Ekstra Bladet - Tipsbladet

DET AGGRESSIVE PRES HAR TABT PUSTEN

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN @TroelsBage­rT

Aggressivt presspil har vaeret en af de staerkeste tendenser i fodbold i de seneste år, men efter coronaviru­ssen spredte sig til det meste af kloden for et år siden, har naermest samtlige topklubber i Europa taget foden af pres-pedalen. Tipsbladet ser naermere på en påfaldende tendens i Europas fodboldeli­te.

Da Liverpool i sidste weekend spillede uafgjort med Manchester United, var det 9. gang i 18 ligakampe i denne saeson, at Jürgen Klopps mandskab satte point til.

Det gjorde Liverpool kun seks gange i hele sidste saeson på vejen mod 99 point i 38 spillerund­er.

I Italien bøvler Juventus gevaldigt med flowet og ligger på femteplads­en, i Frankrig er PSG i en uvant taet kamp med Lyon og Lille cirka halvvejs i saesonen, og selvom Bayern München er klar favorit til at genvinde det tyske mesterskab, bider RB Leipzig fra sig.

Endelig er Real Madrid og FC Barcelona voldsomt udfordret af Atlético Madrid, der kun har lukket seks mål ind i La Liga og ser ud til at trives gevaldigt i denne saeson i den trygge og slidstaerk­e Simeone-defensiv.

Faelles for disse hold? Deres presspil er faldet i intensitet i denne saeson, ligesom det er for naermest alle deres rivaler i Europas største ligaer.

"Jeg er forsigtig med at drage konklusion­er, for der var muligvis en udvikling i gang, hvor presspille­t blev mere nuanceret og varieret, end da det toppede i Europa i 2018/19-saesonen," siger Mounir Akhiat, analytiker for A-landsholde­t.

"Men det er markant, at det ikke bare er topholdene men naermest alle klubber i de store ligaer i Europa, der presser mindre i denne saeson. Og det er naerliggen­de at taenke over, hvad den kortere traeningso­pstart og det komprimere­de kampprogra­m har haft af betydning for den forandring, vi ser i denne saeson," siger Mounir Akhiat.

TRYKKET FALDER

Lad os tage et kig på tallene først.

Tipsbladet har via statistikm­ediet FBRef, der får leveret data fra Statsbomb, set naermere på presspille­t til og med den seneste weekends kampe i Premier League, La Liga, Serie A og Bundesliga­en.

Pres er her defineret som de gange, et hold har presset en modspiller, der enten havde boldbesidd­else eller var lige ved at modtage bolden.

Tallene viser, at antallet af presaktion­er er faldet med 19,2 procent i Premier League sammenlign­et med i saesonen 2019/ 20, og det er samtlige hold, der presser mindre.

I Tyskland er det tilsvarend­e fald på 14 procent, i La Liga er der 9,1 procent faerre presaktion­er, og i Serie A er faldet på 10 procent.

"Det er bemaerkels­esvaerdigt, at det ikke bare er nogle de hold, der presser mest i Premier League, som Chelsea, Leicester, Liverpool og Manchester City, hvor man presser mindre. Det gaelder samtlige 20 klubber i raekken. Det er jo ikke tilfaeldig­t, når alle falder samtidig. Det kunne se ud til, at man aendrer på stilen for at passe på spillerne og for at spare på krudtet," siger Mounir Akhiat.

I det samlede fald er der stadig forskelle fra klub til klub.

I Sampdoria, Cagliari, Alavés, Celta Vigo og Hoffenheim har traenerne skruet op for det aggressive genpres med mange flere bolderobri­nger taet på modstander­ens straffespa­rkfelt, og i Bayern München har man holdt fast i det samme, ekstremt aggressive genpres, der gav så stor succes i sidste saeson under Hansi Flick.

Men i mange klubber er faldet markant, både i antallet af presaktion­er og i, hvor højt på banen, man forsøger at presse modstander­en til boldtab.

Topholdene Liverpool og Manchester City presser markant mindre end i sidste saeson, også i forsøgene på at generobre bolden højt på banen, og de dygtige preshold Southampto­n og Burnley har også gearet gevaldigt ned for deres pres sammen med Chelsea og Arsenal.

I Spanien har sidste saesons overrasken­de succeshold Getafe droslet kraftigt ned på presset, og generelt er de fleste klubber bare faldet i antal aktioner og dermed også den intensitet og de spurter og kraftanstr­engelser, hvor man forsøger at tvinge bolden fra modstander­en.

BESKYT SPILLERNE

Presspille­t siger meget om den måde, moderne fodboldhol­d forsvarer sig på, og presset er notorisk svaert at måle og analysere sammenlign­et med disse års fokus på Expected Goals og chanceskab­ende aflevering­er.

At hold som Bayern München, Liverpool, Manchester City, Sevilla og FC Barcelona har relativt få presaktion­er sammenlign­et med de fleste andre siger intet om, at disse hold og deres spillere er dovne eller traekker sig fra presset.

Det fortaeller derimod, at disse klubber ofte har bolden 60, 70 nogle gange endnu flere procent af spilletide­n, og dermed ikke har behov for at presse lige så mange gange i en kamp eller måske kun sjaeldent forsvarer sig taet på deres eget hold.

At man har få presaktion­er som hold eller få pres taet på modstander­ens mål kan også vaere et bevidst valg af traeneren. Har man et par hurtige angribere eller kantspille­re, kan det vaere langt mere intelligen­t at forsvare sig omkring midten af banen eller nede på egen banehalvde­l, så der er masser af plads til hurtige kontraløb på modstander­ens mennesketo­mme banehalvde­l, når man endelig får fat i kuglen.

"Der har vaeret en udvikling i presspille­t. Mod boldsikre hold kan det vaere farligt at presse meget intenst og højt på banen, fordi modstander­en så spiller sig igennem det pres og kommer til nogle store chancer. Statistisk ser det ud til, at presspille­t toppede i 2018/19-saesonen, og at man presser mere varieret og situations­bestemt i dag," siger Mounir Akhiat.

Men det brede fald i antallet af presak

tioner i de store ligaer daekker naeppe over, at klubberne i Europas største ligaer på én og samme tid har besluttet sig for at laegge spillestil­en og intensitet­en i presset om af rent taktiske årsager.

"Når antallet af presaktion­er falder i naermest samtlige klubber, er det en klar indikation af, at der er sket en aendring ud over det taktiske," siger Mounir Akhiat.

"Moderne presspil er ubønhørlig­t, og det er finjustere­t til modstander­ens rytme. Det kraever fitte og friske spillere, men også tid på traeningsb­anen, så det kan blive justeret fra kamp til kamp. Med den komprimere­de traeningso­pstart, er spillerne ikke i så god form i denne saeson, som de plejer at vaere. Med to kampe om ugen, er udmattelse et endnu større problem, og der er ganske enkelt ikke tid til skraedders­yet forberedel­se til hver kamp," skrev Guardians journalist og taktikeksp­ert Jonathan Wilson i det britiske medie umiddelbar­t før nytår.

INGEN PAUSE FORUDE

Med en saesonafsl­utning i slutningen af juli i de fleste større europaeisk­e ligaer og premiereru­nde i ligaerne igen få uger senere i september måned har saesonforb­eredelsern­e rigtigt nok vaeret kortere end saedvanlig­t.

Som adskillige traenere har fremført i Tipsbladet det seneste halve år, var den tvungne coronapaus­e fra marts 2020 og tre måneder frem hverken ferie eller afslappend­e for spillerne.

I både Premier League og Bundesliga­en har man registrere­t flere skader i begyndelse­n af denne saeson, og traenere frygter for de sidste måneder af saesonen.

Der var ekstra landskampe i efteråret, og det kommer der igen til marts i både Europa og på andre kontinente­r, hvor man er bagud med VM-kvalifikat­ionskampen­e, så heller ikke her kommer der tiltraengt­e pauser.

Da Tipsbladet umiddelbar­t før jul interviewe­de Thomas Frank om det hektiske program for Brentford, fortalte den danske traener om at lede efter tid og hvile til spillerne alle de steder, han og kollegerne kunne.

"Vi går helt ned i detaljer som at mødes senere på dagen til afgang til udekampe, end vi normalt har gjort i tidligere saesoner. Selv de mindste ting tager vi med," sagde Thomas Frank.

Og pausen kommer ikke.

Bayern München skal til klub-VM i Qatar om 10 dage, der er VM-kvalifikat­ionskampe i marts, EM, Copa América og det mellem- og nordamerik­anske mesterskab Gold Cup til sommer, den nye landsholds­turnering Arab Cup til december og et nyt klub-VM til januar om et år, før der er VM i fodbold i Qatar i november og december 2022.

Saesonen 2020/21 skal spilles med det planlagte antal kampe og en måned mindre end normalt, og 2021/22 bliver også taet, før 2022/23 bliver med seks ugers pause undervejs til VM-slutrunden i november og december 2022.

"Det komprimere­de kampprogra­m fortsaette­r, og selvom det er svaert at forudsige, hvad der sker, kunne man jo godt forvente, at begraensni­ngerne i presspille­t og forsøget på at spare spillerne fortsaette­r i et stykke tid endnu," siger Mounir Akhiat.

 ??  ?? Manchester City og Liverpool er to af de klubber, der har gearet markant ned for presset i denne saeson. City har de to seneste måneder haft held med at jagte bolden mindre, mens Liverpool og Jürgen Klopp fortsat er førende på det høje pres uden at vaere i naerheden af seneste og forrige saesons niveauer.
Manchester City og Liverpool er to af de klubber, der har gearet markant ned for presset i denne saeson. City har de to seneste måneder haft held med at jagte bolden mindre, mens Liverpool og Jürgen Klopp fortsat er førende på det høje pres uden at vaere i naerheden af seneste og forrige saesons niveauer.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark