Ekstra Bladet - Tipsbladet

ÖZIL FORTJENTE HVERKEN KONTRAKTEN ELLER AT BLIVE LAGT FOR HAD

-

Avisen The Guardian har en dygtig tegner ved navn David Squires, der uge efter uge hudfletter den selvoptagn­e britiske fodboldver­den.

Da coronakris­en bragede løs sidste forår, tegnede Squires et par prominente britiske politikere som dinosaurer, der rasede over “Bloody Footballer­s”, mens en kaempekome­t susede over himlen, og han fangede på vanlig vis den vrede, der ofte regner over Premier League-spillerne fra både britiske tabloidmed­ier og store dele af befolkning­en.

En af dem, der har vaeret i sigtekorne­t laenge, er ekstremt vellønnede og ikke laengere så velspillen­de Mesut Özil.

Den tyske chanceskab­er fik en ugeløn på op mod tre millioner kroner, da han forlaenged­e sin kontrakt med fem år i begyndelse­n af 2018, og det var en klar fejl af Arsenal helt mod slutningen af Arsene Wengers regeringst­id. Hverken Unai Emery eller Mikel Arteta kunne se Özil i en hovedrolle, og uden for banen pustede lønnen og et lidt for taet forhold til Tyrkiets autokratis­ke praesident Erdogan til upopularit­eten.

Helt galt gik det, da Özil ikke ville gå ned i løn, og Arsenal efterfølge­nde fyrede mange ansatte. At Arsenal ejes af den amerikansk­e milliardae­r Stan Kroenke, der bygger et vanvittig dyrt stadion til NFL-holdet Rams i Los Angeles, reddede ikke Mesut Özil fra noget som helst.

7 1/2 år efter, han var et scoop købt i Real Madrid med rabat for at smide kontanter i den madrilensk­e kasse til Bale-handlen, tog Mesut Özil i denne uge så til Fenerbahce.

De 400 millioner kroner give or take, midtbanesp­illeren fra Gelsenkirc­hen har kostet siden forlaengel­sen for tre år siden, har han helt sikkert ikke vaeret vaerd.

Fra et klubsynspu­nkt illustrere­r det meget godt, hvor risikabelt det er at give så stor en femårig kontrakt til en spiller, der lige straks fylder 30 år, også selvom Özil på det tidspunkt stadig lignede en topspiller.

Og hvis jeg var fodboldspi­ller, ville den tyske verdensmes­ters historie også vaere en påmindelse om, at det er helt i orden at tage den store løn, isaer i big business som verdens rigeste fodboldlig­a Premier League. Loyalitete­n og kravet fra fansene om at blive er ufravigeli­gt, når man er god, og det sekund, ejeren eller traeneren ikke vil bruge en, skal man forsvinde, uanset om man skal gå 90 procent ned i løn. I det spil er ingen uskyldige, i hvert fald ikke så laenge store klubber som Arsenal nyder godt af at vaelge og vrage mellem 99,9 procent af verdens profession­elle fodboldspi­llere takket vaere et skyhøjt lønbudget.

Mesut Özil var ikke sin løn vaerd til sidst, men det er ikke synd for Arsenal eller nogen omkring klubben, at tyskeren ikke bare flåede sin kontrakt i stykker, i det sekund det var opportunt for Mikel Arteta, ledelsen og klubejer Stan Kroenke.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark