jeg fortaelle kunstfotog­rafen noget om Portugal og Spanien, det lille land og den store nabo, Oporto og Madrid, hele den nordportug­isiske fodboldsto­lthed contra den kongelige castillans­ke klub og så videre...

Og hvorfor vi alle holder med FC Porto! ✖

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark