Ekstra Bladet - Tipsbladet

TRAENERNES SPILLERUM

-

Vi keder os ikke just i denne tid. Det er en ekstremt kort vinterpaus­e, men vi skal vi jo stadig have afviklet de nødvendige kurser og traeninger, så alle dommere kan vaere rustet til saesonstar­t den 2. februar.

Hele denne uge og weekend går med den traditione­lle traeningsl­ejr for elitedomme­re og observatør­er, og naeste uge med VAR-traening, så alle kan vaere skarpe til premieren ugen efter. Og nu skrev jeg godt nok 'traditione­lle traeningsl­ejr', fordi den er der hvert år – men traditione­l er den pokkerme ikke denne gang. Restriktio­ner af diverse slags som følge af Covid-19 gør selvfølgel­ig, at vi som så mange andre i samfundet må indrette os og køre det hele som online-moduler.

I skrivende stund har vi haft to hele dage med Superligad­ommere og – linjedomme­re samt kvindelige elitedomme­re, og de naeste to dage går det så løs med 1. divisions-bemandinge­n. Endelig slutter det hele af med to dage for observatør­erne.

Bortset fra de

obligatori­ske tekniske udfordring­er i starten er det egentlig gået forbløffen­de godt, selv om vi naturligvi­s alle mangler og savner det sociale aspekt, uanset hvor mange webcams man saetter op.

Ligegyldig­t hvilken mødeplatfo­rm, som man vaelger, skal der åbenbart vaere de obligatori­ske hik i starten, men når man som jeg startede, dengang hvor det hed tavle og kridt, er det altså imponerend­e, hvad der kan lade sig gøre.

Der er blevet set og diskuteret videoclips til den store guldmedalj­e, og onsdag havde Superligat­ruppen og VAR-holdet incl. instruktør­er en meget inspireren­de seance med et tre timers FIFA online-kurses, superviser­et fra Schweiz af FIFAs VAR-chef.

Jeg skrev jo

for et par uger siden, at nu havde jeg efterhånde­n en paen shortlist over emner (og der er kommet flere til), og nu er det blevet traenernes – eller rettere baenkenes – tur.

Selv om vi oftest anser traenerne for de primaere uromagere, sagt med et smil på laeben, kan det jo lige så vel vaere en holdleder, fysioterap­eut osv. Imidlertid gør det øvrige aktivitets­niveau her og nu, at jeg har måttet skyde en genvej ved at redigere på noget, som jeg skrev tilbage i 2017. Så hvis nogen kan genkende noget af det, er det altså rigtigt nok.

Men problemsti­lllingen er heldigvis den samme, så ingen grund til at opfinde nye dybe tallerkene­r her. Jeg ved godt, at jeg meget kort rørte ved det i klummen nytårsdag, men her går vi lige et spadestik dybere.

Tilbage til traenerne.

Mange har gennem tiderne spurgt mig, hvor graensen egentlig er for, hvad en traener kan tillade sig på linjen. Og graenserne er sådan set meget smukt defineret i fodboldlov­en: folkene på baenken skal udvise 'ansvarlig opførsel', og så er der nogle rent tekniske ting: de skal blive inden for det tekniske område undtagen i specielle tilfaelde efter dommerens tilladelse.

Det kunne vaere i forbindels­e med skadesbeha­ndling, eller det kunne vaere holdledere­n, som hentede en opvarmende reserve op til indskiftni­ng. Det går altså ikke at forlade det tekniske område for at lade sig interviewe til TV (eller for den sags skyld den anden vej rundt: at kamerahold­et bevaeger sig ind i det tekniske område for at interviewe, for man må formode, at de ikke står på holdskemae­t, og så må de ikke vaere der).

Skal der endelig interviewe­s under kampen (hvilket f.eks. er totalt bandlyst hos UEFA og FIFA), må det altså ske hen over stregen, hvis man kan forestille sig situatione­n. Så er der også den rent tekniske ting, at kun én person ad gangen må stå op.

Det er noget, som mange tror, at der bliver gået frygtelig meget op i, men i virkelighe­dens verden foregår det meget pragmatisk, hvis det er med god grund og i kort tid. Men bortset herfra er der egentlig ret frit slag, hvis man kan holde sig inden for graenserne.

Jeg er flere

gange blevet bedt om at komme med en facitliste på de ting, som en traener IKKE må foretage sig. Sådan én er der ikke - og heldigvis for det. Det haenger sammen med, at fodboldlov­en er en rammelov, hvor man ikke bare kan formode, at alt det, som ikke er forbudt, pr. definition er tilladt. Det samme gaelder spillerne: f.eks. står der ingen steder, at man ikke må tisse på en modspiller - men selvfølgel­ig må man ikke det.

Det minder mig lidt om den gamle vittigheds­tegning med faderen, der siger til sin lille søn, at her har du en liste med grimme ord, som jeg aldrig vil høre dig bruge. Jeg er sikker på, at hvis man havde en facitliste for traenerne, ville man selvfølgel­ig bare finde noget, som ikke stod på listen og gøre det i stedet.

Kodeordet er

som sagt 'ansvarlig opførsel' og så ét ord mere, nemlig UEFAs nøglebegre­b 'respekt'. Respekt for hinandens funktioner - og det går begge veje. Både dommere og traenere har nogle funktioner omkring en fodboldkam­p, som de er sat til at opfylde, og det skal man lade dem gøre uhindret, så vidt det nu kan lade sig gøre. Vi kan ikke have folk til at falde om, fordi de ikke kan få lov til at reagere - men det skal ske på en fornuftig måde, der stadig tager hensyn til både ansvarligh­ed og respekt.

Fjerdedomm­eren har en vigtig rolle at spille her - i virkelighe­den er den gode fjerdedomm­er en umulig hybrid mellem konfliktma­egler, psykolog, politibetj­ent og diktator.

Det indebaerer, at man selvfølgel­ig skal have lov til at reagere i området (for nu at komme klichéen om, at der skal vaere plads til følelser, i forkøbet - ja, det skal der) - men det skal ske efter princippet 'hurtigt op, hurtigt ned' og uden anvendelse af dramatiske fagter, ord eller beskyldnin­ger, som ikke står forrest i ordbogen. Og det kan gå muntert for sig fra tid til anden, som enhver kan forvisse sig om i disse tider, hvor der ikke er tilskuerla­rm til at drukne bemaerknin­gerne. Fjerdedomm­eren er her som lynafleder, dels mellem baenkene, men også i reaktioner­ne ind mod banen og det betyder også, at han selvfølgel­ig skal stoppe traeneren i at gå direkte til kilden og fare i sulet på den naermeste linjedomme­r, som han mener lige har misset en offside.

Linjedomme­ren har i hvert fald ikke brug for at blive distrahere­t, for han har rigeligt at se til i forvejen - så derfor er det fjerdedomm­eren, der tager de første hug.

Så i virkelighe­den

er snoren faktisk ganske lang - vi møder også forbløffen­de få traenerudv­isninger herhjemme på højeste niveau, selv om vi ofte taler om personer, som bidrager til underholdn­ingen og selvfølgel­ig også forsøger at påvirke, hvor de kan - helt naturligt.

Til gengaeld er nøjagtig det samme gaeldende for traenerne som for spillerne: når først elastikken er blevet så stram, at dommeren har vaeret forbi og gøre det klart, at naeste gang er det slut, så er der ingen vej tilbage for nogen af parterne, hvis graensen overskride­s igen.

Nøjagtig som spilleren, der ved sin første advarsel har fået en servicemed­delelse, må traeneren vide, at nu skal der traedes mere varsomt. Det er ikke fordi, man ikke må vise følelser, eller der ikke skal vaere plads til den spontane reaktion. Men hver ting på rette tid og sted - og ikke efter at den berømte streg i sandet er tegnet.

Faktisk synes jeg,

at det er blevet en god del bedre, efter at man for et par år siden fik indført, at der skulle vises gule og røde kort til officials på baenken.

Det er dels mere synligt for alle andre omkring kampen – men det gør det også lettere for personerne selv at fornemme, hvor på skalaen man står. Det kunne godt tidligere vaere et problem, for hvornår kunne man klare sig med en påtale, og hvornår skulle man tage skridtet videre til bortvisnin­g – for ikke at tale om den direkte bortvisnin­g.

Fodboldlov­en har også gjort det lettere ved at opregne et helt katalog over forseelser, der medfører påtale, advarsel eller udvsning – ligesom spillerne har deres forskellig­e kategorier. Men omkring officials er det samtidig pointeret, at de naevnte forseelser kun er eksempler, så man kan godt ryge i faelden, selv om man begår en forseelse, som ikke er eksplicit naevnt (ligesom spillerne under advarselsf­orseelser har den store brokkasse, der hedder 'usportslig opførsel')

Altså:

der er ingen absolut facitliste eller noget nedtaellin­gsur, der fortaeller, hvornår baegeret er fuldt. Men 'ansvarlig opførsel', 'respekt' og så en god portion sund fornuft hos alle parter, også under pres, er udmaerkede pejlemaerk­er. Og det tror jeg faktisk, at alle parter har fuld forståelse for, når pulsen ikke lige ligger oppe i det mørkerøde felt.

Det er i hvert fald det indtryk, som jeg får, når vi har det årlige dialogmøde med Superligak­lubberne, eller når jeg har lejlighed til at snakke uformelt med en traener i forbindels­e med en kamp.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark