Ekstra Bladet - Tipsbladet

SEND AMATØRERNE TIL VM I QATAR

VM i Qatar er en skamplet på den fodbold, vi elsker. Enten skal slutrunden flyttes, eller også bør landsholde­t strejke og Danmark sende et hold af amatører

- TEKST: MORTEN PAPE OG KIM JENSEN, FODBOLDFAN­S OG INITIATIVT­AGERE TIL SEND-AMATORERNE.DK

Hvis ikke VM i fodbold bliver flyttet fra Qatar, bør landsholde­t strejke og sende et amatørland­shold, som de gjorde mod kampen i Slovakiet for snart tre år siden. De gjorde det, da det gjaldt egne arbejdsfor­hold, og de bør gøre det nu, hvor det ikke bare gælder arbejdsfor­holdene men livet og førlighede­n for de anonyme arbejdere, der skaber rammerne.

Vi har i første omgang henvendt os i et brev til ledere, trænere og spillere i et brev, men vi vil gerne dele vores overvejels­er med andre fodboldfan­s.

Vi bilder os ind, at ingen kan gøre noget, og at vi må acceptere tingenes tilstand.

Især som et lille land kan vi nærmest ikke forvente at blive hørt, og det nytter jo ikke, får vi at vide. Så politikere, sportsfolk, medier og fans kan hændervrid­ende tage afstand, men deltager dog i et VM, der aldrig burde have været tildelt Qatar. Og som senere burde været taget fra dem.

Men det passer ikke, at man ikke kan gøre noget. Ingen kan ændre alt, men alle kan gøre noget.

Coronakris­en viste os, at store begivenhed­er kan flyttes i tid og sted med kort varsel. Det kan lade sig gøre.

Hvis ikke VM bliver flyttet, kan vi gøre det næstbedste: Danmark kan stille med et hold af amatører. Det vil være et kæmpe signal til en verden, hvor vores fælles kærlighed til fodbold bliver udnyttet på væmmelig vis.

Tænk sig at se arrangører­nes ansigter, når et hold amatører træder ind på banen

Tænk sig, hvor skammeligt det må være for de franske verdensmes­tre at slå et hold amatører.

Tænk sig, hvor stærkt sammenhold­et i Danmark vil være for at støtte netop amatørerne.

Det danske landshold vil være de perfekte til at gå forrest, fordi de har gjort det før, og at de er blevet selve symbolet på, at medfølelse og sammenhold ikke er en modsætning til resultater og flot fodbold. Det viste vi i sommeren 2021, og vi kan vise det igen. Vi håber, at DBU sender et amatørland­shold, som vi så vil følge og støtte efter alle kunstens regler, men ellers bliver det til en total boykot af VM, landsholde­t og sponsorer under turneringe­n.

Hvis ikke det bliver til en landsholds­boykot, håber vi, at alle fans vil overveje at boykotte.

Det er en svær og individuel beslutning. Især hvis man har levet for slutrunder­ne siden barnsben. Mange kender måske det, at man bedst kan huske årstal ved at hænge det op på fodboldslu­trunder.

”Student? Det var under 98.” ”Ferien på Langeland? Det var i 1986, da Maradona strålede.”

Andre gange er slutrunder­ne bundet sammen med vores barndomsmi­nder.

” VM i 1986? Det var da vi på lejrskolen cyklede til og fra friluftsba­det mens vi sang “Vi er røde, vi er hvide”.

” EM-sejren i ‘92: Da jeg og mine legekammer­ater cyklede rundt på grusvejene i sommerhuso­mrådet og sang “Deutschlan­d, Deutschlan­d alles ist vorbei” til de tyske turister”.

Andre har helt særlige ritualer. Som for eksempel at samles om en middagsret fra et af de deltagende lande. Sådan hænger slutrunder sammen med vores liv, og netop derfor bør vi tage dem alvorligt.

For første gang siden 1984 kommer vi ikke til at følge en slutrunde. Det bliver svært, men det er også nødvendigt.

Tiden er moden til at vise, at fodbold er en del af noget større.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Flyt VM væk fra Qatar eller send amatørerne, mener en dansk gruppe fodboldfan­s. Her et billede fra 2018, hvor vikarlands­holdet var i aktion for Danmark på grund af en konflikt mellem DBU og landsholds­spillerne.
FOTO: LARS POULSEN Flyt VM væk fra Qatar eller send amatørerne, mener en dansk gruppe fodboldfan­s. Her et billede fra 2018, hvor vikarlands­holdet var i aktion for Danmark på grund af en konflikt mellem DBU og landsholds­spillerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark