Ekstra Bladet - Tipsbladet

”DET VAR NOGET AF DET STØRSTE I MIN KARRIERE”

- TEKST: TROELS BAGER THØGERSEN OG OLE HOFFSKOV

DANSKERNE I FA CUP-FINALEN: Jan Mølby er en af de danskere, der har mest erfaring med den store, engelske pokalfinal­e. Den tidligere landsholds­spiller og Liverpool-profil ser tilbage på oplevelser­ne og frem til lørdag, hvor Andreas Christense­n kan få en nok sidste finale for Chelsea.

Af dem med det rødbedefar­vede, danske pas er det kun Peter Schmeichel, der med fire FA Cup-finaler har haft flere ture i den største pokalfinal­e end Jan Mølby. I 1986, 1988 og 1992 var 'Mølleren' med Liverpool i pokalfinal­en, og den første og sidste vandt han over Everton og Sunderland, mens den midterste var det berømte og overrasken­de nederlag til Bobby Gould og Vinnie Jones' Crazy Gang fra Wimbledon.

Jan Mølby spillede 281 kampe for Liverpool fra 1984 til 1995, og kampene i FA Cuppen står i dag som noget særligt.

”FA Cuppen var én af grundene til, at jeg gerne ville til England, da jeg skulle væk fra Ajax i 1984. Jeg drømte om at spille en FA Cup-finale på Wembley, for på det tidspunkt var FA Cup-finalen i England lige så stor som Europa Cup-finalen. Det var mere eller mindre sæsonens største kamp,” siger Jan Mølby, der i dag er ekspertkom­mentator på Viaplay.

”Alle har hørt om Wembley, og mange har en drøm om at få lov til at spille der. For mange lykkes det aldrig. I min tid som aktiv var Wembley sjældent i brug, så muligheder­ne for at spille der var små. Når man så fik muligheden, var det noget helt specielt – bare det at køre op mod stadion, som man kunne se flere kilometer væk, gav én følelsen af at det her, det er fodbold. Wembley lugter af fodbold,” siger Jan Mølby.

”Jeg husker selv de FA Cup-finaler, jeg så i 70'erne, og jeg kunne rigtig godt lide alle de her traditione­r, der var om kampen, som normalt lukkede og slukkede sæsonen. Så da vi fik mulighed for at spille en finale for første gang i 1986, var det stort – især fordi det var mod vores bysbørn fra Everton. Det var noget af det største i min karriere.”

”I dag er FA Cuppen ikke helt det samme, selv om det stadig er en utrolig stor turnering. Vinderne af de to pokalturne­ringer i England er jo traditione­lt nogle af de større klubber, så selvfølgel­ig tager de den seriøst, men jeg tror, at Champions League-finalen nu er den største kamp i sæsonen,” siger Jan Mølby med en henvisning til eksklubben­s finale i Paris mod Real Madrid om to uger.

FORNUFTIGE CHANCER FOR CHELSEA

Lørdagens finale i det nordvestli­ge London ligner ikke en done deal for Liverpool, selvom de i foråret har været klart bedre kørende end Chelsea, der trods ihærdige forsøg fra cheftræner Thomas Tuchel og spillerne i nogen grad har virket mærkede af stormvejre­t omkring salget af klubben og sanktioner­ne mod ejeren gennem 19 år, Roman Abramovitj.

Tirsdag aften måtte Liverpool slide og slæbe for en 2-1-sejr ude mod Aston Villa, der lige så vel kunne have fået 2-2, som Liverpool kunne have udnyttet en af kontrachan­cerne til 3-1.

Begge opgør i Premier League endte uafgjort, mens Liverpool skulle gennem en straffespa­rkkonkurre­nce for at slå Chelsea takket være Kepas brændte straffe på Wembley i slut-februar i Liga Cup-finalen, så det bliver nok en kamp, hvor Liverpool skal bruge mange kræfter for at matche en modstander, der ikke har lige så meget at spille for efterfølge­nde.

”Der er ingen tvivl om, at Liverpool er favoritter, men man må også sige, at Liverpool står godt til Chelsea. De har mødt hinanden tre gange i sæsonen, og jeg synes, Chelsea er sluppet godt fra alle tre opgør. De ved, hvad Liverpool kommer med, og det kan de indrette sig efter. Chelsea er bedst på omstilling­er, og de stiller med et tremandsfo­rsvar, som Liverpool har haft problemer med i denne sæson,” siger Jan Mølby.

”Det er fantastisk for Liverpool-spillerne, at de står med muligheden for at vinde flere trofæer, men jeg tror også, at det er mentalt hårdt. Man er på hver tredje dag, og det er meget kamp efter kamp efter kamp. Benene kan man godt få styr på

mellem kampene, men det mentale kan påvirke Liverpool-spillerne,” siger Jan Mølby.

SIDSTE FINALE FOR 'AC'?

Som alle andre har Jan Mølby bemærket de mange koblinger mellem Andreas Christense­n og et skifte til Barcelona.

Tipsbladet kunne for flere uger siden fortælle, at den danske defensivsp­iller har kig på hus i den spanske Middelhavs­by, og det vil være en overraskel­se af de større, hvis landsholds­spilleren ikke er at finde i FC Barcelona til træningsop­start i juli efter kontraktud­løbet i Chelsea.

Jan Mølby håber, at der er en sidste finale i Andreas Christense­n i den blå Chelseatrø­je før det forventede skifte, også på trods af at danskeren har haft flere kampe under vanligt niveau i 2022.

”Flere og flere rygter fortæller, at han nok er på vej væk, og det må man gå ud fra er rigtigt. Jeg synes, at han er én af de bedste forsvarssp­illere i Chelsea, når alle mand er klar. Et tremandsfo­rsvar med Rüdiger, Silva og ”AC” er det stærkeste, Chelsea kan stille. Det kunne være fedt, hvis han får chancen i FA Cup-finalen, og det vil være med til at øge Chelseas chancer, synes jeg,” siger Jan Mølby.

”Generelt har Andreas Christense­n gjort det fint, men han har selvfølgel­ig også haft nogle smuttere. De fleste husker selvfølgel­ig Real Madrid-kampen i Champions League, hvor han desværre blev pillet ud i pausen. Men jeg synes, han har nogle gode kvaliteter som en moderne midtstoppe­r.”

”Jeg kan da godt forstå, at Barcelona er interesser­et i at hente ham på en fri transfer. De kan få en fin spiller, der passer godt ind på holdet og den måde, der spilles på. Jeg vil da også tro, at det stadig er svært som spiller at modstå Barcelona, men på en måde er det også trist. Jeg sidder med indtrykket, at den mest interessan­te liga i verden er Premier League, men hvis det bliver Barcelona, venter der ham en kæmpe oplevelse. Det er en af de største klubber i hele verden,” siger Jan Mølby om den danske Chelsea-spiller.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Jan Mølby sluttede karrieren af med lejemål i Barnsley og Norwich, og en rolle som spillende træner i Swansea, men det er naturligvi­s årene i Liverpool, han især huskes for. Her er han i FA-Cup-finalen i 1988 mod Wimbledon.
FOTO: RITZAU SCANPIX Jan Mølby sluttede karrieren af med lejemål i Barnsley og Norwich, og en rolle som spillende træner i Swansea, men det er naturligvi­s årene i Liverpool, han især huskes for. Her er han i FA-Cup-finalen i 1988 mod Wimbledon.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark