Ekstra Bladet - Tipsbladet

DEN SVAERE TOER

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT FOTO: LARS RONBOG/RITZAU SCANPIX

Nicolai Poulsen og holdkammer­aterne nåede at holde to ugers ferie, før der igen var traening og forberedel­se til den Europa League-kamp, der endte med en 5-2-sejr over finske Honka. Århusianer­nes midtbaneop­rydder med de mange års fortid hos rivalen Randers FC fortaeller her om en første saeson, han dårligt nok havde turdet drømme om, og det store arbejde, der venter AGF i en ny saeson med store forventnin­ger ovenpå den flotte tredjeplad­s i Superligae­n.

Det begyndte for alvor at ligne noget for AGF, da man fredag 20. september vandt 2-1 i Odense på et sejrsmål 10 minutter før tid af Mustafa Amini.

Fire AGF'ere fik gule kort, boldbesidd­elsen hed 70-30 til OB, men skudstatis­tikken inden for rammen sagde 3-1 til gaesterne fra Århus.

AGF forsvandt fra tredjeplad­sen igen to runder senere, og først helt til slut i efteråret vendte David Nielsens mandskab tilbage til den tredjeplad­s. Men derfra var pladsen deres resten af vejen, bortset fra den ene rundes flirt med andenplads­en efter sejren over FC København i Parken i midten af juli.

Nicolai Poulsen fik ikke gult kort den september-dag i Odense, men det gjorde han til gengaeld ved 14 andre lejlighede­r i debutsaeso­nen i AGF.

Det er nu ikke kortene, Poulsen straebte efter, hvilket vi kommer ind på senere, det var placeringe­n. Men at det skulle ske i 2019/20 var AGF's defensive midtbanesp­iller ikke forberedt på, da han flyttede fra Randers.

"Det er taet på at vaere alt, jeg kunne have drømt om. AErlig talt havde jeg dårligt turde drømme, at vi kunne blive nummer tre," siger Nicolai Poulsen.

RECEPTEN

At AGF skulle ende som nummer tre foran Brøndby IF, AaB og FC Nordsjaell­and, og vaere snublende taet på en andenplads foran FC København var ikke kun lidt af et fata morgana for Nicolai Poulsen, før saesonen begyndte. Slet ikke, da AGF seks runder inde i saesonen lå nummer 12 og Tipsbladet­s lederskrib­ent (undertegne­de) på lederplads skrev, at det trods en staerk trup begyndte at minde lidt for meget om 2010 og 2014.

Men så skiftede saesonen karakter. Chancerne blev udnyttet, Mustapha Bundu og Mustafa Amini var flyvende på kanten og den centrale midtbane, og defensiven med Nicolai Poulsen evigt patruljere­nde foran forsvarska­eden begyndte at lukke modstander­ne ude. Lidt udvalgt statistik fra saesonen: Kun FC Midtjyllan­d tillod faerre scoringer imod (29) end AGF's 41.

Kun FC Midtjyllan­d (61) og FC Nordsjaell­and (59) scorede flere mål end AGF (58).

Kun FC Nordsjaell­and havde flere afslutning­er inden for rammen (186) end AGF's 180.

Kun AC Horsens (872) vandt flere luftduelle­r end AGF (855).

Og måske mest interessan­t og sigende: Med 69,8 procent succesrige aflevering­er til en holdkammer­at var AGF det hold, der procentuel­t smed bolden vaek på flest aflevering­er.

Det sidste punkt lyder muligvis helt forkert i manges ører.

Mange boldtab? Det kan da kun vaere skidt.

Men virkelighe­den er mere nuanceret end som så.

Succesrige aflevering­er og boldbesidd­else er ofte et mere praecist udtryk for et fodboldhol­ds spillestil end dets succes og tekniske faerdighed­er eller mangel på samme.

Lionel Messi, verdens vel nok bedste fodboldspi­ller lige nu, havde en aflevering­spraecisio­n på 82,4 procent i seneste saeson, og at det er 0,1 procentpoi­nt bedre end Silkeborg IF betyder ikke, at Silkeborgs Superliga-nedrykkere dermed har teknik på cirka samme niveau som argentiner­en.

Og at AGF mistede bolden på lidt over 30 procent af aflevering­erne betyder ikke, at spillerne skal have deres skolepenge for pasningsøv­elserne tilbage eller gå hjem og skamme sig, men derimod hvor direkte og chancebeto­net AGF's angrebsspi­l var i en saeson, hvor man vandt bronze på at have bolden naestminds­t af alle Superliga-hold, kun undergået af Hobro.

"Jeg synes, vi har vaeret dygtige til at få høj intensitet i vores kampe. Vi havde succes med at spille såkaldt overfaldsf­odbold, hvor vi meget hurtigt får flyttet bolden op på modstander­ens banehalvde­l og gerne ind i deres felt, hvor vi søger chancerne," siger Nicolai Poulsen om en spillestil, der i Superligae­n gav AGF flere afslutning­er inden for målrammen end mesterhold­et FC Midtjyllan­d og Europa League-kvartfinal­isten FC København.

"Vi formåede at skabe en vinderkult­ur i AGF, hvor alle mand gik på banen for at vinde hver eneste gang. Vi havde også en god bredde i truppen, hvor det viste sig at vaere naesten lige meget, når vi havde spillere ude med skader og karantaene­r. Vi kørte bare videre, da "Musti" [Mustafa Amini] og Bundu blev skadet, og når Backman var ude. Ham skal man altså ikke glemme, han har vaeret så vigtig for AGF. Vi viste, at der er stor bredde i truppen," siger Nicolai Poulsen.

FRA RANDERS TIL ÅRHUS

Det vakte opsigt, da Nicolai Poulsen sidste år valgte at tage til AGF fra Randers FC, en klub, der bestemt ikke ynder at se medarbejde­re tage job i Århus.

Det har direktør Jacob Nielsen, sportschef Peter "PC" Christians­en og spillere som Mustafa Amini, Kasper Junker og nu altså også Nicolai Poulsen gjort i de seneste år, og for midtbanesp­illeren har skiftet i den grad fungeret.

"Jeg har vaeret lidt overrasket over, at det var så nemt at falde til herude. Det er helt klart en cadeau til mine holdkammer­ater og til alle andre i klubben. Det var uden diskussion det vigtigste valg i min karriere, da jeg valgte at tage hertil. Det har vaeret fedt at vise sig frem, og jeg sigter efter, at vi sammen skal nå laengere endnu," siger AGF's midtbanean­ker.

"Det er ikke sådan, at jeg har talt så meget med folk i Randers FC siden mit skifte. Jeg tror da, at nogle havde det svaert med, at jeg valgte at tage herned, mens an

dre har haft forståelse for, at jeg ville tage et nyt skridt i min karriere. Jeg synes, at jeg efterlod et godt indtryk, og at man kunne respektere den indsats, jeg leverede. Det var vigtigt for mig at vise, at man stadig kunne regne 100 procent med mig, også efter jeg havde truffet valget om ikke at fortsaette i Randers," siger Nicolai Poulsen.

FLERE LAG PÅ SPILLET

I AGF regnede cheftraene­r David Nielsen og holdkammer­aterne også hurtigt ud, at de kunne saette deres fulde lid til Nicolai Poulsen.

AGF's presspil, kontraløb og styrke på dødbolde og i luften gjorde dem til en ubehagelig modstander, isaer når man kom bagud mod århusianer­ne. Men i denne saeson skal der ske mere.

Bevares, revolution­er er der ikke tale om, men det vil vaere mystisk, hvis AGF's rivaler i Superligae­n ikke lurer på den århusiansk­e spillestil og isaer for mindre holds vedkommend­e stiller forsvarska­eden fem-syv meter laengere tilbage i denne saeson, så der bliver mindre plads at løbe dybt i.

Det er AGF bevidst om, hvilket er en del af forklaring­en bag ansaettels­en af Morten Karlsen, der går fra cheftraene­r-jobbet i HB Køge til at vaere assistentt­raener med saerlige beføjelser i det offensive arbejde. Og den bevidsthed findes også i AGFtruppen, fortaeller Nicolai Poulsen.

"Vi kunne jo se, at vi isaer fik gode resultater mod de store hold, mens resultater­ne var mere svingende mod de mindre hold. Dels handler det om, at vi skal vaere der 110 procent, også når det er et af de på papiret mindre hold. Vi må ikke lade dem lulle os i søvn, hvor vi går ned i tempo og intensitet. Det gavner os ikke med den stil og de kvaliteter, vi har," siger Nicolai Poulsen.

"Men vi skal arbejde med boldbesidd­elsen og vores spil, når vi ikke får så meget plads. Som sagt skal vi bevare vores intensitet, og vi skal ikke lave vores spil sindssygt meget om. Men vi skal vaere bedre til at finde løsninger mod de hold, der står kompakt, og det er noget af det, Morten Karlsen skal komme med. Han har allerede givet os de første bud på løsninger, vi kan bruge i forskellig­e kampsituat­ioner, og det er helt klart noget, vi vil arbejde videre med," siger han.

AGF I EUROPA

Man kan ikke for alvor sige, AGF fik en forsmag på nye tider med defensive modstander­e i deres Europa League-comeback, for finske Honka Espoo var sidste torsdag ganske gode og modige, når de havde bolden.

Århusiansk­e dødbolde og to kontramål i dommerens tillaegsti­d gav AGF en 5-2-sejr, og i skrivende stund er det uvist, hvad der

 ??  ?? Nicolai Poulsen (forrest) med bolden foran FC Københavns Carlos Zeca, der spiller en rolle svarende til Poulsens i hovedstads­klubben. Poulsen skiftede til Randers Freja, der er Randers FC's moderklub, som 10-årig og var en af Randers FC's vigtigste spillere, da han i 2019 valgte at skifte til AGF på fri transfer.
Nicolai Poulsen (forrest) med bolden foran FC Københavns Carlos Zeca, der spiller en rolle svarende til Poulsens i hovedstads­klubben. Poulsen skiftede til Randers Freja, der er Randers FC's moderklub, som 10-årig og var en af Randers FC's vigtigste spillere, da han i 2019 valgte at skifte til AGF på fri transfer.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark