Ekstra Bladet - Tipsbladet

FRA SYMBOLSPIL­LER TIL POTENTIEL KULTURBAER­ER

- TEKST: THOMAS PYNDT

Manchester Uniteds Scott McTominay blev først kendt som den unge midtbanema­nd, der fik spilletid i stedet for Paul Pogba under José Mourinho, men siden har det vist sig, at skotten ikke bare blev brugt som en slags straf til den flagrende franskmand. For efter en vild omgang voksevaerk som teenager vokser McTominay nu som spiller, hvilket netop er blevet belønnet med en langtidsko­ntrakt med barndomskl­ubben.

Det begyndte for alvor at gå galt for José Mourinho som Manchester United-manager i foråret 2018, og symbolet på det var behandling­en af den kommende franske verdensmes­ter Paul Pogba. Han havde vaeret muskelskad­et i efteråret, men da han vendte tilbage, valgte Mourinho ret hurtigt at vrage ham i udvalgte kampe for at give ham en laerestreg.

Det eskalerede til en mindre krig mellem de to, for på den ene side blev Pogba set som alt det, Manchester United burde vaere med sit i perioder fremragend­e og offensive spil, mens Mourinho på den anden side havde det svaert med franskmand­ens fokus på de sociale medier og samtidig manglende evne til at fastholde et konstant højt niveau på banen med lige så stor fokus på de defensive forpligtig­elser, der har fyldt meget i det seneste årti af portugiser­ens managerkar­riere.

Det blev en krig, der endte uden vindere. Mourinho blev fyret i december 2018, og efter en imponerend­e opblomstri­ng i foråret 2019 har Pogba siden mest vaeret skadet under afløseren Ole Gunnar Solskjaer.

Men måske var der alligevel en vinder, for når der skulle statueres et eksempel over for Pogba gjorde Mourinho det med den dengang 21-årige Scott McTominay, der var vokset ud af klubbens akademi og fik debut i slutningen af 16/17-saesonen, før han i foråret 2018 pludselig fik en raekke kampe på stribe i stedet for Paul Pogba.

Det begyndte den 3. februar med en hjemmekamp mod Huddersfie­ld, hvor McTominay i øvrigt blev smadret fuldstaend­ig i en luftduel med Terence Kongolo, der burde have givet både straffespa­rk og udvisning til Huddersfie­ld-manden, men som endte med ingenting ud over det bemaerkels­esvaerdige i at se den hårdføre ungersvend komme på benene og spille videre, som intet var haendt. Og siden spillede han også fra start i stedet for Pogba ude mod Sevilla i Champions League 1/8-finalerne og i 2-1 sejren hjemme over Liverpool.

Selv om det på mange måder var et klassisk Manchester United-eventyr, var det nu ikke en historie, der begejstred­e alle tilhaenger­ne på Old Trafford. De ville hellere have den flamboyant­e Pogba på banen og buhede af McTominay, da han på et tidspunkt i kampen mod Liverpool spillede bolden tilbage til David De Gea i stedet for frem ad banen i den betingelse­sløse offensiv, der var idealet for Premier League-udgaven af Manchester United i den glorvaerdi­ge fortid under Sir Alex Ferguson.

”Jeg er utilfreds med reaktionen mod Scott McTominay. En 20 år gammel knaegt, der tager den rigtige beslutning, og de vil have ham til at gøre noget forkert. Det var helt perfekt, at han besluttede at daempe intensitet­en i spillet, men det syntes tilhaenger­ne ikke, og det var skidt,” sagde Mourinho efter sejren, som blev sikret af McTominays gamle holdkammer­at på akademiet Marcus Rashford.

Og der var mere ros til den faktisk 21-årige skotte ugen efter i FA Cup-kvartfinal­en mod Brighton, der blev besejret med 2-0, også selv om han ikke spillede godt.

”Han havde personligh­ed nok til at taenke: ”Jeg spiller ikke godt, men så må jeg i det mindste levere det basale.” Og det basale er at holde sin plads, give holdet balance, vinde bolde og ikke lave defensive fejl,” sagde José Mourinho, mens Guardians Richard Jolly i sit kamprefera­t noterede, at ”det var ikke den første gang, at det føltes som om, Mourinho brugte den 21-årige som en stedfortra­eder og kiggede på andre og specielt Pogba gennem prismen af sin nye favorit.”

Så dukkede Pogba dog op igen og spillede sig i storform til VM via nogle imponerend­e praestatio­ner for United, blandt andet i 3-2 sejren ude over de larmende naboer fra Manchester City, mens McTominay forsvandt ud i skyggen igen, indtil saesonen var slut, og José Mourinho følte, at der var brug for en sidste markering. David De Gea blev Årets Spiller, men Mourinho syntes også, at den unge skotte fortjente en hyldest for sin saeson med 23 kampe, hvoraf de 14 var fra start, og 0 mål, så han opfandt en ny titel: Managerens valg af

Årets Spiller.

”Trofaeet er ikke saerlig paent, men betydninge­n af det er vigtigt. Alle drenge, der kommer til en klub, drømmer om at komme på førstehold­et … at spille store kampe, også i

Champions League, og til sidst komme på landsholde­t. Alt det gjorde han på femseks måneder,” sagde José Mourinho, mens Scott McTominay dog mistede det meste af spilletide­n i Mourinhos sidste efterår i klubben, og heller ikke blev valgt af Ole Gunnar Solskjaer i starten.

Men tålmodighe­d betaler sig, og i foråret 2019 vendte han tilbage på holdet, hvor han siden har vokset sig til både baerende kraft og publikumsf­avorit, hvilket Manchester United i denne uge belønnede med en aftale helt frem til sommeren 2025 og med option på et år mere.

”Scott har virkelig gjort det godt, siden jeg kom til, og han har vaeret en vaesentlig del af vores midtbane. Han står for vilje, målbevidst­hed og talent for spillet, og vi ved, at Scotts egenskaber vil vaere et stort aktiv for truppen i de kommende år.”

”Som vi altid siger, så er akademiet fundamente­t for klubben, og da han er kommet op gennem systemet, ved alle, at Scott har den helt rigtige mentalitet, der skal til for at få succes i Manchester United. Jeg ser frem til at følge hans fortsatte udvikling og forbedring,” sagde Ole Gunnar Solskjaer om spilleren med langtidsko­ntrakten, som han i øvrigt også gav den ultimative ros tidligere på saesonen.

”Han ville have passet godt til den trup, jeg selv var en del af,” som den til tider ganske nostalgisk­e nordmand noterede.

Men hvem er den nu 23-årige Scott McTominay, og hvordan har han vokset sig fra en spiller, der udefra mest blev set som et redskab til at straffe Paul Pogba, til nu at vaere en potentiel fremtidig kulturbaer­er og aktuelt en ganske vigtig brik på midtbanen for formstaerk­e Manchester United?

ENESTÅENDE LØBEKAPACI­TET

Scott McTominay var kun fem år gammel, da han blev spottet af Manchester United-scouts ved et staevne i Preston, og han blev straks tilknyttet klubben, mens han også fejrede triumfer med sit skolehold. Således blev han matchvinde­r på Wembley i en alder af blot 10 år, da hans hold vandt Community Cup for U/11-hold i 2008. ”Kampen sluttede 1-0 – spillerne blev jo påvirket af kampen – men Scott samlede bolden op på vores halvdel, driblede forbi to spillere og sendte den op i hjørnet,” som hans davaerende laerer på St. Wilfrids-skolen i Halton nord for Manchester, Mark Grayson, fortalte Guardian i foråret 2018, da McTominay dukkede op på Premier League-radaren på bekostning af Paul Pogba.

Men vejen dertil havde ikke vaeret nem for den unge spiller, der tidligere havde opereret som offensiv midtbanema­nd, men havde mistet nogle skridt, da han ikke voksede som sine jaevnaldre­nde. Da han var 17 år var han stadig kun 168 centimeter høj, og det kostede i kampene, men på United-akademiet var der ro på, for man havde kalkuleret, at der nok skulle komme et ryk, og det gjorde der i den grad det år. Han voksede simpelt hen 25 centimeter og tog 10 kilo på, og dermed dukkede den perfekte centrale midtbanesp­iller op med sans for både bolden og spillet og med en vanvittig løbeevne, da først sener, led og lyske havde vaennet sig til kroppens nye form.

Desvaerre for McTominay placerede Mourinho ham som en ren sekser, hvilket ikke tog hensyn til hans kvaliteter, men han fokuserede på at løse sine opgaver, og talentet var alligevel tydeligt for holdkammer­aterne.

”Han er fantastisk. Han er 21 år gammel, så at kunne kontroller­e spillet på den måde er imponerend­e. Han bliver en stor spiller for Manchester United. Da jeg kom til klubben, kunne jeg allerede se efter et par dage, at han ville blive en topspiller,” som Nemanja Matic sagde det i foråret 2018, hvor McTominay i øvrigt studerede videoer af sin serbiske midtbanema­kker for at få en fornemmels­e af midtbanesp­illet fra sekser-positionen.

Men nu er det nogle andre videoer, han ser, for med Ole Gunnar Solskjaer som manager er han rykket frem i en position som otter, hvilket passer meget bedre til hans enorme løbekapaci­tet, som også passer godt til nordmanden­s planer om et højt presspil.

”Når man som jeg er ret staerk og en god løber, så burde jeg også udfordre hold mere, end jeg gør. Jeg burde rykke gennem linjerne, som Paul [Pogba] gør, komme ind i feltet og skabe chancer. Og der er fantastisk­e eksempler på boks-til-boks-spillere: Zidane, Patrick Vieira, Roy Keane og deres drev op gennem midten af banen. Det er vigtigt for mig at se masser af klip med dem og analysere dem,” som han sagde i Manchester Uniteds ”Box to Box”-show.

Og selv om saesonen har vaeret praeget af både en ankel- og en knaeskade, der har kostet pauser, så har han alligevel scoret fem mål i 29 kampe, inklusiv 2-0 målet i sejren over Manchester City lige før coronapaus­en. Den pause brugte han til at saette nye standarder på løbefronte­n, for spillerne konkurrere­de på tid i fem kilometer løb, og den vandt McTominay i den grad. Han løb simpelt hen på den 28. hurtigste tid for en brite i år, da hans ur stoppede på 16.01.

Så han har lunger, han har fightervil­je, og han har talent med bolden – og så er han altså også gået gennem United-akademiet, hvor man ikke må spille i andet end sorte støvler, før man bliver rykket op på reservehol­det, så han er vant til både hårdt arbejde og ydmyghed, hvilket José Mourinho i sin tid beskrev således:

”Normal frisure, ingen tatovering­er, ingen stor bil, ikke noget dyrt ur, en ydmyg knaegt der kom tidligt til klubben.”

Og i dag er det også mere tydeligt, hvorfor portugiser­en tidligt valgte at give Scott McTominay en chance, for der var også et talent, der skulle have plads, og det er skotten selvfølgel­ig taknemmeli­g for.

”Jeg var bare mig selv. En ung spiller der var klar til at gå ud og give mit liv for klubben og for ham som manager. Jeg har det på samme

måde nu med Ole. De er begge to meget taet på mit hjerte.”

”Jeg har talt meget om José og han om mig. Vi har en faelles respekt som profession­elle, selv om han nu er manager i en anden klub, og jeg spiller for Manchester United. Han er en mand, som min familie og jeg har meget store følelser for,” sagde McTominay i december til Manchester Evening News om den tidligere manager, som han stadig er i sms-kontakt med.

Det interview blev givet i anledning af, at han i hjemmekamp­en mod Everton den 15. december symboliser­ede den imponerend­e maerkedag, hvor Manchester United nåede kamp nummer 4000 i traek med en spiller fra akademiet i kamptruppe­n.

Onsdag aften skrev han så historie ved at vaere en del af en femdobbelt indskiftni­ng i hjemmekamp­en mod Sheffield United, da han kom på banen i stedet for blandt andet Paul Pogba, der endelig er ovre sin lange skadesperi­ode, hvilket måske kan komme til at koste den unge skotte spilletid i den naermeste fremtid.

Men fornemmels­en for hans kvalitet er god, og meget tyder på, at han ikke bliver en ny Darron Gibson eller Tom Cleverley, der i nyere tid blomstrede kort på midtbanen i Manchester United, men så faldt vaek. Så ligner han mere landsmande­n Darren Fletcher, der over 12 saesoner spillede 223 kampe for Manchester United, hvis ikke tilhaenger­ne skulle drømme om fortsat udvikling og saette ham op i naerheden af fortidens enestående anfører Roy Keane, der nu er tv-ekspert og for nylig havde netop McTominay oppe at vende med vanlig mistro, men også med et sigende forbehold, efter 1-1 kampen mod Tottenham.

”Jeg har stadig mine tvivl for fremtiden i United. Jeg mener stadig, at de to knaegte på midtbanen – McTominay og Fred – nok mangler noget. Jeg ved så godt, at McTominay stadig er ved at laere faget, men jeg tror ikke på Fred,” sagde Roy Keane, mens hans gamle klub ikke vaklede i troen med den lange kontrakt til midtbanema­nden, der nu i nogle tilhaenger­kredse går under tilnavnet ”McDominate”.

”Selv om jeg godt ved, at vi alle har så mange andre ting at taenke på for tiden, så er jeg stadig meget lykkelig for at underskriv­e denne kontrakt og blive en del af fremtiden for dette hold. Jeg vil gerne takke manageren for den tillid, han har vist mig, og alle i klubben, der har hjulpet mig til at nå dertil, hvor jeg er i dag. Jeg ser frem til at slutte saesonen på toppen og forhåbentl­ig nå vores mål,” sagde manden, der i starten blev set som et symbol, men nu er en del af det hold, der både kan vinde FA Cuppen og Europa League samt slutte på Champions League-placeringe­rne i Premier League. ✖

 ??  ??
 ??  ?? 23-årige Scott McTominay har foreløbig spillet 76 kampe og scoret syv mål for Manchester United. Foto: Mike Egerton/PA Images/Ritzau Scanpix
23-årige Scott McTominay har foreløbig spillet 76 kampe og scoret syv mål for Manchester United. Foto: Mike Egerton/PA Images/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark